już jest w blaszce, a po 40 minutach po domu unosi się wspaniały zapach świeżo upieczonego ciasta z owocami. Ja robiłam już ze śliwkami i brzoskwiniami ale możecie wykorzystać dowolne sezonowe owoce. W obu przypadkach placek był znakomity i bardzo szybko został zjedzony. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne. Przy pierwszym podejściu też nie wierzyłam, że ciasto się może udać
Pani na desersztywna mikser ustawiamy na mniejsze obroty i porcjami dodajemy cukier i miksujemy tak długo aż całkowicie się rozpuści. Gotową pianę wykładamy delikatnie na śliwki. Wyciągamy mniejszą kulkę ciasta i z mniejszych kawałków z których robimy placki wykładamy na górę posypkę. Ciasto pieczemy przez ok. 35 minut w temp. 180*C Ciasto jest pyszne i szybko znika z talerzy
W Moim Magicznym Domuposmarowałam jedną część dżemem morelowym ( dla mnie najlepszy ) , a drugą wiśniowym , bo jedni w rodzinie lubią morelowy inni nie, więc podzieliłam . Tak przygotowany placek posypuję bakaliami , wg własnego wyboru, jakie lubimy,! ( migdały, wszelkiego rodzaju orzechy, śliwki suszone, morele suszone, rodzynki, żurawina, pestki słonecznika, pestki dyni , skórka pomarańczowa itp. ) Większe bakalie jak np. suszone śliwki, morele kroimy na mniejsze kawałki
Pysznosci Babci Basiucieramy na puch. Cały czas miksując dodajemy po łyżce budyniu. Ucieramy ,aż do uzyskania gładkiego kremu. Pierwsze ciasto smarujemy czeko-śliwką ,a następnie wykładamy warstwe kremu i równomiernie smarujemy.Następnie przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy.Na wierzch smarujemy pozostalym kremem ,Wstawiamy do lodówki, na ok. godzinę.Następnie posypujemy zmielonymi orzechami i i posiekanymi
w mojej kuchnicukru trzcinowego 200 g masła 2 jajka kruszonka: 20 g płatków migdałów łyżeczka przyprawy do piernika dobrej jakości 80 g odłożonego ciasta (szczegóły w opisie przygotowania) dodatki: 10 śliwek łyżka miodu łyżeczka przyprawy do piernika dobrej jakości skórka starta z pomarańczy Mąkę miksujemy z cukrem i masłem do momentu uzyskania kruszonki. Do drugiej miseczki odkładamy 80 g i mieszamy(...)połączenia składników. Na wyłożoną papierem do pieczenia formę (22x 33 cm) wykładamy powstałe ciasto. Zwilżonymi dłońmi rozprowadzamy po formie, tworząc placek o grubości około 1 cm. Odkładamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Umyte śliwki kroimy w plasterki i dusimy z miodem i przyprawą do piernika, aż nieco zmiękną. Wykładamy je na wierzch schłodzonego ciasta i posypujemy startą
Mienta blogNo, w końcu się za nie zabrałam, bo aż wstyd- śliwki już tyle czasu 'rządzą' na straganach, a ja dopiero dzisiaj zrobiłam knedle z ich dodatkiem
Kraina Miodem Płynącamniejsze kawałki. Płatki owsiane mieszamy z otrębami gryczanymi i nerkowcami. Następnie dodajemy połączone płynne składniki oraz pokrojone śliwki. Całość dokładnie mieszamy. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Przekładamy na niego masę owsianą i za pomocą łyżki formujemy równy placek w kształcie prostokąta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Po wyjęciu studzimy i dopiero(...)masa owsiana będzie zimna, kroimy na porcje. Ciastka ze śliwkami i nerkowcami to smaczna i zdrowa przekąska między posiłkami lub dodatek do kawy. Śliwki to bogate w składniki odżywcze owoce. Zwierają witaminy z grupy B, A, E i C oraz żelazo, magnez, potas, wapń i fosfor. Dzięki zawartości pektyn poprawiają apetyt i korzystnie wpływają na układ pokarmowy. Działają kojąco
My Chcemy JeśćPierogi z kapustą i grzybami Kluchy Dyniowe kluseczki Knedle ze śliwkami i miodem Kopytka z sosem Krokiety Krokiety w waflach Krokiety Pizza Pizza z oliwkami, pomidorem i groszkiem Pizza z gyrosem Pizza dwie pory roku Pizza prosciutto e rucola Pizza salami Pizzerinki Pizzerinki 2 Placki Placuszki z jabłkami Placki z cukinii Placki
Aga w kuchnizagniatamy. Odkładamy do lodówki na 30 minut. Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Odkładamy do lekkiego ostudzenia. Śliwki myjemy i przecinamy na pół i wyciągamy pestki. Formę na tartę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Ciasto rozwałkowujemy na owalny, cienki placek i układamy go w tortownicy, brzegi odcinamy. Z resztek ciasta wyklejamy foremki na babeczki ( wyjdzie ich około(...)ciasto wylewamy budyń, na to rozkładamy śliwki skórką do dołu. Posypujemy je po wierzchu opcjonalnie cukrem. Na wierzch posypujemy kruszonkę. Tartę pieczemy w temperaturze około 180 * C, przez około 35-40 minut. Tartę całkowicie studzimy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału
Kulinarne Fantazje Marioliktórego wypiekam często i namiętnie, a bez którego nie wyobrażam sobie niedzielnego popołudnia przy herbacie czy kawie :) Proponuję zajrzeć również poniżej: Drożdżówka ślimak bogato nadziana Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Tym razem jako nadzienia użyłam tu gotowej masy makowej oraz dżemu z czarnej porzeczki . Bogate miała wnętrzności ta moja drożdżówa! :D Składniki na tortownicę o średnicy 26cm : ROZCZYN DROŻDŻOWY(...)PRZEPIS! - Ślimak drożdżowy z makiem https://grunttoprzepis.blogspot.com/2018/03/slimak-drozdzowy-z-makiem.html MARCEPANOWY KĄCIK - Ciasto drożdżowe z chałwą https://marcepanowykacik.blogspot.com/2018/03/ciasto-drozdzowe-z-chawa.html DORCIA W KUCHNI [FB] - Placek drożdżowy (jeszcze gorący) https://www.facebook.com/dorotalapacz/posts/1048212918650571?hc_location=ufi KUCHENNE ZAPISKI EDYTY - Przytulane drożdżówki ze śliwkami i orzechami https://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/2018/03/przytulane-drozdzowki-ze-sliwkami-i.html MOJE DOMOWE KUCHARZENIE = Zakręcona drożdżówka z makiem https://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2018/03/zakrecona-drozdzowka-z-makiem.html c.d.n
Grunt to przepis!używać ksylitolu, który zabije drożdże i ciasto nie wyrośnie. Możecie użyć dowolnych owoców, wybornie będzie smakował ze śliwkami – wtedy układajcie je skórką w stronę ciasta. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Smacznego! Drożdżowy placek z jabłkami Danie Ciasto Kuchnia Słodkości Porcje 16 Składniki ciasto 500 g mąka orkiszowa 8 g drożdże instant lub 30 świeżych
Kucharzycadodać jajko i wodę, szybko zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować (na stolnicy podsypanej mąką lub między dwoma kawałkami foli spożywczej) na placek większy od średnicy formy. Przełożyć do formy posmarowanej masłem i odstawić do lodówki na 30 minut. Śliwki umyć, osuszyć, wypestkować, podzielić na ćwiartki. Schłodzone ciasto nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzch wysypać fasolę lub kulki ceramiczne
SzczyptaSmaQCiasto ze śliwką ! Uwaga ! TYLKO DLA ŁASUCHÓW ;) Śliwki uwielbiam, szkoda ze smaczne są tylko jesienią. Mój wpis jest inspirowany tym przepisem klik. Polecam zrobić także placek według tej Pani, ma mniej składników niż ja :). Ja oczywiście sobie dzisiaj zmodyfikowałam, ze względu na brak i nadmiar niektórych składników. Wyszło pyszne wilgotne ciasto z kwaśną śliwkową nutką. A więc ! Zaczynamy ! Składniki(...)Ciasto: 3/4 mąki pszennej 3/4 mąki żytniej 3/4 mąki kukurydzianej śliwki (ja nawet nie wiem jaką miałam ilość, ale były śliwki upchane dość ciasno) 2/3 szklanki cukru 3 jaja 2 łyżeczki proszku do pieczenia kostka margaryny (ja dzisiaj nie miałam pełnej kostki, wymieszała ją z masłem i 2 łyżkami oleju) łyżka miodu 3-4 łyżki mleka 2 łyżki jogurtu naturalnego
Justa próbuje gotowaćśląskiego. Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 50 g drożdży pół szklanki cukru szklanka mleka 3 jajka pół kostki masła (100 g) Dodatkowo: 8 dużych lub 16 małych śliwek Przygotowanie: Zaczynamy od rozczynu: Drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami letniego mleka. Odstawić na 5-10 min. Masło rozpuścić. Mąkę przesiać. Dodać do niej rozczyn, jajka, resztę(...)części. Dobrze mieć pod ręką mąkę do podsypywania ciasta, aby nie przyklejało się do rąk. Dłońmi rozpłaszczyć każdą część ciasta na placek o grubości około 1 cm (powinno wyjść 16 bułeczek). Na środek położyć pół dużej śliwki lub jedną małą, oczywiście wcześniej wypestkowane (jeśli śliwki są kwaśne można je posypać cukrem) . Następnie zebrać łączenie w jednym miejscu i zlepić
Domowa Cookierenka Agiprzełożyć na stolicę. Palcami rozcierać masło z mąką i cukrem, aż powstanie sypka kruszonka. Przechowywać w lodówce. Śliwki umyć, przekroić w pół i wyjąć pestki. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolicę, krótko zagnieść rękami, a następnie spłaszczyć dłońmi na okrągły placek. Umieścić go w tortownicy o średnicy 24 cm, której dno uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować(...)masłem i oprószyć mąką. Równomiernie wykleić ciastem dno formy. Na cieście ułożyć połówki śliwek skórką do dołu. Odstawić na 60 minut w ciepłe miejsce, bez przeciągów, by ciasto wyrosło. Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 180 st.C. Śliwki posypać 2 łyżkami cukru, a następnie kruszonką z lodówki. Piec przez 35-40 minut
Nastoletnie Wypiekanie