wyczuwalne, ale po prostu ta puszystość i smak placka... Na blogu znajdziecie mnóstwo ich wersji, ponieważ są tak pyszne, że w moim domu często bywają na śniadanie, kolację czy też na (nie) zwykłą przekąskę. Niedawno prezentowałam placuszki na słodko - z miodem , a tym razem przedstawiam prostą wersję wytrawną - z cebulą. Zapewniam, że znikają ekspresowo! Wystarczy ulubiony sos, ketchup, świeże(...)ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami. (Na zimno również świetnie smakują.) Uwaga: Placki najlepiej smażyć od razu po wykonaniu masy - będą delikatniejsze. #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen
Di gotujetemat zupy pho, odwołująca się do oryginalnej receptury oraz do wskazówek Nighela Slatera , brytyjskiego celebryty kulinarnego, który zupę pho robi na gotowanych udkach z kurczaka. Przepis jest bardzo prosty: tak jak w klasycznym bulionie do garnka wkładamy marchewkę, pietruszkę, cebulę (najlepiej opaloną nad palnikiem) i czosnek. To podstawa naszego wywaru. W wersji orientalnej dodajemy do garnka gwiazdkę anyżu(...)Kawałki piersi będą świetnie smakowały w tortilli. Tortille – czyli pszenne placki – są hitem w naszym domu. Eugeniusz dostał obsesji na ich punkcie i testował różne przepisy na ciasto dotąd, aż znalazł ten właściwy – który faktycznie zawsze się sprawdza. Z odpowiednim przepisem tortille są proste w przygotowaniu, sycące i idealnie nadają się na lunch do pracy
Niedzielny kucharzfont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Prosta i pyszna potrawa. Wrapy można podawać na ciepło lub zimno. Marynata do kurczaka jest pikantna. Polecam ją również do wieprzowiny. Idealna do mięs na grilla. Składniki: I. Wrapy (10 placków): 2 szklanki mąki pszennej 160 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki suszonej bazylii(...)wyrabiamy w robocie kuchennym 2-3 minuty. Powinno mieć konsystencję plasteliny. Odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Następnie dzielimy je na 10 kawałków i z każdego rozwałkowujemy cieniutki placek. Ja robię to na silikonowej macie i nie podsypuję mąką, więc uzyskuję placki podobne jak w Mc Donald's. :P Smażymy na rozgrzanej, suchej patelni (najlepiej
DominikaDolciplacuszki z kiwi, które prezentują się dużo lepiej niż zwykłe placuszki. Moja siostra nazywa je ciasteczkami do szkoły, a tak na prawdę są w sam raz na drugie śniadanie. Placki najlepiej smakują jak je polejemy jogurtem greckim i syropem z agawy lub miodem, wtedy lekko stają się wilgotne i smak jest bardziej wyrazisty. Porcja ok 15 placków Składniki
Niezły MłynekPita to nie tylko charakterystyczne puchate placki z dużą kieszonką do napełniania, ale i miękkie płaskie chlebki. Te są w typie greckim – zostają elastyczne, świetnie
Karo in the KitchenUwielbiam to ciasto, a przepis na nie miałam już od dawna tylko jakoś ciągle go tak szybko zjadaliśmy że nie było nawet kiedy zdjęcia zrobić ;) Na
Gotowanie...to proste !przepisów. Marzena Gulasz drobiowy z plackami ziemniaczanymi Kasia Ciasto herbaciane indyjskie Joanna Gofry drożdżowe z jajkiem sadzonym, boczkiem i pieczarkami Anna Kiszone cytrusy Diana Owsianka nocna toffi z krówkami Magdalena Indyk w pięciu smakach Dorota Prosty, szybki obiad Aga Cynamonowe ciasto z jabłkami
Magiczne Życie MartySzybka i smaczna przekąska. Można komponować różne warianty w zależności co kto lubi i co posiada w lodówce:) Czas wykonania: 10 min
KuchniaWeDwoje.plspoiwo, wiąże nadzienie ze sobą i przykleja je do tortilli. Przykrywamy drugim plackiem i gotowe. Jeśli ktoś ma dużą patelnię może w całości podpiec (na suchej patelni) z obu stron aż się zrumieni. Ja przekroiłam na ćwiartki i każdą osobno zapiekłam. Szybkie, proste i smaczne jedzonko, nic się nie marnuje i nikt też nie narzeka że je stare
Dieta moja pasjamoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Polecam smaczny placek na biszkopcie. Najlepiej smakuje po schłodzeniu. Pieczemy biszkopt z 5 jaj (patrz przepis na biszkopt babci Basi) Składniki kremu
Pysznosci Babci Basirolnicy kultywują własne tradycje kulinarne W tradycyjnej kuchni sardyńskiej dominują potrawy lądowe, pasterskie, proste, pożywne, możliwe do przygotowania również w trudnych warunkach. Wśród produktów wiele jest suszonych, co ułatwia ich przechowanie. Głównym artykułem spożywczym jest chleb. Ten tradycyjny, pasterski ma kształt cieniutkich, chrupiących placków, nazywanych pani carasau lub pani pistoccu. Sardynia to też królestwo mięs, wędlin, serów, warzyw, owoców, ziół
Smakowity Blog KulinarnySzybki przepis na proste ciasto z owocami, jakie mamy pod ręką lub w ogrodzie lub na straganie Mogą to być truskawki, porzeczki, maliny, jagody... Szukałam w pięknych, nowych książkach zwykłego przepisu na zwykły placek... i nie znalazłam Znalazłam za to stary p rzepisy z mojego zeszytu. I cóż, zeszyt to zeszyt - tam skarby
dobra gospodyni dom wesołym czyniDynia to uniwersalne warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Dziś polecam z niej pyszne racuchy. Przepis jest bardzo prosty w wykonaniu. Rozbijam do miski
potrawyregionalneKulinarnej z 1976 roku (s. 284) podaje: Przeważnie słodkie (bywają też i słone) małe placki smażone z obu stron na tłuszczu (…). W północnej części województwa śląskiego, w regionie częstochowskim, tradycyjne racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra i ostatki, czasem też stanowiły proste danie obiadowe. Posypywane są cukrem pudrem lub podawane z powidłami.” Racuchy drożdżowe
mojewypiekiinietylkodomowe dania. Potrawy zaprezentowane w książce zawierają proste, wszędzie dostępne produkty o niskiej cenie, a więc na każdą kieszeń Wszystkie przepisy z książki zostały stworzone i przetestowane przez czytelników miesięcznika „Prześlij przepis”. Zaciekawił mnie np. przepis na placek ziemniaczano – selerowy z wątróbką. Niebawem postaram się wypróbować przepis. Tutaj widzimy
Marta Gotuje