jabłkami z „szarlotką” kaczka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego, 12 goździków, 1 torebka kardamonu, 1 kg twardych jabłek, 240 g posuszonego placka drożdżowego, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka soli, tłuszcz (tłuszcz gęsi, smalec, masło) Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Kaczkę(...)nimi kaczkę. Odstawić na co najmniej godzinę. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach. Placek pokroić na kostki wielkości około 1.5X1,5 cm. Wymieszać jabłka z plackiem, solą i cynamonem. Wypełnić kaczkę nadzieniem. Jeżeli farsz „upchniemy” skóra kaczki podczas pieczenia pęknie, jeżeli napełnimy luźniej skóra zostanie nienaruszona. Ja tym razem nadzienie upchałam, właśnie aby powstało pękniecie
królestwo garówblokiem… Oczywiście nie bylibyśmy sobą, gdybyśmy nie zeszli na temat jedzenia ;) Zaczęło się od przedszkola i obrzydliwej zupy pomidorowej. I tak od słowa do słowa, aż padło hasło: placki serowe! - słodki smak mojego dzieciństwa :) Chcecie spróbować? SKŁADNIKI: Porcja dla 3 osób. 400 g białego sera (tłustego) 2 - 3 jajka ( 2 o rozmiarze L, 3 o rozmiarze(...)sól. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. 4. Do masy serowej dodajemy rodzynki. Dokładnie mieszamy. 5. Na patelni, na rozgrzany olej kładziemy łyżką masę serową formując ją w zgrabne placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Placuszki serowe podajemy z kwaśną śmietaną i/lub posypane cukrem pudrem. Smacznego
W kuchni Katietygodniu. Zawsze zachwycał się moimi plackami ziemniaczanymi - teraz wypadła jego kolej do ich przygotowania. Wprawdzie to nie jakaś wielka filozofia, ale wyrazy szacunku się należą. Tym bardziej, że placki niestandardowe - z dodatkami. Składniki (na ok 15 placków): ok 1 kg ziemniaków 4 jajka 10 dag wędliny 1/2 małej papryki czerwonej 1 cebula sól, pieprz Przygotowanie: Ziemniaki
Kuchnia po mojemukurczak podkręca smak a całość bardzo syci. Nie polecam smarować placków keczupem przed pieczeniem, bo zmiękną i będą oklapłe. Do środka można dodać warzywa, choć ja wolę je w sałatce, jako dodatek do Qurtito. Ciekawe danie na obiad, dwie tortille wystarczą by najeść się do syta. Smacznego! :-) 4 placki tortilli 2 filety z kurczaka 150g startego żółtego sera 100g(...)preferowanych proporcjach. Smażymy je na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 2. Na połowie tortilli wykładamy ser, usmażone filety i ponownie ser. Tortillę składamy na pół. Postępujemy tak ze wszystkimi plackami. 3. Gotową tortillę zapiekamy: w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, na patelni do zarumienienia lub około 3 minut w grillu elektrycznym. 4. Podajemy z ulubionym
Szefowa kuchnidrożdże, oliwę z oliwek oraz resztę ciepłej wody. Pożądanie wyrabiać ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 0,5- 1h do wyrośnięcia. Kolejno rozwałkować na cienkie placki (z tej ilości mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo mąkę. Piec ok 8 minut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym na 250 stopni. Mięsko gyrosowe: Piersi z kurczaka(...)wiadomo jak zrobić :) z dodatków należy jeszcze pokroić pomidorka i czerwoną cebule, ser. By pita była dobra do zawijania, można od razu po upieczeniu włożyć do foliówki- zmięknie. Na placek nakładamy sos, mięso i dodatki. Wszystko razem skręcany i zawijamy w papier. Smacznego
MarciochaKucharzyPierwsze kurki w tym roku zagościły już na moim stole:) Zaczęło się lato!! Quesadilla z kurkami i mozzarellą SKŁADNIKI: 2-4 placki tortilli 250 g świeżych kurek 1 cebula opakowanie tartej mozzarelli zielona pietruszka sól, pieprz, lubczyk Oczyszczone i umyte kurki wraz z cebulą podsmażyć(...)masełku, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekanym lubczykiem. Na placek tortilli ułożyć warstwę sera następnie farsz kurkowy i znów tarty ser. Całość przykryć drugim plackiem i grillować na grillu elektrycznym przez około 5 minut. Gotowe quesadillas pokroić na kawałki i podawać z sosam. Smacznego
MarciochaKucharzyktórą jedliśmy już od 3 dni, dlatego postanowił urozmaicić to danie i zrobił fajne przekładane nią placki ziemniaczane z sosem jogurtowym. Jak zawsze danie udane. Polecam. Takie placki przekładane możecie oczywiście zrobić z mięsem ze zwykłego gulaszu. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjedząc np. podwieczorek - kontynuować zabawę. Lubi też konkretne, wyraźne smaki, jak coś jest dobrze przyprawione, czasem nawet pikantne... Idąc tym tropem od czasu do czasu robię placki lub małe kotleciki, kóre niekoniecznie muszą być jedzone na ciepło, ale można je wziąc jako przekąskę na spacer lub podjadać w trakcie zabawy. Jeden z pomysłów podsunęła mi moja(...)parmezan, ale nie musi) 1 duża cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie: Jajko roztrzepać z mlekiem. dodać odsączonego z zalewy tuńczyka - nie rozdrabniać za bardzo, fajnie, jak w plackach są kawałeczki ryby. Posiekać drobno cebulę i natkę pietruszki - wymieszać z dodać do ciasta. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia - połączyć z masą jajeczno-tuńczykową
Kulinarne Inspiracjeramach utylizacji topinambura zrobiłam jeszcze parę dań. Wszystkie dania są proste podobnie jak dania z samych ziemniaków. Następne w kolejności do opisania są placki. W smaku podobne(...)ziemiaczanych jednak nie do końca, bo lekka orzechowośc topinambura jest wyraźnie wyczuwalna. Wspaniałe z serem lub z cukrem tak jak tradycyjne ziemiaczane. Z podanych proporcji wychodzi koło 7 placków więc lepiej podwoić przepis. Ja robiłam akurat obiad tylko dla siebie i dziecka więc było aż nadto. Składniki (7 placków) szklanka startego na tarce topinambura 1 jajko 2 czubate łyżki mąki
Lubczyk i Waniliamieszam ze sobą, czosnek przepuszczam przez praskę, dodaję do sosu. Doprawiam solą i sokiem z cytryny. Koperek myję, osuszam i siekam. Na talerzu kładę kilka placków, dip nakładam po między plackami. Po wierzchu posypuję posiekanym koperkiem i gotowe. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenpewnego czasu piekę bardzo często, to nie chce mi się nawet piec na tygodniu. Tym bardziej, że obowiązków ci u mnie dostatek. Tak więc, poszłam na łatwiznę i zrobiłam placek drożdżowy:) Czy łatwizna? Można by polemizować na ten temat, w każdym bądź razie szybko i bez wysiłku upiekłam "drożdżówkę" z dżemem. I przy okazji miałam czas na inne zajęcia(...)wysmarowaną masłem, rozsmarowuję dżem i przykrywam resztą ciasta. Piekarnik rozgrzewam do temp. 200'C, potem zmniejszam do 180'C i wstawiam ciasto na jakieś 30- 35 min. Placek jest gotowy, gdy zarumieni się na wierzchu, a jego boki zaczną odstawać od blachy. Wyłączam piekarnik zostawiając w min "drożdżówkę" na ok 15 min. Potem wyjmuję
Ciasteczkowy Potwórczasu do czasu mieszając by ich nie przypalić. Do usmażonych jabłek wsypuję galaretkę i mieszam, aż się rozpuści. Masę jabłkową studzę i wykładam na pierwszy upieczony placek. Drugim przykrywam i zaczynam szykować masę budyniową. Na mleku(...)gotuję budyń, przykrywam wierzch folią i odstawiam aż całkowicie wystygnie. Masło ucieram z cukrem dodając porcjami zimny budyń. Gotową masę wykładam na drugi placek i przykrywam trzecim plackiem z orzechami. Całe ciasto odstawiam na noc do lodówki
Ciasteczkowy Potwórubić na pianę, dodać cukier, żółtka, kakao i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. wyłożyć na blachę i piec 30-40 min w 180° C. Zimne przekroić na pół. Placek II-Białka ubić z cukrem, dodać pokrojone orzechy ( ja orzechy mielę) oraz pozostałe składniki, wymieszać i piec 30-40 min w 180'C Krem- Odlać pół szklanki mleka(...)cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i pozostawione mleko. Wszystko wlać na gotujące mleko i ugotować budyń. Utrzeć masło, dodając zimny budyń. Ułożyć pierwszą część biszkoptu,położyć połowę kremu, przykryć plackiem orzechowym, na to pozostałą część kremu i przykryć drugą częścią biszkoptu. Wierzch zalać polewą czekoladową Składniki polewy wrzucić do garnuszka, podgrzewać do całkowitego połączenia się składników. Nie gotować
Ciasteczkowy PotwórCiasto z serii "przepisy ze starego zeszytu". Celowo zostawiłam nazwę ciasta "Placek z makiem i masą orzechową", bo przepis pod taką nazwą widnieje w moim ponad 20-letnim kajecie. Dzisiaj pewnie było by to ciasto makowe z kremem orzechowym:) Ciasto jest bardzo smakowite, a świadczyć o tym może fakt, że mimo tylu lat nadal od czasu do czasu powraca(...)łyżce budyniu, na koniec dodać przygotowane orzechy, wymieszać. W mojej wersji zeszytowej jest podane, by masę orzechową wyłożyć na ciasto. Ja robię trochę inaczej: ciasto przekrawam na pół, jeden placek smaruję kremem orzechowym, przykładam drugim plackiem. Wierzch smaruję odrobiną masy orzechowej. Przełożone ciasto polać polewą czekoladową. Moje uwagi: Do masy orzechowej na końcu można dodać troszkę spirytusu do smaku
In my kitchenLubimy od czasu do czasu słodkie kolacje. Dzisiaj padło na placki z jabłkami, które dość często jadaliśmy w Al-Khobar. Przepis jak zwykle bardzo prosty, a efekty..... ? Niebo w gębie :D Składniki 500 ml jogurtu naturalnego (w Arabii Saudyjskiej używaliśmy labanu zamiast jogurtu) około 1 szklanki mąki pszennej (ilość użytej mąki zależy od gęstości jogurtu - otrzymane ciasto powinno mieć(...)mąki. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry grubości 5-8 mm. Każdy plaster zanurzyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na ciemno złoty kolor. Usmażone placki odsączyć z oleju na papierowym ręczniku. Podawać gorące, posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo syropem klonowym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata