Póki karnawał trwa wymyślamy i przygotowujemy różne przekąski. Dziś zapraszam na kolejny pomysł dotyczący placków tortilli. Składniki: 2 placki tortiili 12 plastrów polędwicy łososiowej 1 ogórek wąż pokrojony w podłużne długie plastry kilka liści sałaty masłowej sałatka: 1 papryka żółta puszka kukurydzy 1 ogórek wąż 2 pomidory 1 czerwona cebula sól,pieprz jogurt grecki 2 łyzki Wykonanie(...)placki tortilli wykładamy sałatę, układamy podłużne plastry ogórka, na to polędwicę. Ciasno zwijamy, wpinamy wykałaczkami co kilka cm, kroimy na grube plastry. Składniki sałatki drobno kroimy, mieszamy z kukurydzą, dodajemy jogurt, doprawiamy do smaku. Na talerzu wykładamy sałatkę, na niej układamy szaszłyczki z tortilli
Z Majeczką w kuchnismaku) i jajko. Wszystko wymieszać. Na rozgrzanym oleju smażyć placki, z obu stron po kilka min. Śmietanę wymieszać w miseczce z cukrem. Polać na usmażone placki.... Smacznego
Gaździnka warzybudyń przykryć i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń. Na koniec wlać rum i krótko zmiksować. Krem wyłożyć na placek z makiem przykryć drugim plackiem lekko docisnąć(...)żółtko 2 łyżki śmietany WYKONANIE Pokroić nożem margarynę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Zostawić w lodówce na 30 minut. Podzielić na 3 części rozwałkować każdy placek na wielkość blachy-u mnie 36X23cm. Upiec w temp 200ºC około 15-20 min. do jasnego zrumienienia, zostawić aby ostygły
w mojej kuchniogóle może być zdrowy, to te placki chociaż odrobinę zbliżają się do tego ideału. W moich kulinarnych zmaganiach o zdrowie nigdy nie byłam w stanie zrezygnować z placków ziemniaczanych, więc wypracowałam recepturę, która ma w sobie dużo innych zdrowych składników. Składniki (2 porcje): -5 średnich ziemniaków, -1 marchewka, -1 szklanka płatków owsianych, -1 jajko, -pół szklanki słonecznika łuskanego(...)szczypty tymianku i majeranku, czosnek świeży (dwa ząbki), sól do smaku. Przygotowanie: 1. Ziemniaki i marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, albo robotem kuchennych, dodajemy resztę składników. 2. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju do zarumienienia obu stron. Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyciasto na pół godziny przykryte ściereczką. Smażymy naleśniki na rozgrzanym oleju, patelnia ma być tylko nasmarowana olejem. Ilość ciasta odmierzam łyżką do zupy, taka porcja wystarcza akurat na placek zrobiony na średniej patelni. Naleśniki przekręcamy na drugą stronę gdy brzegi placka zaczną odchodzić od patelni. Gotowe naleśniki układamy jeden na drugim, przykrywamy talerzykiem i smażymy kolejne. Podajemy
prawdziwe jedzeniePomysł na smaczną i słodką kolację. Bardzo szybkie w przygotowaniu placki. Oczywiście bez sklepowych spulchniaczy. Placki ze zdjęcia są w w wersji bezmlecznej ale można spokojnie wodę zastąpić mlekiem. Składniki: 4 jajka szklanka mąki 2-3 łyżki cukru szczypta soli pół szklanki wody lub mleka olej do smażenia Rozgrzewamy olej na patelni. Pozostałe składniki mieszamy razem, najlepiej
prawdziwe jedzenieNachos z placków tortilli serwowane z czosnkowym dipem Potrzebne będą: kilka placków tortilli (z jednego wychodzi 8 dużych kawałków) ok. 5-10 dag żółtego sera sól papryka mielona suszone zioła (u mnie bazylia) oliwa z oliwek na dip: mały jogurt 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy Placki należy podzielić na kawałki jak pizzę, posmarować je delikatnie oliwą, oprószyć
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaTortilla przełożona rukolą i oscypkiem. Dobre jako przekąska czy kolacja. Proste do zrobienia. Polecam przygotować samemu placki, ale jeśli zależy nam na czasie – można użyć gotowych. Nie podaję dokładnych ilości, bo każdy robi w zależności od apetytu tortille (gotowe lub wykonane samodzielnie – przepis poniżej) kilka plastrów oscypka rukola serek śmietankowy z ziołami (typu almette) kilka plastrów wędzonej(...)masła 2/3 szklanki gorącej wody Masło rozpuścić w gorącej wodzie. Dodać do mąki i soli. Wyrobić ciasto. Odstawić na godzinę. Podzielić na około 6 części. Każdą rozwałkować na cienki placek o średnicy patelni na której będziemy smażyć. W czasie wałkowania ciasto podsypywać mąką. Smażyć na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, po kilkanaście sekund z każdej strony (do powstania bąbli
Bulliosól i pieprz Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami, to pyszne, sycące danie, które smakuje wyśmienicie zaraz po podaniu... ale z powodzeniem można je serwować również na drugi dzień. Placki wyróżniają się niepowtarzalnym aromatem i delikatnie orzechowym smakiem rukoli, a nadzienie z delikatnej polędwiczki, stanowi doskonałe dopełnienie całości. Zaczynamy od przygotowania farszu. Polędwiczki umyć i pokroić w cienkie paseczki(...)ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były dosyć cienkie. Na każdy placek ułożyć trochę farszu z mięsem i zwinąć w rulon. Wierzch naleśników, tuż przed podaniem można polać sosem z mięsa. Źródło: przepis własny linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy
Świat Domowej Kuchniposmarować tłuszczem. Na środku ułożyć jedną bułeczkę, dookoła niej rozłożyć pozostałe. Placek drożdżowy posmarować rozmąconym białkiem. Piec w 180 stopniach C około 40-45 minut. Upieczony, ostygnięty placek, oprószyć cukrem pudrem lub polukrować. Smacznego
kolorowotorcikowopomysł jak można je wykorzystać i przygotować z niego chrupiące z wierzchu i puszyste w środku placki ziemniaczane. Czas przygotowania: 30 min Porcja dla 4 osób (ok. 20 placków) Koszt przygotowania: 6,00 zł SKŁADNIKI: 300-400 g puree ziemniaczanego 1 czerwona cebula 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 szklanka mleka sól, pieprz olej(...)Dosypujemy 4 łyżki mąki pszennej i 2 łyżki bułki tartej. Dolewamy szklankę mleka i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Masa powinna mieć gęstość budyniu. Placki smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. I gotowe :) Smacznego
kulinarnyJaJeśli nie, to polecam przygotowanie tego prostego przepisu. Na pewno Wam posmakują. Pozostaje mi życzyć Wam udanego pichcenia i smacznego :) Czas przygotowania: 35 min. Porcja dla 5 osób ( 25 placków) Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 1 kg marchewki 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki miodu(...)miodem i cynamonem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy na jednolitą masę. Smażymy na rozgrzanej oliwie. Usmażone układamy na papierowym ręczniku, który pochłonie zbędny tłuszcz. Przed podaniem polecam oprószyć placki cukrem pudrem. Smacznego
kulinarnyJaWspaniały tort miodowy, wielowarstwowy z dużą ilością orzechów zwany rumuńskim. W przygotowaniu zajmuje trochę czasu, bo trzeba upiec aż 6 placków miodowego, kruchego ciasta, ale naprawdę warto. Dobrze smakują orzechy włoskie z miodem i powidłami śliwkowymi. Przepis zrobiłam oczywiście po swojemu i wprowadziłam trochę modyfikacji, np.: do kremu dodałam serek mascarpone. Do jego zrobienia namówił mnie jeden z czytelników Małej(...)wyłożyć nim (wylepić) dno tortownicy. Gdy ciasto zacznie się lepić do dłoni, dłonie należy umyć (tylko wodą) i delikatnie wytrzeć, żeby pozostały wilgotne, wtedy dużo łatwiej wylepić ciastem tortownicę. Placki ciasta są bardzo cieniutkie i trochę czasu zajmie wyłożenie tortownicy. Ciasto można też schłodzić i próbować rozwałkować pomiędzy folią spożywczą, ale myślę, że mój sposób jest szybszy. 3. Tortownicę
Mała Cukierenkapapierem do pieczenia. Najlepiej jednak schłodzić surowe porcje ciasta około godziny przed pieczeniem. Piec około 15 minut w temperaturze 175 o C. W ten sam sposób upiec jeszcze dwa placki. Zdjąć papier. Masa serowa: Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, aż masa zacznie lekko bulgotać(...)blat ciasta. Połowę masy serowej (najlepiej by była jeszcze mocno ciepła) wyłożyć na placek miodowy i przykryć drugim, lekko dociskając. Następnie wyłożyć drugą część masy i przykryć trzecim plackiem, znów dociskając. Ciasto najlepiej przykryć szczelnie workiem foliowym i zostawić do ostudzenia, aby blaty miodowe mogły wchłonąć wilgoć z sera i zmięknąć. Polewa i dekoracja: Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej
Czerwień i błękitrobimy z kaszą, która zostanie z obiadu? Placuszki <jupi> :D dodatki do placków możecie dobrać przeróżne. U mnie z łososiem i szpinakiem. Składniki na ok 6 placuszków: 1 woreczek kaszy gryczanej 100 g wędzonego łososia 100 ml naturalnego jogurtu 2 łyżki tartego parmezanu (lub innego twardego sera) 1 jajko kilka listków świeżego szpinaku albo koperek pieprz(...)jogurtu, układamy liście szpinaku albo koperek oraz plasterek wędzonego łososia. Całość posypujemy świeżo zmielonym pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Placki można także upiec w piekarniku - jest wtedy mniejszy problem z przewracaniem na drugą stronę, bo w piekarniku pieką się od razu z obu stron
Bon Appetit Małgorzaty