suszona bazylią i cebulą. A szpinak nabiera jeszcze bardziej kremowego smaku dzięki plastrom sera! Także więc zakasajcie rękawy i do dzieła. Do przygotowania potrzebujemy: 600 g fileta z piersi kurczaka (2 podwójne) 2 łyżki masła 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex 3 ząbki czosnku 120 g sera camembert z ziołami 10 plastrów wędzonego boczku 1 puszka krojonych pomidorów(...)cebulę. Wlewamy krojone pomidory wraz z zalewą. Doprawiamy solą, pieprzem, suszoną natką pietruszki oraz bazylią. Dusimy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Przelewamy do naczynia do zapiekania. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem z każdej strony. Doprawiamy sola i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na każdym płacie mięsa układamy sporo szpinaku oraz kilka plastrów sera camembert. Zwijamy ciasno
VioletoweKucharzenieprzepyszne. Zjedliśmy je z chlebkami naan . Idealne, nawet chyba bardziej nam spasowały niż jakiś tam ąę ryż. Chociaż z ąę też byłoby ok. Składniki: 1 duża pierś kurczaka pół kalafiora 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 chili pół szklanki wody mała puszka mleka kokosowego pół łyżeczki curry pół łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki mielonego imbiru szczypta cynamonu sól(...)olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek smażymy na oleju rzepakowym. Dodajemy do tego pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, plasterki chili i różyczki kalafiora. Od razu dosypujemy wszystkie przyprawy i smażymy około minuty. Całość zalewamy wodą i mleczkiem kokosowym gotujemy pod przykryciem parę minut – do miękkości kalafiora. Na koniec doprawiamy jeszcze solą, jeżeli
KardamonovyWymarzona przystawka. Wytrawne kulki z winogronem w środku, bajka. ugotowana pierś kurczaka 250 g żółty ser 30 g 1 jajko ugotowane na twardo majonez 3 łyżki ketchup 2 łyżki papryka ostra i słodka po szczypcie sól, pieprz natka pietruszki 1 łyżeczka żółty ser ok. 90-100 g do obtaczania kulek zielone winogrona bez pestek ok.12 sztuk Wychodzi(...)sporych kulek. Drobniutko posiekać soczystą pierś kurczaka, dodać starte jajko i żółty ser. Dodać majonez, ketchup, natkę pietruszki i przyprawić solą i pieprzem. Winogrona opłukać i osuszyć. Zetrzeć ser do obtoczenia. Z masy mięsnej formować kulki w środek wkładać winogrono, zlepić kulkę. Gotowe kulki obtaczać w serze. Schłodzić minimum 30 minut
Smaczne mojedomową imprezę. Sałatka jest bardzo smaczna, więc polecam ją przygotować. Do przygotowania sałatki gyros będziemy potrzebowali: 1 kapusta pekińska (nie za duża) około 600 g filetu z piersi kurczaka 1 puszka kukurydzy (puszka 400 g) 1 papryka czerwona ogórki konserwowe (około 200 g) 1 cebula czerwona (około 100 g) 5 łyżek majonezu 3 łyżki ketchupu pikantnego przyprawy: 3-4 łyżeczki(...)przyprawy gyros sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sałatka gyros Przygotowanie: Filet z piersi kurczaka kroję w cienkie paseczki i przekładam do miseczki. Następnie dodaję przyprawę gyros, dokładnie mieszam i odstawiam na czas przygotowania pozostałych składników sałatki. Kapustę pekińską obieram z wierzchnich liści, drobno kroję i przekładam do miski. Umytą i oczyszczoną
Uwaga Babcia Gotujepomysł na obiad idealny. Zdecydowanie przepis ten wpisuje się w letnią propozycję na końcówkę lata! Składniki (na 2 -3 porcje): 120 gram makaronu Lubella Świdry 300 gram piersi kurczaka 3 małe cukinie garść orzechów włoskich 50 gram parmezanu 1 cebula 1 ząbek czosnku garść świeżej bazylii 1 szklanka bulionu warzywnego(...)łyżki śmietany 18% sól i pieprz oliwa z oliwek do smażenia Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Na oliwie z oliwek smażę cebulę i czosnek. Dodaję pokrojoną pierś kurczaka i smażę składniki kilka minut. Cukinię kroję i również smażę z pozostałymi składnikami. Wlewam bulion i redukuję go o połowę. Dodaję śmietanę i doprawiam solą oraz pieprzem sos. Parmezan
Mango Papajaoctem balsamicznym Coteca. Ja ten krem kupiłam nieco z przypadku, ale zakochałam się w jego smaku i używam go regularnie do różnych sałatek. Sałatka zawiera też kawałki usmażonej piersi kurczaka, a owocowego, lekkiego charakteru nadają winogrona oraz jabłko. Aby całość nie była „nudna” jest też element do pochrupania, w postaci różnego rodzaju orzeszków. Nie byłabym też sobą, gdybym(...)zdjęciu w tle druga sałatka – Gyros. Była jeszcze jedna, z orzeszkami ziemnymi, jabłkiem i tuńczykiem około 100 g świeżego szpinaku (najlepiej małe listki) 50 g roszponki 1 duża pierś kurczaka po 130-150 g winogron zielonych i różowych/lub ciemnych, najlepiej bezpestkowych garść/dwie orzechów – u mnie po trochę włoskich, laskowych, nerkowców oraz ziemnych 1 jabłko
Smaki Na Talerzugarnka tą obraną i pokrojoną;)) - porcja rosołowa - 1 kostka rosołowa - 6 plasterków ananasa - pokrojonych w kostkę - sól, pieprz dla smaku - 2 szt zółtej grillowanej papryki - 1 grillowana pierś kurczaka - woreczek ryżu - świeża natka pietruszki - pół torebki curry - łyczeczka słodkiej papryki - szczypta kardamonu - szczypta cząbru - 5 dużych ząbków czosnku JAK PRZYGOTOWAĆ? Zaczynamy od przygotowani bulionu - na 3litry zimnej wody(...)części, posypujemy solą - również grillujemy. Po upieczeniu kroimy w kostkę i wrzucamy do naszego bulionu. Ja zostawiam kilka większych plastrów papryki, aby na koniec udekorować nimi zupę. Ugrillowane piersi kurczaka kroimy na pół - tak aby powstały dwa długie paski - kurczak przyda się nam na koniec - do udekorowania zupy na talerzu. Z naszego bulionu wyławiamy porcję rosołową, dodajemy kostkę
dlaSmaQSkladniki 3/4 szklanki ryżu 1 cukinia 2 kolorowe papryki 1 nieduża cebula trochę mrożonego zielonego groszku 2-3 pomodorki (ja użyłam z puszki) ryba (ja użyłam mrożonego mintaja) pierś kurczaka - akurat była w lodówce kilka krewetek (głównie ze względu na mojego męża:)) szafran kurkuma/curry (wiem, wiem to nie kuchnia indyjska, ale zobaczycie, jakiego fajnego smaku nabierze danie(...)chilli (ja użyłam suszonych płatków) ząbek czosnku sól, pieprz, oliwa z oliwek ok. pół litra rosołu z kury 1 cytryna Przygotowanie Ja wszystko zrobiłam na dużej patelni teflonowej. Pierś kurczaka trzeba pokroić w nieregularne kawałki, posypać lekko solą, curry i podsmażyć na oliwie - zdjąć kurczaka na osobny talerzyk. Warzywa pokroić w kostkę i zeszkliłć na oliwie z oliwek - najpierw
Kulinarne InspiracjeSezon truskawkowy. Uwielbiamy połączenie owoców z mięsem i zieleniną. Dlatego proponujemy taką sałatkę. Składniki wędzona pierś kurczaka 300 g szpinaku 200 g sera pleśniowego, łagodnego ok. 10 truskawek orzeszki piniowe Sos: 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka musztardy francuskiej 2 łyżki oliwy 1 łyżka wody mineralnej 1 łyżka miodu szczypta pieprzu Przygotowanie Umyłem szpinak i truskawki(...)Odciąłem z truskawek szypułki, pokroiłem je na połówki, większe na ćwiartki. Ser rozdrobniłem na małe kawałki. Wędzoną pierś kurczaka pokroiłem na plasterki. Na talerzu rozłożyłem szpinak, na nim kurczaka, posypałem truskawkami, uprażonymi orzeszkami piniowymi. Całość polałem sosem. Sos : wszystkie składniki dokładnie wymieszałem
R'n'G Kitchenrację - kasza jest bardzo zdrowa i będę ją przyrządzać częściej :) nie przepada za to za kukurydzą w potrawach, ale zjadł ze smakiem - dla mnie to sukces :) Składniki: 1 cała pierś kurczaka 2 torebki kaszy gryczanej (200g) 10-15 śliwek węgierek 1 puszka kukurydzy 2 szklanki wrzątku 1/2 kostki rosołowej 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej mielonej(...)łyżeczki szałwii 1 czubata łyżeczka lubczyku 1 płaska łyżeczka oregano 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich 1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego 2-3 łyżki oleju Sposób przygotowania: Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w kostkę (niezbyt małą). Kukurydzę odsączamy z zalewy (nie do końca - zostawiamy odrobinę). Śliwki dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek. Na patelni (u mnie ceramiczna) mocno
Kolorowy Przepisowniknotek, tylko szybki, konkretny przepis.Takie roladki moga byc doskonala alternatywa do gotowanego miesa drobiowego. Sposob ich obrobki jest bardzo prosty, fajny i szybki. Polecam.Roladki drobiowe z piekarnikaskladniki 2 duze piersi kurczaka lub 4 male 50g pistacji 1 galazka tymianku 3 lyzki serka smietankowego typu Almette czarny pieprz swiezo mielony 4 plastry boczku wedzonego mielona papryka slodka ewentualnie sol wykonanie
Przysmaki Karolkitradycyjnie serwowane w aluminiowych foremkach. Bardzo łatwe do przygotowania i bardzo syte. W dodatku każdy ma swoją osobną porcję :) Składniki: 6-8 średnich ziemniaków olej do smażenia 1 pojedyncza pierś kurczaka 1 łyżka przyprawy kebab shoarma (lub kebab-gyros) 10 dag żółtego sera 1/2 kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 ogórek świeży Sos: 200 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól(...)pieprz 1-2 ząbki czosnku oraz foremki aluminiowe Sposób przygotowania: 1. Składniki na sos wymieszać razem, doprawić solą i pieprzem i włożyć do lodówki, aby smaki się "przegryzły". Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę, oprószyć przyprawą kebab shoarma i włożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie usmażyć na rumiano na niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki obrać i pokroić na frytki
Na Ciasteczkowych PapierachSkładniki (na 1 porcję) - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - łyżeczka oleju (ok. 5 g), - 4 garście świeżego szpinaku (ok. 100 g), - ząbek czosnku, - 1/3 opakowania sera feta (ok. 89 g), - jajko (ok. 50 g), - 1/2 szklanki mleka 2% (ok. 125 ml), - 1/4 szklanki mąki pszennej typ 500 (ok. 39 g), - 1/4 szklanki mąki pszennej(...)przyprawy: pieprz. Sposób przygotowania 1. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oleju, pieprzu i podsmażamy na patelni. 2. Do mięsa dodajemy szpinak, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dusimy kilka minut (aż szpinak zmięknie). 3. Do kurczaka i szpinaku dodajemy pokruszony ser feta. 4 . Miksujemy jajko z mlekiem. 5. Dodajemy do masy mąkę i miksujemy przez chwilę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachokazały się bezpodstawne . :) Po raz kolejny, metodą prób i błędów, powstał pikantny sos w kolorze pomarańczowym, choć ni marchewki, ni pomarańczy w nim się nie uświadczy. ;) 1 średnia, podwójna pierś kurczaka 1 szklanka makaronu penne 6 łyżek słodkiej śmietanki 30% 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku pół sporej cytryny sól morska i pieprz czarny (świeżo mielone) 1 łyżeczka pieprzu(...)słodkiej papryki w proszku warzywna przyprawa uniwersalna/ 2 bulionowe kostki warzywne pół pęczka świeżej pietruszki olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki mąki pszennej sos sojowy do smaku Filet z piersi kurczaka płuczemy pod zimną, bieżącą wodą, po czym osuszamy. Kroimy je w niezbyt dużą kostkę i przerzucamy do miski. Oprószamy mięso dość obficie solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Dobrze jest
Kuchenna KontrrewolucyaSkładniki (na 1 porcję) - mała cebula (ok. 70 g), - 2 łyżeczki oleju (ok. 10 g), - pół woreczka kaszy pęczak (ok. 50 g), - mięso z piersi kurczaka (ok. 150 g), - 1/2 pęczka botwinki (ok. 140 g), - ząbek czosnku, - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Szklimy drobno pokrojoną cebulę na łyżeczce oleju. 2. Obieramy buraczki i kroimy w plastry(...)cebuli dodajemy buraczki, kaszę i smażymy ok. 1-2 minuty. 4. Całość zalewamy 3/4 szklanki wody i gotujemy ok. 20 min. (najlepiej pod przykryciem). 5. Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w łyżeczce oleju, soli, pieprzu i smażymy na patelni teflonowej. 6. Do kaszy dodajemy usmażonego kurczaka, posiekaną botwinkę i dusimy ok. 10 min. 7. Całość doprawiamy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach