Dzień dobry... Dzisiaj mam dla Was pyszną zapiekankę szparagowo-ziemniaczaną. Są chętni? Bo ja uwielbiam wszystko co ma szparagi.... :) A do ślubu od
TrufelkowoKotlety drobiowe zapiekane z serem i pieczarkami Domowa pizza Krokiety z pieczarkami i serem Bagietka nadziewana pastą z tuńczyka i papryką Brokuły w cieście i bułce tartej Piersi z kurczaka zawijane w plastry boczku Kieszonki francuskie z brokułami i fetą Mięsne kulki z ogórkowym dipem Domowe nuggetsy z kurczaka Krokiety ziemniaczane z bazylią i oregano Jajka zapiekane w cieście(...)cieście francuskim Kabanosy w cieście francuskim Śledzie w miodzie Krokiety ziemniaczane z brokułami Francuskie babeczki jajeczne z pieczarkami Krokiety z chleba tostowego z szynką i serem Francuskie paszteciki z kurkami Rolada szpinakowa z szynką Chrupiące pieczarki panierowane Rogaliki 3 składnikowe Francuskie trójkąciki z kurczakiem i pieczarkami Ciasto na pizze – szybkie, najlepsze, bez wyrastania! Francuskie ślimaczki ze szpinakiem Tortilla
Kulinarne PrzebojeTrochę inna wersja na mini pizze - bez zagniatania ciasta i pieczenia. Wyczuwalny smak papryki i natki. Pyszne! Składniki: 9 łyżek mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 papryki (jedna czerwona, jedna żółta), 300 g pieczarek, duży pęczek natki pietruszki, 2 duże marchewki, 150 g sera żółtego duża cebula, 150 g kiełbasy 2 jajka, sól, pieprz do smaku Przygotowanie
Lena Gotujewkawiarence.pl Paluszki ziemniaczane z sosem ziołowo pomidorowym to doskonały obiad – elegancki i przy tym z tradycją. I plus najważniejszy – są po prostu przepyszne! Moje paluszki ziemniaczane polance sosem zainspirowane są włoskimi gnocchi. Kilka tygodni temu otrzymałam propozycję – zapraszamy do zabawy – rozrywki kulinarnej pomiędzy blogerami, zainicjowaną z Funduszu Promocji Warzyw I owoców. Chętnie przystałam(...)Myślę, że jest warte… grzechu. Mam duże doświadczenie w przygotowywaniu paluszków ziemniaczanych (nie marnujemy jedzenia!!!). Moje dzieci ubóstwiają z serem lub masłem. ja natomiast lubię różne warianty. Tym razem są to polskie paluszki inspirowane włoskimi gnocchi, polane obłędnym sosem ziołowo- pomidorowym (każdy kto lubi pizzę – gwarantuję – będzie sosem zachwycony!). Danie z ziemniaków – nie marnujemy jedzenia
W Kawiarencewłoskiej na klasyczną pizzę na średnim cieście - pizza Margherita , przepis wyjściowy, który można modyfikować do swoich potrzeb i tworzyć niezliczone wersje pizzy włoskiej albo i niewłoskiej :-). Oczywiście jest to przepis na pizzę bezglutenową . Niestety, ze względu na niedostateczną ilość światła dziennego, zdjęcia nie są dostatecznej jakości, za co z góry przepraszam. Za to gwarantuję, że smak pizzy będzie w pełni(...)zadowalający. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki na ciasto na blachę szeroką, prostokątną, tak jak do pieczenia ciastek: 200 g skrobi ziemniaczanej 100 g mąki gryczanej 100 g mąki kukurydzianej 100 g mąki ryżowej + do podsypywania 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka gumy guar ok. 400 ml ciepłej wody 25 g świeżych drożdży + 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oliwy
Kawa z mlekiemwarianty sosu pesto: pesto alla siciliana nazywane także pesto rosso - to czerwone pesto z dodatkiem suszonych pomidorów i niekiedy papryczki chilli popularne na Sycylii, świetnie smakuje z makaronem, rybą, pizzą pesto rucola - zamiast bazylii dodajemy do niego pikantne liście rukoli, dobrze smakuje z makaronem i na grzankach pesto alla calabrese - to pochodzący z Kalabrii sos na bazie słodkiej czerwonej papryki(...)wersja pesto, do którego chętnie dodaję nerkowce lub orzechy włoskie, polecam do zupy ziemniaczanej lub fasolówki. Do czego wykorzystać sos pesto? Nie skłamię twierdząc, że pesto można dodać prawie do wszystkiego. Od oczywistych potraw jak makaron, po te mniej, np. pieczona ryba, pizza (można dać pesto zamiast sosu pomidorowego) czy zupa. Poniżej zebrałam najpopularniejsze zastosowania dla sosu
Chilli Czosnek i OliwaPrzegląd lodówki – szpinak, pieczarki, ser… Nie, nie bardzo mam czas i ochotę akurat dzisiaj robić pizzę, chociaż to byłby świetny zestaw na pizzowe nadzienie i biały sos. Gnocchi! Na bazie gotowca obiad robi się szybko. A ziemniaczane gnocchi są bardziej wszechstronne niż nasze swojskie kopytka – i bardziej finezyjne. To w końcu włoski design! Szybko i pysznie. Bez mięsa
Karo in the KitchenPomysł na śniadanie – jajecznica, boczek i papryka to bardzo pożywne śniadanie, które doda energii na długi czas. Takie śniadanie najlepiej jest przygotować w weekend, kiedy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Puszysta jajecznica ze szczypiorkiem to szybki danie na smaczne śniadanie. Pokażę Wam w jaki sposób sprawić aby jajecznica była jeszcze bardziej puszysta. Jajecznica ze szczypiorkiem najlepiej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!można połączyć pizzę i żurek? Można Powstanie wówczas zaskakująca zapiekanka, w której główną częścią będzie aromatyczny sos o smaku żurku. *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Do miski wsyp mix mąk do pizzy, wlej ciepłą wodę, olej i dodaj sól. Przy pomocy drewnianej łyżki wymieszaj wszystkie składniki. Miskę przykryj ściereczką i odstaw(...)stopni na około 10 minut. Posyp tartym serem i delektuj się ciekawym smakiem Smacznego Składniki mix mąk do pizzy bezglutenowej – np. yummity 160 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli 250 ml żurku z tego przepisu 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub innej 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki majeranku 1 czerwona cebula 1 biała cebula
Eat me! Fit me!Pizza z puree z dyni. Zamiast dyni można użyć pieczonego batata. W wersji bezglutenowej zamiast mąki orkiszowej użyj mąkę owsianą + łyżkę skrobi ziemniaczanej. Ciasto: szklanka puree z dyni piżmowej ( moja dynia była dość mała i upiekłam 1/2 sztuki) 1/2 łyżeczki soli himalajskiej 1,5 szklanki mąki orkiszowej + do posypywania płaska łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżką oliwy
AZgotuj!sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej 20 g mąki ziemniaczanej Do blendera włożyć cebulę i szynkę i rozdrobnić. W garnuszku dodać pozostałe składniki dokładnie wymieszać żeby nie porobiły się grudki z mąki. Gotujemy ok 20 min dość często mieszając. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek i mieszamy. Gotowym sosem smarujemy spody od pizzy
Piekielna Kuchnia Patimąką. Nich będzie sobie ono luźne, nie musi być zwięzłe i zwarte jak ciasto na pierogi, czy pizzę. Mąkę warto dodawać dopiero na etapie toczenia wałków, z których wykroisz kluski, albo pierogi leniwe. Podsyp blat mąką (świetnie sprawdzi się mąką ziemniaczana, która jest doskonałym spoiwem składników), wyłóż na nią ciasto (może się kleić, nic to:), oprósz z góry mąką
Niedzielny kucharzmąkę, używając sitka. Chodzi o to by rozprowadzić mąkę równomiernie po całości. Wszystkie te korowody z warstwą ziemniaczaną, żółtkami i mąką podyktowane są tym, że takie rozłożenie składników pozwala na ich szybkie połączenie. Ciasta na gnocchi nie wyrabiamy jak na pizzę, ale szybko zagniatamy i gotowe. Robimy to tak, że warstwę ciasta składamy jak książkę, oprószamy wierzch mąką
Niedzielny kucharz