mnie kulinarnie. Tym razem ja robiłam za pomoc kuchenną :-), a gotowała Starsza. Sajgonki smażyłyśmy na patelni, jednak następnym razem w ruch pójdzie frytownica. Sajgonki z kurczakiem Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 spora cebula 1 marchewka 1 garść namoczonych wcześniej grzybów Mun 1/2 szklanki pędów bambusa 1/2 szklanki kiełków sojowych2 szklanki pokrojonego makaronu sojowego, uprzednio zalanego wrzątkiem 1 cm kawałek
Kulinarne przygody Gatityidelane danie na dzisiejszą tepmeraturę. Na przekąskę, na lekki obiad... Do tortilli możemy włożyć to na co mamy ochotę. Dziś u mnie padło na kurczaka :-). Wraps z kurczakiem Składniki:1 pierś z kurczaka2 pomidoryparę listków sałaty rzymskiej lub innej1 czerwona cebula1 szklanka jogurtu naturalnego1 ząbek czosnku1 łyżka posiekanego koperku1 łyżka posiekanego świeżego oreganosól, pieprzolej5-6 pszennych tortilliWykonanie:Kurczaka kroimy
Kulinarne przygody Gatityplacki z cukinii, które czasami przygotowuję, ale są bardziej bogate. Jak ktoś nie chce się bawić w luzowanie kości z kurczaka, to zamiast udek z kurczaka można wykorzystać piersi z kurczaka. Przedstawiam Wam mój pomysł, na smażone kotleciki z kurczaka i cukinii. Składniki: 2 udka kurczaka 1 cukinia 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięśrednio przyrumienione. Te kotleciki przypominają trochę kotleciki z kurczaka i cukinii, które czasami przygotowuję, ale są bardziej bogate.Można również przygotować te kotleciki zastępując schab kurczakiem, można wykorzystać piersi z kurczaka lub mięso z udek, mięso z indyka też się nadaje. Przedstawiam Wam mój pyszny pomysł na smażone kotleciki z siekanego schabu. Składniki: 8 plastrów schabu 1 mała czerwona papryka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięciasta lub babeczek. Do wykonania curry użyłam dyni w zalewie słodko-kwaśnej, jednak spokojnie możecie użyć świeżego warzywa. Curry z dynią kurczakiem Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 małej papryki czerwonej ½ małej papryki zielonej 200 g dyni w zalewie słodko-kwaśnej (do kupienia w Lidlu) lub ewentualnie świeża dynia 1 mała cukinia 200 ml mleka kokosowego
Mania Gotowaniaużywa go zwykle do smażenia, nie wiedząc, że może mieć on milion innych zastosowań, takich jak na przykład: Pieczenie – oleju rzepakowego możesz użyć zarówno do pieczenia mięs (natrzeć nim kurczaka, polać pieczeń), jak też ciast. Zwłaszcza ojej rafinowany jest całkowicie neutralny smakowo i zapachowo, przez co pozwala zastąpić roztopione masło czy margarynę w przepisach na słodkie wypieki; Sałatki – dressing(...)rozwoju małego organizmu, a neutralny smak to również spory plus – niektóre dzieci nie tolerują przecież smakowych innowacji. Jedno z moich dań przygotowanych z olejem rzepakowymSOCZYSTY FILET Z KURCZAKASkładniki:1 pierś z kurczakado marynaty:3 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka octu jabłkowegołyżeczka rozmarynusólFilet podzielić na porcje. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso. Odstawić na 60 min. do lodówki.Mięso smażyć
kolorowotorcikowodressing: 4 łyżki oliwy extra vergine, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka soku z cytryny, sporo świeżo zmielonego pieprzu, trochę soli na grillowanego kurczaka (opcjonalnie): 1 podwójna pierś z kurczaka, sól, pieprz, wędzona papryka pimenton (ewentualnie zwykła słodka), trochę oliwy do nasmarowania patelni grillowej Przygotowanie: W małej miseczce lub słoiku połącz składniki dressingu. W misce delikatnie wymieszaj pomidory, brzoskwinie(...)piórka cebuli i zioła. Jeżeli podajesz sałatkę z grillowanym kurczakiem, umyj mięso i oczyść z włókien. Pokrój na 4 części. Ja zazwyczaj odkrawam polędwiczki (czyli nieduży podłużny kawałek mięsa odstający od piersi), zaś samą pierś kroję na dwa cienkie filety prowadząc nóż równolegle do deski. Jeżeli brzmi to dla Ciebie zbyt skomplikowanie, przekrój po prostu każda z piersi
Chilli Czosnek i Oliwawtedy sięgnąć po calzone, czyli pewien rodzaj pizzy zawijanej na kształt dużego pieroga. Nadzienie pieroga to kwestia smaku, zawartości lodówki, czy wyobraźni. Zero ograniczeń. Ja proponuję klasycznie, czyli pierś z kurczaka, pieczarki, oliwki i ser. A żeby pieróg był pięknie wyrośnięty proponuje pewien trik czyli dmuchnięcie pieroga, o którym przeczytacie w przepisie. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: na 2 porcje 2 piersi z kurczaka mały jogurt naturalny papryka słodka kurkuma mięta sól pieprz mix sałat- lodowej, rzymskiej, świeżego szpinaku i rukoli pomidor mozarella lub feta przygotowanie: kurczaka myjemy, oprószamy solą i pieprzem. przekładamy do miseczki i zalewamy jogurtem wymieszanym z kurkumą, papryką i mięta wkładamy do lodówki na ok. pół godziny w międzyczasie kroimy pomidora(...)mieszamy z umytą i osuszoną sałatą kurczaka wyjmujemy z lodówki i układamy na folii aluminiowej, tak aby udało nam się do zawinąć, zalewamy marynatą jogurtową i wstawiamy do nagrzanego na 180' piekarnika. pieczemy w zależności od wielkości piersi 30-40 minut. upieczoną pierś wyjmujemy z piekarnika kroimy w plasterki i układamy na sałatce. Polewamy jogurtem. Serwujemy z pieczywem czosnkowym
Luźna KuchniaPełne smaku, kotlety drobiowe z pieczarkami i serem. Składniki: pierś z kurczaka (około 500 g) 500 g pieczarek 200 g sera żółtego 4 jajka 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka mąki pszennej 3 łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka (z małym czubkiem) soli ------------------------------------------- olej do smażenia Wykonanie: Pierś tniemy na malutkie kawałeczki. Pieczarki kroimy
Smak mojego domupoziomie mostka. W ten sposób można również kurczaka z powodzeniem na płasko zamarynować, a później upiec na grillu, usmażyć na patelni czy nawet ugotować na parze. Kładziemy sobie kurczaka na desce, piersiami do dołu. Ostrym nożem lub nożyczkami wycinamy mu cały kręgosłup, od kuperka do szyi. Kości kręgosłupa razem z kuperkiem i szyjką wyrzucamy (lub zostawiamy sobie do wywaru), odwracamy(...)kurczaka i przygniatamy go mocno obiema dłońmi pomiędzy piersiami. Gotowe! Rozpłaszczonego kurczaka nacieramy zużywając 2/3 mieszanki oleju i przypraw – nie tylko po skórce, ale najważniejsze żeby zrobić to pod skórką – w kurczaku zagrodowym łatwo oddzielić ją od mięsa i włożyć tam dłoń. Nacieramy mięso mocno, dokładnie – wszędzie. Pozostałą w miseczce mieszankę przypraw rozcieńczamy 3 łyżkami oleju i wlewamy do warzyw
Karo in the KitchenJeden z moich kulinarnych eksperymentów. Połączenie smaku dyni z musztardą i miodem jest fantastyczne, polecam! Kurczak marynowany (2-3 porcje): 2 piersi z kurczaka 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka sosu sojowego 2 łyżki oleju słonecznikowego Puree (2-3 porcje): 0,5 kg dyni 1 duży ziemniak sól, pieprz świeża bazylia CZAS(...)PRZYGOTOWANIA: 80 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1/ Kurczaka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i każdą pierś przecinamy przez środek na dwa cienkie filety. W misce łączymy musztardy, miód, sos sojowy i olej. Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania puree. 2/ Dynię kroimy na pół księżyce, pestki wyrzucamy, przy pomocy obieraczki
My Culinary ArtChodźcie na szybki obiad! Latem nie chce się stać przy garach! Pożywny, aromatyczny i zdrowy. Wystarczy 20-30 minut! Co nam trzeba? 200g kaszy bulgur duża pierś z kurczaka 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia przyprawy: po pół łyżeczki: soli, pieprzu ziołowego, curry, papryki słodkiej, papryki ostrej, szczypta kolendry + 1 jajko Wok -u mnie zawsze ukochane Ballarini Robimy! Kaszę gotujemy(...)czasie pierś tniemy na drobną kostkę. Przyprawy roztrzepujemy z jajkiem. Do tego wrzucamy naszą pierś, mieszamy dokładnie, aby mięso „oblepiło” się przyprawami. Odstawiamy na 10minut. Rozgrzewamy w woku łyżkę oleju i wrzucamy mięso. Smażymy na złoto. Ugotowaną, odcedzoną kaszę dorzucamy do usmażonego już kurczaka, mieszamy całość. Gorące wykładamy na talerz i podajmy z zieleniną- u mnie kiełki. Smacznego
LatosiowydomSkładniki: 500 g piersi z kurczaka 200 g mąki pszennej 1 jajko 200 ml wody 40 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne sól, pieprz czarny olej do smażenia Sposób wykonania: Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę, oprószamy solą, pierzem czarnym i cayenne. Do blendera wrzucamy składniki ciasta: mąkę, jajko, wodę, wiórki kokosowe, cukier, pieprz czarny
Qchnia po prostuSkładniki: * 2 piersi z kurczaka * 20 dag zielonego groszku (u mnie mrożony) * 1,5 l. bulion (może być z kostki) * 1 zielona papryka * 1 cebula * pół szklanki ryżu * łyżka mąki * 2 łyżki śmietany * 2 łyżki curry * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni na rumiano. Przekładamy do garnka. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy
Pobite gary Barbary