rondelku masło i dodajemy ryż i pokrojoną w kostkę cebule. Smażymy do momentu, aż ziarenka będą przejrzyste. Dodajemy wino i redukujemy. Na osobnej patelni smażymy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka, pieczarki i papryczki. Dodajemy do gotującego się ryżu - mieszamy. Gdy wino odparuje wlewamy bulion - gotujemy pod przykryciem, aż ryż i reszta składników wchłonie cały bulion. Ryż powinien nabrać kremowej
Miksturownikzawsze musi być nudno.Tym razem do panierowania piersi do bułki tartej dodałam tarte migdały.Do tego pomidorowy sos i makaron,wyszło smacznie . Składniki: pierś z kurczaka 2 szt bułka tarta 3 łyżki migdały mielone 2 łyżki jajko 1 szt pomidory w puszce 1 szt cebula mniejsza 1 szt czosnek 3 ząbki olej z pomidorami 3 łyżki sól ,cukier,bazylia ,pieprz
Ala piecze i gotujePrzygotowanie: Jajko sparzyć we wrzątku, wybić do miseczki. Ubić delikatnie razem z olejem. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sos można przygotować w małym zakręcanym słoiczku. Pierś z kurczaka przyprawić i usmażyć na teflonowej patelni, odłożyć do przestygnięcia, pokroić w plastry, tak jak i mozzarellę. Sałatę opłukać, układać w salaterce listki. Na to odrobinę sosu, plastry kurczaka i sera
Magiczne Życie Martykoniec warto jeszcze dodać, że pod Marengo walczyli Polacy z legionów Dąbrowskiego – tego od Mazurka Dąbrowskiego. 800 żołnierzy zostało tam na zawsze. Składniki: 500 g kurczaka, najlepiej po połowie piersi i filetów z udek 1/2 szklanka mąki 2 szalotki lub jedna duża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wina Puszka całych pomidorów 8-10 pieczarek 10-12 krewetek surowych(...)mąkę na talerz i obtocz w niej mięso, strząśnij nadmiar. Rozgrzej w szerokim rondlu 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju. Kiedy masło się zapieni wyłóż na nie kawałki kurczaka. Smaż przez kilka minut na dość mocnym ogniu, żeby kurczak ładnie przyrumienił się z każdej strony. Krok 2 Następnie wlej do rondla szklankę wina, przy pomocy drewnianej szpatułki zeskrob
Niedzielny kucharzczerwona * pół zielonego ogórka * 4 korniszony * garść startego sera wędzonego * mała śmietana 10% * pół słoiczka majonezu * koperek * sól , pieprz Przygotowanie : Mięso bądź wędlinę kroimy w kostkę. U mnie pierś z kurczaka pieczona z przyprawą do kurczaka. Por siekamy w piórka i dodajemy do kurczaka. Kroimy pozostałe składniki w kostkę. Wsypujemy starty ser - idealnie pasuje ser wędzony, ale każdy inny będzie
Magiczne Życie Martypełna rozmaitych smaków i aromatów. Nie ma jednego, kanonicznego wykazu składników kurczaka Marengo, można natrafić na różne ingrediencje. My wzorowaliśmy się na przepisie Julii Child . Zrezygnowaliśmy z jajek sadzonych, często występujących w przepisach na kurczaka Napoleona, bo jak dla nas było to już za dużo dobrego. Zamiast całego kurczaka wykorzystaliśmy też wybrane kawałki mięsa na dodatek bez kości(...)żeby przyspieszyć proces smażenia. Jeśli macie czas przygotujcie danie z kurczaka z kością, sos będzie jeszcze bardziej esencjonalny. Na koniec warto jeszcze dodać, że pod Marengo walczyli Polacy z legionów Dąbrowskiego – tego od Mazurka Dąbrowskiego. 800 żołnierzy zostało tam na zawsze. Składniki: 500 g kurczaka, najlepiej po połowie piersi i filetów z udek 1/2 szklanka mąki 2 szalotki
Niedzielny kucharzstół. Jeśli tak jak ja lubicie wędzonego kurczaka, to z pewnością wam zasmakuje. Składniki na sałatka z kurczakiem wędzonym i pieczarkami: 0,5 kg udek wędzonych z kurczaka (może też być pierś) niewielkiej wielkości papryka czerwona por puszka groszku pół słoiczka marynowanych pieczarek (około 150 g) 5 jajek rozmiar L 3-4 łyżki majonezu pieprz, sól Przygotowanie Mięso z udek(...)majonez i przyprawy do smaku. Całość mieszamy dokładnie. Sałatkę odstawiamy na godzinę do lodówki, aby smaki się „przegryzły”. [caption id="attachment_8977" align="aligncenter" width="1200"] Sałatka z wędzonym kurczakiem i pieczarkami[/caption] Zobacz inne przepisy na sałatki z wędzonym kurczakiem: Sałatka Makaronowa Z Kurczakiem I Brokułem Sałatka Z Makaronem I Wędzonym Kurczakiem Pyszna Sałatka Z Wędzonym Kurczakiem I Groszkiem
e-PrzepisyKulinarneTym razem będzie przepis na pyszny rosół z kaczki. Kaczka, to jedno z najlepszych mięs do ugotowania pysznego buliony, albo rosołu. Mięso to ma sobie zdrowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wami podzielić. Zwłaszcza, że jest niezwykle smaczny i bardzo szybki w przygotowaniu. Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: 4 Składniki: Pęczek zielonych szparagów Pęczek natki pietruszki 2 piersi z kurczaka 330 ml śmietany 30% 300g makaronu o wybranym kształcie Świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, gałka muszkatołowa Olej oryginalnie Pascal dodawał jeszcze pomidorki koktajlowe, my ominęłyśmy ten składnik, ale jeśli
Kolizje Smakówlodowce i szafkach, tym bardziej, że upływał termin użycia kaszy kuskus, do tego otwarte miałam różne słoiczki, które czas najwyższy było wykorzystać wiec postanowiłam zrobić inne zawsze piersi z kurczaka. Kuskus posłużył mi nie tylko jako dodatek do dania, ale jako główny składnik farszu. A połączenie go z fetą, oliwkami, suszonymi pomidorami i pysznym sosem na bazie wina i cytryny
Bernika - moj kulinarny pamietnikrodzinny obiad/kolację jak i na domową imprezkę. Spróbujcie i oceńcie sami, czy wam odpowiada czy nie... Składniki: 1 op. ciasta francuskiego ok 500-600g piersi z indyka lub kurczaka 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 główki kapusty pekińskiej pęczek szczypiorku przyprawa do mięsa mielonego Wykonanie: Mięso, cebulę i czosnek mielimy, następnie dodajemy jajko i doprawiamy przyprawą
IMPRESJA SMAKUWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Przepis na te danie zaczerpnęłam z oglądanego kiedyś programu Nigelli Lawson „Nigella ucztuje”. Krwiste ziemniaczki powstają z
Marta GotujePyszny szybki obiadek, zrobiłam go w 30 minut. W osobnym garnku ugotować ziemniaki i fasolkę do miękkości. Woda musi być osolona. Jak już warzywa będą miękkie
Kuchnia PokoleńDziś trochę eksperymentów kuchennych...chińszczyzna....kocham ją jeść ale nie wiele wiem o tej kuchni...niestety ;( Miałam za zadanie zrobić kurczaka w panierce bo takie było życzenie siły wyższej ;) Trochę improwizowałam i co na koniec wyszło nie było nawet takie złe...smakowało i zniknęło z talerzy... Ponieważ tak jak mówię nie mam żadnej praktyki w kuchni azjatyckiej zakupiłam gotowy(...)mały por kawałek kapusty pekińskiej ja odcięłam tą część końcową 25g. suszonych grzybków mun 5 pieczarek szklanka fasolki zielonej sos Dragon Blue ja użyłam Hoisin & Garlic 2 piersi z kurczaka 2 łyżki sosu słodko- ostrego 0,5 szkl. bulionu warzywnego Bulion warzywny wlewamy do woku...por, kapustę pekińska szatkujemy i dodajemy do bulionu wrzucamy również kalafior rozdrobniony
NaKońcuJęzykamango. Słodko - pikantna rozkosz dla podniebienia. Inspirowane przepisem Roberta Makłowicza. Jeśli lubicie tajską kuchnię - koniecznie wypróbujcie, a nie pożałujecie :) SKŁADNIKI 500 g mięsa z udek kurczaka (mogą być też piersi) 2 szt. dojrzałego mango 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 2 łyżki czerwonej pasty curry 3 cm kawałek świeżego imbiru 3 ząbki czosnku 1 kłącze trawki cytrynowej (gdyby(...)ogniu, aż pasta się rozpuści. Dodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojony w cienkie talarki imbir oraz obraną i posiekaną trawkę cytrynową. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę - gotujemy około 7 minut. Mango obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy do curry. Wrzucamy papryczkę pokrojoną w cienkie paski (bez pestek). Doprawiamy sokiem z limonki
Moje Kuchenne Rewelacje