godzina 9 a na dworze już 24 stopnie. Chyba zmęczyły mnie już upały. Na dzisiaj proponuję piersi z kurczaka nadziewane i oczywiście nie pieczone ale duszone w sosie. Składniki: 6 pojedynczych filetów z kurczaka ( raczej małych ) 150 gram sera gorgonzola Czerwona słodka papryka Mały pęczek natki pietruszki 400 ml śmietany 18% Sos paprykowy ( ze słoika, publikowany na blogu ) ½ papryki czerwonej
Smaki Ewylenistwo, relaks i dobre jedzenie. Zostawiam Wam pomysł, który możecie wykorzystać właśnie podczas takich dni. SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka ocet balsamiczny (u mnie gruszkowy) sos sojowy pieprz kilka listków sałaty rzymskiej lub innej ulubionej 1/2 awokado 1/2 papai 1/2 strąka czerwonej papryki 1 młoda dymka pestki dyni (uprażone) oliwa sok z cytryny 1 łyżeczka miodu sól pieprz
Kuchnia w opałachkilka dni po powrocie do domu nazwałam właśnie: Harissa. :) Tunezyjski kurczak z kasz ą kuskus . Składniki: podwójna pierś z kurczaka; 1 duża czerwona cebula; 2 marchewki; 600 ml bulionu; 4- 5 łyżek oliwy z oliwek; po pół łyżeczki: cynamonu, imbiru, kurkuma, słodka papryka; 1 szkl. kaszy kuskus. Kurczaka dokładnie myjemy i kroimy w dość dużą kostkę. Do dużej miski wlewamy
Miksturownikmiesa drobiowego. Sposob ich obrobki jest bardzo prosty, fajny i szybki. Polecam.Roladki drobiowe z piekarnikaskladniki 2 duze piersi kurczaka lub 4 male 50g pistacji 1 galazka tymianku 3 lyzki serka smietankowego typu Almette czarny pieprz swiezo mielony 4 plastry boczku wedzonego mielona papryka slodka ewentualnie sol wykonanie:W mozdzierzu ugniatamy pistacje i tymianek. Mozna dorzucic kilka ziarenek czarnego pieprzu. Gotowe
Przysmaki Karolkiprzygotowaniu. Następne danie Madziuni, dziękuję. Piersi kurze pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem ,pokruszoną kostką rosołową, papryką, polać odrobiną oliwy, obsypać mąką. Wymieszać i odstawić. Pora umyć, pokroić w cienkie poprzeczne paseczki, pieczarki umyć i pokroić w grubsze plasterki. Na patelni roztopić masło i obsmażyć pora i pieczarki. Doprawić solą i pieprzem. Kurczaka obsmażyć na tej samej patelni co smażył
Kuchnia PokoleńDziś na obiad miałam przygotować piersi kurczaka i miał być on tradycyjnie smażony na patelni w panierce. Jednak po paru chwilach namysłu zaczęłam szperać w przepisać
Magiczny GarnekSkładniki: -dwie piersi z kurczaka -jedna duża cebula -jedna mała papryczka chili -trzy ząbki czosnku -300 g małych pieczarek -dwa ogórki konserwowe -mały słoiczek koncentratu pomidorowego np. http://kulinariagosi.blogspot.com/2016/10/domowy-przecier.html -pół małego słoiczka pikantnego keczupu np. http://kulinariagosi.blogspot.com/2016/10/domowy-keczup.html -szklanka śmietany 18 % -sól, pieprz -słodka i ostra papryka w proszku -100 g kaszy bulgur lub pęczaku -mąka(...)obtoczenia -olej rzepakowy -zielenina Piersi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Odkrawamy boczne kawałki mięsa, duże płaty przekrawamy wzdłuż na pół. Każdy kawałek solimy, pieprzymy, oprószamy papryką ostrą (ostrożnie!) i słodką. Dokładnie wklepujemy przyprawy i najlepiej odstawić do lodówki na pół godziny. Przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki, oczyszczoną z nasion papryczkę w cienkie paseczki a pieczarki dokładnie
Kulinarne przemysleniajednym ze stoisk podczas miejskiego jarmarku. Jest to mieszanka cząbru, kozieradki, papryki chilli, papryki słodkiej, czarnego pieprzu, suszonej cebuli, czosnku i tymianku. Od sprzedawczyni dowiedziałam się, że pasuje ona praktycznie do wszystkiego - mięs, sałatek, zapiekanek, kanapek, sosów... Musiałam to sprawdzić ;) Składniki: - 1 podwójna pierś z kurczaka - 0,5 kg pieczarek - 2 świeże pomidory - kilka suszonych pomidorów - dwie średnie cebule - duży
Kulinarne zapędy Kokosadomu, proponuje poniższy przepis, który jest według mnie znakomity.Domowy Kebab - Składniki:2 piersi z kurczakaprzyprawa kebab gyrosprzyprawa arabska kebab shoarmaczosnek w proszkusłodka papryka w proszkupieprzwarzywa: kapusta pekińskaok. 3 pomidoryduży ogórekcebulaponadto:ok. 6 chlebków pittaolej do smażeniasos czosnkowysos chilli lub meksykańskiDomowy Kebab - Sposób przygotowania:Kurczaka kroimy w nieregularną kostkę, doprawiamy przyprawami, dokładnie mieszamy, tak aby pokryły
Słodka Stronajest do niej przekonany, można zastąpić spokojnie ciecierzycą lub po prostu piersią z kurczaka. Świetnie też pasowałby tu świeży imbir, bakłażan, cukinia, fasola... na co tylko przyjdzie Wam ochota i co tylko macie w lodówce :) Składniki ( na 2 porcje): puszka soczewicy 1 pomidor pół czerwonej papryki 1 mała papryczka chilli pół cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pasty czerwonego
Zakręcony Widelecgarść vegeta lub kucharek 1 łyżeczka oliwa z oliwek 1 łyżka Farsz: filety z piersi kurczaka 2 szt. jajko kasza manna 2 łyżki natka pietruszki 1 garść curry 1 łyżeczka vegeta lub kucharek 1 łyżka czosnek granulowany 1 łyżeczka Marynata: papryka wędzona mielona 1 łyżka sól 1 łyżka pieprz 1/3 łyżeczki marynata pikantna np. firmy Prymat 1 łyżka
Kuchnia PaulettesSkładniki: torebka ryżu ( 125g ), 1 pojedyncza pierś kurczaka ( ok. 280g ), 1 czerwona cebula, puszka ananasa ( 340g po odsączeniu ), 200g sera feta, puszka kukurydzy ( 285g po odsączeniu ), 4 ząbki czosnku, majonez, sól, pieprz, papryka słodka mielona, papryka ostra mielona, olej, natka pietruszki ( opcjonalnie ). Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikifont-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 30dag piersi z kurczaka 250g serka mascarpone 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2-3 spore pomidory najlepiej malinowe opcjonalnie ; 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki wg uznania zioła prowansalskie sól, pieprz do smaku natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie
W garach u Gosiproste w przygotowaniu. Zawsze nie nadążam ich smażyć - tak szybko znikają! Polecam! 300g filetów z udek kurczaka (może być pierś) 5 pieczarek 1 cebula (mała) 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka majonezu 1 łyżka startego parmezanu papryka słodka w proszku czosnek granulowany sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia Fileciki pokroić w kostkę, a cebulę
Di gotujesztuk) skórki z szyjek drobiowych Farsz: 500g mięsa drobiowego (u mnie mięso z piersi i udek kurczaka; może być gotowe) 100g wątróbki drobiowej 1 sucha bułka (rozmoczona w mleku) 1 jajko 1 cebula (duża) 3-4 ząbki czosnku majeranek papryka słodka sól, pieprz olej do smażenia Z szyjek drobiowych ostrożnie ściągnąć skórę. Skórki dokładnie opłukać i wysuszyć na ręczniku
Di gotuje