pół. Z każdej części uformować kulę, ułożyć na blacie oprószonym mąką, przykryć ściereczką i zostawić na 15 minut. Kulę ciasta ułożyć złączeniem do góry, kantem dłoni spłaszczyć na okrągły placek. Złożyć do środka 1/3, przygnieść, znów złożyć i przygnieść. Następnie zwinąć ciasto w rulon, podwinąć boki i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Tak samo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeblachy. W przypadku gdy będzie więcej , kartoflak może się nie dopiec. Czasami bywa tak, że ziemniaki po starciu mają dużo wody. Należy troszkę tej wody odsączyć, żeby placek się później nie rozłaził Smacznego
Na słodko lub wytrawniewiększych rogali) lub 3 części (24 mniejsze rogale). Przygotować masło lub margarynę ( u mnie margaryna „Smakowita): roztopić i wystudzić. Każdą część rozwałkować podsypując nie za dużo mąką na okrągły placek o grubości ok. 2 – 3 mm a następnie podzielić (przeciąć nożem) na 8 części. Każdą część posmarować pędzelkiem moczonym w roztopionym tłuszczu, a następnie zawijać zaczynając od szerszej strony
Na słodko lub wytrawniewydawało, przekonałam się , że powinnam była nieco więcej dać soli i innych przypraw ). Gotowe ciasto podzielić na kilka części a następnie każdą część rozwałkować bardzo cienko podsypując mąką na placki. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek nakładać łyżeczkę szpinakowego farszu a następnie skleić ze sobą brzegi i lekko zawinąć. Do garnka nalać wodę, posolić i zagotować. Wrzucać na gotującą
Na słodko lub wytrawnieciasto w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na około 1 godzinę, po tym czasie ponownie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 2 – 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować na placek o grubości ok 1,5 cm, podsypując lekko mąką. Szklanką wykrawać krążki. Gotowe krążki pozostawić do napuszenia się ok 20 minut. Nie za długo, żeby ciasto nie było przerośnięte
Na słodko lub wytrawniekostkę . Do mięsa dodaj sól, pieprz, słodką paprykę i kilka łyżek oliwy z oliwek. Usmaż mięso na rozgrzanej patelni prze kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Placki tortilli podgrzej na patelni przez około 30 sekund z każdej strony. Na każdej tortilli rozsmaruj po 1-2 łyżeczki majonezu, na to posmaruj po 1 łyżeczce ketchupu. Posyp połowę
Słodko-Słony Świat Ilonypropozycji :)Składniki: 4 prostokątne tortille pełnoziarniste (u mnie "Cztery ziarna")350 g mięsa mielonegoulubione przyprawy (u mnie gotowa mieszanka do tacos)rukolamajonez16 wykałaczekMięso mielone smażymy z przyprawami, każdy placek wkładamy do mikrofalówki na ok. 8 sek., następnie kroimy na 4 prostokąciki, z których każdy smarujemy majonezem. Na placuszkach układamy rukolę, nakładamy mięso i zwijamy spinając końce wykałaczkami.Podane
chwile dla mniePrzepis na jabłecznik z budyniem znalazłam u Kasi. W zasadzie, początkowo miałam zamiar upiec placek z mieszanymi owocami i pod tym kątem szukałam przepisu. Jednak, gdy trafiłam na jej bloga, to ciasto przykuło moją uwagę swoją prostotą i połączeniem jabłek z budyniem. Trochę jednak zmieniłam składniki i sposób przygotowania. Składniki na ciasto: - 500 g mąki tortowej
mojewypiekiinietylkopieczemy 40 minut. Po przestygnięciu i wyjęciu z formy, biszkopt kładziemy spodem do góry, co zagwarantuje nam idealnie równe ciasto.Biszkopt ten możemy wykorzystać na torty, babeczki, placki z kremem, czy owocami i np. galaretką. Zamieniając 2-3 łyżki mąki na taką samą proporcję kakao otrzymamy ciemny biszkopt. Moją propozycję jego wykorzystania przedstawię w najbliższych dniach. Uchylę tylko rąbka tajemnicy
mojewypiekiinietylkoZanotowałam ten przepis, z bloga Arabeska, już jakiś czas temu. Dzisiaj korzystając z wolniejszego poranka oprócz dwóch orkiszowych chlebów z garnka upiekłam właśnie ten placek. Rodowód ma angielski, smak niebiański. Naprawdę idealnie komponuje się dżem malinowy z maślanym kruchym spodem i dość wilgotnym ale puszystym migdałowym wierzchem.kruchy spód:1 szkl. mąki6 łyżek zimnego masła
Dzieje kuchennej Wiewióryzupa na szybko i naleśniki. Dzisiaj całkiem na zimno ale nie na słodko. Z cytrynowo-koperkowym serkiem i wędzonym łososiem. Pyszne, orzeźwiające połączenie!Rolowane naleśniczki z serkiem i łososiem2 placki naleśnikowe o średnicy ok 26 cm.po 2 łyżki białego sera i greckiego jogurtułyżka posiekanego koperkupół
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiamy wszelkie placki i naleśnikasy. Intrygują mnie wszelkie regionalne smakołyki z tych dziedzin dlatego też skusiłam się na fińskie naleśniki Panny Malwinny. Grubaśne, słodkie, bardzo sycące, w sam raz by się pokrzepić w ramach drugiego śniadania gdy pierwsze jedzone było, z konieczności, porą dogodną dla wszystkich czyli troszkę po 6ej. Naleśniki te, z racji tego, że mają w sobie
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżkami cukru i łyżka po łyżce wmieszać przy pomocy miksera wystudzony budyńwystudzone ciasto przeciąć na pół.Na spodzie rozsmarować masę jabłkową,na to równomiernie rozłożyć krem .Wierzchni placek przekrawamy na tyle części ile ma być póżniej porcji.Jeśli zrobimy to póżniej krem przy krojeniu będzie wypływał bokiem.Przed podaniem schłodzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podsmażyć na masełku. Wymieszać z mieloną wieprzowiną i dodać bułkę tartą. Doprawić pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą do smaku.Ciasto dobrze wyrobić, odrywać po kawałku, robić placki wielkości dłoni, nadziewać farszem i formować okrągłe kluski zwężające się przy końcach. Przy formowaniu kartaczy można ciasto podsypywać mąką pszenną, żeby nam się nie lepiły. Gotować około 20 minut
Świat Domowej Kuchnipomocą haka do ciasta drożdżowego).Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki (dolna półka) na około 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek o grubości około 0,5 cm i wycinać foremkami ciastka.Ciastka układać na blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna
Gospodyni Miejska