pizza przepis - 7229 przepisów (strona:227/482)

Włoskie pyszności- czyli pizza rustica z ricottą i szpinakiem 253

włoskiej aktorki, twórczyni książek i programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Całkiem niedawno dowiedziałam się, że Silvia Colloca to także kucharka, miła niespodzianka. Jeden z jej przepisów zaintrygował mnie najbardziej. Pizza rustica w jej wersji ma bardzo ciekawe wypełnienie, ale jeszcze ciekawszy rodzaj ciasta, którego, przyznaję, do tej pory nie robiłam. Oto moja wariacja na temat. Czytaj więcej

Pichceniomania
Szakszuka z bakłażanem, pieczarkami i mozzarellą 271

masła klarowanego lub zwykłego – 1/2 łyżeczki kuminu – 1/4 łyżeczki ostrej papryki – 1 łyżeczka mieszanki ziół: bazylii, oregano, rozmarynu, tymianku, pietruszki, lubczyku, szałwii (u nas przyprawa do pizzy) – sól, pieprz – 50 g sera mozzarella (1/3 kulki) – garść oliwek – garść rukoli Przygotowanie: 1. Bakłażana myjemy i kroimy w kostkę, posypujemy solą i pieprzem, odstawiamy

Podwójnaporcja
Sos słodkie chili 536

zdrowych substancji. Skład sosu był naprawdę długi....Dlatego warto poświęcić czas na zrobienie domowego sosu, do którego wiemy co wrzucamy. Sos świetnie pasuje do różnych przystawek oraz do pizzy, a nawet na kanapkę.  Składniki: chili 7 szt, cukier 1 szklanka, woda 2 szklanki, ocet pół szklanki, czosnek 2 ząbki, woda pół szklanki i 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej, sól

kulinarne odsłony pati
Bezglutenowy apple pie 181

puszki ananasa  zalewa z ananasa 1-2 bardzo dojrzałe banany 2 łyżki soku z cytryny rodzynki Jabłka pokroiłam w grubą kostkę, ananasy na niewielkie kawałeczki (tak jak do pizzy) a banany na plasterki. Wszystko wrzuciłam na głęboką patelnię, podlałam zalewą z ananasa i sokiem z cytryny a następnie przesmażyłam, aż jabłka zaczęły się rozpadać. Dodałam rodzynki i odstawiłam

Ze smakiem bez glutenu
Gdzie zjeść w Jeleniej Górze: Cytrynowy Pieprz !!! 223

roku temu, czyli gdzie smacznie zjeść w okolicach Jeleniej Góry, a także w Sudetach, ponieważ nie ograniczę się tylko do jednego miasta. Ostatnio opisywałam wam pyszną pizzerię I love Pizza , a także najlepszą kawę w Jeleniej Górze czyli Kukutu Cafe . Dziś padło na restaurację „ Cytrynowy Pieprz „,w samym centrum Jeleniej Góry na ulicy Szkolnej 1, czyli dosłownie

Relaxtime
JAK OBIERAĆ SZPARAGI? ZUPA ZE SZPARAGAMI! PRZEPYSZNA ;-))) 191

kilka chwil, nigdy nie mam ich dość. Mogłabym je jeść na śniadanie, lekko podsmażone na maśle, podane z jajkiem poszetowym i pajdą domowego chleba, na obiad w postaci tart, pizzy, risotta, blanszowane i polane palonym masłem, a na kolację w formie sałatki. Wiem też, że niektórzy robią z nich lody. To warzywo jedyne w swoim rodzaju. Przepyszne! JAK OBRAĆ

SMYKWKUCHNI
NAJLEPSZY SOS/DRESSING/DIP Z NERKOWCÓW, MIGDAŁÓW I PRAŻONEGO CZOSNKU 219

dressing do sałatki lub dip do przegryzek (słupków warzyw, nachos, tortilla chips). Niesamowicie smakuje rozlany na lekko poduszonym brokule, kalafiorze, brukselkach, itp. Służy jako cudownie pyszny sos do makaronu, pizzy, kaszy. Gdy mam go w lodówce, nigdy nie brak mi pomysłów na obiad. On podpowiada, z czym go przyrządzić, on w mojej kuchni rządzi! Wystarczy ugotować jedno warzywo i polać

Jeść, by żyć w zdrowiu
Prażucha, porka, psiocha, fusia, lemieszka ziemniaczana, czyli po prostu pycha obiad. 231

niezbędnym było dostarczenie posiłkiem solidnej porcji energii i kalorii. To ciekawe, że wiele potraw zrodzonych z niedostatku stało się wizytówką lokalnych, a często wręcz narodowych kuchni. Weźmy choćby taką pizzę... Marzy mi się, abyśmy i my, Polacy, byli świadomi i dumni z naszych kulinarnych tradycji. Zrobiło się poważnie, a tymczasem na stole czeka psiocha! ;) Danie jest bardzo syte, nie chcę

Pichceniomania
“Retrowarzywa” – recenzja 161

dodawanie owoców do dań np. wiśnie jako dekoracja pierogów czy barszczu, albo gravlax jagodowy. Co bym ugotowała z tej książki? Na pewno przetestuję tartę z botwiny i koziego sera, pizzę z buraczanym pesto i kaszanką, makaron z jeżynami i kurkami, kompot z rabarbaru i truskawek z zielonym pieprzem, pasztet z musem z rabarbaru, śledzia z rabarbarem lub ze skorzonerą, pieczoną

Ugotowane pozamiatane
Mini pizze z bakłażana 175

Ekspresowe i dietetyczne mini pizze, których spód to zapiekane plastry bakłażana, a na nich dodatki wedle uznania. Smaczna kolorowa przekąska na każdą okazje. Składniki: bakłażan sos pomidorowy / ketchup ser mozarella pomidorki cherry oliwki oregano suszone sól Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Bakłażana pokroić na plastry o grubości około 1 cm. Posolić i odstawić na 10 min. Osuszyć ręcznikiem papierowym

wyzwania kuchenne
Paluchy serowe z ciasta francuskiego 228

inne ulubione zioła) sól i pieprz Co do tartego sera, to oczywiście można zastąpić go innym, ale takim który pod wpływem temperatury twardnieje, nie ciągnie się sery do pizzy. Przygotowanie: Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy je żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Następnie smarujemy bardzo cienką warstwą przecierem pomidorowym i posypujemy serem. Ciasto tniemy najpierw wzdłuż, a następnie na około dwu centymetrowe

KasiaiKrzysiu.pl
Dip czosnkowy 152

czosnkowy o wyrazistym smaku czosnku, zapachu ziół i kremowej konsystencji. Może mieć wiele zastosowań. Dobrze smakuje dodany do pizzy, tortilli, kebabu, pieczywa i wielu innych potraw. Do przygotowania w ciągu paru chwil. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
NAJPROSTSZE ROGALIKI Z 3 SKŁADNIKÓW 729

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Po tym czasie ciasto podziel na 3 części i rozwałkuj każdą na kształt okręgu, a następnie pokrój na trójkąty (jak pizze). Ja kroiłam koła na 8 części. Na każdy trójkąt wyłóż po pełniejszej łyżeczce dżemu lub marmolady - przy szerszym końcu - i zaczynając od niego zwijaj ciasto do środka, po czym wygnij

Słodko-Słony Świat Ilony
Pizza z dwoma serami, figami i szparagami 134

połączenie na pizzy musiało powstać. Uwielbiamy figi i ser kozi. Wyszło pysznie <3 Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 szczypta soli 7 g świeżych drożdży 1 szczypta cukru 270 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek Pesto z rukoli: 1 garść rukoli 1 łyżka orzechów włoskich 1 ząbek czosnku 70 ml oliwy z orzechów włoskich sól, pieprz

R'n'G Kitchen
Calzone mini. 216

Pizza w kształcie pieroga. Ja zrobiłam wersję mini :) Polecam bo są naprawdę pyszne, a przede wszystkim wygodne do jedzenia. Duże calzone trzeba kroić nożem, a takie małe można spokojnie jeść  ręką jak bułkę. Składniki na ciasto: 400 g maki 30 g drożdży 250 ml wody z mlekiem 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju Wykonanie: Drożdże

Agusiowe smakołyki