Sałatka powstała bardzo spontanicznie. Potrzeba chwil. Kurczak karmelizowany z miodem i smaczny sos zrobiły swoje. Polecam. SKŁADNIKI: opakowanie rukoli ( lub mix sałat) 1 mała pierś z kurczaka podwójna 10 dag twrogu 1 czerwona cebula papryka słodka sól, pieprz zioła prowansalskie 1 łyżka miodu 2 jajka 2 pomidory 3 łyżki ziaren słonecznika Składniki(...)łyżeczki miodu 2 łyżeczki octu winnego 2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżki ziół prowansalskich WYKONANIE : Rukolę opłukać i osuszyć. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w małe paski. Oprószamy ziołami papryką, pieprzem , solą Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażmy mięso. Kiedy staje się białe wlewamy miód i smażymy, aż mięso się skarmelizuje
W kuchennym oknie EwyDoskonale smakuje z guacamole. Przepis przygotowany w ramach współpracy z serwisem ZpierwszegoTłoczenia.pl oraz Fooder.pl. Znajdzie się on w e-booku, którego mam przyjemność być współautorką:) Składniki: 1 kg piersi kurczaka 6 placków pszennej tortilli 50 ml oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią 1 papryczka chili 1 limonka 2 ząbki czosnku ½ pęczka kolendry 300 g sera gouda(...)chili 30 ml oleju kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią ½ pęczka kolendry sok z ½ limonki sól pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski (około 20 ml) i smażymy pokrojone piersi kurczaka. Doprawiamy je solą i pieprzem. Do usmażonego na złoty kolor mięsa dodajemy pokrojoną papryczkę chili, czosnek i cebulę pokrojone w plastry. Chwilę smażymy i przekładamy do miski
Smakowity Blog Kulinarnypożywny posiłek, idealny na uczczenie pierwszych wiosennych dni:) W sam raz dla lubiących wyraźniejsze smaki. Składniki (na 2 porcje): - 2 średniej wielkości cukinie (po ok. 350 g każda) - podwójna pierś z kurczaka - 100 g kaszy jaglanej - 2 średniej wielkości marchwie - cebula - ząbek czosnku - ok. 1/2 szklanki mleka - czubata łyżka serka kremowego - 1-2 łyżki oleju - 3 łyżki kukurydzy konserwowej(...)pieprzu i czosnku w proszku, sól - garść tartego sera - sok z cytryny do skropienia i natka pietruszki Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Odstawić. Pierś z kurczaka drobno posiekać i posolić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinie umyć, osuszyć, przekroić poziomo na 2 części. Wydrążyć środek. Miąższ posiekać na desce, przełożyć do miski średniej
Kuchnia Ellieproblem z kaczkami. Kiedyś kiedy piekłam całe nadziewane jabłkami smakowały mi bo tłuszcz się wytapiał , a kaczka była aromatyczna i wilgotna. Piersi z kaczki jakie teraz można kupić są jakieś inne. Nie znoszę mięsa pół krwistego , a jak pierś obsmażę i potem duszę to skóra robi się nie taka. Pewnie w końcu dojdę do czegoś metodą prób i błędów
Buniabaje w kuchniwielbicieli szpinaku ! A więc do dzieła ! :) Składniki: -200g świeżego szpinaku - 1 marchewka -pół papryki - pół cebuli - pół pomidora -koncentrat pomidorowy - 2 łyżeczki jogurtu naturalnego - 2 ząbki czosnku - 1 pierś z kurczaka - przyprawa do kurczaka - sól, pieprz Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Następnie przyprawiamy przyprawą do kurczaka, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek
Zdrowo kolorowo lifestylowoPrzepis mojej mamy, indyk szybki i smaczny, idealny jako ciepłe danie dla gości na imprezie, żeby samemu nie przesiedzieć wieczoru w kuchni ;) Składniki (porcja - zdjęcie): 140 g piersi z indyka 30 g ryżu (tu: ryż naturalny) 50 g papryki czerwonej 55 g kukurydzy z puszki (odsączonej) 1 łyżeczka (10 g) koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju przyprawy: kolendra mielona, chili, oregano(...)sól Przygotowanie: 1. Pierś z indyka kroimy na małe kawałki, solimy, smażymy na łyżce oleju. 2. W międzyczasie gotujemy na sypko ryż (ja zrobiłam to jak zawsze w parowarze - 40 min zalany wrzątkiem niewiele ponad poziom ryżu) 3. Paprykę kroimy w krótkie paski, zawijamy w folię i pieczemy w piekarniku aż będzie miękka. (Możemy także podsmażyć ją na łyżeczce oleju
Malowane smakiempotem móc się cieszyć pyszną zupą, nie tracąc całego wieczoru na gotowanie. Do dzieła! Składniki: 500 ml bulionu drobiowego, warzywnego (u mnie podstawą jest rosół z kaczki) 200 gram piersi kurczaka 1/2 dużego batata 2 marchewki garść fasolki szparagowej sok z 1/2 limonki łyżka cukru trzcinowego 1/2 puszki mleka kokosowego cebula dymka, świeże zioła do podania sól pieprz Marchewkę(...)batata obieramy i gotujemy w bulionie przez 8-10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną pierś kurczaka oraz fasolkę szparagową. Gotujemy kilka minut. Gdy warzywa zmiękną dodajemy sok z limonki, cukier trzcinowy oraz mleko kokosowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną dymką lub ulubionymi ziołami np. kolendrą
Mango Papajasmarować nadzieniem i zawijać. Odłożyć na 15 minut - po tym czasie kroić na kawałki i podawać w towarzystwie sosu czosnkowego. Nadzienie kurczakowe (na około 4-5 sztuk): 1 duża pierś z kurczaka suszone pomidory w zalewie (ja użyłam około 7-8 sztuk) około 2 dużych liści kapusty pekińskiej sol i pieprz do smaku Ostry sos pomidorowy z suszonych pomidorów(...)kaparami (ja kupuję takie: link ) umieścić w misie blendera, dodać posiekaną w drobną kostkę papryczkę chilli, doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie zmiskować na gładką masę. Nadzienie: pierś z kurczaka obgotować bądź przesmażyć na suchej patelni po czym pokroić w kostkę. Dodać pokrojone suszone pomidory, porwaną na mniejsze kawałki kapustę pekińską i doprawić do smaku. I tak jak poprzednio
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Piersi kurczaka nadamy nowy kształt. Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -2 ząbki czosnku -5 dkg masła -1/2 czerwonej papryki -natka pietruszki -sól, pieprz, słodka papryka -olej Drobno pokrojony czosnek mieszamy z masłem. Filety dzielimy na cieńsze płaty i rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Drobno siekamy natkę pietruszki. Paprykę kroimy w wąskie paski. Na mięso nakładamy porcję
Maminek kulinarnyprostu PYSZNY! Kurczak pieczony nadziewany pikantnym farszem, składającym się z kiełbaski chorizo, białej fasolki z puszki, pomidorów suszonych. Ten kurczak to nasz numer jeden! Głównie dlatego, iż pierś (ulubiona przeze mnie część kurczaka) wychodzi bardzo soczysta, delikatna. Do tej pory piersi w kurczakach pieczonych były zazwyczaj suche. Tu jest inaczej. Ten przepis to kolejna pozycja, pochodząca z książki „Gordon Ramsay
Moja Delicjaśmietanka”, bo słodka jest „śmietanka” a kwaśna „śmietana” :) Jeśli chcecie, aby danie było bardziej zdrowe, użyjcie makaronu pełnoziarnistego. Składniki: (3-4 porcje) 2 piersi kurczaka 350g-400g makaronu 200g różyczek brokuła bez łodyg 300ml śmietanki 30% (w wersji dietetycznej użyj słodkiej śmietanki mniej procentowej 12%, 18%) 10 pomidorków koktajlowych 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 garści(...)posiekanej natki pietruszki (z jednego pęczka) sól, pieprz 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Piersi umyj, oczyść, osusz. Pokrój na kawałki. Posól i popieprz. Na patelni rozgrzej olej, dodaj masło. Wrzuć mięso z kurczaka. Usmaż. Wyłóż na talerz. W dużym rondlu zagotuj wodę na makaron, posól. Gdy zacznie wrzeć wrzuć brokuły. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około
Moja Delicjataka ), najlepiej krojonych Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do temperatury 220C (termoobieg). Kurczaka umyć i osuszyć. Pokroić na 10 części ( nogi kurczaka podzielić na udo z kością i podudzie , piersi przekroić na pół). Otrzymamy części: 2 skrzydełka + 4 kawałki piersi + 2 uda + 2 podudzia (pozostały korpus zamrozić na później lub ugotować rosół). Każdą część z kurczaka owinąć w plaster szynki
Moja Delicjabyć ekspresowe, zdrowe, smaczne i powinna nastąpić chęć dołożenia. Dziś w roli głównej indyk w asyście brokuła i dipu czosnkowego. Odpowiedź na alarm "GOŚCIE". SKŁADNIKI: - brokuł, duża główka, - pierś z indyka, 1kg, - kukurydza, puszka, - jajka, 6, - pomidorki daktylowe, opakowanie, - Cebula czerwona, 4 - sok z ananasa, pół szklanki, - Ziarenka "Słoneczne Pole" + Dip czosnkowy: - czosnek, 2 duże główki (byle nie chiński) - serek(...)główek. Tym razem dałyśmy czosnek portugalski, więc jego ostrość jest zupełnie inna. Jeśli chodzi o serek i majonez to zawsze dajemy na oko i dodajemy tego co brakuje ). Wykonanie: Pierś z indyka myjemy, suszymy, kroimy w kostkę i nacieramy kombinacją przypraw (kurkuma, pieprz ziołowy, cayenne, czarny, odrobina domowej vegety). Zostawiamy tak mięso aby przeszło smakami. Im dłużej tak poleży
Wypisz Wymalujczosnku daje niesamowity smak i aromat :) Składniki : 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej 1/2 lub cała puszka kukurydzy kawałek pora 1 marchew durza 1 pierś pieczona 1 łyżka ziarenek Piekło niebo Ziarenkowo 1 sos grecki Knorr sól, pieprz i cukier do smaku 200 g kwaśnej śmietany 12 % Wykonanie : Kapustę umyć(...)drobno pokroić. Papryki umyć usunąć środek i pokroić w kostkę. Por pokroić w cieniutkie pół talarki Pierś pokroić w kostkę lub paseczki. Marchew obrać , umyć zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach . Kukurydzę odsączyć na sitku z wody. Wszystkie składniki razem wymieszać. Do śmietany dodać sos grecki, sól , pierz , i cukier do smaku ja dałam 2 łyżeczki ( możecie
Sama słodycz i szczypta chilipiersi z kurczaka 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej 1 łyżeczka imbiru 3 ząbki czosnku 2 łyżki sos sojowy 1 łyżka prażonych ziaren sezamu 2 łyżki oleju 1 łyżka oleju sezamowego OlVita Sos: 5 łyżek soku z cytryny 5 łyżek sok z pomarańczy 200 ml wody 2 łyżki białego octu winnego 2 płaskie łyżeczki(...)tłuszcz charakterystyczny dla kuchni orientalnej, ale warto go stosować do innych posiłków, ponieważ zawiera substancje obniżające ciśnienie i zmniejszające ilość cukru we krwi. Kurczak sezamowo-cytrusowy to potrawka z piersi kurczaka o bardzo intensywnym smaku pomarańczy z cytryną. Baza dania jest praktycznie identyczna jak w klasycznych daniach chińskich z tym, że tutaj jest mocno wzbogacana o smak soku i skórki
Świat Domowej Kuchni