Osobiście... tarty ubóstwiam.Miałem już okazję przygotowywać tartę, ale na słodko ze śliwkami.Dziś przygotowałem w wersji wytrawnej i wegetariańskiej. Do tego wykorzystałem świeże szparagi i
kulinarnyJaKiedy po raz pierwszy (lata temu) przygotowałam i postawiłam na stole clafoutis usłyszałam “no czasem ciasto nie wyjdzie” tylko to nie zakalec! Clafoutis to
Zasmakuj KuchniWielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!miękkiego masła 50 g cukru pudru 50 g mielonych migdałów, lub pokruszonych płatków migdałowych 1 jajko 1 łyżka Amaretto, rumu lub koniaku (opcjonalnie) dodatkowo: na owoce: ok. 8 śliwek ( u mnie też 1 brzoskwinia), 1 łyżka mąki, 4 łyżki cukru, szczypta soli 2 łyżki cukru kryształu białko jajka Przygotowanie: Zaczynamy od zagniecenia ciasta. Do miski wsyp mąkę, cukier i sól(...)miski. Dodaj mąkę, cukier i sól i wymieszaj. Wyjmij ciasto z lodówki, odwiń z folii i połóż na blacie na dużym kawałku papieru do pieczenia. Rozwałkuj je na okrągły placek grubości ok. 5 mm., ewentualnie podsypując papier do pieczenia i wałek odrobiną mąki. Na środku ciasta rozsmaruj masę migdałową, zostawiając 5-cm margines. Następnie na wierzchu ułóż owoce
Chilli Czosnek i OliwaWrzesień to nie tylko czas śliwek, gruszek, jabłek i winogron. To także czas ziemniaków. To właśnie teraz jest czasy, gdy ziemniaki są najsmaczniejsze i dlatego warto to nie sięgać. Myślę, że jeśli chodzi o ziemniaki to jesteśmy w nich mistrzami. Kuchnia polska ziemniakiem stoi i tutaj nie ma co dyskutować. Zapewne w każdym polskim domu to warzywo pojawia się minimum(...)dodatki, to całkiem prawdopodobne, iż możemy po jakimś czasie zauważyć wzrost wskazówki na wadze. Ziemniaki to jednak nie tylko zupa i drugie danie. To też nie tylko frytki i placki ziemniaczane . Ziemniaki to także babka ziemniaczana, kotleciki i burgery I właśnie dziś zapraszam Was na pyszne burgery ziemniaczano – marchewkowe. Idealne na lunch, czy też wczesną kolację. Możecie zjeść
365 dni dookoła kuchniprzygotować coś dobrego w domu. Często robię wspaniałą w smaku i aromatyczną f ocaccię z czarnuszką . O d czasu do czasu skuszę się na dobrą drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką, ale musi być ze sprawdzonych źródeł. Najlepiej jednak kiedy jest to domowe ś liwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Od dawna "chodziły" za mną i wreszcie dzisiaj(...)roztrzepane w mniejszej miseczce jajko. Wsypujemy mąkę, całość mieszamy łyżką. Na blat/matę silikonową posypaną maką wykładamy ciasto i wyrabiamy. W razie potrzeby dosypujemy mąkę. Ciasto rozwałkowujemy na placek, wykrawamy krążki i pozostawiamy do wyrośnięcia w suchym i ciepłym miejscu. Po 15 minutach możemy smażyć krążki na suchej, nieprzywierającej patelni. Podajemy z ulubionymi dodatkami, świetnia propozycja na śniadania
Moja smaczna kuchniaCiasto drożdżowe jest to jedno z tych wypieków, które przypominają mi dzieciństwo. Uwielbiam je zjadać zaraz po wyjęciu z piekarnika, takie cieplutkie. Drożdżówkę w misce robi
Kubki smakuOstatnio u mnie jesiennie na maksa. Coraz częściej sięgam po jabłka i śliwki, ale także orzechy i grzyby. Te ostatnie wręcz zwojowały moją kuchnię. Tata chyba nadrabia zeszłoroczne braki w tej kwestii, a mi z kolei nie brak pomysłów, gorzej tylko z czasem, aby wszystko zrealizować, ale gromadzę małe zapasy, ewentualnie robię różne dania z ich wykorzystaniem(...)podanych powyżej składników. Cebulę pokroić w kostkę, dodać grzyby. Posolić i popieprzyć. Usmażyć na odrobię oleju do wyparowania wody. Ostudzić. Ciasto podzielić na kilka części. Rozwałkować jeden placek. Wycinać szklanką koła. Nakładać na środek ostudzony farsz. Sklejać robiąc falbankę. Z następnymi częściami ciasta postępować tak samo. Zagotować wodę. Posolić do smaku. Wrzucić pierogi. Od wypłynięcia gotować
Fabryka pomysłówpostacią kotletów można ją przemycić w dziecięcej diecie. Polecam też inne nasze przepisy z wątróbką: – wieprzowa wątróbka w sosie z majerankiem – wątróbka pieczona z jabłkami i śliwkami – Wątróbka drobiowa w sosie chili – Wątróbka ze szpinakiem i pomidorkami – Wątróbka wieprzowa panierowana palce lizać – Wątróbka drobiowa w ziołach prowansalskich – Wątróbka drobiowa smażona z cebulką Składniki(...)jajko, dodajemy oba rodzaje mąki, ponownie wszystko dokładnie mieszamy, zostawiamy na kwadrans. Na patelni rozgrzewamy olej, na rozgrzany tłuszcz nakładamy dużą łyżką okrągłe porcje wątróbki i smażymy podobnie jak placki ziemniaczane na rumiano z obu stron. Usmażone kotlety przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym ręcznikiem, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe kotlety z wątróbki podajemy z ulubioną surówką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g drobnego cukru 3 jajka 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 300 g jogurtu naturalnego [ u mnie owocowy] dowolne owoce [ u mnie śliwki, nektarynki, jabłko, pomarańcza] 0,5 opakowania cukru wanilinowego kruszonka: 50 g stopionego masła 10 łyżek mąki 5 łyżek cukru 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego W jednym naczyniu wymieszać suche składniki(...)misce i rozgniatać między palcami tworząc grudki. Blachę o wymiarach mniej więcej 23-28 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Wyrównać powierzchnię,posypać przygotowana kruszonką.Wystudzony placek można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem
Moje domowe kucharzenieKanapki z awokado i jajkami to dietetyczna propozycja na szybką, smaczną i zdrową kolację. Awokado znajduje się praktycznie w każdej diecie, ze względu na swoje właściwości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kocham czerwiec! Zaczynają się owoce, najpierw truskawki, później czereśnie, jagody, śliwki...itd. Ach można wymieniać i wymieniać. Oprócz tego że można się nimi zajadać na świeżo, to także można sobie eksperymentować na różne sposoby. Ja dziś proponuję placuszki serowe z truskawkami w formie sosu. 200 g twarogu półtłustego 150 g serka (u mnie Bieluch) łyżka cukru waniliowego --//-- --//-- brzozowego(...)sosem. Proste i smaczne, a do tego na czasie. Placuszki najlepiej smakują jak są ciepłe, później tracą na swojej atrakcyjności. Ja osobiście bardzo lubię ciepły sernik, a więc te placki są wprost stworzone dla takich smakoszy albo dziwaków
Dieta moja pasjalekki, na ugotowanej jaglance. Gdyby nie mały dodatek kajmaku pozostałego z innego wypieku, można by rzec, że to tort iście dietetyczny. Słodkość wspaniale przełamały moje domowe powidła z różowych śliwek. Piekłam podobną wersję na kaszy gryczanej, bardzo nam smakowało, więc pomyślałam, żeby Cudo, cudeńko! Składniki: (na tortownicę 18cm) CIASTO: 200g suchego brązowego ryżu 2/3 szklanki otrębów, u mnie owsiane(...)każdą z nich upiec osobno w tortownicy o średnicy 18cm, wyłożonej papierem do pieczenia, w piekarniku nagrzanym do 180'C do suchego patyczka - trwa to około 20 minut. Gotowe placki wystudzić. KREM: Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać na sicie. Woda spływająca z kaszy musi być zupełnie przezroczysta, dzięki temu pozbędziemy się goryczki. Kaszę ugotować w 2 szklankach mleka z dodatkiem
Cakes By Kejtdrożdżowego z rabarbarem . Kiedy nadchodzi sezon na truskawki to piekę truskawkowe drożdżówki . Niemal wszystkie owoce pasuję na ciasto drożdżowe. Ten przepis jest uniwersalny. Ciasto można upiec agrestem, porzeczką i śliwkami. Drożdżowy wieniec z jagodami 20 porcji Składniki: 600 g pszennej mąki 30 g świeżych drożdży 275 – 300 ml mleka, lekko podgrzanego 1 jajko + 1 jajko do posmarowania(...)kopertę i daj odpocząć 10 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Jagody wymieszaj z cukrem i ziemniaczaną mąką i rozprowadź równomiernie po placku. Zwiń ciasto w rulon, przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i uformuj na kształt wieńca. Zrób kilka skośnych nacięć. Następnie posmaruj wieniec rozmąconym jajkiem i posyp migdałowymi płatkami. Nastaw piekarnik
codojedzeniasłodkie wersje są bardziej tradycyjne. Najczęściej spotykam się z galette z nadzieniem migdałowym i brzoskwiniami ( przepis - klik ), ale można do tego wypieku wykorzystać dowolne sezonowe owoce, np. jabłka, gruszki, śliwki, rabarbar. Warstwa nadzienia migdałowego (typu frangipane ) wchłania sok z owoców i zabezpiecza kruche ciasto przez rozmięknięciem. Termin galette pochodzi z Francji i pierwotnie oznaczał tartę z nadzieniem(...)minut. Piekarnik nastawiłam na 180 stopni C. Ciasto wyjęłam z lodówki, zdjęłam folię, ułożyłam na dużym kawałku papieru do pieczenia i podsypując lekko mąką, rozwałkowałam je na okrągły placek o średnicy ok. 38 cm. Nie przejmowałam się, że brzegi ciasta są nierówne. Rozwałkowane ciasto na papierze do pieczenia przeniosłam na prostokątną blachę. Pomidory pokroiłam w plastry, i zgodnie
Chilli Czosnek i Oliwa