ogórków kiszonych/ konserwowych 1 duża cebula puszka groszku średni słoiczek majonezu (jeszcze trochę zostanie :) ) ketchup (w zależność od upodobań łagodny lub pikantny chociaż osobiście do tej sałatki polecam łagodny) przyprawy: przyp. do gyros, przyp. do kurczaka, słodka papryka, sól i pieprz olej do smażenia Cebulkę, ogórki i kurczaka kroimy w kostkę. Na rozgrzanej patelni zeszklić posoloną i popieprzoną cebulkę
Pudełko rozmaitościDziś mam dla was propozycję na ostro ;) Makaron penne w pikantnym sosie z passaty, jeżeli jesteście miłośnikami ostrych dań, serdecznie zapraszam was do wypróbowania tego przepisu. Potrzebujemy: 2 małe piersi z kurczaka 250 g makaronu penne olej lub oliwę z oliwek 1 ostrą papryczkę 2 ząbki czosnku 450 g - 500 g passaty odrobinę startego żółtego sera natkę pietruszki sól
Kolejny blog o gotowaniufileta z kurczaka50 dag pikantnych krakersów20 ml jogurtu naturalnegosos czosnkowyDzisiaj jest niedziela, więc chciałam przygotować dla rodziny coś wyjątkwego. Na portalu przepisy.pl znalazłam bardzo fajny przepis na kurczaka. Filety po upieczeniu są, soczyste, mięciutkie i smakują wyśmienicie.Filety pokroić w paski, przełożyć do miski i zalać jogurtem. Przykryć folią spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki.Krakersy drobno pokruszyć
Świat Domowej Kuchnipierś z kurczaka 1 pomidor 2 łyżki kiełków sojowych 2 łyżki pestek dyni 1 łyżka otrębów S&P Marynata do kurczaka 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu chili słodko - pikantnego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki S&P Dressing 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka golden syrup lub płynnego miodu
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/SKŁADNIKI (ilość według uznania): tortille (użyłam pszennych) sałata lodowa pomidory ogórek kolorowa papryka cebula czerwona (lub biała) kiełki (np. brokuła) filety z kurczaka sól pieprz słodka mielona papryka oliwa z oliwek majonez ketchup (najlepiej pikantny) SKŁADNIKI NA SOS CZOSNKOWY: 1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 duże ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz 0,5 łyżeczki brązowego cukru
Słodko-Słony Świat Ilonysera żółtego 150 ml jogurtu naturalnego, ja dodaje tego 0% 2 łyżki majonezu (ja dodaje Kielecki) 4 łyżeczki ketchupu pikantnego Po pół łyżeczki:pieprzu,wegety, czosnku suszonego ,papryki ostrej Opakowanie suszonej pietruszki Przyprawa gyros lub do kurczaka Ok.10 sztuk zielonych oliwek ze słoika Składniki na Ciasto: szklanka zimnego mleka 100 g mąki pszennej 2 jaja sól i pieprz
Gotowanie PatkiWierzcie lub nie, ale skrzydełka z tego przepisu smakują zupełnie jak te z KFC ! Przynajmniej tak twierdzą moje Żarłoczki a wiedzą co mówią. Panierka jest dość
Smaczna PyzaKwaśno-pikantna, mocno orzechowa tajska potrawa. Jedna z teorii głosi, że recepturę na to danie do Tajlandii przywiózł perski kupiec w XVII wieku i początkowo jego nazwa brzmiała "Mussulman Curry". Inna teoria natomiast mówi, że danie pochodzi z Malezji, a jego nazwa pochodzi od malezyjskiego słowa masam, czyli kwaśny. Zamiast kurczaka, Massaman Curry można przygotować z jagnięciną, kaczką, wołowiną
Tajskie smakizainspirowane podróżami autora. Z pewnością zainspirują także was do kulinarnych eksperymentów. Składniki:500 g mięsa z kurczaka (filet z piersi lub udek)4 chlebki arabskie lub pita1 cytryna pokrojona na cząstkiMarynata:kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka, obrany i drobno starty1 łyżka pikantnej papryki w proszku1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonej kolendry3 łyżki oliwysól morska i świeżo mielony pieprzDip z awokado(...)nasion, drobno posiekanamały pęczek kolendry lub pietruszki, drobno posiekany2 łyżki oliwysok z 1 cytrynyPrzygotowanie:W misce mieszamy wszystkie składniki na marynatę oraz sporą szczyptę soli i pieprzu. Mięso kurczaka kroimy na małe kawałki i obtaczamy w marynacie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut (lepiej dłużej).Przygotowujemy dip. Owoce awokado kroimy na pół, usuwamy
Smakowity Blog KulinarnyUlubione danie całej mojej rodziny :) Proste i szybkie w przygotowaniu, a smak wręcz uzależniający. Składniki (dla 4-5 osób): 2 łyżki oleju z pestek winogron 500g
Tajskie smakiGumbo to danie, które powstało w Luizjanie w XVIII wieku, przypominające znane nam węgierskie leczo, czy nasz gulasz. Tradycyjnie składa się z mięsa (kurczaka, wołowiny, kiełbasy, kaczki, a czasami nawet wiewiórki*) lub owoców morza, pikantnego bulionu, warzyw (ochry, papryki, cebuli, selera) i zasmażki w stylu francuskim z mąki i tłuszczu. Danie ma dziesiątki swoich regionalnych odmian zależnie od regionu(...)książkach kucharskich. Jest też oficjalnym daniem stanu Luizjana. Poniżej, jak zawsze, Rumcajsowa wariacja na temat. (*w Rumcajsowej kuchni nie ucierpiała żadna wiewiórka) Składniki: 500g filetów z piersi kurczaka 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 papryczki chilli 2 papryki 200g pieczarek 1 puszka pomidorów w zalewie (krojonych) 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 2 łyżki sosu Worchester 2 łyżki soku
Gotuj z Rumcajsemzamiast harissy ketchup lub koncentrat pomidorowy. Smak kwaśnych oliwek i ostrej harissy delikatnie łagodzą suszone pomidory i mozzarella. Składniki 2 pojedyncze piersi z kurczaka (ok 500 g) 2 łyżeczki harissy (może być koncentrat pomidorowy lub ketchup pikantny) garść zielonych oliwek 5 dużych suszonych pomidorów 1 kulka mozzarelli 1 jajko, bułka tarta olej do smażenia Pomidory suszone kroimy w paski
Piekielna Kuchnia Patinaszym pokręconym świecie :) A teraz do rzeczy Blondynko. Zacznę od marynaty, którą sama sobie wymyśliłam. Składniki na 4 tortille: 1 duża pierś z kurczaka 1 duża gałązka świeżego rozmarynu olej rzepakowy Biooil przyprawa do grilla pikantna Kamis sól czosnkowa z ziołami Kamis Dodatkowo: 1 mała papryka czerwona 4 większe listki mięty pomarańczowej kawałek ogórka zielonego 1/2 dużego pomidora szczypior, malutki
Blondynka GotujeSkładniki: 5 udek kurczaka, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki ketchupu pikantnego, bułka tarta, sól, pieprz, mielona słodka papryka, mielona ostra papryka, świeża natka pietruszki. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikinaszych bliskich w czasie spotkań na świeżym powietrzu. Przygotuj: Mięso z kurczaka Papryka Cebula Ser halloumi Przyprawa do grilla Miód Mięso z kurczaka dokładnie myjemy, suszymy i kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do grilla – mniej lub bardziej pikantną, wg uznania. Mięso odstawiamy na chwilę, by dobrze przeszło aromatem przypraw. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Paprykę, cebulę i ser halloumi
MarcinChefmieloną paprykę. Wymieszaj delikatnie, smażąc jeszcze przez minutę. Posyp danie listkami kolendry. Możesz podawać curry z ćwiartkami limonki. * Jeśli nie lubisz zbyt pikantnych potraw, możesz dodać tylko pół papryczki. **Możesz zastąpić rybę kurczakiem lub tofu. Smacznego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSkrzydełka w panierce Propozycja na szybki obiad dla tych, którzy uwielbiają kurczaka z KFC. Soczyste, z chrupiącą panierką skrzydełka w wersji pikantnej. Samo przygotowanie nie zajmie Wam dłużej niż 30 min. Smacznie i szybko. Składniki: 1 kg skrzydełek łyżeczka soli szczypta słodkiej papryki pół łyżeczki pieprzu cayenne - oczywiście ilość uzależniona od Waszych upodobań ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1/4 szklanki mleka
na moim stole...niebanalnego zjeść do tej indyjskiej potrawy i wydawało mi się, że taki zestaw będzie pasujący. Sałatka okazała się świetna, rzeczywiście lekko orzeźwiająca, lekko pikantna, przyjemnie chrupiąca i bardzo smaczna. Z dodatkiem pieczonego, wędzonego kurczaka może stać się samodzielnym daniem, ponieważ mimo niewielu składników jest bardzo bogata w smaku. Składniki: 1/2 małego brokuła, podzielonego na małe różyczki 2 - 3 duże gruntowe
Kuchnia PrezydentowejDodaj serek Tapas. Wymieszaj dokładnie, smaż 3-5 minut. Rozłóż tortillę, posmaruj sosem z patelni. Ułóż sałaty, ogórka, awokado, paprykę zioła, na sam wierzch kurczaka. Zroluj lub złóż wrapa "na kopertę". Pyszne! Jeśli lubisz pikantne wykończenie dodaj odrobinę chili! Smakuje!!! ;-) Pięknego Dnia! Buźka! Przepis zgłaszam do konkursu
SMYKWKUCHNIW naszej ulubionej knajpce wietnamskiej każde z nas ma swoje ulubione dania. Mój Mąż zamawia(ł) zawsze "kurczaka specjalnego po chińsku", czyli kąski z piersi w
Kuchnia po mojemu