Składniki: większa pierś kurczaka mąka 1 większy por 1 czerwona papryka ( lub wszystkie z kolorów razem ) puszka pomidorów w puszcze ( bez skórek ) oregano, sól, pieprz, słodka lub ostra papryka kilka kropel sosu sojowego 100 ml białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku kilka czarnych oliwek szczypior Przygotowanie: Pierś umyć, osuszyć i oprószyć mąką. Podsmażyć na patelni, aż się zarumieni - posypać(...)odstawić. Pora, paprykę pokroić i dodać na tą samą nie umytą patelnię ( w razie potrzeby dodać troszkę oliwy ) jak już lekko zmiękną wlać wino i chwilę gotować. Dodać kurczaka, rozgnieciony czosnek, oliwki i sos pomidorowy. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić do smaku. Dusić z 10 - 15 min niech smaki się wymieszają , posypać szczypiorkiem i ....................... Smacznego Ja zrobiłam
Gaździnka warzyśrednich pieczarek2 średnie cebule300g piersi z kurczaka200g śmietany 18%kieliszek białego półwytrawnego wina oliwa z oliwekpieprz, sól nie zaszkodzi również: 2 garście natki pietruszki dodane na końcuSposób przygotowania:Kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka. Pieczarki pokroić w plasterki. Podsmażyć na oliwie z oliwek kurczaka z cebulą, na dużym ogniu, żeby kurczak się zrumienił, a cebula zmiękła. Dodać(...)pieczarek. Dolać wino i odparować. Dolać śmietanę. Gotować na średnim ogniu mieszając do połączenia składników. W razie potrzeby doprawić pieprzem i solą.Podawać z ugotowanym w osolenej wodzie makaronem.DUE. Sos z tuńczykiem i papryką (zdjęcie powyżej)Składniki:puszka tuńczyka w zalewie wlasnej1 papryka czerwona3 szalotki lub 1 średnia cebula5 łyżek passaty lub 2 łyżki koncetratu pomidorowego200g śmietany 18%oliwa
W kuchni wieczoremGorgonzola zdecydowanie dołącza do moich ulubionych składników. Bardzo mi w ostatnim czasie zasmakowała. Ostatnio zrobiłam sos z kurczakiem na bazie gorgonzoli i bulionu drobiowego. Pychota! Składniki: 250 g piersi z kurczaka 1/2 cukinii 70 g sera gorgonzola 1 papryka 1 cebula 1 szklanka bulionu 1 łyżka mąki 1 łyżka creme fraiche (lub słodkiej śmietany) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczaka kroimy(...)kroimy w grubą kostkę (około 1 cm x 1 cm), wszystko wrzucamy do kurczaka, podsmażamy około 2 minuty. Dodajemy bulion, ser gorgonzola, doprawiamy słodką i ostrą papryką, pieprzem i oregano. Dusimy pod przykryciem około 7 - 10 minut. Śmietanę i mąkę rozrabiamy z wodą i dodajemy do sosu. Całość gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Podajemy z makaronem, a na wierzch
Delusional Trineprzygotowanym mięsem z kurczaka zachwycają się najczęściej dorośli,doskonale smakują z ketchupem lub sosem czosnkowym. Nie wyobrażam sobie sylwestra czy karnawału bez nich, filet z piersi jest łatwo dostępny i tani, zachęcam do przygotowania na jutrzejszy dzień! Składniki 1 duża podwójna pierś z kurczaka przyprawa do kebaba sól pieprz do smaku 200 ml śmietany kremówki 3 czubate łyżki majonezu(...)mięso z marynaty obtoczyć w pokruszonych wcześniej niezbyt bardzo drobno krakersach ułożyć kąski na wyłożonej pergaminem blasze i piec około 45 minut w temp 175*c Podawać z ulubionym sosem. Życzę smacznego
Wanilia i Kardamonświeży imbir (około 4 cm) 1 płaska łyżka kurkumy 2 łyżki sosu rybnego ciemny sos sojowy olej do smażenia (około 3-4 łyżek) 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) sól Chipsy z marchewki: 1 mała marchewka odrobina oleju Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu i odcedzamy(...)dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojone piersi z kurczaka, posiekaną cebulę, pokrojoną w kostkę marchewkę, starty na małych oczkach imbir i kurkumę. Delikatnie solimy, mieszamy i smażymy. Pod koniec smażenia wrzucamy drobniutko posiekany czosnek. Następnie wlewamy bulion, dodajemy pastę curry, sos rybny, serek, pomidory (razem z zalewą), drobno pokrojony miąższ melona i mleko kokosowe. Gotujemy na malutkim ogniu około
Oryginalny smakduże jogurty naturalne 4 ząbki czosnku przyprawa do Gyrosa (u mnie Kamis) sól pieprz oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Sos czosnkowy: majonez mieszamy z jogurtem i wyciśniętym czosnkiem.Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Pierś z kurczaka marynujemy w oliwie i przyprawie do gyrosa przez min.3 godziny.Następnie wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pekinkę myjemy
Wielki apetytSkładniki: -2 piersi z kurczaka -ok. 8 różyczek brokuł (może być mrożony lub świeży) -200 ml. śmietany "do zup i sosów" 18% -przyprawy (sól, pieprz, majeranek, odrobina vegety) -2 łyżki mąki -olej Sposób przygotowania: Piersi umyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju z przyprawami. W tym samym czasie gotujemy makaron i brokuły. Smażymy mięso
Magia jedzenia.łyżek oliwy z oliwek sok z połówki cytryny składniki połączyć na jednolitą masę sposób wykonania: Pierś posypać pikantną przyprawą do kurczaka, usmażyć, ostudzić. Na półmisku wyłożyć mix sałat, układać naprzemiennie pokrojona gruszkę, ser i pierś. Posypać granatem, polać sosem
Darcia w kuchniwody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1/5 szklanki mąki pszennej 2 jajka tłuszcz do smażenia farsz: 2 średnie piersi z kurczaka sól, słodka papryka, ostra papryka - do smaku 300 g marchwi 1 średni por - 10 cm odkroić do sosu 3 większe ząbki czosnku 50 g masła 2 łyżki oliwy sos: 10 cm pora 1 puszka pomidorów 1 łyżka oliwy
Codzienna kuchnia niecodziennaDziś mam dla Was kolejny przepis zakorzeniony w kuchni orientalnej.Przepyszny , soczysty kurczak w kremowym sosie z dodatkiem mleka kokosowego , chili i świeżej bazylii z ryżem nasypko
Ostra na Słodkobędzie soczyste i pełne smaku. Jeśli nie chcecie lub nie możecie użyć mleka kokosowego zastąpcie je 30 % śmietanką. Przed podaniem najlepiej posypać sos świeżą papryczką chili i listkami kolendry. SKŁADNIKI na 2 porcje 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 duże mango 2 łyżki oleju kokosowego lub innego roślinnego 1/2 puszki ( 200 g) mleka kokosowego opcjonalnie : 1/2 papryczki chili pokrojonej w krążki
cool and mintyTortilla z grilla z pysznymi szparagami z kurczakiem. Idealnie pasuje do niej nowy sos Tatarski Winiary . Polecam z ogórkiem małosolnym, cukinią. Polecam zaskoczyć rodzinę i gości. Będą zajadać się do ostatniego okruszka. Tortille można podać także z sosem ziołowym albo czosnkowym Winiary . 4 tortille pszenne 4 szparagi białe 4 szparagi zielone sos tatarski Winiary 2 garście roszponki 8 pomidorków koktajlowych(...)cienkie paski. Każdego szparaga owijam plastrami piersi, posypuję przyprawą do kurczaka. Smaruję olejem rzepakowym.Układam na grillu elektrycznym i grilluję około 4 minuty. Cukinię kroję w plastry cienkie, smaruję olejem i też grilluję. Tortille składam w kopertę, spinam wykałaczką i też grilluję z dwóch stron. Koperty z tortilli rozwijam, smaruję sosem, układam roszponkę, po jednym szparagu zielonym i białym. Składam
wesoła kuchniazapraszam Was do dalszej lektury. Do przygotowania 4 porcji (20 pulpecików) potrzebujemy: – 1 szklankę kaszy gryczanej – 1 pierś z kurczaka – puszkę czarnej fasoli – 2 jajka – sól, pieprz – curry, bazylię, kozieradkę – domowy sos pomidorowy Kaszę gryczaną wrzucić do wrzącej wody (gotujemy 1:2 czyli 1 szklanka kaszy i 2 szklanki wody, chyba
Szybko Tanio SmacznieDzisiaj zapraszam na klasyczne danie kuchni arabskiej - shoarmę drobiową. Mięso z kurczaka użyte do tego przepisu można zastąpić jagnięciną, wołowiną lub indykiem. Mięso podałem z sosem paprykowym i sosem czosnkowym oraz frytkami i sałatką z białej kapusty. Wyszło pysznie. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 goździków, 4 ziarenek ziela angielskiego, 1 łyżeczki suszonych ziaren kolendry(...)cebul, 2 łyżek octu winnego białego, 500 gram białej kapusty, 1 marchewki, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 500 gram frytek. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania sosów oraz sałatki, które potrzebują nieco czasu, aby nabrać należytego smaku. Bakłażana, 2 czerwone papryki, 1 cebulę i 3 ząbki czosnku wraz z łupinkami umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
Wyprawy kulinarneprzeróżne. Jednak ja mam swój ulubiony. Sos z podgrzybków z kurczakiem. Bardzo prosty i smaczny. Podaję przepis na sos, a makaron trzeba po prostu kopić gotowy. SKŁADNIKI podgrzybki ok. 30 dag. ( o tej porze mrożone) 1 pierś z kurczaka przyprawa do drobiu jedna cebula 1 łyżka oleju sól , pieprz 1 mała śmietana 18% WYKONANIEKurczaka myjemy, kroimy w kostkę
W kuchennym oknie Ewy