pizza na patelnie - 2050 przepisów (strona:24/137)

102. W nieco innym wydaniu czyli: pizza z rukolowym pesto, krewetkami i gorgonzollą na ziemniaczanym spodzie. 258

szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 1 cm. Wierzch formy do pizzy smarujemy oliwą. Rozwałkowane ciasto umieszczamy w formie, smarujemy niewielką warstwą oliwy i odstawiamy na chwilę na bok. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło, wykładamy na nią odsączone i osuszone z marynaty krewetki, smażymy je na średnim ogniu

Symfonia Smaków
Meksykańska pizza na kalafiorowym spodzie 161

pizza już się Wam przejadła i chcecie wersję nieco bardziej fit, polecamy przepyszne ciasto z kalafiora, któremu nie sposób się oprzeć. Gwarantujemy jeśli spróbujecie raz, będziecie chcieli więcej. Meksykańska pizza na kalafiorowym spodzie SKŁADNIKI: - 1 kalafior - 200g sera mozzarella - 400g wieprzowego mięsa mielonego - 400g pomidorów z puszki - 240g czerwonej fasoli - 200g kukurydzy - 2 papryczki chilli - 2 cebule czerwone - pieprz, sól(...)stopni, tak by kalafior się sprażył. W tym samym czasie przygotowujemy nasze mięso. Podpiekamy je na patelni wraz z przyprawami solą, pieprzem, chilli i bazylią. Gdy kalafior i mięso jest już gotowe przechodzimy do układania równomiernie warstw naszej pizzy. Na kalafior kładziemy 100g sera mozzarella, przyprawę oregano, pomidory z puszki, mięso mielone, kukurydze, fasole, krążki cebuli, pozostały ser mozzarella oraz

Związek na patelni
À la pizza z na cieście francuskim z kurczakiem 159

pizza z na cieście francuskim z kurczakiem Składniki: opakowanie ciasta francuskiego mały przecier pomidorowy 2-3 łyżki pikantnego ketchupu 500 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 cebula 30 dag sera żółtego  oregano oliwa z oliwek przyprawa do kurczaka Sposób wykonania:  Ciasto rozłoży na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zawinąć brzegi do wewnątrz(...)Przecier wymieszać z ketchupem oraz oregano - rozsmarować na cieście. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę oprószyć przyprawą do kurczka, podsmaży na patelni. Lekko ostudzonego kurczaka wyłożyć na ciasto. Paprykę pokroić w paski cebulę w piórko- rozłoży na pizze. Na tak przygotowane ciasto zetrzeć ser żółty. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 200 st na około 20-25 min.  Smacznego

Smaki Natalii
Pizza ziemniaczana 475

czasie umyta papryke kroimy w paski. Siekamy tez cebule i razem z papryka podsmazamy przez chwile na patelni. Doprawiamy sola i pieprzem. Warzywa przekladamy na ciasto. Posypujemy bazylia i starta mocarella wedzona lub innym serem, ktory sie dobrze topi. Pizze pieczemy przez okolo 10-15 minut w temperaturze 180°C Smacznego

Przysmaki Karolki
Pełnoziarnista pizza z grillowanymi warzywami i serem labneh 165

miski i polej łyżką oliwy, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj rękoma, aby warzywa dobrze pokryły się przyprawami. Grilluj na patelni grillowej (lub na grillu ogrodowym), aż warzywa lekko się zrumienią. W międzyczasie piekarnik z blachą w środku (lub kamieniem do pizzy) nagrzej do 230 stopni C. Ciasto do pizzy rozpłaszcz dłońmi, następnie rozciągnij na placek o pożądanej wielkości i grubości

Chilli Czosnek i Oliwa
Biała pizza z kurczakiem i szparagami 176

boczku wędzonego * pół szklanki śmietany 12% * pół szklanki jogurtu greckiego * 2-3 ząbki czosnku  * łyżka przyprawy do pizzy bądź oregano  * ser żółty - tyle ile lubimy - u mnie około 300g Przygotowanie : Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na teflonowej patelni razem z przyprawami. M ąkę wymieszać z otrębami, drożdżami , solą i cukrem w ymieszać, dolać wodę i wyrobić ciasto

Magiczne Życie Marty
Bruschetta z szynką parmeńską i mozzarellą 191

Bruschetta z szynką parmeńską i mozzarellą to szybka przekąska idealna na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się na spotkaniu ze znajomymi, ale również możecie przygotować ją na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Muffiny angielskie (bułki z patelni) 315

Mięciutkie, pszenne bułeczki przygotowywane na patelni. Doskonałe do klasycznych kanapek, jak również do zapieczenia w opiekaczu z serem i wędliną. Stanowią świetny dodatek do jajek w

Bullio
Burgery z indyka – bo wołowina to nie wszystko! 296

wypadku cztery o wadze 125-127g, czyli standardowej dla burgerów wielkości). Wycinam z papieru do pieczenia kwadraty na które odłożę uformowane kotlety – inaczej ciężko byłoby je przenieść na patelnię. W dłoniach jeszcze masuję i wyrabiam chwilę każdą porcję, spłaszczam w dłoniach i formuję na papierze.   Mięso to nic innego jak mięśnie, a mięśnie to białko. Każde białko kurczy(...)mielonego mięsa w zgrabnego burgera, warto zrobić w nim wgłębienie zostawiając naokoło delikatnie grubszy rant mięsa, jak przy formowaniu placka na pizzę – zapobiegnie to wybrzuszaniu, sprawi też, że mięso będzie kurczyć się wolniej i równomiernie. Rozgrzewam dużą patelnię z grubym dnem, wlewam na nią i rozgrzewam odrobinę tłuszczu – tylko tyle żeby na patelni był poślizg, mięso powinno się stykać

Karo in the Kitchen
PIZZA Z PIECZARKAMI, POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I GORGONZOLĄ 110

przepis na pyszną pizzę z pieczarkami, pomidorkami koktajlowymi, rukolą i gorgonzolą. Spód do pizzy możecie przygotować według własnego lub mojego przepisu, bądź użyć gotowego spodu. Przygotowanie : 5 min. Pieczenie : 15 min. Proporcje dla 4 osób : ● 250 g pieczarek ● 1 szalotka ● 20 g masła lub oleju słonecznikowego ● 1 duży spód do pizzy (prostokątny lub okrągły) gotowy lub własnego(...)gorgonzoli ● 50 g startego parmezanu ● kilka listków rukoli   Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. Na patelni podsmaż na maśle wymieszanym z odrobiną oleju drobno posiekaną szalotkę i pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, mieszając.   Na lekko podpieczonym spodzie pizzy, rozprowadź sos pomidorowy, podsmażone pieczarki i pokrojoną w drobną kostkę gorgonzolę. Na wierzchu ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pizza bianca z boczniakami 191

Inne były też posiłki, bo pizzy z białym sosem, czyli pizzy bianca, nigdy wcześniej nie robiłam (poza nieudaną próbą upieczenia pizzy z sosem carbonara wieki temu). Swoim przepisem odbiegłam od klasyki, bo zaproponowałam wiele dodatków, by było na bogato w tym dziwnym dniu. Wyszła łagodniejsza w smaku od klasycznej margherity czy jakiejkolwiek innej pizzy na bazie sosu pomidorowego. Myślę(...)koniec dodać drugą łyżkę oliwy i jeszcze chwilę wyrabiać. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik z kamieniem do pieczenia pizzy lub z blachą nagrzać do 250 stopni C. Boczniaki pociąć w paski i obsmażyć na patelni z dodatkiem szczypty soli. Ricottę wymieszać z ziołami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Cebulę pokroić

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizza z sadzonym jajkiem 203

środek wbić surowe jajko. Taka domowa pizza najlepiej smakuje z sosem czosnkowym.  Składniki: spód na pizzę  kukurydza z puszki pieczarki cebula pomidory suszona bazylia szynka lub boczek wędzony jajko sól, pieprz starty żółty ser  Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Na patelni podgrzać odrobinę oleju. Następnie dodać pokrojone pomidory. Przyprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią. Smażyć na średnim(...)pokroić na plasterki. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na patelnię wlać odrobinę oleju. Gdy patelnia się rozgrzeje przesmażyć cebulę, a na koniec dodać pieczarki. Przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na średnim ogniu tak długo, aż większość soku z pieczarek wyparuje. Na przygotowanym surowym spodzie do pizzy rozsmarować sos pomidorowy (sosem nie smarować brzegów pizzy!). Dodać pieczarki z cebulą, kukurydzę

Ugotować
Co Wam mogę podarować? Słone krople i fenkuł. Rustic fennel pizza. 188

podrośnięcia w ciepłe miejsce (pominęłam ten etap bez szkody dla pizzy). Na nadzienie 1-2 bulwy kopru włoskiego 2-4 cebula (w zależności od wielkości) oliwa z oliwek sporo świeżo mielonego pierzu sól do smaku 1 kubek gęstej śmietany opcjonalnie drobno posiekany boczek  Fenkuł posiekać w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić koper i trzymając na średnim ogniu karmelizować(...)minut, do momentu aż nabierze lekko złotego koloru, stanie się miękki i niemal szklisty. Na osobnej patelni tak samo postępować z cebulą. Smak fenkułu lub cebuli można lekko "podkręcić" dodając pod koniec kilka kropli octu balsamicznego. Przygotowane spody pizzy posmarować śmietaną, nałożyć na nią porcję karmelizowanego fenkułu i cebuli. Obficie doprawić świeżo mielonym pieprzem, ewentualnie odrobiną soli. Można także dodać

KUCHARNIA