pizza ciasto - 4706 przepisów (strona:91/314)

Pierogi drożdżowe z bobem i szynką 150

dodatkiem siekanej szynki od najlepszego rzeźnika w mieście i dodatkiem świeżego koperku prosto z balkonowej doniczki. A, że dania z ciasta drożdżowego często przygotowuję, szczególnie te wytrawne, przepis drożdżowy wypracowałam już do perfekcji. Świetnie sprawdza się do pizzy, sprawdził się również doskonale w drożdżowych pierogach z bobem i szynką. Z tego przepisu wychodzi 16 drożdżowych pierogów. Są średniej wielkości(...)łyżeczką soli, lekko podgrzewamy. Dodajemy 5 dag drożdży i ucieramy do rozpuszczenia drożdży. Do misy robota wsypujemy 2,5 szklanki mąki pszennej,  wlewamy zaczyn, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut do wyrośnięcia, po tym czasie wyciągamy misę z ciastem drożdżowym dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Czysty piekarnik to podstawa – test produktów Dedra (4) 160

wiecie u mnie bardzo często i dużo się piecze się. Ciasta, bułki, obiady, pizze i inne pyszności są wyciągane z mojego piekarnika dosłownie codziennie (przepisy znajdziecie tutaj – domowe pieczywo i najróżniejsze ciasta ). Jego czystość jest więc dla mnie priorytetem. Czasem zdarzają się i takie przypadki, że blaszka okazuje się nieszczelna lub wykapał mi tłuszczu z pieczonych nóżek itd. Środek

Słodkie okruszki
Fakty i mity żywieniowe #2 127

nich owoce . Zamiast wód smakowych i coli (która przecież do najtańszych nie należy), pij zwykłą wodę , do której można dodać plaster cytryny czy pomarańczy. Zamiast gotowców typu pizza, lepiej przygotuj ciasto samemu z razowej mąki , a następnie zamroź i w razie potrzeby szybko upiecz z dodatkami. Koszt takiej pizzy będzie znikomy w porównaniu z zamawianą na dowóz. Schabowego wcale

Powiedz dietom nie
Pizza korona odchudzona - montignac 135

dbamy o to co jemy to polecam te pizze z ulubionymi dodatkami bez ograniczeń. I tak ma ona wiele mniej kalorii niż ta zwyczajna na białym cieście. A kształt pizzy jest nietypowy, znalazłam go na tejstronie  i mnie zachwycił. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pizza z salami i papryką – pizza jak z pizzerii 272

Pizza z salami i papryką – pizza jak z pizzerii Taka pizza, to u nas hit każdego spotkania. Pyszna, chrupiąca, duża pizza pełna ulubionych dodatków. Sekret jej smaku tkwi w cieście i temperaturze pieczenia (piekarnik musi być naprawdę dobrze rozgrzany). Dodatki oczywiście możecie zmienić według własnych upodobań. Pizze najczęściej podaję w towarzystwie domowego sosu czosnkowego i ketchupu. Spróbujcie. Składniki(...)startymi ząbkami czosnku, olejem, bazylią, solą i pieprzem. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Pizze smarujemy naszym prostym sosem, następnie posypujemy wiórkami mozzarelli, układamy przygotowane pieczarki, papryki, plasterki kabanosów i salami. Całość posypujemy szczyptą mielonej suszonej bazylii, a następnie resztą

Słodkie okruszki
FOCACCIA Z ROZMARYNEM I OLIWKAMI 138

Focaccia jest specjałem kuchni włoskiej.Jest to rodzaj pieczywa / ciasta , które może byc jednocześnie podstawą pizzy ( ale bez sosu i dodatków ).Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą – z solą, ziołami ( np. rozmarynem , szałwią ) … polanej oliwą … z suszonymi pomidorami i oliwkami.Przeważnie podaje się ją na ciepło dla zaspokojenia głodu przed daniem głównym.Ja pierwszy(...)dokładnie!!! mieszamy / wyrabiamy.Wkładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy czystą ściereczką.Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.Blachę wykładamy papierem do pieczenia.Wyciągamy na nią wyrośnięte ciasto równomiernie rozprowadzając na całej blasze.Pokrojone na pół oliwki wciskamy co kilka centymetrów na całej powierzchni ciasta.Przykrywamy ponownie ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.Wyrośnięte ciasto skrapiamy

Ostra na Słodko
Pizza z owocami morza i szparagami 197

lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Jadamy ją na co dzień , nie tylko od święta, więc dlaczego w takim dniu ma być inaczej. By tradycji stała się zadość - czas przygotowałam pizzę z owocami morza i szparagami.   Składniki:    - 1 opakowanie (7g) drożdży instant- 375 g mąki tortowej- 235 ml ciepłej wody- 2 łyżki oliwy- 1 łyżka cukru- 1 łyżeczka(...)czosnek, chwilę smażymy, aby oddał aromat i dodajemy rozmrożone i osuszone owoce morza. Smażymy przez 4 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy krewetki, solimy. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy, dzielimy na porcje, rozpłaszczamy i formujemy, np. okrągłe pizze. Dwie jednorazowe foremki, za pomocą pędzelka, posmarowałam olejem arachidowym. Wyłożyłam ciastem, które również lekko posmarowałam takim samym olejem, posypałam startą mozarellą, nałożyłam szparagi i owoce

mojewypiekiinietylko
PIZZA SEROWA (keto, LCHF, bez glutenu) 276

wiecie, że 9 lutego jest Międzynarodowy Dzień Pizzy? Zatem przed Wami kolejny przepis na pizzę w wersji LCHF. Tym razem jest to pizza serowa bez jakiejkolwiek mąki. Idealna dla tych, którzy nie lubią warzywnych „ciast” oraz posmaku łupin babki(...)kokosa. Bazę stanowi mega proste ciasto, którego używam w znanej Wam już i bardzo popularnej roladzie serowej z mięsem mielonym bądź z kurczakiem i pieczarkami . Składniki – pizza serowa: Składniki na „ciasto”: 4 jajka 30 g (2 łyżki) majonezu dobrej jakości lub gęstej tłustej śmietany z dodatkiem przypraw (u mnie majonez) 350 g dobrej jakości żółtego sera

Ola la LCHF
PIZZA Z CUKINII (keto, LCHF, bez glutenu) 273

Pizza z cukinii to kolejny przepis dla wielbicieli pizzy, którzy z różnych powodów muszą lub chcą zrezygnować z ciasta na bazie mąki. Taka warzywna pizza sprawdzi się zarówno u osób na dietach LCHF, jak i tych unikających glutenu. Spód do ciasta stanowi nieco zmodyfikowana rolada z cukinii . Makro samej cukinii podbijamy odpowiednimi dodatkami (ser, boczek, chorizo, szynka parmeńska, kurczak(...)uzyskać takie na jakim nam zależy. Składniki – pizza z cukinii: 1000 g wydrążonej cukinii 3 jajka 200 g sera mozzarella lub żółtego dobrej jakości sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony zioła prowansalskie oregano bazylia inne ulubione zioła Dodatki: 150 g sera mozzarella 120 g salami chorizo 120 g boczku 100 g przecieru pomidorowego sól himalajska lub kłodawska pieprz

Ola la LCHF
Diabelska pizza pełnoziarnista 200

Piekło, prawdziwe piekło. ;-) Pizza wyłącznie dla miłośników ostrrrrrych smaków.A wszystko za sprawą papryczek chilli, którymi pizza jest usłana. Dzięki ciastu z mąki pełnoziarnistej jest zdrowsza niż tradycyjna pizza i naprawdę smaczna. Jeśli obawiacie się wspomnianej wyżej ostrości, trzeba tylko zrezygnować z papryczek. :-) (składniki na 1 dużą pizzę) 350g mąki pszennej pełnoziarnistej 20g świeżych drożdży 200ml ciepłej wody 1 łyżeczka(...)oregano. 2. Do ciepłej wody dodajemy pokruszone drożdże wraz z cukrem. Mieszamy do rozpuszczenia, po czym wlewamy do miski z mąką i wyrabiamy przez 5-10 minut. Jeśli ciasto będzie zbyt mocno się kleić, dosypujemy mąkę. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 1h. 3. Filet kroimy w kostkę, posypujemy czubrycą i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia

Szefowa kuchni
102. W nieco innym wydaniu czyli: pizza z rukolowym pesto, krewetkami i gorgonzollą na ziemniaczanym spodzie. 233

ostudzonych ziemniaków dodajemy obie mąki oraz szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 1 cm. Wierzch formy do pizzy smarujemy oliwą. Rozwałkowane ciasto umieszczamy w formie, smarujemy niewielką warstwą oliwy i odstawiamy na chwilę na bok. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło, wykładamy na nią odsączone i osuszone z marynaty krewetki, smażymy(...)średnim ogniu z obu stron  na rumiano.  Wierzch ciasta smarujemy dość grubą warstwą pesto, układamy krewetki, kapary (odsączone z zalewy),  kawałki gorgonzoli oraz startą mozarellę. Pizzę pieczemy od 25 do 30 minut - ( w zależności od rodzaju pieczenia i mocy piekarnika) do zarumienienia wierzchu oraz spodu pizzy. Jeżeli mamy możliwość 10 minut przed końcem pieczenia ustawiamy funkcję termoobieg

Symfonia Smaków
Pizza z kurczakiem, pieczarkami i warzywami 184

Pizza to zdecydowanie moje ulubione włoskie danie! Jest znana i lubiana na całym świecie! Składniki pizzy możemy dodać według swoich upodobań. Podstawą jest ciasto drożdżowe, sos  pomidorowy i oczywiście ser. W dzisiejszej odsłonie zapraszam na pizzę wieloskładnikową z kurczakiem, pieczarkami i warzywami. Spód do ciasta, aby było troszkę zdrowiej to dodałam do niego mąkę pełnoziarnistą. Składniki na 2 duże(...)cebulę kroimy w piórka. Suszone pomidory i oliwki przekrawamy na pół. Wszystkie składniki dajemy na pizzę, dodajemy również usmażonego kurczaka. Wierzch posypujemy serem i ziołami prowansalskimi. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszki wkładamy do piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 30-35 min aż spód ciasta będzie mocno przypieczony a składniki ciasta będą upieczone. Smacznego

kulinarne odsłony pati
Pizza z kurczakiem teriyaki, imbirem i pieczarkami 150

Chrupiąca pizza z pieczarkami, niezwykle aromatycznym, wyrazistym w smaku kurczakiem marynowanym w słodko-winnym sosie i orzeźwiającym, lekko pikantnym imbirem to nowe połączenie smaków, które warto spróbować. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka cukru szczypta soli 1/2 szklanki ciepłej wody 4 łyżki oliwy 1 jajko 50g świeżych drożdży 5 łyżek letniego mleka mąka do podsypania Dodatki: 300g fileta(...)wodę. Całość dokładnie wymieszać i wyrobić do otrzymania jednolitej masy. Ciasto podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość). Z ciasta uformować kształt pizzy. 2.  Marynata teriyaki Składniki marynaty dokładnie wymieszać. 3.  Fileta z kurczaka umyć, pokroić w kawałki i zalać marynatą, odstawić  na około 30 minut. Kurczaka wraz

Szalona Kuchnia Eweliny
Pizza na grubym cieście 175

Czasem wraz z rodziną mamy ochotę na porządna pizzę na grubym cieście z ulubionymi składnikami. Tym razem padło na szparagi, których wprost nie mogłam się już doczekać. Przepis jest banalny a pizza wychodzi naprawdę smaczna. Pizza ze szparagami Czytaj więcej » Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Pizza wiejska 139

Jutro Międzynarodowy Dzień Pizzy, a my podrzucamy już dziś przepis na tą okoliczność.  Pizza na miękkim, dość puszystym cieście z kiełbasą w roli głównej.    Pizza wiejska SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka cukru 25 g drożdży świeżych 100 ml mleka sól 2 łyżki oliwy jajko 1 czerwona cebula 1 kiełbasa wiejska ser żółty 1/3 puszki groszku(...)oregano sos pomidorowy  PRZYGOTOWANIE: Drożdże rozprowadzamy z cukrem. Następnie dodajemy łyżkę mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Kiedy wyrosną dodajemy mąkę ze szczyptą soli, oliwę oraz jajko. Zagniatamy ciasto i odkładamy do podwojenia swojej objętości. Ciasto rozwałkowujemy i układamy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym, a następnie układamy składniki. U mnie znalazły się kiełbasa, ser, groszek i cebula. Całość posypujemy oregano

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki