Składniki: jajka 2 sztuki "L", mleko 3/4 litra, cukier 1 łyżka, cukier wanilinowy 1 opakowanie, sól 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, jabłko 1 sztuka większe, śliwki 6 sztuk większe, olej rzepakowy - ile potrzeba, cukier puder - ile potrzeba Mąkę, cukier, sól, cukier wanilinowy, jajka, mleko dodać do dzbanka blendera i wszystko dobrze zmiksować (jeśli(...)miski i odstawić na 30 minut. Do ciasta wsypać drobno pokrojone bez pestek śliwki i obrane jabłko, łyżką wymieszać. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy, kłaść łyżką dużą porcje ciasta, delikatnie rozpłaszczyć i smażyć na rumiano z każdej strony, przed podaniem posypać pudrem cukrem. Placki smakują również jako zimne do podjadania - bardzo smaczna odmiana placuszków jabłkowych, z nadzieniem śliwkowym
W Mojej Kuchni Lubiękokosowe nadają jej zupełnie innego, trochę egzotycznego smaku. Podczas pieczenia w domu unosi się piękny zapach cynamonowo-kokosowy. Ciasto jest przepyszne! Jakie jabłka wybrać? Raczej powinny być to jabłka kwaśne na przykład Szara Reneta, kwaśne jabłka będą wspaniale komponowały się z całością. Szarlotka jest bardzo prostym ciastem i łatwym do przygotowania, koniecznie spróbujcie! Print Szarlotka z wiórkami(...)pokrojone na drobne kawałki jabłka umieścić w rondelku. Do jabłek dodać rodzynki i dusić razem do momentu, kiedy odparuje sok z jabłek. Następnie dodać cukier, cynamon, wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 s C. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować 3/4 ciasta na cienki placek. Wyłożyć nim formę
SprawdzonaKuchnia.plPlacuszki dla cierpliwych, ale czas jest warty poświęcenia. Jabłka są dobre o każdej porze roku, a w racuszkach komponują się rewelacyjnie! Składniki: 2 jaja 1
Truskawkowa Fiestanajlepiej zetrzeć tuż po wyrobieniu ciasta, by masa zdążyła szybciej ostygnąć. Ja użyłam słodkich jabłek. Już do startych, dodałam odrobinę kwasku cytrynowego. Schłodzone ciasto kroiłam na mniejsze kawałki i rozkładałam na blaszce lekko obtoczonymi w mące krupczatce dłońmi. Następnie rozwałkowałam cienki placek wielkości blachy
Smaki Na TalerzuPrzepyszna, jesienna wersja amerykańskich placuszków z mnóstwem cynamonu i jabłek prażonych w karmelu. Po prostu rewelacja! SKŁADNIKI (ok. 20 sztuk) ciasto 2 szklanki mąki
DefinicjaSmakuIdealne jesienne, późne, weekendowe śniadanie? Prosze bardzo :) Pachnące, puszyste placuszki dyniowe z duszonymi w cynamonowym miodzie jabłkami. Do tego trochę słońca za oknem i dzień
Mienta blogWitam serdecznie Propozycja na pyszne ciasto dziad które jest bardzo proste w przygotowaniu . Będziemy potrzebować : 1 kg jabłek winnych (polecam odmianę Eliza) 500 g mąki
Uwaga Babcia Gotujeprzygotowania: Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach do jabłek dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy rozgrzewamy dużą teflonowa patelnie, na której smażymy placuszki przykrywamy pokrywką, żeby lepiej nam się przewracało racuszki na drugą stronę gotowe placki polewamy miodem SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPrzypominają mi się smaki z dzieciństwa, kiedy moja mama przygotowywała mi smaczne racuszki z jabłkami. Tym razem w wersji gryczanej. Smakują identycznie jak z zwykła
Truskawkowa FiestaDynia nadal króluje na moich talerzach! Tym razem puszyste racuchy z dyni i jesiennych jabłek, podane z własnej roboty dżemem z dyni, imbiru i gruszek
SMYKWKUCHNIPrzyszła pora na niedzielne wypieki. Placek - salceson składniki: 2 szkl. mąki 1 szkl. cukru 4 jaja 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 szkl. oleju 4-5 jabłek ewentualnie płatki migdałowe lub orzechy Wykonanie: Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Mąkę wymieszać w miseczce z proszkiem, sodą i kakao. Białka ubić
kolorowotorcikowoJestem jeszcze na urlopie ale już na swoich włościach. Dzisiaj całkiem na luzie podeszłam do pieczenia i tak powstał kruchy placek z brzoskwiniami. Brzoskwinie pochodzą z ogrodu moich rodziców. W tym roku obrodziły niesamowicie. Jedno drzewko dało około 50 kg owoców. Mnie zadziwił fakt, że brzoskwinie mimo takiego upału i małych opadów są bardzo soczyste no i oczywiście słodkie(...)tego przepisu, do którego zamiast brzoskwiń możecie wykorzystać inne owoce jak jabłka czy śliwki. Skoro lubicie brzoskwinie i macie ich pod dostatkiem to polecam przepis na ciasto francuskie z brzoskwiniami , jak również inne ciasto z brzoskwiniami i marcepanem . Poza tym brzoskwinie można wykorzystać do naleśników. Placek z brzoskwiniami 10 porcji, okrągła forma o średnicy 30 cm Składniki: Kruche
codojedzeniaJabłkowy omlet z cynamonem i owocami. Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam najróżniejsze placki, placuszki i omlety (nie tylko na śniadanie ). Ostatnio upodobałam sobie w szczególności wersję jabłkowo-cynamonową. No cóż… lato się kończy i u mnie coraz więcej lekko jesiennych smaków na stale Dziś polecam Wam pyszny i jak zawsze prosty w przygotowaniu jabłkowy omlet(...)łyżki naturalnego jogurtu (nie może być zbyt rzadki) 4 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia odrobina soli himalajskiej w młynku Stovit 2 pełne łyżki startego jabłka („mus” – jabłko trzemy na najmniejszych oczkach) duża szczypta cynamonu 2 łyżeczki cukru pudru + do podania odrobina oleju do smażenia kilka łyżeczek brzoskwini z marakują Naturalnie owocowe Stovit
Słodkie okruszkiciasto przypomina ciasto salceson . Nowością są tu migdały i orzechy. To szybki i pyszny placek😋🙂 Składniki: 4 jajka 1 niepełna szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao 2 łyżeczki cynamonu 3 jabłka - u mnie szara reneta 2/3 szklanki oleju 100g posiekanych orzechów 50g posiekanych migdałów - użyłam migdałów
Kuchnia domowa Anilubicie jego surowej wersji, nic nie szkodzi, gotujcie, parujcie, pieczcie lub przygotujcie sobie przepyszne kalafiorowe placki . A dla wszystkich, którzy mają ochotę spróbować, moja surówka z kalafiora z recepturą poniżej. Składniki na 2 porcje : 1 młody kwiat kalafiora 1 duże, soczyste i twarde jabłko 1/4 pęczka natki pietruszki łyżka soku z cytryny łyżka oleju lnianego szczypta soli (opcjonalnie) Kalafior(...)ścierce. Osuszone różyczki kalafiora zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłko obrać cienko ze skórki, również zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do kalafiora. Skropić sokiem z cytryny, żeby jabłko nie ściemniało. Natkę pietruszki posiekać drobno (ok. 2 łyżki siekanej pietruszki) i dodać do kalafiora i jabłka, polać olejem lnianym i dokładnie wymieszać. Jeśli potrzeba, można dodać
Dietolog