Ciasto drożdżowe, czyli w moim regionie "Kołocz", a gdzie indziej placek, jest jednym z podstawowych ciast jakie się u mnie na Śląsku piecze. Mamy tutaj taki fajny zwyczaj noszenia ciasta przed weselem dla znajomych, a czasem i gości weselnych. Wszystko zależy oczywiście od Młodej Pary, gdyż czasem zdarza się tak, że ma ona bardzo dużą rodzinę i bardzo wielu(...)będą obecni na Weselu. Pamiętam jak to było u mnie :) Lataliśmy wtedy z moim przyszłym Mężem przez dwa dni z ciastem. Najpierw była strona Młodego Pana, co poszło dość szybko, bo wszyscy mieszkają blisko. Mieliśmy pyszny kołocz upieczony w piekarni wujka mojego Męża. Muszę przyznać, że to było to najlepsze ciasto weselne jakie w życiu jadłam (zwłaszcza sernik! – jadłam
Smakowy RajSzybka, tania i łatwa w wykonaniu przekąska będzie świetnym dodatkiem do wieczornego seansu filmowego lub grilla w gronie przyjaciół. Składniki - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 jajko - ser żółty z plastrach Drogi internauto - jeżeli przepisy zamieszczone na tej stronie uważasz za ciekawe i chciałbyś aby ten blog rozwijał się nadal to proszę abyś przed opuszczeniem tej strony kliknął(...)pracę i poświęcony czas. Z góry dziękuję. Wykonanie Ciasto francuskie podzielić na dwie równe części. Plastry sera równo ułożyć na jednej części, przykryć drugą częścią i docisnąć. Dwuwarstwowy placek pokroić w jednocentymetrowe paski, które następnie skręcić wokół własnej osi. Świderki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220oC, aż się zrumienią. Życzę smacznego i zapraszam
Świat SmakuCiasto na szybko- przepis prosty a efekt oszałamiający! Składniki: 25 dag mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 10 dag margaryny, 5 dag smalcu, ¾ szklanki cukru pudru, 2 żółtka jaja, 1 puszka maku z bakaliami, 5 białek, ¾ szklanki cukru, tłuszcz do formy, wiórki kokosowe do farmy. Wykonanie: Margarynę i smalec posiekać, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier(...)przygotowanej formy. Na ciasto wyłożyć mak i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 20 minut. Ubić białka z cukrem pudrem na sztywno, wyłożyć na podpieczony placek i piec jeszcze przez 15 minut
Tradycyjna KuchniaLangosze są specjalnością charakterystyczną dla kuchni węgierskiej. Można je dostać w prawie każdym barze szybkiej obsługi. Wykonanie ich jest bardzo proste, a smakują wyśmienicie! Składniki: ½ kg mąki pszennej 2 dag drożdży 30 dag gotowanych ziemniaków 200 ml mleka 1 łyżeczka soli olej do smażenia 20 dag sera żółtego 200 ml gęstej śmietany Wykonanie: W odrobinie ciepłego mleka rozpuścić dokładnie drożdże(...)kulek, które rozwałkować na placuszki wielkości talerzyka deserowego. Ułożyć na stolnicy lekko wysypanej mąką na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. W garnku rozgrzać olej ( tak jak na pączki) wrzucać placki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe posypać startym serem i nałożyć łyżkę kwaśnej śmietany
Tradycyjna KuchniaWhey Protein Professional to doskonała odżywka dla ciebie! Dzięki doskonałej kompozycji aminokwasów enzogennych (w tym aminokwasy rozgałęzione BCAA oraz glutaminy) 100% Whey Protein Professional wykazuje silne działanie anaboliczne, wspierając szybką i skuteczną budowę masy mięśniowej. ponadto, wysoka zawartość protein w preparacie sprawia, iż 100% Whey Protein Professional sprawdza się doskonale również w dietach wysokobiałkowych, redukcji zbędnej tkanki tłuszczowej oraz(...)jest przede wszystkim smak. W moje ręce trafiła odżywka waniliowa. Smakiem i zapachem przypomina mi shake, czyli jak najbardziej jestem na TAK. Jak dotychczas wykorzystałam ją do sernika oraz placków na które podaję tutaj przepis. Wczoraj pierwszy raz piłam ją zgodnie z zaleceniem czyli rozpuszczoną w wodzie/mleku. Poszłam na kompromis i zmieszałam wodę z ciepłym mlekiem, odżywka bez problemu się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćspaleni słońcem do pierwszej lepszej knajpki. Kiedy pytamy kelnera, co poleca nam regionalnego do zjedzenia, wskazuje na kawałek szaro- burego ciasta. Pomyślałam wtedy: "Nic specjalnego, ale skoro poleca". Szybko zachciałam kolejny kawałek! Chorwacjo, wróć!!! Pamiętacie gruzińskie chaczapuri? Jeśli Wam smakowało, to jestem pewna, że i dzisiejsze danie będzie. Aż dziw bierze, że dopiero teraz zdecydowałam(...)elastyczne ciasto, które następnie przełożyłam do naczynia z oliwą i odstawiłam na min 30 min. (przykryte bawełnianą ściereczką), aby ciasto opiło się tłuszczem. Z ciasta zrobiłam bardzo cieeeeenki placek, ma dosłownie prześwitywać i niemalże się rwać na strzępy (w trakcie ciasto można podsypywać mąką, albo podlewać oliwą). Gotowe ciasto posmarowałam tłuszczem i nałożyłam farsz (fetę połączoną z jajkiem
bastalenaprzepisów: Drożdżówki ślimaczki z kajmakiem autorka: bernika | blog: Moj kulinarny pamiętnik Serniczki kajmakowe ze śliwkami autorka: Pyza | blog: Smaczna Pyza Szyszki z kajmakiem autorka: Agiatis | blog: Moja kulinarna przygoda Placki dyniowe z flambirowanym bananem i sosem kajmakowym autorka: gukinga | blog: Pyszny blog kulinarny Ciasteczka czekoladowe z czekoladą karmelową autorka: basinepichcenie | blog: www.basinepichcenie.blox.pl Ciasteczka krówki autorka: tarzynka | blog: tarzynkowo Amarantusowe(...)maartynciaa | blog: Apetyczny. Aromatyczny, Kulinarny - BLOG! CIASTO BANANOWE Z KARMELEM I ŚMIETANĄ (BEZ PIECZENIA ) autorka: Mariola | blog: Kulinarne fantazje Marioli Babeczki dyniowe z kremem karmelowym autorka: kamilagro | blog: Vegazone Szybkie Bułeczki czekoladowe z żurawiną i sosem kajmakowym autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje Sernik kajmakowy na kakaowym kruchym cieście autorka: anusia181 | blog: ania-gotuje Kostka alpejska autorka: lucyna | blog: Pyszna piecze
Mania GotowaniaJak Tłusty Czwartek, to i faworki. Bez tego chrupkiego, lekko słodkiego smakołyku nie wyobrażam sobie tego święta. Ale nie smażę faworków tylko na Tłusty Czwartek. Robię
Słodkie okruszkiprzygotowanie ich zajmuje nie więcej niż 15 min., bo nie musimy czekać aż ciasto wyroście, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Jest to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych, drożdżowych pizzerinek i szybka przekąska na wieczór. Jedząc je nie musimy mieć wyrzutów sumienia 😉 Składniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 6 łyżek płatków gryczanych dr Gaja 6 łyżek płatków jaglanych dr Gaja(...)proszek do pieczenia, tymianek oraz sól. Mieszamy. Dodajemy jogurt naturalny i olej. Mieszamy wszystko łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto rękami aż będzie sprężyste. Wykładamy na stolnicę i wałkujemy na placek grubości około 5 mm. Następnie wycinamy koła o średnicy ok. 10 cm ( ja wycinałam za pomocą wykrawaczy do pączków, ale można też szklanką) i układamy na blaszce wyłożonej papierem
Kuchnia MagdaLenyBędę bardzo oryginalna i w ramach tłustego czwartku przedstawię Wam przepis na... oponki :-D Nie jadłam ich już od lat, więc postanowiłam sobie przypomnieć smaki pamiętane
peggiwkuchniBlaszka o wymiarach 24/36 cm Wykonanie : Do miski przesiać mąkę z sodą, dodać cukier, cukier waniliowy, jajka, miód i masło. Wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 10 minut. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto. Piekarnik rozgrzać(...)przestudzić dodać 1 łyżkę soku z cytrynek w rumie, ale jeśli nie lubicie to nie musicie i utrzeć z miękką margaryną na puszysty krem. Warstwy ciasta : 1. Placek 2. Polowa masy krówkowej 3. Masa budyniowa 4. Placek 5. Reszta masy krówkowej 6. Wierzch posypać orzechami Odstawić do lodówki na noc, ciasta miodowe najlepiej smakują po kilku
Sama słodycz i szczypta chilifalse PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Ciasteczka piekłam razem z koleżankami, podczas jednego z naszych babskich spotkań. Efekty naszej pracy, bardzo szybko znikały z talerza. Myślę, że takie kulinarne spotkania trzeba częściej powtarzać. Składniki: - 140g mąki - pół łyżeczki proszku do pieczenia - pół łyżeczki soli - 75g płatków owsianych - 125g miękkiego masła(...)rodzaje) na gładką, jednolitą masę, dodać jajko i olejek. Połączyć obie masy, dodając czekoladę, żurawinę i orzechy. Wstawić do zamrażalnika na 10 - 15 minut. Na papierze formujemy małe placki. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180st przez około 10 - 15 minut. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
Pan i Pani Smith w kuchnimleka 60 g mąki pszennej 20 g mąki ziemnaczanej 4 łyżki cukru 4 żółtka 25 g masła ½ laski wanili lub cukier wanilinowy Obie mąki przesiewamy. Ze wszystkich składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Owijamy je folić spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 1 h. W tym czasie przygotowujemy budyń. Do mało przypalającego się garnka wlewamy ok. 2/3 mleka, dodajemy(...)gotujemy, aż budyń zgęstnieje(ok. 4-5 minut). Foremki do babeczek smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na placek o grubości ok. 3-4 mm. Szklanką wycinamy krążki i wylepiamy nimi foremki do babeczek. Z ciasta wycinamy również odpowiednią ilość wierzchów do babeczek. Do środka babeczek nakładamy
Mia Cucina Sofietadawno sezon na bób minął ale ja znalazłam mały zapasik w zamrażalniku, także postanowiłam go wykorzystać. Co prawda nie jest on tak smaczny jak świeży ale ma dużą zaletę - szybko się obiera :D Bób będzie dodatkiem nadzienia w domowej tortilli żytniej a'la naleśniki.Składniki na tortille:300 g mąki żytniej 150 ml wody(...)topionego 1/3 papryczki chilli przyprawy Sposób przyrządzenia:Wodę połączyć z mąką, solą,olejem i jogurtem. Wyrobić ciasto i podzielić na 4 części, z których powstaną 4 placki. Każdą część rozwałkować na okrągły placek.Mniej więcej 25 cm - czyli klasyczna patelnia. Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony. Gotowe tortille zawinąć w ściereczkę żeby nie stwardniały przed napełnieniem
pieprzny smaczekTakie placuszki szybko się robi i świetnie smakują , można podawać je posypane cukrem pudrem lub podawać z konfiturąPlacuszki z czarnym bzem SKŁADNIKI:Ciasto naleśnikowe:2 szklanki mąki1 szkl wody1 szkl mleka2 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki cukruolej rzepakowy do smażeniasólkiście kwiatów czarnego bzu PRZYGOTOWANIE:Ciasto naleśnikowe Do miski wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać pozostałe(...)patelnię wlać tłuszcz, dobrze rozgrzać. Następnie zanurzać kwiatki w cieście naleśnikowym, kłaść na patelnię, smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor. Za pomocą nożyczek obciąć łodyżki kwiatuszków, przewrócić placki na drugą stronę i usmażyć
Kuchnia Danusi