kurczakiem serem i papryką konserwową. 500 g filetu z kurczaka Przyprawa do kurczaka 150 g ryżu 1 puszka kukurydzy 120 g sera gouda 2 papryki konserwowe 2 łyżki szczypiorku 3-4 łyżki majonezu Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy na rozgrzanej patelni. Ryż gotujemy do miękkości w delikatnie
VioletoweKucharzeniemąki 4 kubki gazowanej wody mineralnej 4 łyżki oleju sól pieprz 1 puszka słodkiej kukurydzy 1 pęczek szczypiorku 2 średniej wielkości filety z piersi kurczaka słodka papryka 4 łyżki czerwonego octu winnego 40 dkg dobrej jakości sera żółtego, ja używam 20 dkg edamskiego i 20 dkg cheddar Przygotowanie: jajka, szczyptę soli oraz odrobinę pieprzu ubijamy mikserem na puszystą masę, przesiewamy
Luźna KuchniaDziś po prostu Naleśniki z kurczakiem, pieczarkami i groszkiem SKŁADNIKI: mąka tortowa 1 jajko woda, sól 2 piersi z kurczaka pół puszki zielonego groszku 250 g pieczarek 200 ml jogurtu naturalnego 1 cebula, 2 ząbki czosnku, tarty ser żółty sól, pieprz, szczypta cukru Z mąki, 1 jajka i wody, wyrabiamy lejące ciasto naleśnikowe. Doprawiamy je solą i szczyptą cukru(...)Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju, dodać pokrojoną pierś kurczaka w mini porcje gulaszowe. Obsmażyć z każdej strony,dodać czosnek a następnie groszek.Doprawić solą, pieprzem. Dusić całość ok 5 minut. Wyłączyć gaz, dodać jogurt, wymieszać. Gotowy farsz układać na plackach naleśników, delikatnie zawinąć. Obsypać startym serem i wstawić na 1 minutę do mikrofalówki celem roztopienia sera :D Smacznego
MarciochaKucharzyciepłej wody 24 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżki oleju pieczarki duża garść pierś z kurczaka 1 szt. czyli 2 połówki :) cebula 3 średnie knorr fix spaghetti bolognese 2 op. ser ok 200 g woda ok 400 ml jajko 1 szt. sól, pieprz, curry, papryka słodka Zaczynam od zrobienia ciasta(...)odparuje, wlewam troszkę oleju, przyprawiam solą i pieprzem i przed kilka minut smażę. Gdy warzywa będą już usmażone, odkładam je do miski i na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucam pierś kurczaka przyprawioną solą, curry i papryką słodką. Smażę aż będzie chrupiąca (taka najbardziej lubię, bardzo przysmażoną). Dodaję do kurczaka pieczarki z cebulą. Do miski wlewam ok 400 ml zimnej wody
Kuchnia Vikipokazywać, że się kocha. Kolorowy zawrót głowy, czyli serduszkowo - walentynkowo i wiosennie. Rewelacyjne połączenie kurczaka, ziemniaczków i mojego ulubionego sera. Wszystko skropione malinowym octem balsamicznym. Połączenie dość zaskakujące i pyszne. A jakie romantyczne! 300 g filetu z piersi kurczaka Sól Pieprz Sezam 1 jajko 3 duże ziemniaki 80 g mixu sałat z cytrynową nutą 1 pomidor 0,5 ogórka
VioletoweKucharzenienadzieję dobrego jedzenia. SKŁADNIKI: 3 piesi z kurczaka 10 pieczarek 1 cebula 1/2 strąka czerwonej papryki 3-4 suszone pomidory żółty ser sól, pieprz 1 jajko bułka tarta olej do smażenia A jak to zrobić: Piersi umyć i przekroić na pół, aby powstały dwa cienkie płaty mięsa. Każdy płat lekko roztłuc, oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju
Kuchnia w opałachCałość zajęła mi maksymalnie 30 minut, a efekt był bardzo zadowalający. Potrzebne nam: - mała pojedyncza pierś z kurczaka - 4 średniej wielkości papryki czerwone (z równym dnem) - 4-5 łyżek kukurydzy konserwowej - 3/4 filiżanki kuskusu - 300 ml bulionu drobiowego - chili pieprz cayenne - sól - 3 plastry sera żółtego - pieprz czarny mielony - słodka papryka - olej do smażenia (1-2 łyżki) Przygotowanie: Kuskus(...)minut, żeby napęczniał. W tym czasie umytą i osuszoną pierś kroimy na małe kawałeczki i wrzucamy na patelnię. Doprawiamy i smażymy 3-4 minuty. Papryki myjemy i odkrawamy z każdej górę. Wydrążamy gniazda nasienne i opłukujemy paprykę z pestek. Kurczaka, kuskus i kukurydzę mieszamy z pokrojonym bardzo drobno plasterkiem sera. Masą wypełniamy papryki i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym. Każdą paprykę
W poszukiwaniu inspiracjiSkładniki, 3-4 osoby; 700 g ziemniaków 2 piersi z kurczaka 3 marchewki 3 łyżki śmietanki kremówki 30% szczypta gałki muszkatołowej 0,5 puszki groszku 1 cebula ser do posypania sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki obrać (żeby przyśpieszyć gotowanie pociąć w kostkę), ugotować, odstawić do ostudzenia. Ustawić piekarnik na 200 stopni. Marchewkę obrać, pokroić w kosteczkę, wrzucić(...)wymieszać z groszkiem. Piersi pokroić w cieńkie paseczki, doprawić solą i pieprzem, usmażyć. Cebulę pociąć w pióra, usmażyć i wymieszać z kurczakiem. Do ziemniaków dodać sól, pieprz, gałkę, śmietankę i dobrze ugnieść. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kurczaka z cebulą, posypać groszkiem i marchewką. Kolejną warstwą jest puree, które należy posypać startym żółtym serem. Piec przez około 20 minut
cooklifepowstał z przepisu kolejnej Kasi (ależ one uzdolnione kulinarnie te Kasie! :))) ) i chociaż wprowadziłam do niego znaczące zmiany, to jednak kanwa pozostaje ta sama - kurczak zapieczony pod serem pleśniowym. Miałam mieszane uczucia tak do składników, jak i wykonania, ale zupełnie niesłuszne. Jeśli więc szukacie czegoś wyrafinowanego, zaskakującego, czegoś na szczególną okazję a przy tym niezwykle smacznego i nieskomplikowanego(...)niż moje, postanowiłam to moje danie nazwać na jej cześć. ;) I tak oto zrodził się: Kurczak à la Magrat Składniki: 400 g piersi kurczaka pokrojonej w kawałki/kąski (nie za małe) 20-30 g sera z niebieską pleśnią, np. Bavaria Blu, Turek Blue, Gorgonzola pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki ziół prowansalskich pieprz z młynka
Kuchnia Prezydentowejlekka sałatka z kurczakiem, warzywami, przełamana orzeźwiającą pomarańczą SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka, 1 główka sałaty rzymskiej, 1/2 puszki kukurydzy, 1 pomidor, 1 mała zielona papryka, 1/2 czerwonej cebuli, 1/2 pomarańczy, 200 g sera typu feta, 1 łyżka przyprawy do kurczaka, 2 łyżki oliwy z oliwek Sos: 1/2 szkl. jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz papryka słodka(...)proszku, 1 ząbek czosnku WYKONANIE 1. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka, mieszamy, dodajemy oliwę, odstawiamy na 15 min do lodówki. Następnie smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni na złoty kolor. 2. Sałatę myjemy, suszymy, rwiemy na kawałki. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy na cząstki. Pomarańczę obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki
słodki bratekpieczenie ciasta Ilość porcji: Forma od tarty Składniki: Ciasto: 300g mąki pełnoziarnistej pszennej 140g masła 1 jajko Szczypta soli Farsz: 2 piersi z kurczaka 3 cebule 2 duże jajka Ok. 250g śmietany kremówki Ok. 300g różny serów: u nas żółty ser gouda, brie, mozzarella Do miski od robota przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojone masło, jajko oraz szczyptę soli. Całość miksujemy przy
Kolizje Smakówkształcie ananasa, z szczypiorkowym pióropuszem liści. Sałatka jest pyszna sama w sobie, można zwyczajnie wymieszać składniki i podać ją w misce. składniki: podwójna pierś z kurczaka średniej wielkości korzeń selera puszka ananasa 125 g sera feta 4 ogórki konserwowe pęczek szczypioru sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego łyżka soku z ananasa sól, pieprz do smaku ponadto: przyprawa
6niebopewność, że nadzienie będzie na swoim miejscu :) Prosta i pyszna propozycja, spróbujcie jak wyśmienicie smakuje! Porcja dla 3- 4 osób: * papryka Ramiro- 6 szt. * pierś z indyka / kurczaka- 250 g * kasza jęczmienna- 50 g * tarty ser mozzarella- 70 g (+ ewentualnie do posypania) * kukurydza- 4 czubate łyżki * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * sól, pieprz, słodka papryka, suszona papryka chili
Kraina Miodem Płynącapołączyły i fajne ciasto utworzyły. W środku mięciutkie, zewnątrz chrupiące, smaczne i pachnące. Polecam :) Składniki: farsz: 400 g filetu z kurczaka (1 duża pierś), 100 g pasty z suszonych pomidorów z oliwkami, 100 g sera camembert z pieprzem, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, mielona ostra papryka do smaku, ¼ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego, ponadto: 1 opakowanie gotowego ciasta
Moniki SmakołykiSkładniki: 1 pierś z kurczaka pół puszki kukurydzy 1 sałata lodowa pół pomidora ser mozarella mały jogurt naturalny papryka ostra mielona, czosnek granulowany Kurczaka kroimy na malutkie kawałeczki, smażymy na małej ilości tłuszczu. Sałatę szatkujemy, pomidora i ser kroimy w małe kawałeczki. Jogurt mieszamy z przyprawami. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce. Smacznego
Moje-pitraszeniepikantnym smaku. Idealna na sylwestra lub na świąteczny stół. Szybko, pysznie, kolorowo:) Dla 4-5 osób: 35 dkg mięsa z piersi kurczaka puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 15 dkg ostrego żółtego sera por ( jasna część) 1 papryka czerwona lub zielona 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej + sól do smaku 4 łyżki oliwy lub dobrego oleju
Maślane ciasteczkoSkładniki sznycel z piersi indyka, 4 szt czosnek, 3 ząbki szpinak mrożony, 1/2 opak ser feta, 1/2 opak jajko, 1 sztuka bułka tarta, do panierowania olej, do smażenia sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie W rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno pokrojony czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy szpinak i smażymy tak długo, aż odparuje cała woda. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Sznycle
Gotowanie moimi oczamiDanie dla 4 osób. Składniki: 4 piersi drobiowe kubek ryżu suchego ( o pojemności 330 ml ) pół kostki sera feta 3 łyżki orzechów włoskich 50 gram śliwki suszonej puszka pomidorów ( około 400 gram ) 2 kubki rosołu najlepiej drobiowego sól papryka słodka mielona tłuszcz do smażenia formy Sposób wykonania: Mięso opłukałam , odsączyłam, ponacinałam przez środek tworząc kieszenie, natarłam solą i papryką słodką
Darcia w kuchniwarzyw podpatrzyłam w programie Karola Okrasy do czego się przyznaję i chwalę jednocześnie :) 1-2 cukinie 2 patisony 5-6 kwiatów cukinii podwójna pierś z kurczaka sól pieprz ziołowy szczypta oregano 50 g żółtego sera oliwa Cukinię pociąć na kawałki 5-6 cm Wydrążyć środki przyrządem do wydrążania jabłek. Wydrążone środki od razy włożyć do brytfanki. Wyciąć tyle kawałków
Gotowanie jest łatwePamiętam nawet gdzie jadłam najlepszego kotleta. Klasyczny kotlet de volaille nadziewany jest masłem i koperkiem lub masłem ziołowym. Niekiedy zdarzają się kombinacje z serem, szynką itd., ale to już nie klasyka. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka ( dobrze gdy są średniej wielkości ) Masło ( schłodzone) Sól Pieprz Mąka Jajka Bułka tarta Olej Wykonanie: Pojedyncze piersi z kurczaka rozklepujemy przez folię
Smaki Ewyosuszamy, doprawiamy z obu stron solą i pieprzem. Smażymy na oliwie z dodatkiem masła. Na dnie naczynia do zapiekania układamy warstwę puree, następnie kładziemy piersi kurczaka, na których układamy pokrojonego pomidora, a na nim plastry sera mozzarella. Zapiekankę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (termoobieg) i zapiekamy około 15 minut. Jednego plasterka zabrakło ;) SMACZNEGO
Kredowe MenuSkładniki: 450 g szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku 300 g makaronu Penne 3 mniejsze cebule ser Feta 3 łyżki śmietany pół szklanki bulionu warzywnego 300 g piersi z kurczaka sól, pieprz, tymianek 10 plasterków wędzonego boczku łyżka smalcu Przygotowanie: Do rondla włożyć szpinak, wlać odrobinkę wody i na wolnym ogniu roztopić. Przyprawić solą, pieprzem, kilkoma kroplami cytryny. Wlać
Gaździnka warzySkładniki: pierś kurczaka 3 łyżki jogurtu naturalnego - z Bażanowic 160 g białego sera łyżeczka zmielonej kolendry pieprz, sól, chilli, 2 listki laurowe natka pietruszki ząbek czosnku 1 cebula 120 ml soku pomarańczowego Przygotowanie: W misce wymieszać jogurt, ser, sok, sól, pierz, kolendrę i czosnek. Marynatą zalać pokrojonego kurczaka i odstawić do lodówki na 2 godz. Na rozgrzanej patelni
Gaździnka warzy