razem prezentuję przekąskę, którą możemy przygotować wcześniej, a potem wrzucić do piekarnika o podać na ciepło. Do wytrawnego alkoholu będą jak znalazł :) Składniki : pierś indycza (lub z kurczaka) ser żółty papryka konserwowa najlepiej czerwona dla koloru ciasto francuskie kozieradka pieprz czarny sól Pierś pokroić na paski szerokości ok. 3-4 cm. Posypać z obu stron przyprawami. Ser pokroić na paski(...)stopni C. przez 30-35 minut. Podawać ciepłe w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki, które można nabierać wykałaczkami (po lekkim ostudzeniu zakrętasy staną się sztywniejsze). ----- Podobne: Kukurydziane kawałki kurczaka Pomidorowe pomysły na czerstwy chleb Roladki z kurczaka
Weekendy w domu i ogrodziejako składnik obiadów do pracy, bo dobrze smakuje także na zimno. Tym razem wersja mięsna: z kurczakiem i warzywami. Składniki (dla 2-3 osób): pół opakowania makaronu penne pierś z kurczaka suszony koperek pomidor 10-12 czarnych oliwek połowa małej główki sałaty lodowej majonez pieprz, sól Wykonanie: Makaron ugotować al dente, przepłukać zimną wodą, odstawić do odcieknięcia. Pierś pokroić
Pasja SmakuKurczak w tej roli wypada wyśmienicie, a przygotowanie jest szybkie, proste i smaczne. Tym razem jednak postawiłam na udka kurczaka (choć możemy przygotować to danie również z piersi). Składniki: 6 udek z kurczaka 2 garści pieczarek 1 cebula 2 łyżki oliwy 600 ml bulionu z kurczaka 150 ml śmietanki 18% około 1 -2 łyżki mąki mała garść natki pietruszki przyprawy
Tradycyjna KuchniaGdy zobaczyłam zdjęcie tej zupy pomyślałam muszę ja zrobić. Produkty wszystkie były pod ręką, więc nic nie stało na przeszkodzie. I nie żałuję, bo zupa jest
Bernika - moj kulinarny pamietnikSkładniki: 6 małych tortilli (średnica 20 cm) 2 filety z kurczaka pół cukinii 4 paski papryki marynowanej 100 g sera żółtego, startego 6 łyżek pasty ajvar sól, pieprz oregano olej Pierś pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i oregano. Usmażyć na odrobinie oleju. Wyjąć i zawinąć w folię aluminiową, żeby kurczak nie wysechł i nie wystygł. Na tą samą patelnię
Moja Galeria SmakuSzybki pomysł na obiad jednogarnkowy. Wszystko w jednym ryż, mięso i warzywa. Przygotowanie mięsa – doprawić mięso wszystkimi przyprawami przeznaczonymi do mięsa. Patrz na składniki. Zostawić
Kuchnia Pokoleńsentymentem wróciłam do tej książki, na której nota bene, swoje piętno odcisnął upływ czasu :-). Kurczaka podałam z ryżem sezamowym . Kurczak słodko-kwaśny Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 łyżeczka soli 2 łyżki wódki lub octu 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 mała czerwona papryka 1 cebula 1/2 szklanki pędów
Kulinarne przygody Gatitykurczaka. Danie można przygotować dzień wcześniej, ponieważ na drugi dzień smakuje nawet lepiej. Curry z kurczaka, czyli Indie na talerzu Składniki: 2 piersi z kurczaka jogurt grecki 1 mała papryka 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 mała czerwona cebula 150 ml przecieru pomidorowego 1 pomidor 1 ząbek czosnku 3-4 łyżki pasty
Mania Gotowaniamojego przepisu lub na przykład z masłem, wtedy uzyskamy klasyczne Devolaye. Zapraszam do wypróbowania. Mój sposób na idealne rolady z kurczaka Składniki na około 4 rolady: 2 piersi z kurczaka 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę zioła prowansalskie 1 łyżka sosu worhestershire ½ łyżeczki rozmarynu ½ łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz Farsz: około 4-5 pieczarek 3-4 suszone pomidory z zalewy
Mania Gotowaniazainspirowane gotowym daniem na patelnię z Frosty, które kiedyś bardzo lubiłam. Postanowiłam odtworzyć je, i wyszło rewelacyjnie. Kurczak z ryżem po meksykańsku Składniki: 2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli czerwona 1 papryka 1 mała puszka czerwonej fasoli 3/4 puszki kukurydzy garść mrożonej fasolki 1 woreczek ryżu 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 300 ml pomidorów z puszki
Mania Gotowanianiej do tego stopnia, że owczarka - a raczej suczkę, którą dostałam kilka dni po powrocie do domu nazwałam właśnie: Harissa. :) Tunezyjski kurczak z kasz ą kuskus . Składniki: podwójna pierś z kurczaka; 1 duża czerwona cebula; 2 marchewki; 600 ml bulionu; 4- 5 łyżek oliwy z oliwek; po pół łyżeczki: cynamonu, imbiru, kurkuma, słodka papryka; 1 szkl. kaszy kuskus. Kurczaka dokładnie
Miksturownikrodem z Chin, jednak nie mając w spiżarni większości najczęściej potrzebnych składników, stawiam na proste rozwiązania. Taka jest właśnie moja chińszczyzna: kurczak, chińska mieszanka warzyw i makaron. Składniki: pierś z kurczaka przyprawa do kurczaka mieszanka chińska (mrożona) łyżka ciemnego sosu sojowego łyżeczka octu ryżowego szczypta chilli pieprz Wykonanie: 1. Kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą, wymieszać i podsmażyć na patelni
Pasja SmakuZapraszam na Chicken Biryani Jedna z popularniejszych hinduskich potraw. Skladniki: Ok 1 kg kurczaka - ja dalam 6 udek plus dwie piersi z kurczaka.( obrac ze skory, usunac kosc, pokroic w kostke ) maly kawalek imbiru ( ginger) stary na tarce 6 zabkow zmiazdzonego czosnku 1.5 lyzki garam masala 1 lyzeczka chilli 2 lyzeczki soli 500 ml naturalnego jogurtu 200 ml mleka
Smaki Edytykurczaka – doskonały sposób na proste wykwintne danie. Filety z kurczaka Gruszki Ser halloumi Świeży tymianek Młody jęczmień Oliwa lub masło Sól Pieprz Filety z kurczaka myjemy i suszymy. W każdej piersi nacinamy kieszonkę, którą nacieramy posikanym tymiankiem, świeżo zmielonym pieprzem i solą, a następnie umieszczamy kawałek gruszki i plaster sera halloumi. Możecie oczywiście użyć tych ziół, które lubicie(...)akurat macie dostępne. Tak przygotowane piersi wkładamy do naczynia żaroodpornego, obsypujemy młodym jęczmieniem i skrapiamy lekko oliwą, lub kładziemy kawałeczki masła. Można podlać nieco wodą. Pieczemy przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni. Smaczna alternatywa dla codziennego kurczaka – gotowe. Smacznego Tak przygotowany drób podałem z pieczonymi ziemniakami – tu jednak pełna dowolność
MarcinChefnoża na papkę, wymieszaj z bardzo miękkim masłem, płaską łyżeczką papryki, dopraw też pieprzem oraz dodaj posiekaną natkę. Dłońmi dostań się pod skórę kurczaka, zaczynając od strony kupra, oddzielając ją od mięsa na nogach i piersiach. Trzeba to robić z wyczuciem, aby nie przerwać skóry. Tu zobaczycie, jak to zrobić: Teraz równomiernie rozmieść pod skórą doprawione masło. Kurczaka dopraw też(...)solą, pieprzem i papryką, następnie natrzyj dłońmi dodatkową porcją masła. Jeśli chcesz, aby kurczak zachował ładny kształt, zwiąż nogi sznurkiem, przewiąż również na wysokości piersi. Na dnie brytfanki rozłóż plastry cebuli, na nich ułóż kurczaka. Piecz w temp. 190 stopni około 1 godziny 20 minut aż zrobi się ciemnozłoty. Podziel na kawałki. Podawaj z sosem, który wytworzył się podczas pieczenia
Kulinarna Polska