pietruszka 1 bakłażan 1 cebula lub kawałek pora 3 ząbki czosnku 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżka masła ½ szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka mieszanki suszonych włoskich ziół (do pizzy) po 1/2 pęczka natki pietruszki i koperku 1 gałązka lubczyku sól i pieprz olej oraz kawałek sera z pleśnią Wszystkie warzywa umyć. Bakłażana pokroić w grube plastry, a paprykę
Czerwień i błękitkończy się na kupieniu czegoś w pracy, z czego potem jestem bardzo zła, bo wydaje pieniądze na niesmaczne jedzenie ;/ Ale dziś mam dla Was coś pysznego - lahmacun - rodzaj tureckiej pizzy z jagnięciną, do tego sos czosnkowy i surówką z czerwonej kapusty - polecam! Smacznego
Codzienne GotowanieCiasto jak na pizzę przygotowujemy, tylko ser do niego dodajemy, następnie ciasto rolujemy, krążków robimy ile chcemy, w zależności od ich grubości. Już ich nie zagniatamy tylko tak pokrojone na blachę układamy. W piekarniku pieczemy i na ciepło lub zimno podajemy. Moje dzieci na gorąco z ketchupem zjadały, a na zimno, przekrojone, masłem smarowały. Ziół, przypraw różnych można dodawać
Moniki Smakołykijeśli nie macie ani płatków drożdżowych, ani wędzonej papryki, zblendujcie sobie ugotowane posolone ziemniaki z cebulką z patelni - to już jest pyszne! ;) Gotowy ser możecie użyć do wszystkiego - do pizzy, tostów, zapiekanek, jako dip do warzyw czy nachosów, do kanapek na zimno jak serka topionego, a nawet do wyjadania prosto z palca ;) Pozdrawiam wszystkich serożerców i zachęcam do pisania
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEodcedzić na sicie, przekręcić przez maszynkę 2 razy. Dodać posiekane bakalie, miód i aromat, wymieszać masę . Ciasto zagnieść dość twarde. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować dość cieniutko, przeciąć nożem do pizzy (radełkiem) na ok 16 trójkątów. Upiec w nagrzanym piekarniku (180 st ok 10 min) Mak przełożyć do miseczki, łamańce wetknąć przed podaniem
Gotowanie jest łatwezachodu. Warto czasem zjeść taką kolację. Same warzywa, a można się najeść. Polecam. Ja ostatnio raz w tygodniu tak się raczę. Z pewnością wiszę Wam wpis o pysznie włoskiej pizzy, której to fotografie wyparowały. Jak tylko znajdę inspirację na nowe fotki to opublikuję to co już dawno czeka na opublikowanie
Kuchnia po mojemuZastanawiałam się który sos pierwszy wypróbować i wypróbowałam sos cygański. Schab w tym sosie , jest bardzo smaczny, moja rodzinka stwierdziła to samo. Sos nadaje się do mięs, makaronów, czy pizzy. Więc polecam sos z czystym sumieniem
Kuchnia Danusidobrego towarzystwa i krystalicznie czystego morza. Kuchnia włoska, to kuchnia , która trzyma się swojej kultury, nie przekupiona przez fast foody, nie zjedzona i wyparta przez hamburgery. Słynne spaghetti, lasagne, pizza zachowały swoje "ja" i zostały na stałe wpisane do jadłospisów wszystkich kuchni świata. Kuchni włoskiej nie można nie lubić. Nie można jej nie kochać. Nie można jej nie pragnąć
Z Kuchni Do KuchniTradycyjnie soccę podaje się wyłącznie ze świeżym rozmarynem, pieprzem oraz solą morską. Jednakże będąc pewnego razu w restauracji specjalizującej się w kuchni nicejskiej, miałem okazję spróbować ceciny przygotowanej niczym pizza: z sosem pomidorowym, serem kozim, rukolą i wolno-dojrzewającą szynką. Postanowiłem się podzielić z Wami właśnie tym wariantem. Przede wszystkim dlatego, że stanowi wspaniałą i zdrową alternatywę dla słynnego włoskiego
Food Squaremarketach - teraz jest dużo bardziej popularna niż kilka, kilkanaście lat temu, więc nie powinno być problemu. Na koniec polecam Wam także moje przepisy z wykorzystaniem mąki orkiszowej: Pełnoziarnista pizza orkiszowa - klik Tarta orkiszowa z brokułami i indykiem - klik Czekoladowe babeczki bez cukru - klik Zdrowe, odchudzone krokiety - klik Czekoladowe brownie z awokado - klik
Powiedz dietom niekonkursem i już myślę, jak tu je wkomponować w moją zimną, trochę laboratoryjną kuchnię... Na koniec - wśród nagród jest także jeden z moich ulubionych gadżetów kuchennych - okrągły nożyk do pizzy. Jako inspirację polecam dania pomidorowe, które przygotowałam w ramach współpracy z marką Cirio: moussakę , kurczaka a la Stroganow , chorwackie kotleciki , pikantną zupę pomidorową i kurczaka
Kulinarne Inspiracjesmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Hmm..cukierki estragonowe, pizza z estragonem, kakao z estragonem….ale mogło by być bajecznie , spokojnie i sielsko ..gdyby tylko zioła chciały działać , tak jak matki sobie tego życzą …póki co mocne nerwy ..muszą
Ogrodnik w podróżykawy tylko w jej skład wchodzą: skórka cytrynowa, nać pietruszki, koperek, cebula, szczypiorek, sól, papryka, pieprz, czosnek granulowany. Jest to przyprawa według szwajcarskiej receptury. Chleby wypiekałam na kamieniu do pizzy. Pomyślałam że fajnie sprawdzi się w chlebie i miałam rację, zapraszam do wypróbowania. Chleb pszenno - lniany z cafe de paris. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować i dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na 3 mm, okrągły placek, który dzielimy (jak pizzę) na 8-12 części (w zależności od tego jakiej wielkości rogale chcemy otrzymać). Na każdy trójkąt nakładamy porcję dżemu i zwijamy w kształtne rogaliki, układamy je na blasze, przykrywamy ściereczką
Rozpustne gotowaniekwaśnym smaku, dostałam od mojej koleżanki, u ktorej spędziłyśmy piątkowy wieczór na babskich plotkach. Sałatka wyśmienicie pasuje do różnego rodzaju mięs, choć nam bardzo smakowała jako dodatek do pizzy, może także stanowić samodzielne danie (lunch) nie tylko dla fanów zieleniny i wegetarian. pół paczki świeżego szpinaku 2 surowe marchewki starte na grubej tarce 3-4 łyżki octu balsamicznego
Codzienne Gotowanie