macie czasu na przygotowanie obiadu? Nie szkodzi. W 20, góra 30 minut przygotujecie smaczny i zdrowy posiłek – to krócej, niż czas oczekiwania na pizzę! Dziś piątek, więc u mnie #fishfriday, a w roli głównej ryba – możecie wybrać dowolną rybkę i przyrządzić ją analogicznie do mojego łososia z dodatkiem praktycznie samych warzyw. Super opcja dla diabetyków – smacznie, zdrowo
DietologPrzełożyć do słoików i zalać olejem lub oliwą z oliwek jak kto lubi. Zamknąć i gdy ostygnie schować do lodówki. Można zajadać jako przekąskę, używać jako dodatek do makaronów, pizzy i kanapek. Smacznego .CMOK. Na kilogram krewetek jedna główka czosnku albo i więcej, duża garść posiekanej natki pietruszki i duża szczypta peperoncino
Pasje JolkiWiecie co pasuje idealnie do fig? Rozmaryn! Tak, też się zdziwiłem. Mieliśmy tyle przywiezionych fig z Chorwacji, że szukałem różnych pomysłów aby je przerobić. Najpierw proponowałem taką pizzę z figami, jeśli jeszcze jej nie próbowaliście to koniecznie musicie. Link do przepisu TUTAJ lub po kliknięciu zdjęcia. Do tego mam w zanadrzu kilka innych przepisów z figami w roli głównej
PaleoLifeDzień dobry z samego rana! kto ma ochotę na nowy przepis... a przepis na... kto zgadnie? Był już keczup z cukinii, to tym razem zapraszam po sos do pizzy z wykorzystaniem cukinii, passaty pomidorowej oraz swoich ulubionych ziół. Składniki: 1,5 kg cukinii 2 średnie cebule 2 szklanki cukru 1 szklanka octu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki
Życie zaczyna się w kuchniwięcej. Jak wynika z raportu Talerz Polaka 2015 przygotowanego przez PizzaPortal.pl, dla 54 proc. Polaków kuchnia włoska jest jedną z ulubionych. Chociaż wśród zamawianych dań króluje przede wszystkim pizza, sporą popularnością cieszą się dania makaronowe. Spaghetii bolognese, spaghetti carbonara, cannelloni czy lasagne to kilka przykładów potraw w roli głównej z makaronem. Kuchnia włoska, czyli makaronowy zawrót głowy Kuchnia włoska stanowi
Tradycyjna KuchniaŁatwe Tanie Przepis na rewelacyjny ketchup z cukinii, który idealnie sprawdzi się jako dip, sos do pizzy czy dodatek do różnego rodzaju dań. Składniki 1 duża cukinia 2 średnie cebule 1 średni słoiczek koncentratu pomidorowego 1-2 małe papryczki pepperoni – w zależności jaką ostrość chcemy uzyskać 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 2 łyżki […] Artykuł Keczup z cukinii
PysiaGotuje.plpory piekłam MUFFINKI na słodko .Dziś zrobiłam wytrawne ,o smaku pizzy ,którą uwielbiam.Jest to taki maleńki prezent dla mnie podczas mojej walki z nadwagą.Inni wtedy jedzą czekoladę , a ja wcinam jedną muffinkę z serem.Zapraszam. 20 dag.mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki oregano i bazylii Sól 1/2 szkl.oleju 1/2 szkl.mleka 2 jajka 10 dag.sera żółtego startego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNajlepszy klasyczny sos pomidorowy zrobisz oczywiście ze świeżych dojrzałych pomidorów i jest on podstawą do wielu dań. Doskonale pasuje do grillowanych warzyw, owoców morza, mięsa, makaronów czy pizzy. Kiedy opanujesz jego przygotowanie do perfekcji, będziesz w stanie dopasować go do wielu potraw. Można go przechowywać w słoikach i kiedy najdzie ochota, wykorzystać z takimi składnikami, jakie akurat masz pod ręką
ale Pysznieroli śniadania :) Zamiast parówkowych łódek można oczywiście pokusić się o inne kształty, choćby serc czy kwiatków. Mnie to danie bardzo kojarzy się z gruzińskim chaczapuri, Maćkowi zaś z turecką pizzą. Parówkowy tydzień dobiega końca. Mam nadzieję, że nikogo nie zgorszyliśmy wyborem bohaterki tego tygodnia ;) Chociaż mam wrażenie, że z tymi parówkami jest trochę tak, jak z muzyką disco polo. Nikt
zadanie-gotowanieDietetyczne mini pizzerinki z wegetariańskimi dodatkami wykonane są bez drożdży, z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem płatków gryczanych oraz płatków jaglanych. Po pierwsze jedząc takie pizzerinki
Kuchnia MagdaLenyCzas na paprykę! Zamykamy ją w słoikach na zimę! Możemy ją dodać potem do pizzy, na kanapkę, do zapiekanek, sałatek. Składniki: na 4 słoiczki po ok 330 - 400 ml 4 papryki (2 żółte, 2 czerwone) ok 1200 ml wody 250 ml octu 10% po kilka ziaren na słoiczek: ziela angielskiego, pieprzu czarnego, gorczycy po 2 liście laurowe na słoik
Lena Gotujestopniach. (Powinny być delikatnie zapieczone.) (*) Użyłam papieru Stella , który idealnie sprawdza się nie tylko przy pieczeniu ciasteczek, ale też doskonale sprawdza się w przypadku różnych ciast, pizzy, pasztetów, czy np. frytek - bez konieczności natłuszczania blach. Jest dwustronnie powlekany silikonem, dzięki czemu zapobiega przywieraniu ciasta oraz kruszeniu się wypieków podczas ich wyjmowania z formy. Można też nim przykryć pieczone potrawy
Di gotujemakaronu, ale umieszczając go w słoikach, trzeba było pomyśleć o odpowiednich substancjach konserwujących, które zmieniły jego smak. Ale i tak wyszedł pyszny 😋 Zimą sos będzie można zastosować do pizzy, lasagne lub innego makaronu. Składniki (na ok. 2 litry sosu): 2,6 kg pomidorów 25 dag cebuli (nieobranej) ok. 30 dag cukinii (nieobranej) chili 30 dag papryki (u mnie mieszanka białej
Weekendy w domu i ogrodzieSezon na przetwory trwa. U mnie jak co roku, nie może zabraknąć takiego pysznego sosu, idealnego do kanapek, pizzy czy placków ziemniaczanych. Oryginalny w smaku, za każdym razem wychodzi inaczej dzięki użytym przyprawom. Składniki: 3 kg pomidorów 1 kg cebuli 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 puszka ananasów 1 puszka kukurydzy 6 ząbków czosnku chili (na czubek łyżeczki
Cukiernia Pychotkisię po linie, podciąga się, jeździ na rowerze. Bawi się na podwórkowym trzepaku, który służy mu do różnych ćwiczeń i wygibasów. W domu im pokazujemy, że jest alternatywa od pizzy (no chyba, że TAKA zdrowa z figami) i telewizora. Zdrowe nawyki żywieniowe nie wezmą się z powietrza. Na 100% też nie nauczą się ich w szkole. Więc wyłącz im tablet
PaleoLife