dużą piekarnikową blaszkę pokrytą papierem do pieczenia. ( dobrze wyrównać wierzch ciasta łyżką ). Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 C na ok. 10 minut. ( cały czas sprawdzamy , aby cienki placek sie nie przypalił ). Gorące ciasto wykładamy na ściereczkę i zwijamy w roladę. Odkładamy w chłodne miejsce. Krem: Masło roślinne ( musi być koniecznie miękkie o temp. pokojowej) ucieramy
Słodkości i nie tylkociasto zbyt klei się nam do rąk podsypujemy lekko mąką. Oprószamy mąką i pozostawiamy ciasto pod przykryciem ok. 45 minut. Ciasto rozwałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości 1 cm i za pomocą szklanki wykrajamy kółka. Wykrojone kółka układamy na papierze do pieczenia i czekamy ok. 15 minut do wyrośnięcia. Na środku każdego kółka robimy palcem wgłębienie
Słodkości i nie tylkomasła Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę i cukier , następnie wbijamy żółtka, pokrojone w kosteczkę masło i szczyptę soli. Wnętrze foremek natłuszczamy , ciasto rozwałkujemy na niezbyt gruby placek. Za pomocą foremek wykrajamy kawałki. Wykrojone elementy wkładamy w zagłębienie foremek i nakłuwamy widelcem. Pieczemy w temp. 180 C do momentu aż tartaletki nabiorą złotego koloru ok. 25 - 30 minut. Krem
Słodkości i nie tylkotrakcie gdy ciasto jest w lodowce przygotowujemy brytwanke w ktorej bedziemy piec Nastepnie wlaczamy piekarnik na 180 ° Po wyjeciu ciasta z lodowki dzielimy ciasto i walkujemy na placki ok 2cm Wycinamy ksztalty ciastek i ukladamy na brytwanke Wkladamy do nagrzanego piekarnik i pieczemy kazda partie ciastek ok 5min Gotowe ciastka przystrajamy wedle wlasnego gustu
Klaudynkowa kuchniasoli i troszke cukru pudru. Jesli ciasto za geste mozna dodac wody a jesli za rzadkie dosypac troche maki Mamy gotowe ciasto na rozgrzana patelnie rozlewamy ciasto i smazymy placki nalesnikowe ( mnie wychodzi ok 15 sztuk ) Na gotowe nalesniki nakladamy serek skladamy w tak zwana chusteczke i na koniec polewamy toffi Mozna podawac Smacznego
Klaudynkowa kuchniaWszystko razem mieszamy mikserem Do gotowego ciasta wsypujemy zesmarzona cebule z kielbasa i dodajemy do smaku soli Wszystko mieszamy lyzka Rozgrzewamy patelnie z tluszczem Smarzymy placki na cala patelnie Gotowe omlety mozna jesc Smacznego
Klaudynkowa kuchniamogla wkladac papierowe formy po czym nalewala bym tam ciasto i do piekarnika. I co na szybko wpadlam na pomysl zeby wlac cale ciasto do formy i upiec placek przystroic kremem. I wyszlo mi cos takiego... Nom nie wyglada to zle. Musze sie przyznac, ze i tak niestetyu nie wyszlo bo byl zaklaec ale coz tak tez sie zdarza
Klaudynkowa kuchniaSkoro juz jestesmy przy ciastach to moze teraz juz udany placek, a mianowicie mowa o szarlotce. Ciasto: http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/04/polkruche-ciasto.html Teraz kwestia jablek 5 duzych jablek 3 lyzeczki cynamonu 2 lyzki budyniu smietanowego lub waniliowego 0,5 szklanki cukru pudru Obieramy jablka i scieramy na tarce Przesmarzamy w rondelku jablka, dodajemy cynamon i cukier
Klaudynkowa kuchniaZawsze powinno sie wlozyc ciasto do lodowki na min 30 min Po wyjeciu ciasta z lodowki nagrzewamy piekarnik do 180C W tym czasie rozwalkujemy ciasto na placki i wycinamy ciastka Ukladamy na formie wylozonej papierem do pieczenia Kazda partie ciastek pieczemy ok 7 min Smacznego
Klaudynkowa kuchniadodajemy mleko ( powinno byc w temp. pokojowej) Wszystko razem mieszamy mikserem Na koniec dodajemy szczypte soli Na rozgrzana patelnie wylewamy ciasto i smarzymy palcki na cala patelnie Placki osmarzamy z dwoch stron Krokiety farsz nalesniki bulka tarta 1 jajko Na nalesniki nakladamy farsz Zawijamy nalesniki obtaczamy w jajku a potem w bulce tartej
Klaudynkowa kuchniarobinii akacjowej, czekam cały rok. Uwielbiam placuszki z zanurzonych w cieście i usmażonych gron. Specjalnie jadę na zbiory poza miasto i całą drogę powrotną napawam się ich zapachem. Poza plackami nic z tym kwieciem jeszcze nie robiłam więc chyba najwyższa pora. Kwiatowe guru czyli Gosia z Trochę Innej Cukierni podrzuciła kilka pomysłów - syrop, konfitury, kompot, lody, ciasto .... i pewnie
Smaczna PyzaPlacuszki wyszły cudowne - po prostu rozpływały się w ustach. Dawno nie robiłam takich i sama byłam zachwycona ich smakiem i konsystencją. Takie placki to dobry pomysł na weekendowe śniadanie albo podwieczorek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKruchy orkiszowy placek z owocami - chrupiący i trochę soczysty jednocześnie. Słodki i pyszny. A robi się go łatwo i szybko więc do dzieła ! Będzie smakował, zapewniam :) Pomysł zaczerpnęłam od Agnieszki , która poczęstowała mnie podobnym, pysznym ciastem kilka dni wcześniej :) ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaWczoraj jednak coś mnie naszło i szybko zakręciłam ciasto. To naprawdę tylko kilka chwil - wystarczy wymieszać składniki i można smażyć ! A może skusisz się na Placuszki z borówkami albo Placki kefirowe ? Wszystkie robi się bardzo szybko ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza