gyros 250 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 zielona papryka 2 cebule 200 ml śmietany 18% 1/2 puszki pomidorów 4 łyżki ketchupu pikantnego 150 g żółtego sera 4 łyżki masła klarowanego natka pietruszki sól pieprz Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie pokroić w drobną kostkę lub paseczki. W miseczce wymieszać mięso wraz z przyprawą gyros
O kuchni z uczuciemkulinarne można odnaleźć w wielu współczesnych potrawach w RPA. Stąd właśnie mocny azjatycki akcent w kurczaku z poniższego przepisu. To potrawa dla wszystkich, którzy lubią indyjsko-azjatyckie aromaty i pikantne, wyraziste smaki. Uprzedzam, że do jej wykonania potrzebna jest dość zasobna półka z różnorodnymi przyprawami
Kuchnia Prezydentowejudek z kurczaka sól, pieprz cayenne do smaku olej do podpieczenia mięsa Sos : 6 łyżek pikantnego ketchupu 1 łyżeczka musztardy(...)Przygotowanie : Składniki sosu mieszamy w miseczce aż dobrze się połączą. Udka kurczaka myjemy, przecinamy na pół i nacieramy solą oraz pieprzem cayenne. Mięso podpiekamy na oleju z jednej i drugiej strony aż się ładnie zarumieni. Udka zdejmujemy z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego i polewamy sosem barbecue. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 *C, przez około 45 minut
Kulinarne Fantazje Marioliroli głównej pierś z kurczaka prosto z czerwonej, aromatycznej marynaty rzucona od tak sobie na patelnię grillową , bo jak to powiadają najstarsi górale amerykańscy "less is more ". Pierś z kurczaka w czerwonej marynacie na pomidorowym sosie z sałatką Na marynatę do dwóch piersi składają się banalne składniki: - 3 łyżki sosu pomidorowego (wariacje związane z sosem pomidorowym(...)bardzo drobno posiekany - łyżeczka soli i dwie porządne szczypty świeżego pieprzu - mała, płaska łyżeczka cukru (marynata powinna być słodkawa, octowa, słodka i odrobinę pikantna) Łączymy wszystkie powyższe składniki oprócz soli , obtaczamy dokładnie całe piersi z kurczaka. Odstawiamy na minimum godzinę. Jeśli kurczak był bardzo zimny, prosto z lodówki, może się przez ten czas marynować w pokojowej temperaturze. Poza tym taką
Right Behind The Kitchenpierś kurczaka o bardzo ciekawym posmaku. Podane z kaszą gryczaną polaną sosem stanowią świetną odskocznię od codziennej kuchni. Składniki: 1 duża pierś kurczaka 1 mały słoiczek (190g) dżemu śliwkowego (przepis tutaj ) 2 torebki kaszy gryczanej 10 łyżek pikantnego keczupu 1 cebula biała 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka szałwii 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego 3 łyżki oleju
Kolorowy Przepisownikdań były udka z kurczaka zamarynowane w oliwie z przyprawami. Kolejne proste danie na letni obiad pod chmurką. Składniki: 10 pałek z kurczaka 2 łyżki oliwy 2 łyżki klasycznej przyprawy do grilla 1 łyżka pikantnej przyprawy do grilla 1 łyżka soku z cytryny sól Przygotowanie: Umyte udka posoliłam delikatnie i odstawiłam na pół godzinki do wchłonięcia. Następnie oliwę wymieszałam(...)całkowitego rozprowadzenia marynaty i odstawiłam na kilka godzin w chłodne miejsce. Potem udka wylądowały na grillu pod czujnym okiem naszych dyżurnych grillowych czyli Mężów ;) Przy grillowaniu udek bądź skrzydełek kurczaka ważne jest by temperatura grilla nie była zbyt wysoka, gdyż ptaszysko lubi się przypalać. Z tego względu należy też często przekręcać grillowane kończyny :) Przy niewielkim nakładzie pracy kruche, soczyste, aromatyczne
Kuchnia po mojemuczosnkiem i pieprzem kolorowym) panierka: - jajko - sól, pieprz, suszona bazylia - bułka tarta dodatki: - kasza kuskus - sos pomidorowy lub paprykowy (u mnie słodko-pikantny sos chilli Tao-Tao) - ogórki konserwowe - olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: Filety z kurczaka rozbijam. Na każdym kawałku układam ser koryciński oraz paprykę marynowaną pociętą w dość cienkie paseczki. Mięso zawijam. Roztrzepuję jajko z dodatkiem
Kuchnia co dniaCoś dla wielbicieli kurczaka w pysznej maślankowej marynacie. Składniki Marynata :1 i 1/4 szklanki maślanki 1/4 szklanki oliwy 3 łyżki pikantnego sosu chili 2 łyżki musztardy Dijon 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 duża cebula pokrojona w cząstki Ponadto : 12 cząstek kurczaka ( udka , pałki , skrzydełka ) 1 szklanka tartej bułki 1/3 szklanki startego parmezanu
R'n'G Kitchengdzie była sposobem na dostosowanie lokalnej kuchni do brytyjskich gustów smakowych. Jej pierwowzorem mógł być murgh makhani, czyli maślany kurczak - tradycyjne danie pochodzące z Pendżabu w Indiach. Wracając do potrawy - dziś przyrządzałam ją po raz pierwszy - jest aromatyczna, trochę pikantna, a mięso wręcz rozpływa się w ustach. Polecam każdemu, kto szuka niepowtarzalnych smaków :) Składniki (dla 2-3 osób): 2 piersi
Tajskie smakijuż prawdziwa klasyka zup. To pikantne danie rozreklamowali w Europie Anglicy, którzy przed laty uważali Indie za jedną z najbardziej atrakcyjnych okolic Wielkiej Brytanii. Jeśli lubimy ostre i orientalne smaki ,możemy wprowadzić nieco "oswojone" mulligatawny także na nasze stoły, tym bardziej, że o jej ostatecznym smaku decyduje przecież gust kucharza. 1 kg skrzydełek kurczaka 1-2 duże cebule
Kulinarny karnet Christopheradokładnie mieszam i gotuję jeszcze około 10 minut. Pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam. Ja lubię bigos dość pikantny więc dodaję dużo papryki ostrej i pieprzu – bigos jest gotowy. Bigos z młodej kapusty z kurczakiem jest gotowy, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujerozgrzewającą zupę. Pożywną i delikatną za razem. I tak powstała rozgrzewająca zupa curry z dynia i marchewką, z wkładką z kurczaka w curry sporą ilością grzanek z bagietki, posiekanymi pistacjami i olejem sezamowym! Zupa jest gęsta, zawiesista, bardzo pożywana, pikantna w smaku. Uwielbiam takie zupy zimą. Gdy wracamy do domu zziębnięci możemy w przepyszny sposób się rozgrzać. Polecam! SKŁADNIKI
SMYKWKUCHNImakaronem i przyprawami z zupek Amino.Oblepione mieszanką jogurtu naturalnego z majonezem.Niestandardowe, ale pyszne połączenie smaków.Polecam! Składniki:250 g filetów z piersi kurczaka (1 średnia pierś);1 kostka rosołowa;Odrobina oleju;3 zupki rosół pikantny Amino;Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto po odsączeniu 285 g);1 średnia, czerwona papryka;1 średnia, żółta papryka;1 średnia cebula;4 ogórki konserowe(...)makaron z zupek pokruszyć i wrzucić do miski.Papryki umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę, dodać do makaronu.Kukurydzę odsączyć z zalewy, dodać do sałatki.Wystudzonego, pokrojonego kurczaka dodać do sałatki.Ogórki konserwowe pokroić w drobną kostkę, dodać do sałatki.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać do sałatki.Do sałatki dodać przyprawy z wszystkich zupek, majonez, jogurt
Gospodyni MiejskaPorcja bardzo syta i nawet Mężczyźnie ciężko zmieścić całość na raz, ale uwierzcie... da się :D Składniki: Na 5 dużych porcji: 8 bardzo dużych ziemniaków 2 duże piersi z kurczaka 30dkg pieczarek 2 cebule 30dkg sera żółtego 1/3 główki sałaty lodowej 1 ogórek świeży kilkanaście pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros sól, pieprz do smaku 1/3 łyżeczki kurkumy(...)naturalny gęsty (mały kubeczek) 4 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku pieprz i sól do smaku Sos II: 3 łyżki majonezu 6 łyżek ketchupu pikantnego 20 ml przegotowanej zimnej wody Dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia frytek i kurczaka 5 aluminiowych foremek (1 foremka=1 porcja) Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki. Smażymy na rumiano w rozgrzanym oleju. Delikatnie
Kuchnia w czekoladzieChrupiąca, aromatyczna, lekko pikantna skórka, skrywająca soczyste kąski mięsa. Skrzydełka są pyszne!!! Mąż je uwielbia, ja z resztą też :-), a w szczególności właśnie te, pieczone w słodko-pikantnej glazurze, która niesamowicie komponuje się ze smakiem drobiu. W sezonie pieczemy je na grillu, a gdy pogoda nie dopisze rozkładamy je na blasze i pieczemy w piekarniku. Uwielbiam je jeszcze gorące(...)zatopić w nich zęby i poczuć ich cudowny smak... Mmmm... Polecam! Składniki na pieczone skrzydełka 1,2-1,5 kg skrzydełek z kurczaka 2 ząbki czosnku 6 łyżek sosu sojowego 1 łyżka oliwy 3 łyżki pikantnego sosu barbecue (BBQ) ewentualnie keczupu 2 łyżki miodu 0,5 łyżeczki chilli lub papryki słodkiej w zależności od upragnionego stopnia pikantności
Rozpustne gotowaniekonserwowe średniej wielkości 1 puszka kukurydzy przyprawa kebab i gyros używam Kamis 1 kapusta pekińska średniej wielkości Majonez, ketchup pikantny ilości w/w uznania 1 duża czerwona cebula 1 saszetka sosu włoskiego lub domowy czosnkowy, jak kto lubi. Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę doprawić dużą ilością przypraw gyros i kebab ( używam Kamisa), w proporcji 1:1 a dlatego
W garach u Gosi