korzystnie wpływających na wątrobę, obniżających choresterol i trojglicerydy. SKŁADNIKI 1 karczoch pół cytryny nać pietruszki łyżkę śmietany sojowej 2 łyżki płatków owsianych błyskawicznych 50 g sera Violife do pizzy 300 g ziemniaków 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Odciąć łodygę u nasady karczocha. Obrać z dolnych listków aż do pokazania się listków
zielonacukinkaDodajemy rozkruszone drożdże, cukier, lekko roztrzepane dwa jajka i pokrojoną w kostkę margarynę. Zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na cztery części. Każdą rozwałkowujemy na kształt koła i dzielimy (jak pizzę) na 8 lub 12 trójkątów (w zależności czy rogaliki mają być większe czy mniejsze). Na podstawę trójkąta nakładamy marmoladę lub dżem i zwijamy rolując od podstawy do czubka trójkąta formując
Poezja smakuTarty są szybkie, proste i smaczne. Sama nie wiem, czemu nie robię ich częściej. Są dobrą alternatywą, gdy mamy ochotę na pizze a w pobliżu nie ma pizzerii, lub nie chce się nam bawić z ciastem drożdżowym. Ta tarta jest bardzo pizzowa. Spód zrobiłam jak zwykle: 1 szklanka mąki 1/2 kostki zimnego masła (125g) 1 jajko sól Siekam wszystko nożem
Z butelką mleczka w tlewyrabiając ciasto. Gotową kulę dzielę na pół i w dwóch woreczkach daję do lodówki na 3h (moje było 4h). Po wyciągnięciu wałkuję go na grubość ok 2mm, kółkiem do pizzy wycinam kwadraty ok 4x4 cm, nakładam marmoladę, zawijam dwa rogi i piekę ok 15 minut w temp. 170oC
Mechanik w kuchnidanym daniem zwyczajów i tradycji. Książka prezentuje kuchnię regionalną , w większości są to potrawy, z którymi wcześniej się nie spotkałam. Oczywiście z książki dowiecie się, jak zrobić domowy makaron, pizzę czy klasyczne risotto milanese , ale na tym koniec. Receptury utrzymane są w moim ukochanym stylu "la cucina povera" czyli kuchni włoskiej biedoty. Najwymowniejsze przykłady to skromna zupa czosnkowa, chleb
Chilli Czosnek i OliwaSzybki i prosty sposób na pyszny sos czosnkowy. Odkąd stał się modny nie wyobrażam sobie kawałka pizzy bez ściekającego z niej gęstego i pachnącego dipu czosnkowego. Co więcej jest on również idealny jako dodatek do potraw z grilla, fast foodów, sałatek czy też kanapek. Sos Czosnkowy - Składniki: 3 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu (używam Kieleckiego) 4 łyżki śmietany
Słodka StronaSmaczna przekąska przywołująca na myśl smak pizzy. Bułeczki mogą być podawane zarówno na ciepło jak i zimno. W obu wersja smakują znakomicie. Bułeczki z Pieczarkami i Żółtym Serem - Składniki: 500 g mąki pszennej 240 ml ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 2 łyżki miodu szczypta soli 600 g pieczarek 2 cebulę 2 ząbki czosnku oregano, bazylia, słodka papryka, sól
Słodka StronaSkładniki: 1,5 szklanki mąki do pizzy ok. 10 g drożdży łyżka oleju/oliwy łyżeczka cukru łyżeczka soli szklanka letniej wody Dodatkowo: kilka plasterków mortadeli 300 g pieczarek cebula łyżka masła Wykonanie: Drożdże pokruszyć do miseczki, dać cukier i 1/2 szklanki letniej wody zamieszać i odstawić na chwilkę, aż drożdże zaczną pracować. Mąkę przesiać, dać sól a następnie dać drożdże
Moje pyszne gotowaniepełne kolorowych warzyw i sycące dzięki makaronowi. Postanowiłem wzbogacić smak zapiekanki poprzez dodanie tradycyjnego bułgarskiego sera szopskiego ( Бяло сирене ) z mleka koziego, którego Bułgarzy używają nawet na pizzy (pycha!). A część warzyw usmażyłem na szafranowym maśle, dzięki któremu uzyskałem bajecznie kolory i doprawiłem ziołami prowansalskimi. Na sam koniec postanowiłem użyć sosu paprykowego rodem z Węgier, który nadaje
Food SquareMałe ogóreczki z odrobiną ostrej papryczki w zalewie octowej to świetny dodatek do mięs, sałatek, koreczków, pizzy itp. Składniki na zalewę: -3 szklanki octu -4 szklanki cukru -6 szklanek wody -2-3 łyżki soli -ziarna gorczycy Zalewę zagotowujemy i studzimy. Do słoików wrzucamy liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, szczyptę gorczycy, pół ząbka czosnku, kilka plasterków marchewki i kawałek
Maminek kulinarnyjest to klasyczna wytrawna tarta na kruchym spodzie, ale na cieście drożdżowym. Coś pomiędzy włoską pizzą a francuskim quiche. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam! Ciasto: 25g świeżych drożdży 100ml ciepłej wody szczypta cukru 200g mąki pół łyżeczki soli pół łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżka oliwy plus odrobina do posmarowania foremki Nadzienie: 150g boczku 60g mrożonego
Smakowity Blog Kulinarnypierogów. Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek. Można z jej dodatkiem przygotować nawet omlet, tartę, pizzę lub risotto. Mój pęczek botwinki "skończył" tym razem w zupie, ale dopóki sezon na nią trwa, pokuszę się z pewnością na jakieś eksperymenty kulinarne z jej udziałem, do czego
Smakowity Blog KulinarnyOprócz pizzy i makaronów, Włosi dali światu jeszcze kilka wspaniałych deserów. Semifreddo to mrożony smakołyk podobny do lodów. Semifreddo znaczy "półzimny" i wskazuje, że nie podaje się tego deseru zmrożonego na kamień, tylko lekko roztopiony. Składniki: 450 g truskawek bez szypułek 80 g (3/4 szklanki) cukru pudru sok z 1/2 cytryny
Smakowity Blog KulinarnyDziś gotujemy po włosku. Nasze danie - calzone - to nic innego jak tylko pizza zawinięta na kształt pieroga. Jeśli chodzi o nadzienie, postanowiłam zaimprowizować dodając ogórki konserwowe. Wyszło smacznie, pachnąco i wyglądało to bardzo apetycznie. No i ten zapach... Calzone jest bardzo łatwe w przygotowaniu, więc każdy sobie z nim poradzi :) Potrzebujemy: *Do ciasta: - 3 szklanki mąki pszennej
W poszukiwaniu inspiracjigodziny. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na trzy równe części. Pierwszą rozwałkować na koło o średnicy około 25 cm. Przekroić na 8 trójkątów (jak pizzę). Przy podstawie każdego trójkąta nakładać łyżeczkę powideł, zawinąć ciasny rulonik, zagiąć końce formując rogalik. Tak samo postąpić z pozostałym ciastem. Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrze