Placki z cukinii robi się identycznie jak placki ziemniaczane. Tym razem jednak nie dodałam całego jajka, ale dwa żółtka, które zostały mi z przepisu na pasztet drobiow y. Placki podaję z sosem tzatziki, natomiast moja córka lubi ze śmietaną i cukrem. Składniki: 1 cukinia 2 żółtka 4-5 łyżek mąki Cukinie obrać i przełożyć(...)Dodać żółtka i zmiksować, ale tak, żeby były widoczne kawałki cukinii (nie miksować na jednolitą masę) Dołożyć mąkę i wymieszać do połączenia składników Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nakładać placki, lekko je spłaszczając i smażyć z obu stron na złoty kolor Podawać z sosem tzatziki lub śmietaną i cukrem Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzostał mi kawałek dyni. Została mi też jedna marchewka. I tak powstały moje placuszki :) Podałam do tego zieloną sałatę i pomidorki koktajlowe :) Placuszki robi się naprawdę szybko. Smaży jak placki ziemniaczane. Z podanej ilości wyszło mi 8 sztuk. Składniki: 230 gramów dyni 1 marchewka 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki jogurtu naturalnego koziego 2 łyżki margaryny Kasi sól pieprz(...)dużych oczkach. Ja to zrobiłam w malakserze z płytką o dużych oczkach Dodać mąkę ziemniaczaną, jogurt kozi i przyprawić - wszystko niedbale zmiksować Rozgrzać olej na patelni i nakładać łyżką placki. Jedna łyżka - jeden placek. Uklepać :) Można podać z sałatą lub z sosem jogurtowo-ziołowym. Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwcześniej robiłam, no bo tak zostałam nauczona. Ale po co tam to jajko?? Nie mam pojęcia - teraz robię bez i też wychodzą. Inna rzecz to jak zrobić placki, żeby były CHRUPIĄCE? Ta tajemnica została już odkryta i udostępniona przez wielu ale równie wielu jeszcze jej nie zna (zwłaszcza początkujących gotujących - którą też kiedyś byłam) więc... W sumie(...)łyżki albo 3-4, zależy jakie ziemniaki i ile - tyle, żeby powstała trzymająca się razem masa. W wyglądzie ta masa nie ma nic wspólnego z klasyczną papką na placki ziemniaczane, która jest mokra - to jest raczej górka ziemniaczanych wiórków pomieszana z przyprawami i posklejana razem mąką, nic wodnistego. - No i smażymy - na rozgrzany olej rzucamy łyżką porcję masy
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEsól 3 ziela angielskie, 2 listki laurowe Szklanka piwa jasnego Na zasmażaną kapustę: 900g kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej) duża cebula łyżka smalcu łyżka masła pieprz, kminek Na placki ziemniaczane: 1kg ziemniaków 1 ½ białej cebuli Sól, pieprz Mąka pszenna Olej do smażenia Wykonanie: Gulasz: W garnku podsmażamy skórkę z boczku z łyżka masła klarowanego. Łopatkę myjemy, osuszamy(...)placków ziemniaczanych lub knedlików. Kapusta: Cebule obrać i pokroić w drobna kostkę. W garnku roztopić smalec z masłem i przesmażyć na nim cebulkę do zeszklenia. Dodać poszatkowaną kapustę i kontynuować smażenie na wolnym ogniu prze około 8-10 minut. Wymieszać łyżkę mąki z niepełna szklanką wody. Wlać do kapusty przez sitko stale mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i kminkiem Placki
Pyry na GazMoje dzieciaki uwielbiają placki ziemniaczane ale za warzywami nie przepadają. Sprytnym i prostym sposobem na ich przemycenie jest starcie ich do ciasta na placki ziemniaczane. W ten sposób dzieciaki zjadły placki z dokładką a i nie przepadający za dynią mąż dał się nabrać i zjadł ze smakiem. Składniki: 1kg obranych ziemniaków 0,5 kg obranej dyni(...)Miąższ ścieramy na tarce o dużych oczkach. Stratą dynię i ziemniaki łączymy z jajkami i mąka ziemniaczaną. Maki powinno być jak najmniej tylko tyle aby składniki się połączyły. Wtedy placki będą chrupiące. Doprawiamy do smaku sola i białym pieprzem. Smażymy na rozgrzanej patelni na oliwie na rumiano z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Serwujemy posypane cukrem z dodatkiem
Pyry na GazDzisiaj propozycja nieco innych placków ziemniaczanych (kartoflanych, jak kto woli). Innych, bo z dodatkiem jajka i mąki. Nie są może tak chrupiące jak placki z samych ziemniaków, ale też smaczne, a z dodatkiem łososia i jogurtu stanowią znakomite, sycące danie. składniki Placki kartoflane: 250 g obranych ziemniaków 1 duża cebula 175 g drobno posiekanego bekonu (można(...)wymieszać. Ubić jajka i dodać mieszając do miski. Na dużej patelni podgrzać trochę oliwy. Nałożyć kilka sporych łyżek masy z ziemniaków na gorącą oliwę i uformować cienkie placki. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty po każdej stronie. Po wyjęciu z patelni położyć na ręczniku papierowym w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Wymieszać jogurt
Stare Garysobą w jakimś pojemniku. Rozbite kawałki fileta namoczyć w białku a następnie obtoczyć dokładnie w mące. Tak opanierowane mięso kłaść na patelnię z rozgrzanym olejem i smażyć na rumiano. Placki tortilli posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem, na jednej połówce każdego placka położyć po 2 plastry serka topionego, poukładać na nim pokrojone w paski usmażone filety, a między nimi(...)pokrojony w słupki ser żółty. Połówkę placka z nadzieniem nakryć tylko połówką posmarowaną . Na patelnie posmarowana odrobinę oliwy kłaść po dwie sztuki qurrito, na wierzchu najlepiej postawić jakiś garnek w celu obciążenia, a by ser dobrze skleił całość. Po zrumienieniu jednej strony placków przyłożyć duży talerz lub deskę i odwracając patelnię zdjąć qurrito, a następnie zsunąć znowu na patelnię
Mix smakuwiększe lavasze, dzielimy ciasto tylko na 8 części i wałkujemy je na placki o średnicy ok 30 cm. Dobrze podgrzać dużą patelnię, nie dodawać oleju. Smażyć placki po jednej stronie aż do pokazania się pęcherzyków i lekkiego zbrązowienia tylko(...)minuty, a następnie odwrócić. Kiedy placek po drugiej stronie zacznie się brązowić, zdjąć z patelni i utrzymać w cieple podczas smażenia pozostałych placków ( można przykryć folią aluminiową i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika). Placki powinny nadal być na tyle miękkie, aby można je było złożyć lub zrolować. Patelnia powinna być cały czas czysta i sucha, więc
Stare Garysię pieczone jak pizza w piekarniku. Z całej porcji ciasta zrobimy ok 8 placków o średnicy ok 20 - 24 cm , jeżeli to za dużo - resztę warto zamrozić. Nie warto robić mniej. Polecam, smaczna przekąska. składniki na 2 porcję 2 placki z 1/4 porcji ciasta na tortillę (możemy użyć gotowych placków(...)świeży tymianek do przyprawienia miód, oliwa przygotowanie Piekarnik nagrzać do 250 st C Placki tortilli ułożyć na papierze do pieczenia. Serek Almette wymieszać z jogurtem. Masą serową posmarować placki. Posypać listkami tymianku. Na każdym placku ułożyć 5 plasterków koziej rolady i 6 plasterków fig. Posypać pieprzem. Wsunąć na blachę w piekarniku razem z papierem do pieczenia i piec
Stare GaryPlacki do tortilli kupiłem już jakiś czas temu i czekały sobie w szafce na użycie. W końcu dziś postanowiłem zrobić z nich użytek :) Od wczorajszych jajek zostały mi 3 połówki papryk i mix sałat, także dziś je wykorzystałem :) Składniki : 1/2 papryki(...)zielonej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 1 filet z piersi kurczaka 1/2 ogórka zielonego mix sałat kilka liści sałaty masłowej 3 placki pszenne tortilla 1 dymka 1/2 cebuli czerwonej 3 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy : kmin rzymski mielony chili con carne tortilla z kurczakiem
Parowar Facetapieczenia i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C z termoobiegiem na ok. 5-7 minut ( do zrumienienia). W taki sam sposób pieczemy kolejno wszystkie placki. Jeden z placków, najmniej udany łamiemy i wałkujemy na drobną kruszonkę. Zaczynamy przygotowanie kremu. Margarynę lub masło miksujemy, porcjami dodajemy wystudzoną kaszę, na koniec wyciśnięty(...)aromatu rumowego. Krem jest gotowy: Dżem miksujemy i rozpoczynamy budowanie tortu. Na pierwszy placek nakładamy cienką warstwę dżemu, następnie porcję kremu. Na to kolejny placek i tak aż do ostatniego placka, na który wykładamy tylko krem, bez podkładu z dżemu. Całość obsmarowujemy kremem. Wyrównujemy. Obsypujemy kruszonką. Dekorujemy według uznania
Maminek kulinarnyPierwsze w tym roku, pysznie chrupiące placki ziemniaczane z młodych ziemniaków. Są zdecydowanie delikatniejsze w smaku niż te robione ze starych, a starte na oczkach(...)upieczeniu są chrupiące i nie nasączone olejem:)) Pokusiłam się podać je tym razem z prostą sałatką z pomidora, ogórka kiszonego i cebuli. Podobną wypatrzyłam przy przepisie na placki u Margarytki , i pokusiłam się o spróbowanie tego zestawienia, bo przyznam, że dotąd placki jadałam bez dodatków albo tylko z cukrem. Sałatka bardzo fajnie komponuje się z plackami
Walijskie Pichceniełyżeczkę soli i przekładamy na kwadrans na sito aż spłynie sok. Dodatkowo nadmiar soku odciskamy. Do kabaczka dodajemy jajka, mąkę, szczyptę soli i pieprzu. Ciasto dokładnie mieszamy i smażymy placki na rozgrzanym oleju na złoto z obu stron. W trakcie smażenia płomień można zmniejszyć aby placki zdążyły się w środku usmażyć. Po usmażeniu odciskamy tłuszcz na papierowym ręczniku(...)Dobrze jest placki włożyć do lekko nagrzanego piekarnika zanim nie usmażymy wszystkich
prawdziwe jedzeniecukrem , masłem i cukrem waniliowym. Wlać mieszaninę mączną i gotować do zgęstnienia. Wystudzić od czasu do czasu mieszając (masa ma być na tyle gęsta , żeby nie spływała z placka). Lekko schłodzić, od czasu do czasu mieszając mikserem. Na końcu przygotować polewę. Wszystkie składniki rozpuścić w garnuszku na małym ogniu. Gdy tylko masa zacznie się gotować , zestawić z palnika(...)czasu mieszając. Placek miodowy przekroić wzdłuż tak, aby powstały dwa cienkie blaty. Do tego użyć najlepiej noża długiego, piłki do chleba. Idelanie się sprawdza! Na jeden placek miodowy wyłożyć połowę przestudzonej (ale ciągle ciepłej) masy budyniowej. Biszkopt posmarować od spodu powidłem śliwkowym i położyć (stroną posmarowaną do dołu) na masie. Następnie wierzch naszego biszkopta posmarować ponownie powidłem
Z Kuchni Do Kuchniplacuszki na słodko w przecudnym pomarańczowym kolorze. Tak oglądam różne przepisy dyniowe i doszłam do wniosku, że chyba nie ma potrawy do której dynia by nie pasowała :). Moje placki podałam z cukrem pudrem, ale ponieważ ciasto nie zawiera cukru można też je wykorzystać do wersji wytrawnej. Doskonale również smakują na zimno. Przetestowałam :) Placuszki dyniowe na słodko Składniki(...)można dolać więcej mleka. Placuszki smażymy na patelni na gorącym tłuszczu nakładając niecałą łyżkę ciasta na jeden placek. Placki są delikatne i zdecydowanie łatwiej przewraca się małe placki. Po usmażeniu osączamy na kuchennym ręczniku i podajemy posypane cukrem pudrem. insertCookd("5673f3e01c1244c545010e86f394a694
Kulinarne przygody Gatity