pizza domowa - 1588 przepisów (strona:74/106)

Focaccia z suszonymi pomidorami i czosnkiem 150

wlewamy do niej 2 łyżki oleju rzepakowego oraz drożdże z mlekiem. Dodajemy szczyptę soli i wszystko razem zagniatamy. Ciasto może być nieco luźniejsze, niż to oryginalne, z którego powstaje pizza; focaccia jest wtedy delikatniejsza. Po dokładnym wyrobieniu ciasta odkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości w ciepłym miejscu. Jeśli mamy zamiar piec bułkę na kamieniu(...)oczywiście wałkiem. Ciasto smarujemy pastą ziołową i układamy na nim pokrojone pomidory oraz czosnek. Gotową foccacię wkładamy na kamień lub blachę i pieczemy do lekkiego zrumienienia. Podajemy gorącą, polaną domową czosnkową oliwą

Kuchenna Kontrrewolucya
Rodzaje i typy mąki. Do czego, jaką mąkę używać 166

wypieku chleba. Nadają one specjalny   posmak   a chleby są nieco ciemniejsze, niż z mąki pszennej jasnej.   Mąka ta jest również doskonała do   ciasta na pizzę.   Mąka pszenna graham typ 1850 To mąka o niższym typie niż klasyczna razowa, dlatego jest od niej delikatniejsza choć bogata w błonnik i otręby. Stosuje się ją głównie do wypieku(...)jest niezwykle zdrowa. Są różne typy tej mąki, np. typ 1100 – chlebowa i typ 2000 – razowa. Mąkę używamy nie tylko do wypieku ciast, ciasteczek. Wypiekamy z niej również domowe pieczywo, robimy naleśniki, pierogi...     Mam nadzieję, że chociaż w części przybliżyłam Wam różnicę w rodzajach i typach mąki. Polecam to zestawienia dla tych, którzy jeszcze  nie wiedzą

Kuchnia u Krysi
Pierogi leniwe - przepis podstawowy 223

będzie się dłuższą chwilę zastanawiał, bo przecież jest prawdziwym smakoszem i wiele rzeczy uwielbia. Już prawie się cieszyłam, że mu zabiłam ćwieka i będzie się głowił nad decyzją pomiędzy pizzą (którą uwielbia), argentyńskim stekiem średnio wysmażonym (sam osiągnął niemal perfekcję w przyrządzaniu!), półmiskiem mięs (często zamawia) a sushi... Przyznam, że spodziewałam się nawet duszonej karkówki, indyjskiego curry rybnego, klopsików zapiekanych(...)Ponieważ wiele osób prosiło mnie o zamieszczanie podstawowych przepisów z dokładnymi instrukcjami, postanowiłam przychylić się do tej prośby i postaram się regularnie dodawać posty z daniami kuchni domowej dla początkujących - wszelkie sugestie mile widziane! ;) Dziś leniwe pierogi, z którymi i ja miałam ogromne problemy i przyznam się, że robię je od niedawna, przynajmniej tak dobre od niedawna. ;) Składniki

Kuchnia Prezydentowej
Pieczona pierś z indyka 266

której marzyłam od dnia porodu, ale okazało się, że choć każdy składnik był mu już znany to jednak mozzarella roztopiona na pysznej pizzuni stała się zwyczajnie ciężkostrawna. Także dziś pizzy nie będzie.   Potrzebujesz: pierś z indyka kilka łyżek oliwy z oliwek gruba sól sznurek / dratwa (np. z pasmanterii) Co robić? 1. Umyć pierś z indyka i obwiązać dratwą(...)Podawać grubsze plastry jako kotleciki, najlepiej z ziemniakami z koperkiem i gotowaną marchewką z masłem. A cieńsze plasterki mogą spokojnie robić za wędlinę na kanapce. Mega pyszny, przyjemny domowy obiad... aż zgłodniałam!       Umyć pierś z indyka i obwiązać dratwą, tak aby trzymała się w ładnej zwartej formie - See more at: http://wrzacakuchnia.pl/przepisy/dania-glowne/pieczen-z-indyka/#sthash.Aha3W13C.dpuf Krok 1 Umyć pierś

Matka Żywicielka
Tebrikes -duńskie bułki maślane 136

Kolejna propozycja wspólnego wypiekania na śniadanie  to duńskie bułeczki maślane tebrikes..Pyszne bułeczki ..najsmaczniejsze w dniu pieczenia. Rozczyn:  20 g drożdży 400 g letniego

Moje domowe kucharzenie
SZYBKI CHLEBEK Z OLIWKAMI 102

Pyszny chlebek z oliwkami, bez drożdży, bez wyrabiania i wyrastania. Jego przygotowanie zajmuje jedynie 15 minut! Wykonany z mąki Szymanowskiej ekologicznej i Polskiego Oleju Rzepakowego. Można

Kuchnia MagdaLeny
FLAMICHE – WIEDŹMIN 3: DZIKI GON KREW I WINO – tarta z porami 195

właśnie pory i śmietana, a wierzch potrawy często nakrywany jest drugą porcją ciasta. Z kolei w grze flamiche przedstawione jest bez wierzchniej warstwy ciasta i wygląda bardziej jak „biała pizza”. Z powodu tych różnic długo zastanawialiśmy się, w którym kierunku pójść, ale zdecydowaliśmy się na ciasto chlebowe + farsz z porów, z dodatkiem masła, żółtek, śmietany, sera oraz niewielkiej ilości wina(...)sercu Toussaint. UWAGA! Crème fraîche to francuska, lekko ukwaszona śmietana, która nadaje ciekawego smaku flamiche. Dość ciężko dostać ją w sklepach i jest stosunkowo droga, ale można zrobić jej domową wersję. W pierwszym punkcie przepisu wyjaśniamy, jak to zrobić. Oczywiście możecie też użyć zwykłej śmietany zawartości 36% tłuszczu w wersji dla leniwców. Zobacz, jak flamiche wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ

Nerds Kitchen
Zupa z żółtej fasoli szparagowej i pomidorowej pasty 140

Pyszna domowa zupa z żółtej fasoli szparagowej z dodatkiem pasty pomidorowej Zupa jest autorstwa mojej mamy :) która również chce mieć udział w kulinarnym blogowaniu. Składniki: 2 litry dowolnego bulionu 1 średniej wielkości plaster selera (grubość kromki chleba) 2 średnie marchewki 1 średnia cebula 200 - 300 g żółtej fasolki 3 średnie kartofle 1 liść laurowy, 3 angielskie ziela, pieprz, sól(...)pastę Jamar , która nada naszej zupie oryginalnego wyjątkowego smaku, jeżeli jest potrzeba doprawiamy. Polecam serdecznie pastę firmy Jamar ponieważ ma wiele zastosowań. Śmiało możemy ją wykorzystać pod sos do pizzy, gołąbków, do letniej zupy pomidorowej, lasagne, spaghetti, czy leczo. Na stronie producenta znajdziecie również różne przepisy gdzie was zapraszam

W Moim Magicznym Domu
Nie masz pomysłu na szybką przekąskę? Wypróbuj nasze przepisy! 207

trzemy na tarce na dużych oczkach. Rozsypujemy ser na połowie ciasta, posypujemy słodką czerwoną papryką. Ciasto składamy na pół i lekko dociskamy. Przy pomocy noża lub radełka do pizzy kroimy ciasto na paseczki ok. 1 cm. Każdy pasek skręcamy w spiralkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepujemy  z odrobiną wody. Francuskie zawijasy z serem smarujemy(...)pastą np. czosnkową (z chleba wycinamy małe kółka i smarujemy je pastą), panierowane pieczarki, pieczarki w chrupiącym cieście itd. Do tego nigdy nie brakuje u mnie plasterków sera, domowych dipów czy orzechów. Ale jeśli nie macie czasu na przygotowanie przekąsek, a jesteście w Gdyni to polecam wam zamówić je np. w restauracji Gruby Benek . Tam zawsze znajdziecie coś pysznego

Słodkie okruszki
Rogaliki z dyniowego ciasta drożdżowego z powidłami śliwkowymi. 180

mąki tortowej 20 g świeżych drożdży 1/4 szklanki ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1/2 szklanki  puree z dyni 1 żółtko z dużego jajka 3-4 łyżki  domowego cukru waniliowego  lub cukru szczypta soli 50 g roztopionego masła powidła śliwkowe      Mąkę przesiewamy do sporej miski i robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, żeby je odgazować i dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na 3 mm, okrągły placek, który dzielimy (jak pizzę) na 8-12 części (w zależności od tego jakiej wielkości rogale chcemy otrzymać). Na każdy trójkąt nakładamy porcję dżemu i zwijamy w kształtne rogaliki, układamy je na blasze, przykrywamy ściereczką

Rozpustne gotowanie
Halloween Babeczki Duszki 264

propozycja na halloweenowe słodkości. Duszki posadziłam na prostych babeczkach waniliowych, jeśli wolicie jednak bardziej jesienne klimaty możecie skorzystać z przepisu na babeczki dyniowe, potrzebny będzie także krem, masa cukrowa (domowa lub nie) i okrągłe czekoladki, pralinki lub duże draże. Ja kupiłam swoje w sklepiku Ikei, na pewno można znaleźć odpowiedni rozmiar na stoiskach ze słodyczami na wagę w marketach.No Notify(...)cukrem pudrem. Wycinamy duże kółka - około 1,5 do 2 razy większe niż średnica babeczki. Jeśli nie mamy takiej dużej foremki można wyciąć je zwykłym nożem lub nożem do pizzy - nie muszą być idealnie równe, kiedy "ubierzemy" w nie duszki brzegi i tak będą pofalowane.Kółka z masy cukrowej nakładamy na czekoladowe kulki i dociskamy lekko palcami formując fale.Z czarnej

Ciastkozercy
Chlebek pita 128

Pita to popularny wypiek w krajach Bliskiego Wschodu - placki z ciasta pszennego na drożdżach. Podczas pieczenia ciasto wyrasta i tworzy kieszonkę na farsz. Pitę można napełnić

Przepisy na domowy ser i chleb
Menu na tydzień: Mix&Match, czyli dobieraj i łącz składniki 148

szybkich potraw. Polega obsmażeniu składników w wysokiej temperaturze. My usmażyliśmy tylko krewetki. Warzywa upiekliśmy, bo tak jest zdrowiej i wygodniej. Jesteśmy też mega dumni z sosu zrobionego na bazie domowego masła orzechowego. Wierzcie, że ukręcenie własnego masła orzechowego to kwestia 10 minut, przy śmiesznie niskich kosztach. Zobacz przepis Wtorek: Pierś z kurczaka zapiekana w wysokiej temperaturze Próbowaliśmy różnych sposobów pieczenia(...)nimi pracy. Burgery bardzo smakują maluchom! Czwartek: Pieczona polędwiczka Sytuacja podobna jak z piersią z kurczaka: jak piec polędwiczkę, żeby jej nie wysuszyć. Tu sprawdza się patent z pieczeniem pizzy, którą wsadzamy do bardzo dobrze nagrzanego w piekarniku kamienia. Polędwiczkę piecze się na rozgrzanej wcześniej patelni, najpierw w bardzo wysokiej temperaturze, którą w drugiej połowie pieczenia trzeba obniżyć. Piątek: Krem

Niedzielny kucharz
Drożdżowe rogaliki z kruszonką i dżemem jeżynowym 185

szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki wody 25 g drożdży 2 łyżki cukru 1/4 szklanki mleka w proszku 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka mleka 50 g masła szczypta soli domowy dżem z jeżyn KRUSZONKA: 1/2 szklanki mąki pszennej 50 g masła 1/4 szklanki cukru trzcinowego Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z ciepłą, ale nie gorącą wodą. Odstawić(...)prostokąt o wymiarach ok 15 x 100 cm. Odłożone jajka wymieszać z mlekiem i pędzelkiem rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Rozsypać kruszonkę zostawiając wolne brzegi. Za pomocą noża do pizzy pokroić naprzemiennie ciasto w trójkąty. U podstawy położyć łyżeczkę dżemu i zwijać w kierunku wierzchołka. Uformować rogalik, tak aby koniec znalazł się pod spodem. Układać na blasze z wyłożonym papierem

https:KKuchniaMniam
Domowy makaron z koperkiem w sosie kurkowo śmietanowym, idealne do piwa witbier 144

się przygotuje to najlepiej smakuje. A jeszcze jak koperek w nim „zatopimy”, to takiego nigdzie nie kupimy. Sos z kurkami będzie do niego idealny i będzie to obiad, nasz domowy niebanalny. A jeśli piwo do niego dobrze dobierzemy to najlepszy smak w całości osiągniemy.  Składniki: 100 g mąki pszennej, 1 jajko, 1 łyżka masła, 100 g kurek(...)rozwałkowanym cieście układamy w niewielkich odległościach koperek. Przykrywamy drugim płatem ciasta i za pomocą wałka dociskamy jedno do drugiego. Ciasto powinno być jak najcieniej rozwałkowane.  Następnie nożykiem do pizzy, ciasto kroimy w kwadraty, prostokąty, tak aby w każdym kawałku znajdował się koperek. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Sos: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy umyte

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania