Cukiniowo-kokosowe placki* z daktylami i jagodami goji, ze śliwkami i posypane wiórkami *z mąki kokosowej, mleczka kokosowego Eksperymenty z mąki kokosowej są zdecydowanie na jakiś wolny poranek, ale mimo wszystko jakoś wyszło, pomimo, że już się zastanawiałam nad jakimś ratunkowym śniadaniem, gdy one były na patelni, ale jakoś się poprzewracały, jakoś wyrosły i w sumie bardzo
More food, love and dreamsbułeczek będziesz potrzebować: 500g mąki owsianej, 200g mąki pszennej, 250-300ml mleka, 80g ksylitolu, 100g miękkiego masła, 50g drożdży, pół łyżeczki cukru, 2 jajka, 2 gruszki, 5 suszonych śliwek, pół słoiczka dżemu brzoskwiniowego, 3 łyżki migdałów w słupkach, 70g łuskanych pistacji, 15 wiśni z kompotu. Do przygotowania lukru będziesz potrzebować: około 3/4 szklanki ksylitolu, sok z cytryny(...)bardzo słodkiego soku. 5. Posiekaj śliwki i wymieszaj je z gruszkami i migdałami. 6. Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i rozwałkuj na placek o wielkości mniej więcej 30 x 40 cm, posmaruj go mieszaniną gruszek, śliwek i migdałów. 7. Posmarowane ciasto zwiń w roladę, przetnij w poprzek na pół i każdą z części podziel na 8 kawałków
Z notatnika dietetykaziemniaczaną, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i przekładamy na stolnicę posypaną wcześniej mąką pszenną. Z kuli ciasta formujemy wałek i kroimy, tak jak kopytka. Z każdego formujemy placek, na którym układamy śliwkę, całość sklejamy i formujemy kulkę. Gotowe knedle układamy na desce posypanej mąką pszenną. Gotujemy w dużym garnku wodę na knedle, do której wsypujemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej. Knedle
Moja smaczna kuchniaDzisiejsze ciasto ze śliwkami to klasyczne ciasto ucierane, które świetnie nada się jako baza pod placek z dowolnymi owocami – jest na tyle gęste, że bez trudu utrzyma sporą warstwę truskawek, malin czy jabłek. Moja wersja ze śliwkami wyszła na tyle dobrze, że myślę, że będzie częstym gościem podczas zbliżającej się jesieni. Owoce możecie posypać dowolną kruszonką, ja zdecydowałam
CiastkozercyDzisiejsze ciasto ze śliwkami to klasyczne ciasto ucierane, które świetnie nada się jako baza pod placek z dowolnymi owocami – jest na tyle gęste, że bez trudu utrzyma sporą warstwę truskawek, malin czy jabłek. Moja wersja ze śliwkami wyszła na tyle dobrze, że myślę, że będzie częstym gościem podczas zbliżającej się jesieni. Owoce możecie posypać dowolną kruszonką, ja zdecydowałam
Ciastkozercyjaglanych w jogurcie. To śniadanie przygotujecie dosłownie w kilka minut. A potem możecie się już tylko zajadać Czy u Was też teraz królują śliwki? Ja je uwielbiam dodawać do najróżniejszych ciast, deserów, podawać z nimi placki, placuszki, owsianki i takie a la ekspresowe jaglanki jakie dziś Wam polecam. Składniki: (na 1 większą lub 2 małe porcje) 2 śliwki
Słodkie okruszkiPlacek z gruszkami, banalnie prosty i szybki w przygotowaniu, wilgotny, w dodatku bez użycia miksera. Ciasto można podać oprószone cukrem pudrem, polane jogurtem, ciepłą konfiturą morelową lub truskawkową bądź creme fraiche. Placek, do którego w sezonie wrzucicie świeże truskawki, śliwki, morele, maliny czy borówki, owoce z puszki, te mrożone lub całorocznie wszelakie odmiany jabłek. SKŁADNIKI: 75 g mąki
Zasmakuj Kuchniczęsto w ciągu dnia nachodzi mnie ochota na coś słodkiego, dlatego jako przekąskę przed obiadem zjadłam kilka śliwek i dwa kawałki arbuza. Na obiadokolacje przyrządziłam placek po węgiersku. Placki ziemniaczane zrobiłam z kilograma ziemniaków, jednej sporej cebuli i kilku łyżek skrobi ziemniaczanej. Wyszły przepyszne :). Gulasz przygotowałam na szybko
wegujemyKolejne ciasto z wykorzystaniem letnich owoców. Tym razem padło na śliwki węgierki, które idealnie nadają się do wypieków. Placek jest bardzo szybki w przygotowaniu, dlatego polecam go leniuchom lubiącym proste i niezawodne przepisy. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkapowietrze i rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm. W miseczce wymieszaj miękkie masło z cukrem i cynamonem. Posmaruj wierzch ciasto cynamonowym masłem. Śliwki wypestkuj i pokrój wzdłuż, następnie rozprowadź równomiernie na placku. Zwiń placek w rulon i pokrój na kawałki o grubości 2 cm, u mnie to 16 kawałków. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj kawałki ciasta(...)ładnie wyrośnięte i zrumienione. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce. Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny i polukruj ciasto. Smacznego! The post Odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaPlacek z blachy – to brzmi przyjemnie staromodnie i sentymentalnie… Wielka blacha drożdżowego ciasta z dowolnymi owocami – zupełnie jak u babci. Tym razem nie mogłam się zdecydować i mój placek z blachy jest w dwóch wariantach – jedna połówka ze śliwkami, a druga z wiśniami. Do tego ciasto drożdżowe z lekko cytrynową nutą i sukces gwarantowany Składniki: 3,5 szklanki(...)ciepłe miejsce. W tym czasie myję i dryluję owoce. Śliwki kroję w ćwiartki. Wyrośnięte ciasto wykładam na blaszkę (tej z wyposażenia piekarnika –45 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto rozprowadzam po blaszce tworząc rant (żeby ciasto się nie kleiło, oprósz rękę mąką). Na cieście układam śliwki i wiśnie i wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Słodki sentymentsłodkie i mają niesamowity smak. Dlatego zdecydowałam się, żeby upiec ciasto. Wprawdzie śliwek węgierek już nie ma, ale są inne, również wspaniałe śliwki, które doskonale odnajdą się w wypiekach, tak ja te właśnie... Trochę tych śliwkowych placków i ciast napiekłam, szukałam więc inspiracji w necie i znalazłam tutaj przepis na oryginalne włoskie ciasto migdałowe ze śliwkami w roli głównej
Kuchnia u KrysiDrożdżowe bułeczki ze śliwkami 5 dkg drożdży szklanka ciepłego mleka 70 dkg mąki pszennej 1 kostka masła 4 jajka 2o dkg cukru 12 śliwek przekrojonych na pół łyżeczka cynamonu + łyżeczka cukru jajko + 1 łyżeczka cukru + 1 łyżka mleka Drożdże rozkruszyłam do makutry, dodałam letniego mleka ( 3 łyżki ) oraz 1 łyżkę mąki, wszystko dobrze(...)około 45 minutach ciasto wyrośnięte przełożyłam na stolnicę i porządnie jeszcze raz wyrobiłam. Umyłam ręce i zaczęłam rwać ciasto tak żeby móc zrobić płaski placek wielkości spodu od szklanki, do środka wkładałam pół śliwki wraz ze szczyptą cukru, zawijałam w kulkę i odkładałam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko połączyłam z cukrem i mlekiem
Kuchnia na wzgórzuwsypujemy mąkę. Wszystko mieszamy. Na stolnicy wysypanej mąką formujemy z ciasta dwa duże wałki. Każdy dzielimy na 6 kawałków. Z porcji ciasta formujemy okrągły placek wielkości dłoni. Na środku układamy umytą i pozbawioną pestki śliwkę. Jeśli owoce są bardzo kwaśne możemy do środka śliwki wlać trochę syropu klonowego lub innego słodzidła. Śliwkę zawijamy w ciasto i szczelnie zaklejamy, następnie
Dieta bez mlekaDługo myślałam, co wykombinować ze śliwek, które czekały i wołały: ,, Zrób z nas pyszny placek''. Wreszcie mnie olśniło i zrobiłam pyszny placek na kruchym cieście z lekką budyniową pianką. Niebo w gębie :) Idealny do popołudniowej kawy. Polecam! Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki krupczatki ( ja dałam krupczatkę, ale może też być zwykła pszenna)**, 250 g masła(...)cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)* 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju słonecznikowego Ponadto: 500 g, śliwek, malin lub innych ulubionych owoców (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej) opcjonalnie: cukier puder do oprószenia Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka ze szczyptą soli. Po ubiciu
Wołowina od rekina