czuć się w nim wyjątkowo swobodnie. Miejsce, w którym obsługa dba o każdy detal i jest na najwyższym poziomie. Zamówione przez nas jedzenie wyglądało i smakowało rewelacyjnie. Wędzona pierś gęsi z prażonym jajkiem i szparagami oraz plastry dzika z sosem z zielonego pieprzu z tagiatelle i borowikami były tylko przekąskami, ale pozwoliły nam odczuć jak wyjątkowe jest to miejsce(...)znajduje się w centrum Krakowa i droga od hotelu zajęła nam ok. 10 minut. Plastry dzika z sosem z zielonego pieprzu z tagiatelle i borowikami (25 zł) Wędzona pierś gęsi podana z prażonym jajkiem i szparagami - Menu Sezonowe (25 zł) 2. Wierzynek , Rynek Główny 16, Kraków Pamiętam chwile kiedy jako mała dziewczynka słyszałam opowieści babci o Wierzynku
Plate of Joyprzez pieczeniem, aby doszedł do temperatury pokojowej. Indyka wyciągamy z marynaty i dokładnie osuszamy, związujemy nogi i wykładamy na ruszt, na blaszkę. Pieczemy w 210 stopniach przez 45 minut piersiami do dołu, po tym czasie przekładamy indyka piersiami do góry i pieczemy w 160-170 stopniach przez jakieś 4 - 4,5 godziny. Jeśli indyk za bardzo się rumieni przykrywamy
Plate of JoyPrzemysłam Kopania i Kamil Przewdziecki - zdobywcy III miejsca - przygotowali łososia a’la Ceviche. Kaczka / topinambur / czerwona kapusta (Igor Antoszewski, Michał Wester) Składniki na 4 porcje: Kaczka: 2 piersi z kaczki, sól, pieprz Puree z topinamburu: 200 g topinamburu, 80g masła, 100 ml mleka, sól, pieprz Chipsy z jarmużu: 150 g jarmużu, 300 ml oleju Czerowna kapusta(...)pieprzem. Kaczkę smażyć od zimnej suchej patelni, powoli wytapiać tłuszcz i ciągle go zbierać. Piekarnik nastawić na 160°C. Kiedy skóra będzie złota a tłuszcz wystarczająco wytopiony umieścić pierś w piekarniku i piec około 10 minut. Wyjąć kaczkę z pieca i odstawić w ciepłe miejsce na kilka minut żeby mięso odpoczęło. 2. Topinambur dokładnie obrać i pokroić w drobną kostkę
Plate of Joymożna sobie na takie rarytasy pozwolić. Każdy z nas jest tylko człowiekiem. ;) Bites'y idealnie komponują się z frytkami z piekarnika i sosami, np. pomidorowym i czosnkowym. Potrzebujemy: pojedyncza pierś z kurczaka 2 łyżeczki przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu od Przyprawy Premium 2 łyżki oleju rzepakowego dodatkowy olej do smażenia mąka do panierowania Pierś z kurczaka kroimy na małe prostokąty
MamaOskarkaSkładniki: 2 sałaty rzymskie, 2 sztuki marchewki, 2 łyżki sosu sojowego, imbir, 3 torebki ryżu, sos chilli, orzechy włoskie, 2 piersi z kurczaka, 3 łyżeczki oleju sezamowego Sposób przygotowania: Na rozgrzany olej wrzucamy poszatkowana sałatę,cienko pokrojoną marchewkę(wiórki) i smażymy ok 4 minut,dodajemy sos sojowy i posiekany imbir.Danie podajemy z usmażoną w panierce piersią z kurczaka,ryżem
Wielki apetytSkładniki: 1 sztuka pierś z kurczaka, 100 gram masła orzechowego, 2 łyżeczki octu, 3 ząbki czosnku, imbir mielony 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 2 łyżeczki cukru brązowego, 200 ml wody, 2 łyżeczki sosu sojowego, sól, pieprz Sposób przygotowania: Z masła orzechowego,oliwy,sosu sojowego,octu i przypraw robimy marynatę.Wrzucamy do niej kawałki piersi z kurczaka i marynujemy 20 minut.Nast
Wielki apetytpisałam wam na Fanpag'u Wielkiego apetytu na FC puściłam dziś wodzę fantazji i poszalałam w kuchni. Przygotowałam dla was coś nowego i bardzo smacznego. Składniki: Pierś z indyka Makaron Lubella- pióra suszone pomidory w oliwie kilka czarnych oliwek świeże listki bazylii mini kulki mozzarelli suszony czosnek papryka słodka oregano pieprz czarny suszona szałwia sól morska Sposób(...)przygotowania: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie ok.8-9 minut (musi być al dente). Rozbijamy pierś z indyka i smarujemy ją odrobina oliwy (z której wyjęliśmy suszone pomidory). Na mięsie układamy oliwki,makaron napełniony paseczkami pociętej mozzarelli, suszone pomidory i bazylię. Zwijamy ciasno roladkę (tak aby składniki wewnątrz w miarę możliwości pozostały na swoim miejscu), smarujemy ją z wierzchu oliwą
Wielki apetytSzybka, smaczna i zdrowa sałatka przypadnie do gustu wszystkim- zwłaszcza tym którzy są na diecie przed zbliżającym się latem. Składniki: pomidor jajko ulubiona sałata cykoria pierś z kurczaka papryka papirus -kurczak z papryką (Winiary) krem balsamiczny (ja dodałam o smaku figowym) Sposób przygotowania: Jajko gotujemy na twardo i studzimy. Pierś z kurczaka smażymy na papirusie wg. przepisu z opakowania. Sałatę
Wielki apetytSkładniki: 150 g makaronu świderki Czaniecki, 2 piersi kurczaka, 5 zielonych szparagów, 300 ml śmietanki 30%, 1/4 naparu zielonej herbaty, 1 łyżka oliwy z oliwek, pestki dyni, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej słodkiej papryki, czerwony pieprz ziarnisty, czarny pieprz mielony, sól. Przygotowanie: Makaron ugotowałam al dente w osolonej wodzie. Piersi kurczaka pokroiłam w kostkę, zamarynowałam w czerwonej papryce, czarnym pieprzu, soli
Aga w kuchninajpiękniejszych wynalazków kucharzy. Delikatne mięso pełne smaku, niezwykle soczyste i wprost uzależniające. Mniam. Do tego chlebek pita lub naan oraz surówka coleslaw i jestem w niebie. Potrzebne nam: - 2 piersi z kurczaka (pojedyncze) - opakowanie zupy cebulowej w proszku - olej rzepakowy - sól - pieprz - kostka masła Przygotowanie: Zupkę cebulową wymieszać z 3 łyżkami oleju, solą oraz pieprzem i nasmarować umyte i pokrojone(...)mniejsze kawałki piersi kurczaka. Odstawić na 1-2 godziny do zamarynowania. Następnie na patelni rozgrzać trochę masła i smażyć na nim kotleciki z kurczaka przez 3-4 minuty z każdej strony. Przez cały czas smażenia dodawać po trochu masła i polewać nim wierzch mięsa. Dzięki takiej maślanej kąpieli mięso będzie niezwykle soczyste i smaczne
W poszukiwaniu inspiracjiPyszna sałatka z grillowanym kurczakiem w słodkiej odsłonie. Słodyczy nadają słodkie winogrona i rodzynki. Słodkość delikatnie przełamuje kwaskowy sos balsamiczny i wszystko idealnie się komponuje smakowo. składniki: 500 g piersi z kurczaka 400 g różowych winogron 1 mała główka sałaty lodowej 150 g bakalii, u mnie mieszanka studencka Kresto 1 serek camembert olej Rapso sos balsamiczny Piersi rozkroić
Monia miesza i gotujeŚwietna sałatka z grillowanym kurczakiem, truskawkami i niebieskim serem pleśniowym, której smak podkręca rukola. Doskonale sprawdzi się nawet jako lekkie danie obiadowe :) SKŁADNIKI 1 duża pierś kurczaka 100 g rukoli 150-200 g truskawek 100 g niebieskiego sera pleśniowego 3 łyżki pestek dyni oliwa do smażenia sól, pieprz Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu(...)balsamicznego 1 łyżeczka płynnego miodu PRZYGOTOWANIE Pierś z kurczaka oczyszczamy z żyłek i tłuszczu i kroimy w cienkie paseczki lub kostkę. Grillujemy lub podsmażamy na patelni (doprawiamy solą i pieprzem). Rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Truskawki kroimy w ćwiartki, ser w kostkę. Dodajemy do rukoli razem z kawałkami kurczaka. Polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy podprażonymi ( na suchej patelni
Moje Kuchenne RewelacjeNajwiększą sztuką jest dobór składników reszta to pikuś ;p. Smacznego! Składniki: roszponka kukurydza - puszka groszek konserwowy - puszka papryka czerwona tarty ser żółty do posypania dwa pomidory grzanki pierś kurczaka Sos czosnkowy: dwa ząbki czosnku oliwa z oliwek śmietana dwie łyżki pieprz i sól do smaku Wykonanie: Pierś kurczaka przyprawiamy pieprzem
Lubczyk i WaniliaLetnia zupa o bardzo delikatnym smaku. Kwaskowa. Zapach obłędny. Polecam! Potrzebujemy: 2 łyżki oleju 4 szalotki 2 marchewki 2-3 łodygi selera naciowego 250g piersi z kurczaka 2 cytryny 1,5 litra wody lub rosołu drobiowego ( tylko nie z kostki!!!) sól i biały pieprz 150g śmietanki 200g połamanego na kawałki spaghetti natka pietruszki do ozdoby W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy(...)poszatkowaną szalotkę, marchew pokrojoną w talarki oraz cienko pokrojony seler a także pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Duśmy przez około 10 minut mieszając od czasu do czasu. Bardzo cienko obieramy cytryny, pozbywamy się białej skórki jeżeli obraliśmy zbyt grubo. Do garnka dokładamy skórkę i sok z cytryn, zalewamy całość rosołem lub wodą. Gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/zbrzydł. Już nie mogłam na niego patrzeć. 5 lat przerwy to solidny kawał czasu :) Dlatego wczoraj na kolację zjadłam szaszłyki z ananasem w marynacie słodko-ostrej :) Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 czerwona papryczka chili 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki soku z puszki po ananasie 4 plastry ananasa z puszki sól świeżo mielony pieprz Piersi z kurczaka myjemy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com