U mnie w domu od zawsze królowało „kurze jedzenie”. A dokładniej mówiąc pasta jajeczna ze szczypiorkiem. Można nią smarować chleb, albo jeść łyżeczką. Ja przygotowuję ją
Dieta bez mlekaCurry to mój ulubiony gulasz na szybko. Z czym? A z tym co akurat jest w lodówce. Tym razem były w niej pieczarki, jedna pierś, piękny pęczek dymki i otwarta puszka mleczka kokosowego. Cóż innego mogło z tych składników powstać? Oczywiście curry. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikdanie nie byłoby pełne. Ja pokroiłam mięso w dość dużą kostkę, ale myślę, że lepiej sprawdziłyby się jeszcze ciut mniejsze kawałki, takie „na raz”. 2 pojedyncze piersi kurczaka 100 g wiórków kokosowych 1 szkl. mąki 1 szkl. mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia sól, pieprz Dodatkowo: sos słodko-kwaśny Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem
Smaki Na TalerzuBudyń jaglany to deser, na który możemy sobie pozwolić bez żadnych wyrzutów sumienia. To także świetny sposób na przemycenie zdrowej kaszy jaglanej do diety. Ten budyń
Dieta bez mlekaSkładniki: piersi z kurczaka – najlepiej ze skórą i kostką – po jednej na osobę pomidorki koktajlowe pieczarki zielone oliwki czosnek chili natka pietruszki bulion z kury, albo woda od gotowania makaronu białe wino oliwa z oliwek Oliwki pokroić w plastry, niezbyt cienkie, podobnie postąpić z pieczarkami i pomidorami. Posiekać pietruszkę, pokroić w grube plasterki czosnek. Kurczaka przyprawić solą
stajnia gołębie od kuchnizobaczyłam przepis na sałatkę z kapusty pekińskiej w dosyć ciekawym i niebanalnym połączeniu postanowiłam ją spróbować. Bardzo nam smakowała. 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1 puszka mandarynek 400 g piersi kurczaka lub indyka 50 g sera gouda, startego na drobnych oczkach tarki 150 g jogurtu naturalnego 100 g kremówki 2 łyżki octu winnego 3-4 tosty pszenne sól, pieprz cukier
Smaki Na Talerzuniesprawiedliwa w tej kwestii, ale ja ich nie dałam rady zjeść, za to mój mąż wsuwał ze smakiem:) Napiszę więc tylko na koniec, że nie są dla każdego;) 500g piersi z kurczaka 2-3 łyżki oleju sok z połowy małej cytryny 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego/kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu
Smaki Na Talerzupaprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem. Wlać sok z cytryny, oliwę z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Trzeba sprawdzić smak i doprawić do smaku. Przygotowanie mięsa – piersi kurze pokroić w 1,5 cm grubości długie paski. Wszystkie przyprawy wymieszać razem i dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso
Kuchnia PokoleńSkładniki na 4 osoby : 1/2 opakowania makaronu muszelki ( 250 g ) 200 ml kremówki 30 % 1 łyżka słodkiej papryki mielonej 1 łyżka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 piersi z kurczaka ( pojedyncze ) 1 cebula 1 papryka czerwona , spiczasta 6 pieczarek parmezan do posypania 1 łyżeczka cukru ( pełna , bez obaw, nie będzie słodkie ) sól do smaku Makaron najlepiej ugotować, według
Ogrodnik w podróżyZrobiłam je na lunch do pracy. Bardzo wygodne do przygotowania w pracy, tylko podgrzać i gotowe. Podawać z ryżem lub indyjskim chlebkiem. Piersi kurze pokroić w kawałki o grubości palca. Cebulki pokroić drobno, czosnek posiekać i lekko zmiażdżyć. Imbir oskrobać i zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulki i smażyć chwilkę. Muszą lekko zmięknąć. Dodać imbir, kolendrę
Kuchnia Pokoleńwrzucić do moździerza i utrzeć. Dodać również ocet winny, oliwę z oliwek, sok z cytryny, sos chilli, sos sojowy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na później. Przygotowanie kurczaka – piersi kurze doprawić solą i pieprzem ziołowym oraz oregano, bazylią, tymiankiem, papryką słodką i ostrą w proszku. Dokładnie wymieszać i zostawić na chwilkę. Grill elektryczny rozgrzać i położyć kawałki kurczaka. Smażyć
Kuchnia Pokoleńvegetę. Do garnka wrzucić marchew i kalarepkę, doprawić solą do smaku. Gotować około 8 minut. Warzywa muszą być miękkie, ale się nie rozpadać. Odcedzić płyn zachować. Przygotowanie mięsa – piersi kurze pociąć wzdłuż na pół i następnie na szerokie kawłki. Doprawić solą, pieprzem, kurkumą, papryka słodką i suszoną natką pietruszki. Dokładnie wymieszać i obtoczyć przyprawami. Na patelni rozgrzać olej
Kuchnia PokoleńLubię takie dania. Szybkie i na dodatek bardzo smaczne. Kurczak marynowany w jogurcie/kwaśnej śmietanie nabiera wspaniałej kruchości. Jest delikatny i soczysty. Wart wypróbowania. Polecam. 2 duże piersi z kurczaka 200 ml jogurtu greckiego 2 płaskie łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 jajko sól, pieprz mąka do obtoczenia Umyte i oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki (mniej więcej tej samej
Smaki Na Talerzupatelni i piekarnika, ale co tam;) Grunt, że zachcianka spełniona:) Szaszłyki wyszły bardzo delikatne. Czosnek i cytryna zawarte w marynacie są lekko wyczuwalne. Smakują wyśmienicie. 3 pojedyncze piersi kurczaka kawałek cienkiej kiełbasy 1-2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 mała cienka cukinia kilka małych pieczarek
Smaki Na Talerzupracy, a efekt jest pyszny. Jeśli całość podzielimy na dwie porcje, to jedna będzie miała tylko 230 kcal. Idealna na dietetyczny obiad! Składniki: dwie młode cukinie dwa,ząbki czosnku pierś z kurczaka dwie łyżki ziaren (słonecznik, dynia, sezam) chili, sól, pieprz, pieprz ziołowy łyżka oleju Przygotowanie Słonecznik prażymy na suchej patelni. Cukinię dokładnie myjemy i odcinamy końce i przekrawamy wzdłuż
e-PrzepisyKulinarne