jako przekąska. Mimo długoletniej tradycji, a może właśnie z jej powodu, każdy region Włoch ma inny sposób na przygotowanie tego pieczywa. Czasami foccacia to po prostu chrupiące ciasto na pizzę podawane tylko z solą i oliwą. W innych przypadkach do puszyste pieczywo, często robione z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, rozmarynem lub szałwią - podawane na ciepło lub na zimno. Dziś przepis
Milion Smakówkurczaka ok. 1,5 szklanki mrożonego groszku 2-3 dymki 2 jajka 3-4 łyżki mąki pół pęczka natki pietruszki sól, słodka papryka, zioła włoskie (np. mieszanka do pizzy), pieprz Groszek ugotować w wodzie z dodatkiem cukru i soli, odcedzić i ostudzić. Dymki i szczypior posiekać. Filety umyć, pokroić w kosteczkę. Mięso wymieszać z groszkiem, posikaną dymką ze szczypiorem
Czerwień i błękitnadzienie i posmaruj równomiernie placek i posyp odcedzoną z wody żurawiną. Złóż placek na pół wzdłuż dłuższego boku. Otrzymasz placek 25 cm x 30 cm. Używając radełka do pizzy, pokrój placek wzdłuż boku 25 cm na 15 pasków. Każdy pasek zwiń w ósemkę, zwijając końce do środka lecz w przeciwnych kierunkach. Posmaruj bułeczki rozmąconym jajkiem i posyp perłowym cukrem. Przykryj
codojedzeniaPropozycja na kolację we dwoje lub domówkę. To coś na wzór pizzy, ale z ukrytymi kiełbaskami w bokach, dzięki czemu jest pewność, że zostaną zjedzone. Ponieważ nie da się przejść obok nich obojętnie :) Potrzebujemy: Ciasto: 180 ml ciepłej wody 1 opakowanie suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 350 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek czarny sezam
MamaOskarkagruboziarnista mąka pszenna otrzymywana ze zmielonych ziaren pszenicy durum. Doskonała do wyrobu makaronów, które mają jasnożółty kolor i nie sklejają się po ugotowaniu. Nadaje się również do wyrobu pizzy, a także do zagęszczania zup czy sosów. ja kupuje na allegro mąkę semolinę z pszenicy durum 2 kg za 8,90zł Wykonanie Mąkę wysypać na stolnicę, uformować kopiec
w mojej kuchnitrzemy na tarce na dużych oczkach. Rozsypujemy ser na połowie ciasta, posypujemy słodką czerwoną papryką. Ciasto składamy na pół i lekko dociskamy. Przy pomocy noża lub radełka do pizzy kroimy ciasto na paseczki ok. 1 cm. Każdy pasek skręcamy w spiralkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy z odrobiną wody. Francuskie zawijasy z serem smarujemy
Słodkie okruszkiopakowanie ciasta francuskiego XXL kilka łyżek zielonego pesto ( na przykład z tego przepisu ) ok. 300 mozzarelli w kawałku kilkanaście pomidorków śliwkowych pół słoiczka czarnych oliwek, odsączonych zioła do pizzy Ciasto rozwinąć, pokroić na duże kwadraty (ok. 10 cm), posmarować pesto, posypać startą na dużych oczkach mozzarellą. Na wierzch wyłożyć pokrojone w plastry pomidorki oraz przekrojone na pół oliwki. Posypać ziołami
Czerwień i błękitFocaccia z miesem i serem to moja wersja pizzy. Focaccia to rodzaj pieczywa – wywodzi się z włoch i każdy region włoch ma jej lekko zmodyfikowaną wersję. Myślę, że moja jest tą najbardziej podstawową, którą urozmaiciłam z wierzchu mięsem mielonym w sosie pomidorowym i obsypałam tartym serem żółtym. Gdy młodszy syn zapytał się co będzie... Więcej The post Focaccia
Magiczny GarnekAndrzejki 2017 tuż tuż! Pora zaprezentować Wam moje pomysły na tegoroczne Andrzejkowe Party! Czy jesteście gotowi? Zaczynamy! Ciasto na pizzę Kule z bananem i suszonymi śliwkami Kulki mocy z masłem orzechowym, chia i płatkami owsianymi Sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami Hummus Hummus z suszonymi pomidorami Mus czekoladowy z awokado Mus czekoladowy z aquafaby Mus czekoladowy z mascarpone
Moja smaczna kuchniaBakłażan pieczony z Pecorino Romano i Mozzarellą Szybka i gorąca przystawka z bakłażana i cudownych włoskich serów. Zapraszam. Składniki: 1 duży bakłażan 100 g sosu pomidorowego do pizzy 2 łyżki startego Pecorino Romano 2 garści startej Mozzarelli kilka łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia 1 garść oliwek sól morska pieprz 1 łyżka oregano Wykonanie: Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić
Wino Francja KuchniaWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10-15 Składniki podstawowe: opakowanie spodu do pizzy (400 g), opakowanie mozzarelli, kilka plasterków salami, 15 pomidorków koktajlowych, 3-4 plastry sera żółtego, susz z natki pietruszki Cykoria. Składniki sosu: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki mascarpone, zioła prowansalskie, szczypta pieprzu chili cayenne. Przygotowanie: Składniki sosu
JejKuchniaTureckie pide to potrawa, którą można porówna z pizzą na grubym cieście o charakterystycznym kształcie. Moja wersja jest z mięsem mielony, pomidorami, serem i czarnuszką. Smakuje super! Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 4-6 Składniki: Ciasto: 200 g mąki 2 łyżki jogurtu naturalnego 10 g świeżych drożdży 1 łyżka oliwy ½ łyżeczki
KuchniaWeDwoje.plgładką masę. Uformować kulę. reszta jak niżej. Na stolnicę wysypać odrobinę mąki, wyłożyć część ciasta. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm. Za pomocą radełka lub nożna do krojenia pizzy wycinać prostokątne ciasteczka. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasteczka. Posmarować ciastka rozmąconym lekko białkiem i obsypać cukrem. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciastka
Kuchnia Pokoleńulubionymi dodatkami. U mnie ciasto posmarowałam sosem pomidorowym i posypałam pieczarkami, szynką, papryką oraz serem. Piec w rozgrzanym piekarniku w 200 stopniach przez ok 20 min. A do pizzy najlepszy jest sos czosnkowy. Przepis na sos czosnkowy znajdziesz tutaj --> https://olgapieczeigotuje.blogspot.com/2017/11/najlepszy-sos-czosnkowy.html?m=1
Olga Piecze i Gotujemacie, że jedne ciasta udają się zawsze, inne natomiast, nie wychodzą tak, jakbyśmy oczekiwały. Ja, niestety, nie mam ręki do drożdżowych wypieków. O ile bułeczki, czy ciasto na pizze nawet mi się udaje, to już drożdżowiec z kruszonką (wielki i pulchny jak u babci), pozostaje marzeniem. Domyślam się, że przyczyna tkwi w wyrabianiu ciasta. Ja po prostu nie znoszę ręcznego
Kasia i jej kobiecy świat