Placek na tzw. "niespodziewanych gości" do zrobienia praktycznie w 30 minut. Ja akurat miałam śliwki ale można też użyć innych owoców. Składniki: - 75 dag śliwek - 40 dag masła - 40 dag cukru pudru - 6 jajek - 60 dag mąki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem pudrem. Cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku a potem
Zainspirowana w kuchniognia, dodajemy pokrojone w kawałki masło, mieszamy az się rozpuści oraz pojedynczo żółtka. Ucieramy krem aż masło się rozpuści i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowym kremem przekłądamy upieczone placki piernikowe, zostawiamy dosłownie odrobinę na posmarowanie góry a na nią wylewamy polewę (na rozgrzaną patelnię wlewamy miód oraz pokrojone orzechy, chwilę mieszamy
Zainspirowana w kuchnilaskowe siekamy, papaję też możemy - zależy jak duże kawałki lubicie. Dodajemy miód i ubitą pianę z białek. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy między dwoma płatami papieru do pieczenia. Placek formujemy na kształt prostokąta i wykładamy warstwę farszu, zostawiając brzeg około 2 cm. Zawijamy, pamiętając o podwinięciu boków. Roladę przekładamy na papier do pieczenia i dwukrotnie owijamy, zostawiając odrobinę
sama złodyczProsty placek drożdżowy który zawsze się udaje. Możemy dodac różne dodatki - rodzynki albo sezonowe owoce. składniki: 4 szklanki mąki 125 g margaryny 1 szklanka cukru 1 szklanka mleka 50 g drożdży 5 jajek aromat rumowy 600 g owoce dowolnych owoców mogą być maliny, truskawki, borówki, jeżyny, śliwki, wiśnie Składniki przygotować wcześniej aby były w temperaturze pokojowej. Drożdże rozkruszyć(...)wcisnąć w ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Potem wstawić do nagrzanego piekarnika na 180C i piec ok 40 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. W sezonie placek piekę z owocami natomiast zimą dodaję dużą ilość rodzynek
Monia miesza i gotujezabrać je ze sobą na piknik lub wycieczkę za miasto. Sezon wakacyjny trwa, więc przydadzą się nie jednemu miłośnikowi wypraw i to bez względu, czy lubi ruch czy leżeć plackiem na plaży:) Do tego te ciach tworzą duet idealny, czyli łącza w sobie wszystko, co lubię - lekko słodkie ciasto i kwaśne owoce. Och, do takiego zestawu to długo
Fabryka pomysłówpowstania zakalca. Na placek nałożyć owoce, pamiętając, aby nie dochodziły zbyt blisko brzegów, inaczej jabłka nam uciekną przy rolowaniu, więc należy zostawić margines nie mniejszy niż 4 cm. Placek delikatnie zrolować, zaklejając brzegi i włożyć "szwem" do dołu na spodzie keksówki lub blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posypać kruszonką. Piec w temp. 180 stopni przez
Fabryka pomysłówwyrośnięcia na 10 minut. Mąkę, jajka, olej,resztę cukru i przygotowany wcześniej zaczyn mieszamy razem i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy budyniem i posypujemy rodzynkami. Następnie zwijamy w rulon i kroimy w 2cm paski. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze
Czerwona PorzeczkaGulasz z indyka z warzywami to bardzo szybkie, smaczne i dietetyczne danie obiadowe. Mięso z indyka jest bardzo delikatne i nie wymaga zbyt długiej obróbki. Gulasz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sos tzatziki – przepis na pyszny grecki sos, którego 3 główne składniki to ogórek, jogurt grecki i czosnek. U mnie dodatkowo pojawia się koperek oraz mięta
Kulinarne PrzebojeKrążki cebulowe to idealny dodatek do mięs, jako przystawka lub zamiennik chipsów. Bardzo prosty przepis, który wykonasz w niecałe 30 minut. Poniżej przedstawiam listę potrzebnych produktów
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: 40 dkg mięsa wieprzowego 1 cebula 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 czerwonej papryki 1 puszka groszku konserwowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 350 ml wody 4
Przepisy kulinarne babci Antoninypudrem lub jak i czym kto woli ;) Kalorie: 1 porcja bez sosu: ok. 310 kcal 1 porcja z sosem i cukrem pudrem: 350 kcal Propozycje: myślę, że do placków pasowałaby kwaskowa nuta, może jakiś sos wiśniowy lub truskawkowy? Albo do dyni dodać trochę startego jabłka (tak zrobię następnym razem, chyba, że ktoś wypróbuje wcześniej i się tutaj podzieli wrażeniami
Malowane smakiemmiski włóż serek mascarpone i cukier z cukrem wanilinowym miksuj przez 1 minutę dodając śmietanę. Kremem przełóż bezę zostawiając 1 dużą łyżkę na wierzch, posyp jagodami, przełóż drugim plackiem bezy, na środku wyłóż resztę masy dekorując jagodami. Smacznego
Niezły MłynekWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Roladki z placków tortilli posmarowane kremowym serkiem z dodatkiem sałaty, wędliny, papryki oraz ogórka kiszonego. Dodatki możemy dowolnie komponować wg upodobań. Takie roladki świetnie sprawdzają się na domówkach, można je również przygotować na kolację lub jako przekąskę do piwa lub lampki wina Post Roladki z tortilli pojawił się poraz
Marta Gotujesztywno dodajemy do nich dwie łyżki cukru pudru. Gotową piankę wylewamy na formę i posypujemy migdałami. Zapiekamy ją 15 minut w 180 stopniach. Gdy ostygnie przekładamy ją na wierzch placku. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie