Sezon dyniowy w pełni, więc dzisiaj zaprezentuję zupę dyniową ugotowaną na mięsie z kurczaka z dodatkiem suszonych pomidorów. Zupa jest pikantna, rozgrzewająca i sycąca. Polecam na chłodne dni. Składniki: 1 mała dynia ( dużej część ) 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 2-3 ziemniaki Porcja rosołowa z kurczaka ½ słoika suszonych pomidorów Ok 3 l wody Sól Pieprz cayenne Vegeta Pestki dyni
Smaki EwyDzisiaj proponujemy pomysł na słodko - ostre danie. Kurczak oblany słodkim karmelem z dodatkiem pikantnych warzyw! Pycha! Chociaż na pierwszy rzut oka jest dużo składników, są to głównie warzywa, z którymi nie trzeba dużo pracować. Wystarczy pokroić i wrzucić do woka :) Pamiętajcie, że najlepszą proporcją do dań tego typu jest zachowanie proporcji: 1/3 mięsa, 1/3 warzyw i 1/3 ryżu(...)jest to złota reguła i niewielkie odchylenia są ok. Powoduje to jednak ład i harmonię na talerzu. Zapraszamy! SKŁADNIKI (porcja 2-3 osoby ): MARYNATA DO KURCZAKA: 1 filet z kurczaka (ok. 250g) 1 łyżka sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu ostrygowego 1 cebula 1 łyżka sosu hoisin pół papryki
Kuchnia od dwojgaSylwestrowa sałatka z kurczakiem No to święta już za nami , a przed nami sylwestrowe zabawy , niektórzy wychodzą inni zostają w domu , sami lub ze znajomymi , tak czy owak człowiek nie szkielet jeść puki co musi " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Mi ciężko po Wigilijnym obżarstwie wchodzą(...)ciężkie rzeczy w zasadzie łykam z chęcią tylko sałatki i przekąski . Ta propozycja jest bardzo prosta i smaczna , nawet dzieci nią nie wzgardzą . Smak jest lekko pikantny , odrobinkę słodkawy , po prostu pyszny kurczak na Hawajach " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Co najważniejsze nie jest to ciężka , ale za to dość syta sałatka , która może pełnić rolę
Ogrodnik w podróżymała cebula, 5 pieczarek, 1 kiełbaska śląska, 4 kawałki papryki konserwowej, 4 plastry sera żółtego z kolorowym pieprzem, 1 woreczek ugotowanego ryżu, 2 łyżki ketchupu pikantnego, słodka i ostra papryka, przyprawa do kurczaka sól, pieprz, majeranek, oliwa z oliwek, olej WYKONANIE Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka. Cukinię przekrawamy na pół, tak aby mieć dwie łódki. Wykrawamy nasiona
słodki bratekMacie ochotę na powiew Bliskiego Wschodu w Waszej kuchni? Jeśli tak, to polecam przyrządzić kurczaka w stylu marokańskim. Słodko-kwaśno-pikantny smak tego dania na pewno mile Was zaskoczy. Jak wiadomo Maroko to królestwo przypraw. Więc i w tym daniu nie mogło zabraknąć podkreślającego delikatny smak piersi kurczaka cynamonu, goździków, czy sumaku. Ta ostatnia przyprawa pochodzi z jagód (owoców) dziko
MyCookBook.plwspominałam, jestem ostatnio drobiowa. Dziś danie o przewrotnej nazwie, czyli... czerwony byk. A to po prostu kolejna wersja pieczonego, standardowego 1,5 kilowego kurczaku. :3 Kurczaka nacieramy marynatą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia pieczemy go obłożonego pokrojoną na ćwiartki papryką w temperaturze 180 stopni, około 1,5 godziny. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Ostudzone dobrze rozgniatamy(...)kontrolować masę, by nie była zbyt rzadka. Upieczoną paprykę miksujemy blenderem, wrzucamy ją do ziemniaków i miksujemy wszystko razem na gładkie puree. Jest ono lekko pikantne, ponieważ papryka przechodzi przyprawami z kurczaka. Całość przyjemnie rozgrzewa i jest idealne na jesienne obiady
Kuchenna Kontrrewolucyakości) zapiekane razem z kolorowymi warzywami - ziemniakami, cukinią, papryką, czerwoną cebulą i pomidorkami koktajlowymi, w aromatycznych przyprawach, a do tego "gwóźdź programu", czyli chrupiące plasterki lekko pikantnej kiełbasy długodojrzewającej (lub zamiennie chorizo).... Smak kurczaka i kiełbaski genialnie się ze sobą łączą, musicie koniecznie tego spróbować :) Przyprawy zaś, które wybrałam, idealnie wydobywają cały smak zarówno
Słodko-Słony Świat IlonyPyszna i szybka sałatka o lekko pikantnym smaku, doskonale się sprawdza na uroczystościach rodzinnych. Składniki: 1 pierś z kurczaka 20 dag. sera żółtego 1 puszka fasoli konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej kawałek pora- zielona część 1 papryka czerwona przyprawa meksykańska 3 łyżki majonezu 3 łyżki ketchupu ostrego sól,pieprz olej Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę
Bajeczna Kuchniakoreańsku z resztek, Meksykańska sałatka cesarska, Lepki kurczak z makaronem po chińsku, Risotto z kurczakiem i groszkiem, JFC (Jamie’s Fried Chicken), Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem, Żółte curry pukka, Pikantny tażin wołowy, Chrupiące tacos z wieprzowiną, Król burgerów, Fantastyczne rybne curry.Ale najmocniejszą stroną książki oprócz samych przepisów jest część poradnikowa (zarówno wstęp jak i porady umieszczane pomiędzy przepisami(...)bardzo przyjemną szatą graficzną. Łącznie 288 stron. Książkę wydało krakowskie wydawnictwo Insignis. Na codzień programy Jamiego możecie oglądać na antenie telewizji Kuchnia+.W książce znajdziesz m.in. porady:jak poporcjować kurczaka,jak mądrze kupować owoce i warzywa na targu czy supermarkecie,jak wykorzystać niedopite wino,jak kupować mięso w sklepie,jak przygotować tańszy, niestandardowy typ steka,jak wykorzystać pozostałość z pieczenia
WojnaNaSmaki.plkurczaka 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 cebule 2 ząbki czosnku duży słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu sól, pieprz Sposób wykonania: Pałeczki z kurczaka obsypujemy przyprawami i wkładamy do lodówki na przynajmniej 1h. Po tym czasie pieczemy około 50 min w tem. 180 st. Cebulę kroimy w kostkę,natomiast czosnek
Smaki NataliiSkładniki: Podwójna pierś z kurczaka 4 łyżki płynnego miodu 2 czubate łyżki pikantnej musztardy 2 czubate łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki śmietany 18% pół cebuli 2 ząbki czosnku rozmaryn suszony przyprawa do kurczaka olej do smażenia Wykonanie:Mięso myjemy, kroimy na mniejsze części i nacieramy przyprawą do kurczaka i rozmarynem. Smażymy aż się zarumieni. Miód , musztardy, śmietanę i czosnek
Czerwona Porzeczkaużywać jej w kuchni wasze potrawy będą nie tylko bardziej kolorowe, ale także zyskają na smaku! Dziś właśnie z ostrych papryczek zrobiłam kruszonkę do mojego kurczaka. Filety są bardzo delikatne i łagodne. Chili zaś pikantne i zdecydowane. Czyż to nie idealne połączenie? Spróbujcie sami i zajadajcie na zdrowie! :) Pierś z kurczaka w paprykowej kruszonce - jedna pierś z kurczaka
Sajkofanka smakunatką pietruszki do dekoracji) przyciąga uwagę i działa na zmysły. Poza tym stanowi ono dobrze sprawdzoną kompozycję smaków – wędzonego boczku, pomidorów, brukselki, żółtego sera i mięsa z kurczaka. Być może pewne obawy niektórych może budzić brukselka – ma ona bowiem w Polsce niezasłużenie złą sławę czegoś niekoniecznie smacznego. Doświadczenie uczy jednak, że negatywne doświadczenia z brukselką wiążą się zwykle(...)łyżeczka soli 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska łyżeczka cząbru 1 płaska łyżeczka tymianku sos pomidorowy wg naszego przepisu – w wersji lekko pikantnej natka pietruszki do dekoracji Instrukcje Filety z kurczaka oczyszczamy z ewentualnego tłuszczu, błonek i części chrzęstnych. Bardzo ostrożnie wycinamy w każdym z filetów głęboką, ale szczelną kieszeń. Wkładamy do niej dość cienkie plasterki sera
Kulinarna Pokusasposób na soczystego kurczaka to kompozycja odpowiednich przypraw plus woreczek i piekarnik. Uwielbiam to rozwiązanie. Nie używam gotowych zamienników wolę taką mieszankę zrobić sama. Pikantne "Pałki" z Woreczka Składniki: 10 pałek z kurczaka 1 łyżka czerwonej papryki łagodnej 1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej 1 łyżka czosnku 1 łyżeczka vegety 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1 łyżeczka Oleju rzepakowego
Gotowanie PatkiKotlety maczamy w roztrzepanym jajku, następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych, smażymy kotlety na złoty kolor, najlepiej na oleju rzepakowym. Kotlety w kokosowej panierce zostały podane z pikantną salsą. Można takie kotlety z piersi kurczaka pokroić w paski i przygotować jako kąski smażone i podać z dipem, są wtedy poręczniejsze do podawania. Przepis na salsę ananasową znajdziecie tutaj. Polecam przepis
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię