wędzonej papryki 300 ml passaty pomidorowej 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego pieprz natka pietruszki 2 -3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki masło klarowane do smażenia Składniki placki: 6 większych ziemniaków 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1 jajko mąką (to już na oko) sól pieprz olej do smażenia Gulasz: Cebulę kroimy w piórka i smażymy(...)obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Po starciu odciskamy, dodajemy do miski, dodajemy czosnek, jajko, doprawiamy i na końcu dodajemy mąkę. Na patelni rozgrzewamy olej na którym smażymy placki (albo jeden większy, albo kilka mniejszych). Przekładamy na talerz i polewamy ciepłym gulaszem
kruche babeczkiPlacki... kto ich nie lubi? Pomysłów na placki jest bardzo wiele, jednak ja dziś pokażę Wam propozycje na placki z użyciem twarogu (takiego jaki używa się do sernika). Przyznam, że wyszły idealne, nie za słodkie, po prostu musicie spróbować :) Składniki: * 400 g twarogu z wiaderka * 2 jajka * 1/2 paczki cukru wanilinowego * 100 g mąki pszennej(...)pianę, następnie wymieszać masę twarogową. Dodać ubite wcześniej białka i wymieszać wszystko delikatnie, drewnianą łyżką. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju nakładać łyżką małe placki, smażyć na małym ogniu na złoty kolor
Zrób to smacznieWieki całe nie robiłem już cukiniowych placków i naprawdę nie wiem jak mógłbym się teraz z tego zaniedbania wytłumaczyć. Jak mogłem?! Placki z cukinii są przecież przepyszne. Takie proste, świeże i... hm, egejskie? To tak, żeby nie decydować się na Grecję lub Turcję. Można, a nawet powinno się dodać do nich mnóstwo zieleniny. Koniecznie natkę pietruszki, ale w grę(...)posiekaną natką. Na dużej patelni rozgrzać olej lub oliwę. Formować w dłoniach duże kulki z masy cukiniowej, a następnie rozpłaszczyć je do postaci około 1/2 cm grubości placków. Smażyć placki do zrumienienia z obu stron (po około 2 minuty na stronę). Placki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. Podawać z jogurtem, sosem pomidorowym
zadanie-gotowanieNiedługo później Meksykanie nie tylko hodowali kury czy krowy, ale również nauczyli się przetwórstwa mleczarskiego i tak powstały pierwsze w tamtym rejonie sery, które z czasem ściśnięto pomiędzy dwa placki kukurydziane i zapieczono. Obecna wersja quesadilli odbiega nieco od oryginału. Zaczęto do niej dodawać jalapeno, chorizo, fasolę (co raczej przypomina burrito niż tradycjną quesadillę). Moja wersja również odbiega(...)cebula 1 pomidor szczypta imbiru szczypta cząbru 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 4 łyżki śmietany 4 plastry boczku wędzonego sól pieprz 2 łyżki wody 200g sera żółtego 4 placki tortilla Przygotowanie: Do mielonego mięsa dodajemy drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, cząber, sól, pieprz, musztardę i dwie łyżki wody. Całość wyrabiamy dokładnie i odstawiamy do lodówki
Jacob Tastesserowe. Idealna propozycja na obiad dla dzieci czy kolację. Placki są leciutkie, świetnie do nich pasuje sos z owoców lub konfitury. Macie w domu niejadka? Koniecznie zróbcie te placki twarogowe. Możecie do nich dodać cynamon jeśli lubicie, ale nawet solo doskonale smakują. W zależności od tego co lubicie, sprawdzi się tutaj jakiś kwaśny dżem jako dodatek lub śmietana(...)owocowy. Te placki to odmiana popularnych w Małopolsce mądrzyków lub małdrzyków – placków na bazie sera białego. Jeśli mamy ser biały dość rzadki lub wilgotny, możemy dodać 1 łyżkę kaszy manny. Dzisiaj więc danie nieco regionalne Drukuj Placuszki serowe z sosem z owoców window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3/4 szkl. mąki 300 g sera białego półtłustego 1 jajka
Mieszam w GarnkuJednym z moich ulubionych dań są placki ziemniaczane .... przyrządzane na różne sposoby. Dzisiejsze placki są wyrośnięte i pulchne i jak zwykle smaczne. No cóż, drożdże zrobiły swoje i placuszki wyrosły. Składniki: 700 g ziemniaków 150 g mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych (lub 2 dag świeżych) * 2 łyżki letniego mleka 2 jajka(...)patelni rozgrzałam olej i na gorący wykładałam placuszki. Smażyłam na złoty kolor z obu stron. Wyłożyłam na półmisek. Do tych pysznych placuszków podałam sos pieczarkowy Te placki smakują również ze śmietaną. Właściwie każdy ma swój ulubiony pomysł na dodatki do placków ziemniaczanych. Już więcej nie zachwalam, bo zdjęcia placków wszystko mówią. Wobec tego życzę SMACZNEGO! Krys
Kuchnia u KrysiJeśli szukacie przepisu na pyszne a do tego puszyste i szybkie placki, spróbujcie tego przepisu. Puszyste placuszki na maślance robi się naprawdę(...)szybko. Mogą być podawane na wiele sposobów – z dżemem, owocami, posypane cukrem pudrem. Owoce możecie dodać również do samego ciasta, przed smażeniem placuszków. Nie wiem czemu, ale właśnie placki kojarzą mi się z wakacjami. Takie placki solo, rzadko gościły w moim rodzinnym domu, częściej były placki ziemniaczane czy z jabłkami. W każdym razie jak dla mnie
Mieszam w Garnkuidealnie sezonowe owoce, które nadają się do przygotowania letnich ciast, ponieważ szybko się nie rozpadają podczas pieczenia, nie puszczają soku i wprowadzają orzeźwiającą nutę smakową. Zaletą placka z patelni jest to, że nie wymaga włączenia(...)piekarnika, gdy ma się ochotę na ciasto, a nie ma się ochoty „grzać” przy piekarniku w letni skwar. Plusem tego przepisu jest też czas przygotowania, gdyż czas „gotowania/smażenia” placka na patelni nie przekracza 30 minut. Po za tym nie wszyscy mają w domu piekarnik, a często mają ochotę na pyszne ciasto z owocami. Ciasto jogurtowe z porzeczkami jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj pokażemy szybką i pyszną alternatywę dla jakże lubianych placków ziemniaczanych. Ostatnio używamy dużo cukinii w kuchni, po pierwsze dlatego, że jest obecnie dość tania i łatwo dostępna w różnych odmianach, a po drugie jest po prostu pyszna. Lubimy eksperymentować i wyszukiwać ciekawe dania z naszymi ulubionymi produktami. Placki z cukinii są bardzo proste i idealnie nadają się(...)żałujemy soli. Czy jest za rzadkie najłatwiej dowiemy się podczas smażenia, jeżeli placuszki będą się rozpadać po prostu dodajemy mąki. Placuszki smażymy na oleju i gotowe. Proste i pyszne placki z cukinii na pewno przypadną do gustu zarówno naszym domownikom jak i gościom. Polecamy i przypominamy również nasz przepis na placki z kalafiora. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.pl. Można je zrobić błyskawicznie - na słodko, na słono, bardziej lub mniej kalorycznie, można je jeść na śniadanie, obiad i kolację. Latem królują u mnie słodkie, puszyste placuszki , albo placki z płatków owsianych , a ostatnio przypadły mi do gustu placuszki z cukinii. Cukinia jest delikatna w smaku, dlatego doprawiłam ją czosnkiem i dużą ilością pieprzu - to nadało plackom(...)pszennej 1 mały ząbek czosnku sól pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zostawić na 10 minut i bardzo porządnie odcisnąć (to ważne, aby placki się nie rozpadały). Dodać starty na drobnych oczkach czosnek, jajko, sól, pieprz i mąkę. Wszystko dobrze wymieszać. Smażyć placuszki na rozgrzanej oliwie lub oleju rzepakowym na złoto
Kulinarne Inspiracjeprzepis to wynik eksperymentu z kolejnym owocem w plackach - wyszło pysznie. ;) Przez te kilka wpisów zdążyliście się już chyba domyślić, że uwielbiam placki, naleśniki etc., więc będzie ich na tym blogu sporo. Wczoraj odwiedziła mnie moja Madzia, którą możecie znać z bloga Skin Therapy 22 , a gdy wpada Madzia, to na śniadanie zawsze są placki. Jadła już(...)zapewni placuszkom smak i wilgotność. Następnie dodajemy do nich serek oraz jajka, ekstrakt i cukier. Wszystko mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. I gotowe! Proste, prawda? ;) Placki smażymy na oleju, ja używam kokosowego, gdyż jest bardzo zdrowy. Podsmażamy je ok. 2 minuty z każdej strony, by nabrały złoto-brązowego koloru. Ja podałam je z marmoladą
Cooking MonsterDodają dodatkowej aksamitnej konsystencji, w zestawieniu z chrupiącym kurczakiem i jędrnymi warzywami - mmmm... pycha! Wszystko posypujemy odrobiną prażonej cebulki, całość skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy odrobiną ketchupu. Placek zawijamy do środka, a następnie robimy zakładkę od dołu. Wszystko wkładamy do grilla z pokrywą (my używamy do tego naszego wielofunkcyjnego tostera z wymiennymi wkładkami) i podgrzewamy. Tortilla powinna(...)się ładnie przyrumienić i "skleić". Gotowe! :) Nie zniechęcajcie się - etap z podgrzewaniem w grillu nie jest wymagany, nie każdy ma taki sprzęt w domu. Podgrzejcie placek na patelni przed przyrządzeniem i włóżcie na nią na chwilę po przyrządzeniu. Musicie się jednak postarać dobrze skleić całość podczas zawijania. Zadbajcie wtedy o to, by brzegi były dobrze pokryte jogurtem lub ketchupem
Cooking MonsterPlacki z cukinii. Składniki na placki: 1 spora cukinia pół cebuli garść posiekanej(...)natki pietruszki 3 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz do smaku Przygotowanie placków: Cukinię i cebulę ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na chwilę, by cukinia puściła sok, odciskamy jego nadmiar. Dorzucamy posiekaną natkę, mąkę, jajko, mieszamy całość i przyprawiamy do smaku. Smażymy placki na rozgrzanej patelni z obu stron, na złoty kolor. Artykuł Placki
NiePieprz.plpewnie teflonowa dobrej jakości też się nada :) Rozgrzać patelnię , posmarować lekko olejem za pomocą pędzelka i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka, zachowując znaczne odstępy - placki mocno urosną w górę i na boki podczas smażenia, więc jednorazowo należy tu mieć na patelni nie więcej niż 4 sztuki . Smażyć na niezbyt dużym ogniu(...)czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione od spodu - około 2,5 - 3 minuty . Po tym czasie, gdy placki już znacznie podrosną, włożyć w każdego z nich po 3 grubsze plasterki banana. Podlać patelnię kapką oleju i przewrócić placki łopatką na drugą stronę - przy użyciu innego owocu nie byłaby potrzebna repeta oleju, ale banan jest wyjątkowo ciężki
Grunt to przepis!Takie trochę inne placki ziemniaczane, ale również bardzo smaczne. Podałam je z sosem koperkowym, ale możecie podawać także ze swoim ulubionym sosem np czosnkowym, pieczarkowym itp. Placki najlepiej smakują gorące prosto z patelni. Jeśli chcecie przepis na tradycyjne placki ziemniaczane to zapraszam tutaj Składniki 700 g ziemniaków 2 jajka 1 mały brokuł 4 łyżki mąki sól(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach , dodać jajka, mąkę , brokuł drobno posiekany, koperek doprawić solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Wszystko dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej nakładać łyżką placki i smażyć na rumiany kolor z dwóch stron. Podawać polane sosem
O kuchni z uczuciem