kroimy na 4 plasterki. Ugotowane jajko na twardo obieramy i kroimy na 4 części. Rozbitą pierś kurczaka marynujemy w przyprawach z fixu, wymieszanych z olejem. Przekładamy do papierowej torebki i smażymy z obu stron. Następnie kroimy kurczaka w paseczki i układamy na sałacie. Sos przygotowujemy z wyciśniętego czosnku, wymieszanego z oliwą z oliwek i tymiankiem. Polewamy sosem sałatkę
Aga w kuchniLasagne z kurczakiem i oscypkiem.Składniki:pierś kurczaka;200 g pieczarek;cebula duża;200 g oscypka;1/2 puszki kukurydzy;6 płatów lasagne;sól, pieprz, papryka ostra;1 łyżka oliwy z oliwek. Zaczynamy od przygotowania sosu beszamelowego przepis tu. Kurczaka kroimy w kostkę, cebulę również. Pieczarki kroimy w "talarki". Oscypka ścieramy na tarce.Na rozgrzaną oliwę wrzucamy kurczaka, pieczarki i cebulę
Miksturowniksmażenia ( ja używam słonecznikowy lub z pestek winogron bo rzepakowego nie lubię ) 1 duża pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 3 cebule 3 pomidory pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku 1 łyżeczka brązowego cukru przyprawa do sosów i zup w płynie cukru brązowego 1,5 szklanki wody Obrać i pokroić cebulę. W garnku
Buniabaje w kuchnitrzeci, no dobra... (załóżmy, że po usmażeniu) coś w kierunku kremowego :)Składniki dodatkowe:1 pierś z kurczaka,1 duży por,8-10 pomidorów suszonych w oleju,3 łyżki oleju z suszonych pomidorów (do smażenia),do smaku przyprawy: sól, pieprz, czerwona papryka,do sosu: 200 ml śmietanki 30%, 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy. Por kroimy
Delicious Titbitsminut Ilość porcji: 3 Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka 1 brokuł 330ml śmietany 12% 100g żółtego sera 2 łyżki oleju Świeżo mielony pieprz, sól, przyprawa do kurczaka Makaron Mięso myjemy i kroimy w kostkę. W miseczce umieszczamy olej oraz przyprawę do kurczaka. Do miseczki dorzucamy pokroonego kurczaka i mieszamy składniki. Odstawiamy na chwilę do lodówki. Nastawiamy wodę(...)rozgrzana to wrzucamy kurczaka i smażmy na złoty kolor. Następnie zmniejszamy gaz i dorzucamy śmietanę. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem oraz solą. Ser trzemy na tarce na dużych oczkach i dorzucamy na patelnie ¾ jego objętości. Mieszamy składniki i delikatnie dokładamy brokuł. Ponownie mieszamy uważając by brokuł się nie rozpadł. Wyłączamy gaz. Układamy makaron na talerzu, polewamy sosem i posypujemy żółtym
Kolizje Smakówporównaniu na przykład z piersią z kurczaka, która ma aż 21,5 g białka a tłuszczu jedynie 1,3g/100g, schab wypada nie najlepiej, ale nie oznacza to, że należy z niego rezygnować. Moja propozycja na danie ze schabu jest mimo wszystko dietetyczna i zachęcam wszystkich do jedzenia tego mięsa :) SCHAB W SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM (składniki na 2 porcje) - 2 plastry
Zgrabne Gotowaniemięsa i wyrazistego smaku sosu na bazie czerwonego wina. Danie to doskonale nadaje się na obiad rodzinny czy przyjęcie. Można je przygotować wcześniej (nawet poprzedniego dnia), a przed przyjściem gości tylko odgrzać, będzie wówczas równie smaczne, jak zaraz po przygotowaniu. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut + 30 minut gotowania Składniki: 2 piersi z kurczaka 2 marchewki ½ puszka zielonego groszku(...)delikatnie oregano, wrzucamy też liść laurowy. Przykrywamy brytfankę i gotujemy około 30 minut, aż marchewka zmięknie. Do 1/3 szklanki zimnej wody dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy kilka łyżek sosu i ponownie mieszamy tak, by nie było grudek. Wlewamy do brytfanki i dodajemy odcedzony zielony groszek. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z gazu. Podajemy z ziemniakami, kaszą lub pyzami
Kolizje Smakówroli głównej tego dania wystąpił indyk , a nie kurczak. Wyszło pysznie :-) Składniki na 4 porcje: 4 ziarniste tortille 300 g piersi indyczej 2 pomidory 1 papryka 1/3 ogórka szklarniowego 1/2 cebuli czerwonej kilka liści sałaty pekińskiej 1 kulka sera mozzarella Przyprawa do gyrosa 1 łyżka oleju lub oliwy sos czosnkowy z tego przepisu Wykonanie: Mięso pokroić w małe paseczki
Anielska Kuchnia Animąka, olej, gyros, pieprz, sól, mleko. 1. Pierś z kurczaka kroimy. Namaczamy w mleku, odstawiamy do lodówki na ok. 1h., aby mięso było bardziej delikatne. 2. Przygotowujemy 3 miseczki: - z mąką - z jajkiem, z odrobiną wody, oraz przyprawą gyros - z pokruszonymi drobno płatkami kukurydzianymi 3. Obtoczamy kawałki kurczaka kolejno w mące, jajku oraz płatkach. 4. Rozgrzewamy(...)olej na patelni. Wkładamy kąski, smażymy aż mięsko nie będzie surowe;-) a płatki złociste:) Kąski można podawać z sosem czosnkowym: 1łyżka jogurtu naturalnego, łyzka majonezu, szczypta cukru, szczypta soli, zioła prowansalskie, ząbek czosnku
Kuchnia Pełna PasjiNaleśniki szpinakowe z kurczakiem i warzywami zapiekane pod jasnym sosem z dodatkiem sera to mój sposób na sycące i pachnące latem danie. W przepisie wykorzystałam sos
Pieguskowa Kuchniaemigracji na Wyspach. 46 przepisów na kurczaka tikki masala Kurczak tikka masala jest jednym z tych dań, których skład nie jest ściśle określony. Naliczono 46 różnych przepisów. Wspólnym elemetem jest tylko kurczak. My proponujemy Wam prostą i bardzo aromatyczną wersję. Lista składników wydaje się długa, ale są to głównie przyprawy. Warto spróbować kurczaka tikki masala, ponieważ jest to idelane, rozgrzewające(...)danie na sezon jesienno-zimowy. Skladniki: Marynata do kurczaka Podwójna pierś z kurczaka Kubek jogurtu naturalnego 400 ml 2 łyżeczki tartego czosnku 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki kminu rzymskiego ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka soli Sos 1 mała cebula 1 łyżka tartego imbiru 1 ½ łyżeczki garam masala ½ łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka
Niedzielny kucharzugotowałam do rosołu. Składniki: 2 piersi z kurczaka 600 ml rosołu 1 ugotowana marchewka 2 żółtka 3 łyżki mąki ok. 50 g masła sól pieprz natka pietruszki Wykonanie:Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy intensywnie. Następnie wlewamy ugotowany wcześniej rosół, mieszamy najlepiej rózgą, aby nie zrobiły się grudki . Do sosu dodajemy żółtka, mieszamy do połączenia składników(...)przyprawiamy do smaku: pieprzem i solą. Posypujemy posiekaną natką pietruszki i dodajemy ugotowaną w rosole marchewkę, pokrojoną w kostkę. Pierś kroimy na kawałki lub w całości przekładamy do naszego sosu. Wiele osób dodaje jeszcze rodzynki, ale ja nie lubię ich w sosie, więc nie dodaję
Walijskie PichcenieWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 2 większe piersi z kurczaka (około 500 g), 200 g mrożonej marchewki z groszkiem (wcześniej przelanej wrzątkiem), 100 ml bulionu drobiowego, 100 ml śmietany 30%, pieprz, sól, papryka słodka, łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżka masła, łyżka oleju, łyżka posiekanej natki pietruszki. Przygotowanie: Mięso myję(...)zalewam bulionem, zagotowuję. Pomiędzy filety wsypuję marchewkę z groszkiem, razem gotuję na większym ogniu przez około 8 minut (w międzyczasie raz przewracam mięso). Śmietankę mieszam z mąką, dodaję do sosu, gotuję jeszcze przez 2 minuty, aż zgęstnieje. Po wyłożeniu na talerze mięso posypuję natką pietruszki
JejKuchniaSkładniki na 3 porcje: 400 g mięsa z piersi z kurczaka 1 łyżka oleju kokosowego/masła klarowanego (ok. 10 g) 1 puszka pomidorów bez skórki całych (ok. 400 g) 1 łyżka oliwy z oliwek (ok. 10 g) 3 łyżki czerwonej soczewicy (ok. 30 g) 1/4 dużej cebuli (ok. 50 g) 1 ząbek czosnku (ok. 5 g) 3 łyżeczki koncentratu(...)półplasterki cebulę i dorzuciłam do sosu pomidorowego. Sos należy gotować tak długo aż zgęstnieje. Na końcu dodać łyżkę oliwy z oliwek. 3. W między czasie zagotowałam pół garnka wody i położyłam na nim sitko z różyczkami brokułu, a następnie przykryłam pokrywką (jeśli masz parowar możesz go wykorzystać). Gotowałam około 15-20 min. 4. Piersi z kurczaka przekroiłam na pół, lekko
Vroblewska-fitlifeCluckin Bella. Restaurację można odwiedzić nie tylko w IV, za to tylko tam możemy napotkać plakaty reklamujące tegoż burgera, który wg sloganu posiada o 200% większe piersi z kurczaka (aluzja do prawdziwej „kurczakowej” sieci i jej rzekomych praktyk). Warto wspomnieć, że jest to także ulubione miejsce posiłków kompanów Niko, Little Jacoba i Dwayne’a (pozdro dla kumatych(...)ciasto jest wystarczająco aromatyczne i słone – co prawda sos sojowy jest dość słony, ale zazwyczaj należy dodać jeszcze ekstra porcję soli, gdyż mięsa nie będziemy już dodatkowo przyprawiać. Konsystencja ciasta powinna być bardzo gęsta, a kolor intensywnie brązowy. 3. MARYNOWANIE MIĘSA (3 +15 min) Dużą, pojedynczą pierś z kurczaka dzielimy na dwa średniej grubości filety i ewentualnie oczyszczamy błonek
Nerds Kitchen