pierś - 15998 przepisów (strona:386/1067)

Sałatka z kurczakiem, oliwkami i serem pleśniowym 203

Sałatka powstała specjalnie dla mężusia. Uwielbia czarne oliwki i ser pleśniowy więc stworzyłam dla niego pyszną kompozycję z tymi składnikami. składniki: 300 g piersi z kurczaka 100 g sera z niebieską pleśnią garść orzechów włoskich 2 garście roszponki 2 garście czarnych oliwek sól,pieprz olej do smażenia przyprawa do sałatek oliwa do skropienia Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę. Oprószyć

Monia miesza i gotuje
Drobiowa szynka gyros z szynkowaru 198

inna sprawa niż chemiczne jedzenie z marketu. Dzisiaj coś bardziej intensywnego w smaku, ale obiecuję, że będę również produkty delikatniejsze ;) DROBIOWA SZYNKA GYROS Z SZYNKOWARU Składniki: - około 500 gram piersi z kurczaka - około 500 gram piersi z indyka - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka żelatyny - gotowa przyprawa do gyrosa lub suszone: słodka papryka, chilli, pieprz, majeranek, tymianek, bazylia, kolendra, czosnek, cebula

Życie zamknięte w smaku
Pierś kurczaka w sosie słodko-kwaśnym z mango 125

składników, które niemalże zawsze są w domu. Idealnie komponuje się z ryżem, chociaż M. próbował też z makaronem (ale On łączy wiele smaków, których ja bym nie połączyła). PIERŚ KURCZAKA W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM Z MANGO Składniki: - 500 gram piersi kurczaka - 2 cebule - 300 mililitrów keczupu - 3-4 łyżki wody (opcjonalnie, jeżeli keczup jest bardzo gęsty) - 1 łyżka cukru - ocet

Życie zamknięte w smaku
Królik pieczony w sosie śmietanowym z cebulą 106

składników. Dodatkowo bloga tego odwiedza wiele osób, które są bardzo dalekie od eliminacji mięsa ze swojego życia. Przyznam szczerze, że królicze mięso mnie nie zachwyciło. Doceniłam jego delikatność (delikatniejsza pierś z kurczaka), niemniej nie uważam, aby było na tyle odmienne i niezwykłe, żeby częściej pojawiało się na moim stole. Nie wiem, czy to danie, odpowiednio przyrządzone z piersią kurczaka

Życie zamknięte w smaku
Cordon bleu 161

sobie wszystkie wspomniane zalety. Gwarantuje, że zachwyci niejedno podniebienie. Kluczem są wysokiej jakości składniki, które należy wykorzystać by mięso miało właściwy, bogaty smak ;) CORDON BLEU Składniki: - 2 piersi z kurczaka - 8 plastrów sera typu emmentaler - 4 plastry dobrej jakości szynki wędzonej lub suszonej - mąka - bułka tarta - jajko - olej - pieprz - sól Przygotowanie: Piersi przekrawamy wzdłuż i lekko rozbijamy przez folię. Solimy

Życie zamknięte w smaku
Pierś kurczaka w panierce miodowo-paprykowej 310

Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); PIERŚ KURCZAKA W PANIERCE MIODOWO-PAPRYKOWEJ Składniki: - 3 pojedyncze piersi z kurczaka - 3 łyżki płynnego miodu - mąka - olej - papryka słodka - papryka ostra - pieprz - sól Przygotowanie: Mięso oczyszczamy i osuszamy. Rozkrawamy

Życie zamknięte w smaku
Odwrócone roladki z kurczaka 121

zrazy, zraziki i cała gama podobnych potraw. Aby trochę urozmaicić tę potrawę zrobiłam odwrócone roladki z kurczaka, przez co filet z kurczaka stanie się mniej suchy. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka Plastry szynki Cebula Ogórek kiszony Sól, pieprz Papryka mielona Sznurek/ nitka olej Bulion warzywny Wykonanie W zależności od tego ile robimy roladek - tyle samo potrzebujemy plastrów szynki. Filety(...)kurczaka kroimy, rozklepujemy, doprawiamy solą i pieprzem. Na plastry szynki układamy piersi z kurczaka, kawałek cebuli oraz kawałek ogórka kiszonego. Całość posypujemy mieloną papryką, zwijamy w roladkę i zabezpieczmy ( owijamy ) nitką lub sznurkiem. Roladki obsmażamy na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem i dusimy ok 30 minut. SMACZNEGO Możemy do roladek zrobić sos wykorzystując wywar który powstał na bazie bulionu

Smaki Ewy
Kotlety z piersi z kurczaka moczone w mleku 168

zrobione kotlety nigdy nie będą suche a dzięki temu staną się jeszcze bardziej delikatne. Składniki: Piersi z kurczaka Mleko Mąka jajko Bułka tarta Sól, pieprz Ulubione przyprawy Wykonanie: Rozklepujemy kotlety z piersi z kurczaka przez folię ( nie porwiemy mięsa ). Do mleka dodajemy ulubione przyprawy oraz sól i przygotowane mięso. Całość zostawiamy na kilka godzin w lodówce  ( dobrze jest

Smaki Ewy
Leczo z cukinii i bakłażana 183

bakłażan 1 marchewka 1 cebula ( dałam czerwoną ) Pęczek pietruszki Puszka pomidorów lub świeże bez skóry 1 kiełbasa typu podwawelska lub inna albo różne ( można zrobić wersję bezmięsną ) 1 pojedyncza pierś z kurczaka Kilka pieczarek papryka mielona Sól, pieprz  ewentualnie vegeta Czosnek ( może być granulowany ) odrobina oleju Wykonanie: Cukinię i bakłażana kroimy w większą kostkę ( 2 cm ) wrzucamy do garnka(...)odrobiną oleju, podsmażamy i dalej dusimy. Następnie dodajemy kolejno pokrojoną marchewkę, cebulę, pieczarki, pierś z kurczaka, kiełbasę, pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem. Na koniec dodajemy poszatkowaną pietruszkę. Dusimy około 30 minut. SMACZNEGO Leczo możemy poddać pewnym modyfikacjom, a mianowicie zrobić z samej cukinii i dodać pokrojoną paprykę a jeżeli nie dodamy mięsa i kiełbasy, całość możemy umieścić

Smaki Ewy
Roladki z kurczaka z pieczarkami 167

Prosta, smaczna potrawa - nic dodać nic ująć. Oczywiście ilość można zmienić, z 8 pojedynczych piersi mamy 16 roladek. Składniki: 8 pojedynczych piersi z kurczaka 500 gram pieczarek 1 cebula 1 jajko ½ szklanki bułki tartej Sól, pieprz Mielona słodka papryka Nitka/ sznurek Olej Bulion / woda Wykonanie: Każdego  fileta kładziemy na desce i przekrajamy tak aby uzyskać dwa płaty ( poziomo ). Następnie

Smaki Ewy
Grillowane szaszłyki z ananasem 113

robić zarówno na tradycyjnym grillu jak i na elektrycznym, w domu i poza nim. Oczywiście podajemy je z sosem. Poniżej zaproponowałam sos majonezowo - pomidorowy, który polecam. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka Ananasy z puszki Vegeta Sól Papryka słodka - mielona Papryka ostra – mielona 1 łyżka oleju Patyki do szaszłyków Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na kawałki

Smaki Ewy
Naleśniki w trzech odsłonach 116

szpinakiem dodajemy pokruszony twaróg i mleko z jajkiem. Całość doprawiamy solą, pieprzem,  gotujemy mieszając do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji. SMACZNEGO Naleśniki z kurczakiem i pomidorami Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka Pomidory w puszce 2 ząbki czosnku Zioła prowansalskie Sól, pieprz olej Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy na kawałki ( podobnie jak do gulaszu )solimy i podsmażamy na oleju. Następnie

Smaki Ewy
Drobiowa szynka z szynkowara 125

płaska łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: Z kurczaka odkrawamy całe mięso ze skórą. Nie musimy robić tego bardzo dokładnie, pozostałą część zużyjemy do zupy. Niecałą połowę piersi kroimy w kostkę 1 ½ cm, dodajemy odrobinę soli. Do pozostałego mięsa dodajemy 2 łyżeczki soli, pieprz, gałkę muszkatołową i żelatynę. Mieszamy i pozostawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie mięso mielimy(...)skórki na średnich oczkach, pozostałe mięso na dużych oczkach. Wszystka razem łączymy, wraz z krojoną piersią i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w szynkowarze ( dodatkowo używam specjalnego woreczka ). Szynkowar wstawiamy do garnka z wodą i parzymy przez 1 ½ godziny w temperaturze do 90 o C. Wyjmujemy sprężynę, ponownie zamykamy i schładzamy. Pycha. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Klasyka nad klasykami – kotlet de volaille 153

Klasyczny kotlet de volaille nadziewany jest masłem i koperkiem lub  masłem ziołowym. Niekiedy zdarzają się kombinacje z serem, szynką itd., ale to już nie klasyka. Składniki: Dowolna ilość piersi z kurczaka ( dobrze gdy są średniej wielkości ) Masło ( schłodzone) Sól Pieprz Mąka Jajka Bułka tarta Olej Wykonanie: Pojedyncze piersi z kurczaka rozklepujemy przez folię, tak aby nie uszkodzić mięsa. Przyprawiamy

Smaki Ewy
Karczma „Sielska Zagroda” – kuchenna rewolucja w Nowym Dworze Gdańskim 178

zupy rybnej zdecydowaliśmy się na wołowe flaczki – poprawne, ale twarde i podane w temperaturze pokojowej. Daniem główny miała być pieczona kaczka. Nie wiem, dlaczego skusiły nas jednak pieczone kacze piersi na modrej kapuście! Z zazdrością spoglądaliśmy bowiem później na tych, którzy wybrali kaszkę pieczoną z jabłkami i otrzymali jej całą połówkę. Nie powiem, prezentowała się okazale a miny konsumentów świadczyły(...)okazały filet z kapustą czerwoną twardą i grubo krojoną ( a może rąbaną ). Zdumiała nas też kalkulacja: pół kaczki kosztuje tu 25 zł, a filet 24 – czyli cała reszta do piersi kosztuje tu tylko złotówkę. Kaczka, jak to kaczka – smaczna, ale bez fajerwerków. W karczmie znajdziecie też stoisko z wędlinami i produktami własnej produkcji na wynos – fajny pomysł i duży wybór

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania