warzyw i owoców. To czas lekkiej kuchni i smaków z dzieciństwa. Dziś zrobiliśmy obiadek prosty ,ale bardzo smaczny. Obiadek , który pamiętam z dzieciństwa. Składniki młode ziemniaczki kawałek kapusty piersi z indyka marchewka cebula pietruszka pieprz ziołowy do smaku sól himalajska różowa do smaku świeży koperek dość sporo olej kokosowy extra virgin do smażenia Mięso umyj i pokrój
Z Kuchni Do Kuchniwarto dodać trochę wywaru z gotowania mięsa. Polecam! Pasztet drobiowy z żurawiną Składniki na 2 formy 11 x 11cm: 2 udka z kurczaka 400g piersi z indyka 250g wątróbki drobiowej pęczek włoszczyzny 2 kajzerki 2 cebule 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 100g żurawiny suszonej przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa w całości, 2 liście laurowe
Smak mojej kuchnizasada zdrowo i lekko, ale treściwie. By podsunąć wam jak wiele możliwości ma człowiek podczas gotowanie tego posiłku podajemy kilka naszych propozycji: ratatouille z bakłażana i cukinii, pierś z indyka z sałatką warzywną, zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem ziołowym, ryba zapiekana z selerem i brokułami w sosie śmietanowym, ryż z duszoną wołowiną oraz pieczarkami, faszerowana papryka z kaszą
upichconatego sos pieczarkowy i patisony Orzech . Sosy polecam bo są pyszne, można je użyć jako gotowe danie lub z dodatkiem mięsa. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 mała pierś z indyka 4 średnie pieczarki 1 szklanka sera żółtego startego 3 , 4 jajka 2 , 3 łyżki mąki 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku 1 łyżeczka koncentratu chili
Sama słodycz i szczypta chilikuchni. Przepis zaczerpnięty jest z książki "Odchudzająca książka kucharska według diety strukturalnej" Marka Bardadyna, która to kiedyś wygrałam, w jakimś konkursie. Składniki: 200 g ryżu brązowego, 250 g piersi z indyka, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka cukry brązowego, 1 duży por, 1 główka kapusty pekińskiej (ok. 200 g), 2 cebule, 2 marchewki, 2 papryki czerwone, 3 łyżki kiełków
Państwo Wojtczuk gotująbrązowego ryżu cukinię, ok. 300 g 2 średnie ziemniaki 4-5 łodyg selera naciowego kilka pomidorów koktajlowych cebulę 4 ząbki czosnku 100-150 g pieczarek 500 g polędwiczki/ piersi z indyka ok 700 ml wody łyżkę koncentratu pomidorowego dwie łyżki masła przyprawy: sól, płatki chili, suszone sproszkowane pomidory, bazylię, czosnek świeżą bazylię i lubczyk (ale oprócz bazylii może być
Pichceniomanianasze miseczki pękną lub się rozkruszą. Cała potrawa jest niskokaloryczna, pełna witamin, minerałów oraz dobrego dla naszego przewodu pokarmowego – błonnika. Składniki: 6 tortilli pełnoziarnistych (przepis tutaj) 400g piersi z indyka 2 duże cebule papryka czerwona puszka kukurydzy (250g) puszka czerwonej fasoli (250g) 2 puszki pomidorów 2 łyżeczki cukru chilli, sól, pieprz garść rukoli do podania 2 łyżki oleju rzepakowego
wysmienitySałatka Składniki: makaron z brązowego ryżu makaron z czerwonej soczewicy pierś z indyka avocado szpinak rukola sałata prażony słonecznik olej lniany olej dyniowy oliwa z oliwek (do podsmażenia indyka) sól
nietadietawiększość potraw przygotowuję z grilla, na parze z piekarnika. Od zaprzyjaźnionego sklepu Tradismak do przetestowania naturalne mieszanki przypraw, które się sprawdzają w 100% w mojej kuchni. Do przygotowania piersi z indyka z grilla wykorzystałam przyprawę red spice łagodną Tradismak. Skład mieszanki : sól,papryka czerwona słodka, błonnik spożywczy, czosnek,gałka muszkatałowa
Kulinarne pyszności Molkizadbać o siebie i swoich bliskich. Zmienimy nasze nawyki żywieniowe na bardziej zdrowe poczujemy się lepiej, zdrowiej pełni pozytywnej energii. Dziś w kuchni Molki czeka na Was grillowana pierś z indyka, komosa ryżowa, rukola, pomidorki koktajlowe i parmezan. Dodatkowych walorów smakowych nadał olej rzepakowy o aromacie dymnym, który fajnie
Kulinarne pyszności Molkizrobienie domowej wędliny wcale nie jest takie trudne. Przede wszystkim musimy zdecydować, z czego chcemy zrobić naszą wędlinę, najczęściej kupujemy schab wieprzowy, choć może być to również pierś kurczaka, indyka, czy karczek. Ważne, aby mięso było dobrej jakości, pozbawione chemii i dodatkowych substancji. Pamiętajmy, że do zrobienia domowej wędliny niepotrzebne są nam ulepszacze, wystarczy kawałek mięsa, sól oraz przyprawy
Kuchcik gotujezrobienie domowej wędliny wcale nie jest takie trudne. Przede wszystkim musimy zdecydować, z czego chcemy zrobić naszą wędlinę, najczęściej kupujemy schab wieprzowy, choć może być to również pierś kurczaka, indyka, czy karczek. Ważne, aby mięso było dobrej jakości, pozbawione chemii i dodatkowych substancji. Pamiętajmy, że do zrobienia domowej wędliny niepotrzebne są nam ulepszacze, wystarczy kawałek mięsa, sól oraz przyprawy
Kuchcik gotujeSkładniki: 800 g piersi z indyka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oleju Do miseczki wsypujemy wszystkie przyprawy, wlewamy sok z cytryny i olej – mieszamy aż składniki połączą się. Następnie nacieramy dokładnie mięso z każdej strony - wkładamy w rękaw do pieczenia i zostawiamy
Moje-pitraszenieSkładniki: -woreczek kaszy jaglanej (100g) -pół pora -1 brokuł -700g brokuła -200g piersi z indyka -sok wyciśnięty z 1 pomarańczy -masło, oliwa z oliwek -3 ząbki czosnku Przygotowanie: Potrawkę zaczynamy od ugotowania brokuła. Brokuł dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy 5 min. w osolonej i posłodzonej wodzie ( 1 łyżeczka soli oraz 1 łyżeczka cukru). Kaszę jaglaną
Receptura smakuProsta, pożywna sałatka z dressingiem na bazie oliwy. Składniki na 1 porcję: kilka liści sałaty lodowej 200 g piersi z indyka lub kurczaka 1/2 awokado 1 łyżka pestek dyni kilka pomidorków koktajlowych 1-2 kromki pełnoziarnistego chleba na grzanki 1 łyżka przyprawy shoarma dressing: 2,5 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego pieprz
Ze smakiem i z pasjąLubicie indyka? Ja muszę przyznać, że średnio. Jakoś tak nie mam do niego przekonania. Od czasu do czasu podejmuję jednak próbe oswojenia tego mięsa. I
Polska ZupaPrzyprawa o przyjemnym korzennym aromatem przypominającym zapach i smak: goździków, cynamonu, gałki muszkatołowej, kardamonu, gorczycy i pieprzu. sól i pieprz ziołowy do smaku Wykonanie: Pierś z indyka myję, osuszam ręcznikiem papierowym i kroje w kosteczkę, wrzucam na rozgrzana patelnie i smażę. Marchew pokrojoną w kostkę dodaje do indyka i razem dusze i podsmażam. Dodaje
Różowa kuchniajako pieczony. W sumie ten pieczony schab to pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa. Mama na każde święta piekła mięsa. A to schab właśnie, a to boczek a to pierś z indyka. W sumie to smakowały doskonale jako wędlinka właśnie, ale na różnego rodzaju święta, stosowało się je też jako mięsko na obiad. Wystarczyło ugotować ryż czy ziemniaki, podgrzać takie
Mieszam w GarnkuCałość powinna być gęsta i miękka (trzeba nią nasmarować mięso). mięso – drób (ja użyłam dwóch piersi z kurczaka, ale większy kawałek będzie łatwiejszy do zwijania, myślę, że pierś z indyka lepiej się sprawdzi), który należy przeciąć prawie „do końca ” wzdłuż i następnie lekko rozbić; Stronę, która będzie zwijana należy posmarować nadzieniem i posypać żurawiną. W zależności
Szybko Tanio Smacznieszynkę dojrzewającą, gdy jest do wypiek codzienny. Na święta polecam jednak, bardziej elegancką wersję z szynką. Pasztet przed pieczeniem, zawinięty w szynkę parmeńską. Składniki: 80 dkg mięsa z indyka (udziec, pierś) 25 dkg ugotowanej kaszy jaglanej 2 cebule (średniej wielkości) 2 jajka eko 1 łyżka oleju do smażenia cebuli + olej do posmarowania formy do pieczenia 1,5 łyżeczki
Codziennik Kuchennyzarówno na rodzinny obiad/kolację jak i na domową imprezkę. Spróbujcie i oceńcie sami, czy wam odpowiada czy nie... Składniki: 1 op. ciasta francuskiego ok 500-600g piersi z indyka lub kurczaka 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 główki kapusty pekińskiej pęczek szczypiorku przyprawa do mięsa mielonego Wykonanie: Mięso, cebulę i czosnek mielimy, następnie dodajemy jajko
IMPRESJA SMAKUtuńczyka z puszki. Składniki: 1 szklanka ugotowanej soczewicy garść rukoli sałata lodowa suszone pomidory ser żółty pół papryki czerwonej kilka pomidorów koktajlowych kilka oliwek pierś z indyka ( można pominąć) sól, pieprz pół cytryny oliwa ząbek czosnku Przygotowanie: Soczewice namoczyłam i ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Pokroiłam na małe kawałki suszone pomidory,oliwki,czerwoną paprykę. Dokładnie umyłam
Kukuleczkischłodzonego masła w kawałkach 1 łyżka zimnej wody 1 jajko, schłodzone 1/2 łyżeczki soli masło do posmarowania formy 2 łyżki mąki do oprószenia formy Nadzienie 100 g piersi z indyka 100 g zielonych szparagów 100 g świeżych liści pokrzywy 150 g śmietany 18% garść świeżego czosnku niedźwiedziego 4 jajka 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku
SzczyptaSmaQCiekawe urozmaicenie obiadów. Ja wykorzystałam camembert z zielonym pieprzem, ale równie dobrze możecie skorzystać z tradycyjnego lub innego smakowego. Porcja dla 2 osób. SKŁADNIKI 2 filety z piersi z indyka 1 camembert (u mnie z zielonym pieprzem) 100 g żółtej fasolki szparagowej 1 jajko tarta bułka do obtoczenia sól, pieprz (u mnie świeżo mielony kolorowy) margaryna do smażenia WYKONANIE
Passions hobbies lifericottą Pieczenie: Tradycyjny boczek pieczony Karkówka pieczona w serku kremowym Soczysty filet z kurczaka w panierce kokosowej Smażona pierś z kaczki Boczek pieczony w marynacie brzoskwiniowej Pieczona pierś z indyka w śmietanie Soczysta pieczeń z indyka Chleby: Prosty chleb pszenny Chleb żytni Litewski chleb na zakwasie Mleczne bułeczki Sałatki: Sałatka ziemniaczana z jajkiem Sałatka ,,słonecznik" Sałatka
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: pierś z indyka płatki kukurydziane jajko 1 szklanka mąki 600 ml wody przyprawa American chicken Rafex olej do smażenia Mięso dokładnie umyć i pokroić na małe kawałeczki. Mąkę z wodą, przyprawą i jajkiem miksujemy do uzyskania ciasta naleśnikowego. Płatki kukurydziane rozbijamy tłuczkiem na mniejsze kawałki. Olej rozgrzewamy. Kawałki mięsa moczymy w cieście, następnie obtaczamy
kulinarnyswiatdomipewnie się zmienił pod wpływem leków i codziennych zastrzyków. Składniki : ok. 80 ml komosy ryżowej (quinoa) ok. 80 ml ugotowanego sorgo z wczorajszego obiadu ok. 100 g pieczonej piersi z indyka pół puszki kukurydzy ćwiartka czerwonej papryki 2-3 łyżki majonezu 2 płaskie łyżeczki czarnuszki pieprz czarny Komosę ryżową zalać wodą, zamieszać, żeby ziarna poszły na dno. Odstawić
Weekendy w domu i ogrodziemiodu sól peklowania 1-2 torebki 3/4 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżki majeranku woda mineralna niegazowana ok. 1-2 l. ok. 1,5 kg.dowolnego mięsa (karkówka, pierś z indyka,szynka, schab) WYKONANIE Mięso w takiej marynacie powinno leżeć 12 godzin. Szynkę pieczemy w naczyniu żaroodpornym ok.30 min. Następnie zmniejszamy do 180 st i pieczemy jeszcze godzinę
W kuchennym oknie Ewynaturalny śmiało mogłabym napisać, że są również w wersji fit :) Polecam zarówno dla małych jak i dużych (by wspomnieli sobie smak dzieciństwa) ;) 3-4 porcje: * woda- 1 litr * pierś z indyka- 350 g * pieczarki- 350 g * marchewka- 1 duża * cebula- 1 mała * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie- 4 szt. * listek laurowy- 1 szt. * sól, pieprz, słodka papryka- do smaku
Kraina Miodem Płynącaobjętość. W między czasie można przygotować dodatki Dodatki do pizzy według uznania w tym przypadku wygrała: papryka cebula pokrojona w piórka kukurydza konserwowa ogórki kichone salami i wędzona pierś z indyka ( może być dosłownie każda wędlina) starty żółty ser ( ja lubię dużo więc tutaj min 500 g) Wszystko kroimy w drobne cienkie paski, kawałki itp. Jak ciasto podrośnie przekładamy
Piekielna Kuchnia Patiknajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu „mieszanka
Martyna Cooksostatnich "Kuchennych rewolucjach" zainspirowała mnie do drobiowego. Zrobiłam trochę po swojemu dodając zupełnie inne przyprawy i dodatki. Tak czy inaczej wyszedł przepyszny, delicious. Składniki: 400 g piersi z indyka 400 g pieczarek 2 małe marchewki 2 małe pietruszki 1 biała cebula 2 ząbki czosnku 140 g odsączanych z zalewy pomidorów suszonych pół łyżeczki
pieprzny smaczekknajp (chyba, że są to bardzo dobre restauracje) w ogóle nie zachęcają do konsumpcji dań serwowanych wewnątrz… Dlatego też powstał ten przepis. Zamiast wołowiny możecie użyć piersi kurczaka, indyka, krewetek – pełna dowolność! Efekt będzie równie smaczny. Ilość składników jest spora, wiem, ale kuchnia chińska tego wymaga, żeby była naprawdę pyszna. Można oczywiście kupić mrożonkę typu „mieszanka
Martyna Cooksproponuję podsmażoną na oliwie zieloną paprykę (1 mała sztuka) z czosnkiem (3 ząbki). Dodatkowo aby uczucie sytości pozostało na dłużej potrzebujemy produktu białkowego. Tym razem użyłem piersi z indyka (20 dag), pokroiłem na małe kawałki i obtoczyłem w zielnej panierce - garść bułki tartej, 3/4 pęczka koperku, 2 szczypty soli, pieprz, łyżka oliwy. Wystarczy wszystko wrzucić do pojemnika
Right Behind The Kitchenodpocząć w ciepełku najpierw trzeba trochę popracować, a żeby mieć siłę do pracy, należy coś jeść - najlepiej coś zdrowego i smacznego. Taki właśnie zestaw dziś przygotowałam. Sniadanie - Pieczona pierś z indyka, do tego żurawina i buraczek Lunch - Gotowany ryż z warzywami i mięsem z kurczaka z rosołu, doprawiony na sposób indyjski. Przekaska - Kiwi Smacznego
Codzienne Gotowaniewersji mięsnej rolady, specjalności kulinarnej mojej mamy. Także młotki w dłoń i rozbijamy! Rolada ze szpinakiem 1,5kg mięsa (u nas schab, ale może być też np. delikatniejsza pierś z indyka) 400g szpinaku 1 czerwona papryka 200g mozarelli 3 ogórki kiszone 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, papryka słodka, kurkuma Szpinak wrzucić na patelnię i poddusić (szpinak może
Przepysznik - BLW i nie tylkosłodzidła żółtko jajko 200g masła 5 łyżek śmietany 5 łyżek mleka 500g mąki pszennej sos: pomidory/ przecier pomidorowy + passata + wybrane zioła kulka mozzarelli 3-4 łyżki kukurydzy 200g piersi z indyka upieczonej w ziołach z oliwą 1 ogórek kiszony 1 cebula pół czerwonej papryki roztrzepane jajko + mak/sezam/zioła/czarnuszka Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru
Przepysznik - BLW i nie tylkosmakiem. Według mnie zbędny jest jakikolwiek inny dodatek. PS. Mój małżonek jak zwykle stwierdził, że naleśnikiem na słodko się nie naje, więc dla niego zrobiłam wersję z pieczoną piersią z indyka w ziołach, ze startą mozzarellą i sosem czosnkowym. Smacznego! Bibliografia: http://www.naturaity.pl/artykul/106,orkisz-malo-znany.html#ad-image-0 http://www.zdrowa-zywnosc.pl/artykuly/23-wartosc-odzywcza-i-prozdrowotna-pszenicy-orkisz-w-zywieniu-czlowieka
Przepysznik - BLW i nie tylkogrymaśnik, który nie chciałby go pochłonąć w całości. Sos pomidorowy (porcja na dwójkę dorosłych i dziecko) 400g passaty bądź pomidorów świeżych/z kartonika 250g dowolnego mielonego mięsa, najlepiej piersi z indyka cebula oliwki ząbek czosnku zioła 300g makaronu/ryż Mięso podsmażyć krótko na oleju rzepakowym, chodzi o to, żeby nie traciło swoich soków w czasie dalszego gotowania. Jeśli
Przepysznik - BLW i nie tylkoDzisiaj coś bardziej intensywnego w smaku, ale obiecuję, że będę również produkty delikatniejsze ;) DROBIOWA SZYNKA GYROS Z SZYNKOWARU Składniki: - około 500 gram piersi z kurczaka - około 500 gram piersi z indyka - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka żelatyny - gotowa przyprawa do gyrosa lub suszone: słodka papryka, chilli, pieprz, majeranek, tymianek, bazylia, kolendra, czosnek, cebula, mięta, rozmaryn, gorczyca Przygotowanie: Mięso siekamy
Życie zamknięte w smakujuż się zaczął i grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Na “pierwszy ogień” proponujemy sos kurkowy, który idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs: polędwiczek wieprzowych, schabu, a także piersi z indyka i kurczaka, czy nawet do steku z polędwicy wołowej. Jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a sama “obróbka” świeżych kurek jest dziecinnie prosta. Aby oczyścić kurki z piasku
W kuchni KatieSkładniki : plaster piersi z indyka - dopraw według gustu mix sałat czerwona cebula 1 morela lub kilka suszonych grzanki olej dowolne kiełki ale polecam brokuła olej sok z cytryny Sałata z pieczonym indykiem i morelami Przygotowanie: 1 Dopraw i upiecz w folii indyka. 2. Morele pokrój na małe fileciki 3. Cebulę w krążki
AZgotuj!Moja propozycja na pyszny obiad Zapraszam na gulasz Składniki - 60 dg piersi z indyka - 1 cebula - 1 marchewka - 1/2 szklanki groszku zielonego - przyprawa do potraw chińskich - kurkuma - pieprz - olej - 1 czubata łyżka mąki Sposób przygotowania 1. - Cebulę pokroić w dużą kostkę Dać na patelnię dodać troszkę oleju smażyć - Mięso pokroić w dużą kostkę dodać do cebuli obsmażyć
W królestwie smaków Beatyrozegramy. Najlepiej byłoby zaopatrzyć się w patyczki do szaszłyków , a następnie nadziewać na nie dowolne owoce i warzywa . Możliwości jest wiele, możemy użyć papryki, cebuli, pomidorków koktajlowych i piersi z indyka. Możemy też zawinąć ziemniaki z cebulą w folię aluminiową, czy np. banana z kostką gorzkiej czekolady w środku. Grillować można wszystko, nawet arbuza. Starajmy się, aby większość stanowiły
Powiedz dietom niechoinki. Przygotowanie zajmie nam jakieś 1,5 godziny, a potem reszta zrobi się sama w lodówce. Do przygotowania 6 tymbalików (wielkości kokilek do suflecików) potrzebujemy: 0,5 kg piersi z indyka 150 g marchwi 2 małe cebulki 1 średni korzeń z pietruszki kilka liści selera (opcjonalnie) 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu 2 goździki 1,5 l wody
Marder&Marder Manufacturedziś mam ich na tony, ale też mało czasu na realizację, a poza tym kto to zje? No to startuję! ;) Składniki (na około 3-4 porcje): 500g mielonej piersi z indyka puszka pomidorów 200g koncentratu pomidorowego jajko 200g serka wiejskiego lekkiego 450g mrożonego szpinaku w liściach ząbek czosnku sól, pieprz wg smaku zioła prowansalskie odrobina oleju rzepakowego 2 naleśniki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćniczym nie przypominająca dietetycznych zupek. A jednak! Przepis na 2 osoby. Potrzebujesz: 500 ml wywaru z włoszczyzny 200 g kukurydzy konserwowej 200 g piersi z indyka 1 cebula 2 średnie ziemniaki 2 ząbki czosnku odrobina szczypiorku sól pieprz można dodać chilli Co robić? 1. Obraną włoszczyznę włożyć do garnka i zalać wodą, gotować
Matka Żywicielkaprodukty gotowane na parze nie tylko zachowują więcej wartości odżywczych ale również smakują jakby... pełniej. Do gotowania na parze nadają się nie tylko warzywa ale również mięso. Polecam pierś z indyka gotowaną na parze z kozim serem podawaną z brukselką
Milion Smakówsię trochę pokombinuje to można przygotować naprawdę zdrową i smaczną sałatkę. Do sałatki warto zawsze przemycić trochę orzechów, które wzbogacą jej wartości odżywcze. Podstawą tego dnia jest pierś z indyka ugotowana na parze - żeby było jeszcze zdrowiej ;) Do tego roszponka, suszone pomidory i jajko
Milion Smakówmięsnych dań z grilla znajdą tu pomysły dla siebie. Polecamy nasze pyszne i sprawdzone przepisy z grilla: Grillowane faszerowane piersi kurczaka, Ćevapčići z mielonego mięsa wieprzowego Grillowana pierś z indyka Grillowane kotlety jagnięce z sosem tzatziki Grillowany schab z mozzarellą Grillowany schab z pietruszką i miętą Kofty, czyli szaszłyki z grillowanego mięsa kotlety wieprzowe grillowane Meksykańskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzegapienia, rzec można. Jak wspominałam, do Sarbinowa udaliśmy się uzbrojeni w jedzenie dla pułku wojska. Klopsy i leczo były zawekowane, więc spokojnie mogły sobie stać w lodówce, ale pierś z indyka, którą wzięła moja Siostra wymagała zdecydowanej i natychmiastowej interwencji. W przeciwnym wypadku skończyłaby marnie. Zdałyśmy sobie z tego sprawę późnym wieczorem po przyjeździe na miejsce, długim spacerze
Kuchnia po mojemusałata lodowa (albo kapusta, Luby Weroniki robi z kapustą) ryż (na 2 osoby wystarczyła nam jedna torebka) mięsko (my miałyśmy polędwicę, ale jadłam już z piersią kurczaka, indyka i kiełbasą – wedle fantazji) sos sojowy pieprz jajka (2-3) cebula 1. Gotujemy ryż... Jak się ugotuje to niech odcieknie i czeka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamasę. Całość powinna być gęsta i miękka (trzeba nią nasmarować mięso). mięso - drób (ja użyłam dwóch piersi z kurczaka, ale większy kawałek będzie łatwiejszy do zwijania, myślę, że pierś z indyka lepiej się sprawdzi), który należy przeciąć prawie "do końca " w zdłóż i następnie lekko rozbić; Stronę, która będzie zwijana należy posmarować nadzieniem i posypać żurawiną. W zależności
Szybko Tanio Smacznieszklanki mąki orkiszowej (możecie użyć pszennej lub żytniej jeśli nie macie orkiszowej) pełnoziarnistej 400 ml mleka 1,5% 2 jajka szczypta soli Farsz: Paczka szpinaku (450 g) 300g piersi z indyka 2 ząbki czosnku 2 łyżki jogurtu greckiego mozzarella (125 g) sól, pieprz Dodatkowo: olej do smażenia 2 białka jaj 2 garście orzeszków ziemnych niesolonych, obranych 3 łyżki otrębów
Powiedz dietom nieSkładniki: Puszka krojonych pomidorów 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 100 g wędzonej piersi z indyka 3 łyżki oliwy z oliwek Świeżo zmielony pieprz 50-100 g sera feta Makaron? Dowolny :) ja wybrałam świderki w trzech kolorach
ClauditteMissCookingSkładniki: 1 kg piersi z indyka Składniki na marynatę (wymieszać ze sobą) 2 jajka 1/2 szklanki płatków owsianych 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego 1/2 łyżeczki curry POWDER CURRY HOT Mida's 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka ostrej papryczki chilli mielonej Przygotowanie: Mięso kroimy na kawałki (ja zrobiłam w formie pasków takich na mniej więcej długość
ClauditteMissCooking"Niebawem zaczyna się praca i szkoła do której tak niechętnie się wybieramy. Szczególnie jeżeli chodzi o posiłki. Bo co jeść, gdy nie mamy możliwości nic sobie
Słodkie Przyjemnościteż postanowiłam spróbować. Korzystałam z dwóch przepisów pierwszy znaleziony na forum GW , drugi na blogu Damsko - meskie spojrzenie na kuchnięskładniki1 kg schabu lub pierś z indyka (1kg) 2l wody 4 łyżki soli2 liście laurowe4 - 6 listków ziela angielskie1 główka czosnku, obrana, ząbki przeciśnięte przez praskę2 łyżki majonezu1/2 łyżki pieprzu ziarnistego2 łyżki majerankuprzygotowanieMięso umyć
Stare Garytego przepisu-klikDodatkowo:* wykałaczki- 6 szt.Szaszłyki:Cukinię pokroić w talarki o grubości około 1 cm.Wykałaczki namoczyć w ciepłej wodzie (min.30 min.)Umyte i osuszone piersi z indyka zmielić w maszynce.Doprawić posiekaną bazylią oraz solą, pieprzem chili i czosnkiem.Dosypać kaszę mannę i dokładnie wymieszać.Dłoń zwilżyć oliwą i z mięsa formować kuleczki o wielkości dużego orzecha
Kraina Miodem Płynącaktóre do najłatwiejszych nie należy). Łatwo idzie, szybko znika, ale sprawia, że chce się do tego smaku powracać, nie tylko myślami.SKŁADNIKI NA FARSZ:- 1 kg udźca z indyka,- 2x pierś z kaczki,- tacka warzyw,- przyprawy:* pieprz czarny, (łyżka)* pieprz ziołowy, (opakowanie całe),* vegeta (najlepiej domowa, do smaku),- cebula - 75 dag- masło, dużo masła.Gotujemy wywar mięsno-warzywny, który
Wypisz WymalujCzas grillowania ogrodowego minął ,ale nic nie stoi na przeszkodzie ,aby go przedłużyć .Do prezentowanej potrawy latem wykorzystuję grill ,a teraz patelnię grillową. Składniki: 0,5 kg piersi z indyka lub kurczaka 10 dag płatków migdałowych ,uprażonych 1 puszka fig w zalewie słodkiej sól patyczki Glazura. 100ml oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżka musztardy ostrej 1 łyżka miodu
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki (porcja - zdjęcie):1 puszka kukurydzy (285 g)250 ml bulionu1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego0,5 dużej czerwonej papryki (ok. 100g)1 łyżeczka śmietany (18%)150 g (maksymalnie) piersi z indyka 1 łyżeczka olejukurkuma,chili,kolendra (ilość przypraw według uznania: kurkumy i kolendry nie mniej niż po 0,5 - 1 łyżeczki, chili zależy jak znosicie ostrość, ja dałam
Malowane smakiemtakie się nie rozpadną), kukurydzę pokrojoną w krążki, cukinię. Mięso też można zmienić, ja używam karkówki bo jest tłusta. Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym kurczaka. Szaszłyki podajemy do chleba lub do pieczonych ziemniaków i surówki
prawdziwe jedzeniesztuk nalesnikow na tortille 800g piersi z indyka pol glowki salaty lodowej 4 pomidory 0,5 ogorka 1 duza cebula 6 rzodkiewek mala puszka kukurydzy sol papryka slodka czosnek sypki Mieso umyc i pokroic w drobna kostke Mieso przyprawiamy sola, papryka i czosnkiem Smarzymy mieso az bedzie miekkie
Klaudynkowa kuchniatygodnia siedzę na działce, a co za tym idzie większość obiadów jest z grilla. Rybki, karkóweczka, piersi z indyka itp itd.Sezon na potrawy z grilla co prawda już się kończy, ale chciałam się podzielić tym prostym pomysłem.Większość z Was prawdopodobnie jadła kiedyś banany z grilla, bo to dość popularne. Dziś miałam ochotę na deser i zrobiłam grillowane
Kraina Tysiąca Smakówmorskiej- ok.1/3-1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej- 2-3 ziarna ziela angielskiego- sporo świeżo mielonego kolorowego pieprzu- conajmniej 2-10 łyżek tłuszczu*** - W pierwszej wersji miałam mięsa pieczone: indyk (cała pierś), pałki od kurczaka, kawałek wołowiny i wieprzowiny; gotowane mięso od: perliczki i kurczaka ; Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią. - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę
Smaczne Zdroweduze piersi z indyka kapusta pekinska 3 pomidory 1 cebula 0,5 ogorka swierzego 4 rzodkiewki frytki majonez ketchup przyprawa do gyrosa/kebaba sol pieprz Wszystko kroimy : szatkujemy kapuste, kroimy cebule, ogorka, pomidory i rzodkiewke Polowe cebuli odkladamy, a reszte skladnikow razem mieszamy ( mamy salatke z kapusty pekinskiej) Dobrawiamy sola i pieprzem
Klaudynkowa kuchniaZatoki Arabskiej (tak się nazywa Zatokę Perską, od strony Arabii Saudyjskiej) wraz z emigrantami i ma bardzo wiele odmian. Czy smaczne ? Oceńcie sami :) Składniki 1/2 kg piersi z kurczaka lub z indyka bez kości (w ostateczności może być mielone drobiowe) 1 średnia cebula drobno posiekana 2 łyżki stołowe drobno posiekanej natki pietruszki lub natki kolendry(...)olej do smażenia przyprawy - po pół łyżeczki: czarnego pieprzu, białego pieprzu, mielonego ziela angielskiego, (ewentualnie zamiast wyżej wymienionych można dodać baharat ) sól do smaku Przygotowanie Pierś z kurczaka lub indyka pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z posiekaną cebulą, czosnkiem, natką pietruszki lub kolendry, czarnym pieprzem, solą i mielonym zielem angielskim a następnie zmielić w maszynce
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawarzywek. Najwazniejsze, że zdrowe i smaczne! Pasta z gotowanego kurczaka i karczochów potrzebujemy: - odrobinę serka typu philadelphia (u mnie łyżka, możecie dać więcej) - 1 ugotowana pierś z kurczaka/ kawałek gotowanego indyka - puszka karczochów - sól(...)pieprz Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i zblendować razem z karczochami i serkiem. Wymieszać i przyprawić do smaku. Pasta z gotowanego kurczaka i awokado potrzebujemy: - 1 ugotowana pierś z kurczaka/ kawałek gotowanego indyka - 1 awokado - sok z cytryny - sól, pieprz Pokrojone mięso zmiksować na gładką masę z dodatkiem awokado. Wymieszać i przyprawić do smaku. Pasta a'la Hummus potrzebujemy
Szybko Tanio Smacznieprzypalił się lecz równomiernie upiekł od spodu. • Położyć indyka na marchewkach piersiami do dołu. Jest to ważne, aby chude mięso z piersi nie wysuszyło się. • Piekarnik nagrzać do 180 st.C i włożyć indyka przykrytego folią aluminiową na 30 minut. • W tym czasie rozpuścić masło, olej i sok pomarańczowy
To co kochambłędem jest nadziewanie dupki indyka. Nadzienie powinno umieszczać się w "kieszonce" pod skórą na piersiach. Z jednego prostego powodu- piersi upiekłyby nam się za wcześnie w porównaniu z resztą ciałka, np. udkami. Właśnie, aby zrównać ten czas, nadzienie upychamy w piersi, dzięki czemu nie będą one zbyt wysuszone. Moje nadzienie składało się z mięsa mielonego. Przygotowałam je standardowo(...)dodałam 1/2 startej brukwi i garść rodzynek (uprzednio wymoczonych we wrzątku, tak 5-10min.). Wszystko dobrze wymieszałam i odstawiłam na chwilę. A teraz akcja powiększania piersi... bo mnie nadziewanie indyka mniej więcej z tym się skojarzyło. Ptaszysko ułożyłam na pleckach, pozostałością szyjki do siebie. Podważyłam lekko skórę na piersiach i wsuwając początkowo palce, a potem całą dłoń
bastalenatłumaczyła swojemu 7-8 letniemu synowi, że nie kupi na obiad mięsa z indyka (które on sobie upodobał), bo jest za suche. Nieco się zdziwiłam, gdy wzięła pierś z kurczaka. Indyka głównie pieczemy, albo robimy z niego coś na kształt bitek, a przecież istnieje tyle możliwości! ;) INDYCZE PODUDZIA NA PARZE, MARYNOWANE W MASIE JOGURTOWEJ Z ZIOŁAMI, SZALOTKĄ
Życie zamknięte w smakuilość płynu zmniejszy się o ok. 1/2. Na koniec dodajemy 2 łyżki masła, czekamy aż się rozpuści i dokładnie mieszamy całość. Przez ostatnie 30 minut pieczemy indyka na grzbiecie (piersią do góry) i bez przykrycia. Polewamy go natomiast glazurą w kilku partiach. Na tym etapie indyk powinien nabrać rumiano-złotej barwy i chrupiącej skórki. Jeśli piekarnik ma funkcję opiekacza
Kulinarna Pokusasałatkę z kapusty pekińskiej w dosyć ciekawym i niebanalnym połączeniu postanowiłam ją spróbować. Bardzo nam smakowała. 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1 puszka mandarynek 400 g piersi kurczaka lub indyka 50 g sera gouda, startego na drobnych oczkach tarki 150 g jogurtu naturalnego 100 g kremówki 2 łyżki octu winnego 3-4 tosty pszenne sól, pieprz cukier Mandarynki osączamy
Smaki Na Talerzuparzenia wędliny w domowych warunkach. Rewelacyjne jest to, że cały tłuszcz z mięsa oddziela się od wędlinki i się go pozbywamy. Składniki: 1kg mięsa z indyka - ja pomieszałam pierś z udźcem olej rzepakowy 50ml cebula 2szt 200g czosnek 4 ząbki przyprawy: sól himalajska, pieprz świeżo zmielony, tymianek gorczyca, rozmaryn,lubczyk, cząber, majeranek, papryka ostra Mięso(...)indyka umyć i podzielić na kilka części. Przyprawy zmieszać z olejem i czosnkiem. Powstałą mieszanką natrzeć dokładnie mięso. Cebulę pokroić w pióra. Do szklanego naczynia (z pokrywką) włożyć na spód cebulę, następnie mięso i na koniec znów cebulę. Przykryć przykrywką i odstawić do lodówki na min 12h. Następnie ułożyć mięso w szynkowarze (można użyć specjalnego worka
IzaGotujezanim wyruszyłam do pracy, przygotowałam dla niego przepyszne danie: pierś kurczaka w sosie śmietanowo – musztardowym. Przepis dostałam od koleżanki z pracy (dziękuję). Pyszne! Polecam. Składniki: • 750 g piersi kurczaka lub indyka • 1 duża cebula • 350 g śmietany 18 % • 6 łyżek musztardy sarepskiej • 150 ml bulionu drobiowego • olej • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka opłukać
W mojej kuchniprzeciętnym polskim domu wiosną lub latem? Schabowy z kapustą to raczej jesienno-zimowe danie. Wiosną zamiast kapusty jest sałata. Schabowy zostaje, chyba że zamienimy go kotletem z piersi kurczaka, rzadziej indyka. I do tego smaczna polska śmietana. U mnie dziś właśnie taka klasyka. Tylko zamiast ziemniaków kwiaty robinii akacjowej w cieście (tempurze). Składniki (na 2 porcje): pojedyncza pierś kurczaka
Weekendy w domu i ogrodzielubią zmywać (do przygotowania całego dania wystarczy tylko jedna patelnia :)) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Woreczek kaszy bulgur Por (biała część) 4 sznycle z indyka (można zastąpić piersią z indyka/kurczaka) ½ paczki mrożonej marchewki z groszkiem Ok. 300 ml bulionu Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, suszony lub świeży tymianek Dużą patelnie stawiamy
Kolizje Smakówlubią zmywać (do przygotowania całego dania wystarczy tylko jedna patelnia :)) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: Woreczek kaszy bulgur Por (biała część) 4 sznycle z indyka (można zastąpić piersią z indyka/kurczaka) ½ paczki mrożonej marchewki z groszkiem Ok. 300 ml bulionu Olej do smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, suszony lub świeży tymianek Dużą patelnie stawiamy
Kolizje Smakówprzygotowuję kurczaka. Dlatego dzisiaj postanowiłam zastąpić kurczaka - indykiem :) W tym daniu zamiast indyka można użyć oczywiście wcześniej wspomnianego kurczaka lub nawet schab. Składniki: 5 kotletów z indyka (może być pierś, tylko należy ją podzielić na cieńsze plastry) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły 80 ml śmietany
Szczęśliwa kuchniaprzygotowuję kurczaka. Dlatego dzisiaj postanowiłam zastąpić kurczaka - indykiem :) W tym daniu zamiast indyka można użyć oczywiście wcześniej wspomnianego kurczaka lub nawet schab. Składniki: 5 kotletów z indyka (może być pierś, tylko należy ją podzielić na cieńsze plastry) 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 zwykły 80 ml śmietany
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com