kszałtem serca :) Oczywiście w ten dzień sprawdzi się dowolny przepis z bloga, o ile dodacie do niego... odrobiny miłości! :) Bezjajeczne gofry ziemniaczane Karmelowe gofry z ciecierzycy Śliwki w migdałowym cieści e Pudding z chałki Waniliowy sernik z kuskusem z pszenicy kamut Ciasto knedlowe Placuszki z kamutu Potrójnie kokosowe placuszki Sernik z ricotty Makaron c onchiglioni zapiekany w serniczku(...)gryczany z daktylami Ciasto owsiane z jagodami Chałwowy sernik z migdałami i czekoladą Jęczmienne serduszka nadziane czekoladą Wegański suflet naleśnikowy Korzenne bułeczki bez spulchniaczy Serniczki w czekoladzie Suflet z placków Roti Suflet z naleśników Kokosowa zapiekanka 3 w 1 Pistacjowy suflet z serka wiejskiego Pieczona owsianka z ricottą Drożdżowe muffiny z truskawkami Kokosowe muffiny z serka wiejskiego Maślane pancakes
Poranek na słodkośniadania to oprócz tego, że pancakesy paleo smakują obłędnie to, nie zawierają glutenu, cukru, zbóż. Przygotowane są z mąki kokosowej z odrobiną mąki z tapioki. Składniki: (6-8 placków) ½ szklanki mąki kokosowej ¼ szklanki mąki z tapioki ½ łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki oleju kokosowego (płynnego) 3 jajka ⅓ szklanki mleka (kokosowego lub migdałowego) szczypta soli opcjonalnie łyżka miodu Przygotowanie: W misce dobrze(...)umniejsza im smaku Serwuję je z malinami, które delikatnie przełamują słodycz dodawanego do nich syropu klonowego. Możecie zmienić syrop na miód, a maliny na każde dostępne owoce: banany, kiwi, śliwki nawet orzechy co kto lubi. Smacznego! Artykuł Pancakes paleo bez glutenu, zbóż i cukru. pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifeWielkimi krokami zbliża sie jesień, a wraz z nią czas drożdżowcow ze śliwkami, szarlotek i jablecznikow. Czas przepełniony zapachem cynamonu, pomarańczowej skórki, miodu i pieczonych jabłek. Dawniej cynamon kojarzyłam tylko z niedobrym przedszkolnym makaronem. Teraz z radością witam dzień ciepła cynamonowa jaglanką, szczególnie gdy za oknem mgła, deszcz i babie lato. Dzisiaj przedstawię Wam jeden z kilku bardzo stary przepisów(...)torebka jasnego budyniu nadzienie: 75 dag jabłek 10 dag malin cynamon Wszystkie składniki ciasta zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie połowę ciasta rozwałkowujemy na placek, którym wyklejamy blachę i podpiekamy na złoty kolor w 180 stopniach. Jabłka kroimy w cienkie plasterki, układamy na ciescie, posypujemy malinami i cynamonem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy
Zapiski Młodej Żonyprzypraw. Do tego oczywiście KUSKUS lub SOCZEWICA. Potrawy najczęściej są DUSZONE w tradycyjnych garnkach, GOTOWANE NA PARZE lub GRILLOWANE czy PODSMAŻANE. Marokańczycy kochają wszelkiego rodzaju NALEŚNIKI i PLACKI – jedzą je zarówno na śniadanie, jak i są dodatkiem do obiadu czy kolacji. Często służą do nabierania innych składników zamiast łyżki czy też widelca. Jedzenie jest(...)Istnieje także mieszanka 30 ziół i przypraw z suszonymi pączkami róż – nazywana jest RAS AL HANOUT. Do potraw często dodaje się MIÓD, MIGDAŁY, DAKTYLE, OWOCE PIGWY czy SUSZONE ŚLIWKI CO LUBIĄ PIĆ MAROKAŃCZYCY? Marokańczycy uwielbiają gorącą zieloną herbatę z miętą i dużą ilością cukru. O dziwo piją ją również w trakcie upałów – wspaniale gasi pragnienie! Herbata podawana
Ostra na Słodkonajlepiej nieprzywierającej, rozgrzać olej. Włożyć pokrojoną cebulę, smażyć na małym ogniu ok 5 minut, aż nieco zmięknie. Dodać imbir i czosnek, smażyć jeszcze przez 2 minuty. Dodać pozostałe składniki - śliwki, sos sojowy, miód, ocet i sos sriracha. Gotować, lekko przykryte, mieszając od czasu do czasu ok 20 minut. Po tym czasie owoce powinny się rozpaść. Gotowy sos doprawić. Można(...)być upieczone ale nie przypieczone. Podanie Upieczoną kaczkę wyłożyć na półmisek, oddzielić mięso od kości, a następnie poszarpać na kawałki dwoma widelcami. Kości można wykorzystać do gotowania wywaru Na placek nakładać kawałki kaczki, ogórka, dymki. Polewać sosem, zawijać i zjadać. Smacznego
Stare Garymleka-4 łyżki cukru-2 łyżki cukru brązowego lub trzcinowego-4 jajka oraz jedno do smarowania-10 dkg masła lub margaryny-aromat śmietankowy-bakalie ( rodzynki, żurawina, suszone morele, suszone śliwki, orzechy włoskie, płatki migdałowe ) Bakalie kroimy na mniejsze cząstki.Część orzechów i płatków migdałowych zostawiamy a wszystko mieszamy i oprószamy mąką(...)ciasto bez bakalii, smarujemy roztrzepanymjajkiem, posypujemy brązowym cukrem i migdałami z orzechami. Dłonie moczymy w mące, wyciągamy ciasto z bakaliami, formujemy wałek, który układamyna rozwałkowanym placku. Placek zwijamy i przekładamy do natłuszczonej formy.Bakalie zapakowane w ten sposób pozostaną mięciutkie i nie przypalą się. Po wyrośnięciu smarujemy roztrzepanym jajkiem i nacinamy, aby zapobiec pękaniu
Maminek kulinarnykaszy lub ryżu) z dodatkiem maku, miodu, orzechów, rodzynków. Karp - jedna z najbardziej cennych ryb hodowlanych w stawach. Mięso k. żółtaworóżowe, smaczne, delikatne, tłuste, nie należy do lekkostrawnych. Makowiec - placek drożdżowy przełożony sparzonym i zmielonym makiem z dodatkiem cukru lub miodu pszczelego, masła, rodzynków, skórki pomarańczowej- zwinięty i upieczony; po upieczeniu zwykle lukrowany. Paszteciki - pasztety porcjowe (tzw. paszteciki) przyrządzane(...)wanilią, wzbogacany rodzynkami i migdałami, a niekiedy smażoną skórką pomarańczową. S. to ulubiony przysmak przyrządzany na święta w każdej polskiej rodzinie. Susz owocowy - mieszanka różnych suszonych owoców (jabłka, śliwki, morele, gruszki) używana w kuchni w okresie zimowym. Dobry s.o. powinien być elastyczny (nie łamiący się), o jasnym zabarwieniu (jabłka, gruszki), nie przypalony. Strucla - słodkie pieczywo drożdżowe w kształcie podłużnej bułki
Tradycyjna Kuchniaprzez 7 minut każdy. Uwzględnić cechy własnego piekarnika, kolor ma być lekko złoty. Masy: Przygotowałam 3 rodzaje mas i przekładałam nimi na zmianę placki. Do mas dodałam ok 100 ml spirytusu, choć doradzano mi 200 ml. Oczywiście alkohol dodajemy w końcowej fazie ucierania masy. Masa budyniowa: ½ l mleka ¼ szkl cukru 1 laska wanilii 1 płaska szklanka(...)Utrzeć na puch z 2 kostkami masła. Bakalie: 20 dkg orzechów włoskich 20 dkg orzechów nerkowca 20 dkg nasion Goi 20 dkg żurawiny 20 dkg rodzynek ½ kg śliwki kalifornijskiej Orzechy i śliwkę rozdrobnić Przekładanie tortu: Smarować kolejno krążki używając na przemian opisanych wyżej rodzajów mas. Po posmarowaniu kremem posypać garścią bakalii (te z można zważyć
Sto kolorów kuchniNie jestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Niepostrzeżenie zaczął się październik. Wraz z nim nieco zwolniłam. W pracy troszkę udało się wyhamować, starsze dziecko skończyło oba kierunki studiów i dostało pracę, młodsze szykuje
W mojej kuchnijeden z popularniejszych przepisów na lato. Nic dziwnego, bo te drożdżówki są przepyszne! Poza tym można je upiec z innymi sezonowymi owocami. Mogą to być porzeczki, agrest, brzoskwinie i śliwki, a nawet wiśnie. Drożdżowe na lato zawsze się sprawdza i smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu. Serniki z truskawkami Uwielbiam sernik z truskawkami. Pieczony sernik polewam truskawkowym musem. Truskawki świetnie smakują(...)truskawkami . Moim ulubionym jest kruche z puszystą pianką budyniową. Kruche ciasta to również słodkie tarty z truskawkami. Gotowe kruche ciasto zawsze mam w zamrażalniku. Rozmrożone ciasto rozwałkowuję na placek i podpiekam w formie. jeśli nie zdążę rozmrozić ciasta to ścieram je na tarce i piekę wtedy kruszonkowca czyli popularne crumble z truskawkami . Truskawki pasują do różnego rodzaju kremów. Latem
codojedzeniasmaczne i można je zrobić dosłownie w 20 minut. To jest idealny deser na niespodziewanych gości., a używamy owoców dostępnych prawie w każdym domu, możemy gruszki zastąpić jabłkami albo śliwkami. Jesienią ma być słodko, kolorowo i bardzo owocowo :) Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko nadzienie(...)mleko i rozpuszczone masło, jajko. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość. Ciasto dzielimy na dwie części rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm ( prostokąt). Rozwałkowany placek smarujemy połową nadzienia i rolujemy ciasto. Zwinięty rulon tniemy ostrym nożem na 12 kawałków. Każdy kawałek wkładamy do formy muffinkowej. Z drugą częścią ciasta i nadzienia robimy to samo
Niezły Młynekzimne masło. Na koniec wbiłam jajko. Moje miało dwa żółtka ;-) Zagniotłam wszystkie składniki w kulę. Włożyłam ją do lodówki na około godzinę. Po wyjęciu rozwałkowałam ciasto na placek o grubości około 0,5 cm. Polecam wałkować na papierze do pieczenia podsypując mąką. Ciasto razem z papierem przeniosłam do posmarowanej masłem formy. Odwróciłam je do góry(...)kremie. Można posypać je jeszcze delikatnie cukrem pudrem i zajadać. Smacznego! Polecam również przepisy na: tartę ze szpinakiem , tartę z masą migdałową i śliwkami , tartę z jabłkami , tartę z warzywnym nadzieniem . tartę francuską z jagodami i serkiem mascarpone tartę z truskawkami z gruszkami gorgonzolą szpinakiem i orzechami
potrawyregionalnekapustą i grzybami lub rybne, mięsne). Tak jak często się pojawiały, tak też powstawały różne wersje, pomysły na łączenie smaków. Latem lubiliśmy lepić pierogi z jagodami, truskawkami, nawet śliwkami w połączeniu ze słodkim twarożkiem. Owocowe pierogi podawaliśmy ze słodką śmietaną. Jednak moja Mama znalazła kolejny wspaniały składnik do pierogów latem - orzeźwiającą miętę. Do tego prosto z ogródka przed domem(...)uznania garść świeżej mięty Przygotowanie: Do mąki wbijamy jajko, wlewamy wodę. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i całość zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Okrawamy po kawałku, rozwałkujemy na niezbyt gruby placek i wycinamy krążki. Biały ser łączymy z niewielką ilością soli, dodajemy cukier, śmietanę i posiekaną miętę. Wszystko dobrze ugniatamy widelcem, ucieramy łyżką. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze
Zasmakuj Kuchni