pewno powtórzę je jeszcze nie raz. Sos świetnie pasuje do kurczaka i pieczonych ziemniaków. Świetnie sprawdzi się także do frytek. Może wydawać się to dziwne, ale pasuje także do pizzy :) Mogę go teraz wychwalać pod niebiosa i rozpływać się nad jego walorami smakowymi, ale... Myślę, że nikt nie ma ochoty tego czytać ;) Mimo to mam nadzieję, że wypróbujecie mój przepis
Ratunku obiadjesteście samoukami? :) Uczyłam się głównie sama, jednak dużo dało mi również obserwowanie w kuchni moich bliskich. 10. Wasza ulubiona potrawa? Nie mam jednej. Naprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach z masełkiem
Ratunku obiadPoza tym to pierwszy blog kulinarny, który poznałam. 8. Twoja ulubiona potrawa to? Powtórzę to, co napisałam już wcześniej. Nie mam jednej. Naprawdę, nie potrafię wybrać. Kocham domową pizzę, makarony, risotta i sałatki, a jeśli chodzi o słodkości, to domowy budyń oraz ciasta z kremem. Jeśli już musiałabym coś wybrać, to stawiałabym jednak na łososia w papilotach z masełkiem
Ratunku obiadmąką. Na koniec powinniśmy uzyskać gładkie, elastyczne, ale wciąż delikatne i mięciutkie ciasto. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto nie rośnie tak bardzo, jak np. ciasto na pizzę. To nic złego! Jest ono cięższe i bardziej wilgotne. Dlatego tylko delikatnie się napuszy (moje podwoiło swoją objętość mniej więcej o połowę) i tak ma być. Gdy ciasto rośnie, przygotowujemy
Ratunku obiadjest może zbyt fotogeniczny, ale tak pyszny, że według mnie można opisać go tylko jednym słowem: "mniam" ;). Moja spanakopita zwinięta jest w ślimaka i krojona w trójkąty jak pizza, ale równie dobrze można ją przygotować jak lasagne, przekładając warstwy ciasta farszem. Polecam! Składniki na 2 duże porcje: 400 g szpinaku w liściach (może być mrożony) 150 g sera feta
Obiad za dychęNapisałam tarta z pytajnikiem, bo nie wiem jak nazwać to, co mi wyszło - tarta, placek, a może pizza (tylko bez drożdży;)? Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyWykonanie siostry. Przepis z książki "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" Anneki Manning. Świetnie smakują z domowym dżemem - u mnie wiśniowym. Składniki: 450 g mąki pszennej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 75 g pokrojonego na kawałki schłodzonego masła 2,5 łyżeczki cukru 300 ml mleka Wykonanie: Do dużej miski przesiać mąkę, proszek i sól. Palcami
Pasja Smakubyłam kilka razy, więc postanowiłam napisać o nim coś więcej, zwłaszcza, że była okazja, bo postanowiliśmy spotkać się tam z przyjaciółmi podczas przerwy świątecznej. Podczas pierwszej wizyty zamówiliśmy pizzę z czterema serami (cena ok. 19 zł). Smaki serów dobrze się komponowały, ciasto było wypieczone i dość cienkie, więc jedliśmy ją z przyjemnością. To chyba jedna z lepszych, jaką ostatnio
Pasja Smakuceny piwa, bo we wszystkich trzech (o ile dobrze pamiętam) kartach są różne (od 6-10 zł za to samo piwo). Poza burgerami można zamówić wcześniej wspomniane sałatki i pizze. W barze byliśmy jedynymi klientami. W telewizji leciał TVN24, a w głośnikach muzyka. Zawsze zastanawia mnie ten zwyczaj. Po co puszczać na ekranie coś czego się nie słucha? Szybko złożyliśmy
Pasja Smakusamodzielnym daniem. Ja bardzo lubię robić je na kolację. Świetnie sprawdzą się także jako przekąska na przyjęciu. Są bardzo proste do zrobienia. W smaku soczyste i sycące. Taka mini pizza na pieczarkowym spodzie. Składniki: 10 dużych pieczarek 50 g boczku w plasterkach 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 duży pomidor 1 kula mozzarelli 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Poezja smakuEPN/mmch/kuchnia.wp.pl ksylitol , cukier brzozowy , zamiennik cukru , słodzik * Tylko jeżeli użyjemy dużo drożdży. Tak na prawdę drożdże do wzrostu potrzebują skrobię a nie cukier. Wszystkie chleby, bułki, pizze nie potrzebują cukru, wystarczy im mąka, a ksylitol im nie szkodzi
Smaczne ZdroweŻółty ser ma chyba każdy w lodówce. Ja mogę go jeść ser krojąc go w kostkę. Ser idealnie nadaje się do kanapek, starty do zapiekanek czy do pizzy. Ja postanowiłam ser wykorzystać do faszerowania Wielkanocnych jajek, pokrojony w drobną kosteczkę, wymieszany z żółtkiem, siekanym szczypiorkiem i odrobiną majonezu jest świetnym składnikiem farszu do jajek. Na blogu istnieje sporo przepisów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięzakupy i ku naszemu zaskoczeniu okazało sie , że ,, wyrosła ,, nam pod bokiem pizzeria ( Pizzeria Swojska ) Musiałam sprawdzić czy awaryjnie można zamawiać. Menu jak na początek spore . Różnego rodzaju pizze , wybór makaronów , zapiekanek, mięs z grilla. sałatek, dań z pieca. Ceny do przyjęcia. Obsługa bardzo miła. Zamówiłam na próbę : Calzone ( pieróg) sos, szynka, ser, pieczarki --17 zł Sałatkę grecką ( kapusta
Buniabaje w kuchnilodówce świeci pustkami) . Przynajmniej z taką nadzieją składałam zamówienie… Nie ukrywam, iż wczoraj w Olsztynie ciężko było dodzwonić się na jakikolwiek kebab. Nie jestem jakąś wielką fanką pizzy, a burgery były już zamknięte. Zatem jednym miejscem, do którego się dodzwoniłam był Faster deluxe na olsztyńskiej starówce. Zamówienie dla dwóch osób: Kebab duży w bułce na ostro z baraniną
Sajkofanka smakuwinem Celebro . Jest to wino wyprodukowane ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron, rosnących w słonecznych winnicach północnej Italii. Najlepiej podawać w temp. 16-18°C. Idealne do wieprzowiny, makaronów i pizzy. Po więcej informacji i fantastycznych przepisów zapraszam do Klubu Celebro . Składniki: 300 g makaronu fettuccine szerokie wstążki 150 g boczku wędzonego 1 cebula 2 ząbki czosnku 50 ml wina białego
Ala piecze i gotuje