placki - 22990 przepisów (strona:1309/1533)

Orzechowo-karmelowe ciasto z doliny 216

Dwie trzecia ciasta cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę, przy czym podnosimy nieco brzegi. Nakładamy nadzienie, zakładamy do środka brzeg ciasta( tak aby leżał na nadzieniu) i przykrywamy je plackiem zrobionym z pozostałego ciasta. Dekorujemy listkami lub kwiatuszkami wyciętymi z ciasta kruchego. Ja niestety nie miałam ciasta na dekoracje, dlatego radzę zarobić go troszkę więcej) ). Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym żółtkiem

Mia Cucina Sofieta
Cherry pie 195

lekko ugniatamy, a następnie na nie kładziemy czereśnie wraz z sokiem, który ewentualnie puściły i masło pokrojone w piórka( ja zapomniałam, ale i tak wyszło pyszne).  Czereśnie przykrywamy plackiem zrobionym z pozostałego ciasta i dobrze zlepiamy. Całość wstawiamy do gorącego piekarnika, u mnie 200°C na 40 min, po 25 min obniżamy temp. do 180°C. Po upieczeniu

Mia Cucina Sofieta
Erbette italiane, czyli włoskie zielsko 185

fachową wiedzę odsyłam do źródeł): pokrzywa- chyba najbardziej znany chwast. Ups! cenne ziele! zwana również “zielonym złotem”( l’oro verde). Młodziutkie pokrzywy są doskonałe do zup, omletów, kopytek, placków drożdżowych czy ryżu.( zdjecie z netu ) cykoria podróżnik( Chichorium intybus) nazywana tak, bo często rośnie na pastwiskach, łąkach, miedzach, przy drogach, jakby „chciała podróżować”. Od wieków  medycyna ludowa zalecała cykorię

Mia Cucina Sofieta
Placuszki z jabłkami z własnego sadu 169

lubi placków z jabłkami? Nie wierze ze ten smak dzieciństwa w was nie tli się do dzisiaj, tym bardziej ze dopóki trwa jesień i na drzewach jeszcze są późno jesienne jabłka warto porozpieszczać się trochę i zrobić sobie pyszne śniadanie lub kolacje np placuszki z jabłkami w pysznym chrupiącym cieście naleśnikowym. Ale było pysznie. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kopa śląska 335

która zrobiłam na sylwestrowa imprezę ale w innej wersji. Kopa na Śląsku to deser na specjalne okazje, często sylwestrowe, prosta w przygotowaniu, pyszna i elegancka. Jest to pyszne połączenie placków kokosowych, śmietany, owoców, bakalii i spirytusu. A dla "goroli" to niezwykła przygoda smaków. Polecam też inną wersję - kopę pszczyńską, którą znajdziecie pod tym linkiem , oraz kopę noworoczna

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Czekośliwka czyli powidła czekoladowe 188

powiecie na pyszne powidła, krem który smakuje jak właśnie śliwki w czekoladzie. Dla mnie mega pyszna propozycja, rzecz, którą już na jesień będę robiła, co roku. Do pysznych gofrów, placków, naleśników na chleb niezastąpione. Namówiła mnie na nie koleżanka z pracy i nie żałuję. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Chili con carne 145

zróżnicowanych dodatkach zawierających chilli. Ja dodaję zarówno tabasco zielone, jak i chilli w proszku a także świeżą ostrą, tajską papryczkę.. wynik jest naprawdę ostry i boski... dodatek placków tortilli łagodzi trochę ten smak. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Kotlety mielone- nadziewane pieczarkami i serem 263

pokrojoną drobno cebule, wyciśnięty czosnek, 2 łyżki bułki tartej, jajko, sól, pieprz I paprykę. Wszystko dokładnie mieszamy Do usmażonych pieczarek dodajemy posiekaną natkę pietruszki.Mieszamy. Z porcji mięsa robimy placek, układamy troszkę sera żółtego I dodajemy pieczarki. Formujemy kulkę zamykając cały farsz w środku. Po uformowaniu wszystkich kotletów, obtaczamy je w pozostałej bułce tartej. Smażymy na średnim gazie

Smaki Edyty
Serce urodzinowe -torcik 397

sztywno dodając cukier puder. Truskawki kroimy na mniejsze cząstki. Ciasto kroimy na pół. Pół ubitej śmietany wykładamy na nasączony placek. Na śmietanę wykładamy cząstki truskawek. Przykrywamy drugim nasączonym plackiem. Na górę ciasta wykładamy pozostałą bitą śmietanę. Z resztek ciasta- szykujemy "kruszonkę" . Posypujemy ją po górze bitej śmietany. Torcik gotowy :) Smacznego

Smaki Edyty
Yakitori wg Buni 309

się. Rozgrzać grill lub patelnie grillową lub zwykłą patelnię i piec yakitori po kilka minut z każdej strony smarując w trakcie pozostałą częścią marynaty. Podawać z porcją warzyw , dipem , plackiem , pieczywem   czy jak tam kto lubi ( mniej lub bardziej tradycyjnie. * marynata jest słodkawa - można jednak wg upodobania nadać jej bardziej ostry czy kwaśny smak dodając lub eliminując któreś składniki

Buniabaje w kuchni
Przerwa na upał i 80-urodziny Mamy 155

kalafiorze   z ziemniaczkami i maślanką ( kupiłyśmy sobie zielony kalafior) 3)--do czasu kiedy ustąpią upały- odwołujemy wszelkie gotowanie i przestawiamy się na owoce i surówki  4)--leżymy plackiem z mokrymi ręcznikami na głowach i co chwilę wchodzimy pod prysznic i podjadamy owoce 5)--nie przyjmujemy żadnych gości ( jak kto ma siłę chodzić w tym żarze to niech chodzi

Buniabaje w kuchni
18 SANTE znaczy zdrowie - Placuszki bananowe 183

Placuszki bananowe będą smakowały i dorosłym i dzieciom. Najlepiej wykorzystać już bardzo dojrzałe banany do tych placuszków, wtedy możemy nie dodawać cukru i dzięki temu mamy zdrową wersję placków na śniadanie. Polecam spróbować! Składniki : * dojrzały banan * jajko * 2 łyżki jogurtu naturalnego * 5 łyżek otrębów pszennych Sante * 3 łyżki otrębów owsianych Sante Przygotowanie : Rozgnieść dokładnie banana, wymieszać z jajkiem i jogurtem

Magiczne Życie Marty
Sos z boczniaków 140

który idealnie pasuje do ziemniaków, placków ziemniaczanych czy wytrawnych naleśników. Jeśli jeszcze nie robiliście to bardzo polecam.  Składniki : * 2 łyżki masła * mała cebula * 300g boczniaków * pół litra wody bądź buliony warzywnego * 1 łyżka mąki pszennej * 1 łyżka śmietany 18% * sól, świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie : Na maśle zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, dodać boczniaki pokrojone w paseczki

Magiczne Życie Marty
Drożdżowe racuchy z bananami 390

ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany - banany pokroić w dość grube plasterki, wymieszać z ciastem - smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor, nakładając łyżką ciasto tak, by w każdym placku było kilka kawałków banana Racuchy najlepiej smakują na gorąco, ponieważ banan pod wpływem wysokiej temperatury rozpuszcza się tworząc pyszną masę. Z podanych proporcji wychodzi około 15-16 racuchów, w zależności

Smakołyki Bereniki
Warsztaty w TODZE - OFDS, 11.08.2012. 199

Smaczna, ale nie jadam zup na mięsnych bulionach, więc to nie mój smak. Natomiast z żeberek z bulionu powstało danie drugie. ŻEBERKA W GLAZURZE PIWNO-MIODOWEJ podane na PLACKU ZIEMNIACZANYM, z KONFITURĄ Z CZERWONEJ CEBULI i KURKAMI. Przez to, że mieszałam pęczotto, nie załapałam się na kurki. Żeberka jak dla mnie zdecydowanie za tłuste, ale konfitura była świetna. Placuszek natomiast

W kuchni Karmel-itki

Proponowane wyszukiwania