piersi - 15384 przepisów (strona:184/1026)

Zapiekanka z kaszy jaglanej z kurczakiem 716

Lubicie królową kasz? Jeśli tak to zapraszam na super zapiekankę. Składniki: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki bulionu 1 pierś z kurczaka 1 papryka 1 jajko 150 g sera żółtego gouda 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej  pieprz, sól siekana pietruszka Sposób wykonania: 1. Opłukaną kaszę zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Lekko studzimy. 2. Pierś(...)kurczaka doprawiamy ulubioną przyprawą, kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni.  3. Paprykę kroimy w drobną kostkę. 4. Kaszę mieszamy z usmażoną piersią z kurczaka, papryką, połową tartego żółtego sera i żółtkiem. Doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy ubite białko, delikatnie mieszamy. 5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką, wykładamy kaszę z dodatkami. Na wierzch wykładamy pozostały

Kuchnia domowa Ani
Hiszpańska paella 359

kurczaka i dorszem, ale oczywiście można opcjonalnie wzbogacić ją o różnorakie owoce morza, dzięki czemu danie nabierze jeszcze bardziej śródziemnomorskiego charakteru. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram filetu z piersi kurczaka, 500 gram filetu z dorsza, 500 gram ryżu arborio,  0,3 grama szafranu, 1 cukinii, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1/2 czerwonej papryczki chili(...)wielką zaletę - jest banalna w przygotowaniu. Wszystko gotuje się w jednej głębokiej patelni, nie ma za dużo pracy, ani zmywania. Przygotowanie zacząłem do lekkiego przesmażenia pokrojonych w półtoracentymetrową kostkę piersi kurczaka, które przed smażeniem oprószyłem lekko solą i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Piersi smażyłem na łyżce oliwy, bez ich przyrumieniania, po czym zdjąłem je z patelni i przełożyłem do wolnego

Wyprawy kulinarne
Sajgonki domowe 191

fasoli mung z obawą,  że nie będą ich jedli, ale byłam mile zaskoczona, ponieważ jedli z apetytem. Składniki:     papier ryżowy     1 pojedyncza pierś z kurczaka     po 2 łyżki mrożonego groszku zielonego, kukurydzy i marchewki     2 łyżki kiełek fasoli mung     sól     pieprz(...)pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku     2 łyżki majonezu     1 łyżka keczupu Przygotowanie:     Pierś z kurczaka kroimy  w małe kawałki, solimy, pieprzymy i obsypujemy słodką papryką. Na patelni rozgrzewamy olej i pieczemy na złoty kolor pierś z kurczaka. Dorzucamy groszek, marchew, kukurydze i jeszcze chwilę smażymy. Na ręczniku kuchennym rozkładamy

Amatorka kuchenna
Czerwony ryż zasmażany z warzywami i indykiem 160

ryż zestawia się z palnika i (wciąż nie odkrywając) pozostawia jeszcze na 5 minut. W tym czasie ryż powinien wchłonąć całą wodę. Swój ryż przygotowałem z warzywami i kawałkami piersi indyka. Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka czerwonego ryżu kawałek piersi indyka (ok. 300-400 g) 300 g zielonej fasolki szparagowej 2 spore czerwone papryki 1 średniej wielkości cukinia(...)pestek winogron) sos rybny lub sól mielona ostra papryka 2 łyżki jasnego sosu sojowego łyżka brązowego cukru Sposób przygotowania: Ryż gotujemy z dwiema szklankami wody według opisu powyżej. Pierś indyka kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Po chwili dodajemy posiekaną cebulę i czosnek i cały czas mieszając smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojoną

W SMAK
Tom Yum z kurczakiem 373

się kupić te drugie. Pochwiaki zbierane są niedojrzałe - przed  pęknięciem osłony. Z tego powodu młody kapelusz grzyba widoczny jest dopiero po przepołowieniu. Składniki (na średni garnek): 1 podwójna pierś kurczaka 4 podudzia kurczaka 3 szalotki 2 pędy trawy cytrynowej 2 ząbki czosnku 3 papryczki chilli 2 cm kawałek imbiru 6 liści limonki (kaffiru) skórka i sok z 1 limonki(...)mleka kokosowego 1,5 l wody 3 łyżki sosu rybnego liście kolendry do przyzdobienia Sposób przygotowania: Podudzia kurczaka umyć i włożyć do garnka. Dodać pokrojone w kostkę piersi, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 45 minut na małym ogniu. Dodaję podudzia z kością, bo bulion ugotowany na samej piersi nie smakuje tak, jak powinien. Gdy bulion będzie gotowy

W SMAK
De volaille – de volaj 294

dziennie tracimy i jakoś mięso jest w stanie uzupełnić straty energii. Dziś na obiad nie miałam szczególnego pomysłu i za wiele czasu. Uwzględniając te aspekty postanowiłam zrobić coś z piersi kurczaka. Oryginalny de volaille chyba ma wewnątrz tylko masło, ja postanowiłam go troszkę urozmaicić. Podałam go z kulką z ziemniaków oraz bukietem surówek. Oto przepis: Składniki: - podwójna pierś z kurczaka(...)większe pieczarki - 5 dag sera 2 łyżeczki masła -sól, pieprz, bułka tarta, jajko, olej do smażenia Wykonanie: Rozciąć pierś, rozbić na dwa kotlety, oprószyć solą i pieprzem. Pokroić w kostkę pieczarki i lekko je zrumienić. Na rozbite i przyprawione kotlety nakładać pieczarki, łyżeczkę masła i ser pokrojony w kostkę lub grubsze paski. Zwinąć kotlety, można złączyć je wykałaczkami, maczać

dom-agi.pl
Kurczak curry 233

Oprócz słodkości trzeba jeść również inne rzeczy. Kupiłam pierś z kurczaka i nie do końca miałam pomysł co z nim zrobić. Dziwnym trafem w moich sklepach jest tylko zielona pasta curry, więc jak zobaczyłam, że sprowadzili również czerwoną od razu wiedziałam, że kurczak curry będzie potrawą, którą przygotuje. To był mój wymysł, więc trochę bałam się efektu końcowego, ale wyszło(...)jedliśmy z makaronem sojowym, ale myślę, że lepszy będzie zwykły makaron lub ryż, bo ten był za delikatny. Wygląd może nie powala, ale smakuje na prawdę dobrze! Składniki: - pierś z kurczaka; - garść mrożonej zielonej fasolki; - 2/3 czerwonej papryki; - 1/2 żółtej papryki; - czerwona cebula; - łyżka czerwonej pasty curry; - czubata łyżka mąki; - 2 łyżki masła; - pół szklanki mleka; - szklanka wody

dom-agi.pl
Placuszki z kurczaka z ciecierzycą 205

Dziś zapraszam na pyszne placuszki z piersi kurczaka z dodatkiem ciecierzycy, danie wymyśliłam na poczekaniu, jest proste i bardzo smaczne.   Kapitalna kombinacja smaków. Rodzinka mega zadowolona.  Doskonałe danie obiadowe lub samodzielna przekąska .  Podałam z mixem sałat z KLIK , nic więcej nie potrzeba:)  Placuszki z kurczaka z ciecierzycą  duża pierś z kurczaka  puszka cieciorki(...)tartej mozzarelli lub innego   sera   dobra cena KLIK  łyżka skrobi kukurydzianej lub mąki  sól  pieprz czosnkowy  suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Pierś z kurczaka myję i kroję w malutką kosteczkę. Przekładam do miski, dodaję odsączoną cieciorkę .  Paprykę oczyszczam z nasion , też kroję w kosteczkę i dodaję  do miski . Wbijam 2 jajka

Takie tam pichcenie
Pierś kurczaka nadziewana pieczarkami + sałatka z pieczoną ciecierzycą 319

Składniki (2 porcje) 2 filety z piersi kurczaka (ok. 300g) 200 g pieczarek ½ cebuli ½ kuli mozzarelli (60g) Sól, pieprz, czerwona papryka ostra, zioła prowansalskie, bazylia Olej rzepakowy nierafinowany - ok. 1 łyżki Sałatka: Mieszanka sałat ½ puszki pieczonej ciecierzycy* Kilka pomidorków koktajlowych opcjonalnie sos winegret *Pieczona ciecierzyca: ciecierzyce odsączamy z zalewy, dodajemy ½ łyżki oleju, ½ łyżeczki papryki czerwonej, szczyptę soli czosnkowej, łyżeczkę oregano(...)Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Pieczona ciecierzyca to nie tylko dodatek do sałatek, ale także świetna przekąska sama w sobie. Polecam;) Pierś kurczaka: Pierś myjemy, nacinamy wzdłuż tworząc kieszonki (nie rozcinamy do końca). Smarujemy odrobiną oleju rzepakowego, nacieramy przyprawami. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. W tym czasie pieczarki i cebulę kroimy, podduszamy do wyparowania wody. Kurczaka nadziewamy

Powiedz dietom nie
Razowa kanapka z grillowanym kurczakiem, rucolą, kiełkami i ogórkiem konserwowym 212

Ostatnio żyję w takim biegu, że najczęściej na kolację wcinam takie kanapki. Niebo w gębie swoją drogą! Składniki (na dwie porcje): 4 kromki razowego chleba (piekę sama :)) 150 gram piersi kurczaka (marynuję w soli, pieprzu i przyprawie gyros) 2 ogórki konserwowe, pokrojone w plasterki garść umytej rucoli keczup kiełki lucerny Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki i grilluję(...)patelni grillowej bez tłuszczu. Studzę mięso. Na patelni grilluję kromki chleba, po kilka minut z każdej strony. Każdą kromkę smaruję keczupem, na jednej kromce układam rucolę, grillowaną pierś kurczaka, pokrojonego ogórka i kiełki lucerny i przykrywam drugą kromką, dość mocno przyciskając jedną do drugiej. Kroję na połowę i gotowe

Mango Papaja
Kurczak z przyprawą gyros 244

Aromatyczne i szybkie do przygotowania danie z piersi kurczaka. Smak dla kurczaka nadaje przyprawa gyros składająca się z: papryki,  oregano, rozmarynu, kolendry, bazylii, majeranku, curry,  ziela angielskiego, gałki muszkatałowej, cząbru, tymianku i kminu rzymskiego. Gyros nadaje potrawie lekko pikantny smak. podwójna pierś z kurczaka 2 cebule  2 ząbki czosnku 1 - 2 papryki czerwone 2 łyżki przyprawy gyros(...)łyżki sosu sojowego, czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać. Paprykę i cebulę pokroić na drobne kawałeczki. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić przyprawioną pierś.  Po 10 minutach do smażącego się kurczaka dodać cebulę. Dusić najlepiej pod przykryciem kolejne 10 minut, sprawdzić miękkość i smak kurczaka, ewentualnie dodać soli lub pieprzu do smaku. Dodać

Kuchcik gotuje
Filety z kurczaka z mozzarellą i suszonymi pomidorami 141

drobiu dziś FILETY Z KURCZAKA Z MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI .  Danie szybkie i proste w przygotowaniu, podaję z ziemniaczkami  i  sosem grzybowym,oczywiście z dodatkiem sałat. PIERSI Z KURCZAKA Z MOZZARELLĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI.  SKŁADNIKI: 4 pojedyncze piersi suszone pomidory (w słoiku) kulka mozzarelli ( duża ) cebula przyprawa do kurczaka knorr sos grzybowy knorra sól pieprz bazylia(...)WYKONANIE: Cebulę, pomidory, mozzarellę pociąć w kostkę dodać sól, pieprz bazylię wymieszać.  W piersiach naciąć kieszonki posypać przyprawą knorra i odstawić na 2 godz. Po tym czasie kieszonki napełnić farszem , spiąć wykałaczkami i usmażyć z obu stron. Gdy będą zrumienione zalać sosem i podusić do miękkości

Kuchnia Beaty
Galarciki drobiowe. 222

gości na moim stole. Galaretka jest delikatna i  prezentuje się bardzo ładnie. Poza tym jej przygotowanie nie wymaga wielkich umiejętności. SKŁADNIKI: 3 l wody 1 podwójny filet z piersi kurczaka 2-3 udka z kurczaka 5 małych marchewek  2 pietruszka (korzeń) kawałek pora 3-5 ząbków czosnku 2 listki laurowe 2-3 ziela angielskie 1 łyżeczka soli(...)Vegeta ewentualnie ocet bądź sok z cytryny żelatyna (proporcje żelatyny w stosunku do ilości płynu według wskazówek na opakowaniu)  WYKONANIE: Do garnka wlewamy  3 l wody, Dodajemy pierś i nogi, Gotujemy ok. 15-20 min, zbierając szumowiny, Dodajemy wszystkie przyprawy za wyjątkiem czosnku i octu, Gotujemy 15-20 min. Dodajemy warzywa, gotujemy dalej do miękkości warzyw, pod koniec

Kuchnia Beaty
Sałatka cesarska z kurczakiem. 222

coś niekoniecznie gorącego - proponuję SAŁATKĘ CESARSKĄ Z KURCZAKIEM. Można przygotować ją na wiele sposobów, każdy przygotowuje ją wg. swojego smaku, ja też mam swój ulubiony. SKŁADNIKI: 4 małe piersi z kurczaka 1-2 główek sałaty cesarskiej 3-4 łyżki oliwy z oliwek 3-4 kromki chleba tostowego bez skórki 3-4 ząbki rozgniecionego czosnku małą cebulę czerwoną pokrojoną w piórka(...)majonezu - polecam Winiary sól, pieprz, odrobina soku z cytryny WYKONANIE: Sos  czosnkowy dokładnie połączyć z jogurtem i majonezem, doprawić do smaku i odstawić do lodówki Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka zamarynować w ziołach prowansalskich i odstawić do lodówki przynajmniej na 3 godziny Następnie mięso usmażyć na patelni grillowej  Na patelni podsmażyć czosnek z oliwą i kawałkami pieczywa

Kuchnia Beaty
Filet kurczaka w migdałach 144

migdały mają swoje święto, toteż nie mogłam sobie odmówić przyjemności uczczenia tego. Jako że po weekendzie w towarzystwie przepysznej napoleonki nie miałam ochoty na słodkości postanowiłam zrobić filety z piersi kurczaka w płatkach migdałów. Po prostu poezja, kto nie jadł musi koniecznie spróbować. Robi się bardzo prosto a wygląda efektownie i do tego fantastycznie smakuje. SKŁADNIKI: piersi kurczaka mąka jajko(...)płatki migdałów  Piersi kurczaka pokroić i lekko rozbić (jak na schabowe). Mięsko doprawić  (u mnie przyprawa do mięs Knorr). Każdy kawałek kurczaka obtaczać w mące, następnie w rozbełtanym jajku i na końcu w płatkach migdałowych, które należy lekko docisnąć do mięska aby lepiej się trzymały. Kłaść na rozgrzany tłuszcz i smażyć ok 7 minut z każdej strony

Kto ugości moich gości?