piersi kurczaka, 6 połówek pomidorów suszonych , Nie mam profesjonalnego urządzenia do sous vide. Mam urządzenie do gotowania, w którym można regulować temperaturę co 1 stopień. Nie mam pakowarki próżniowej komorowej, tylko bezkomorową - bardziej jest to "odsysarka".... Ale potrawy z tego zestawu wychodzą naprawdę dobre, warte polecenia. Jak na warunki domowe, nie trzeba nic więcej. Dania z sous vide są bardzo(...)smaczne, delikatne. Polecam również osobom na różnego rodzaju dietach: bez tłuszczu, bez smażenia.... Z piersi kurczaka zdjąć skórę, włożyć do torebki do zamykania próżniowego. Dodać pomidory suszone. Zamknąć próżniowo. Gotować 25 minut w temperaturze 66 stopni. Po wyjęciu z torebki można podsmażyć na maśle. Podałam z pureeziemniaczanym z groszkiem oraz groszkiem z trawącytrynową . zastawa
królestwo garówkurczaka. Kurczaka, który pachnie i smakuje polskim latem. Z marchewką, bobem, zielonym groszkiem i całymi pęczkami koperku i pietruszki. To wszystko w kremowym, śmietanowym sosie. Pyszne. Składniki: 3 pojedyncze piersi kurczaka, 2 duże marchewki, garść zielonego groszku, 2 garści bobu, śmietana kremówka - duże opakowanie, pęczek koperku, pęczek natki pietruszki, ząbek czosnku, olej rzepakowy, sól, pieprz Marchewki oczyścić i pokroić(...)ząbek czosnku i olej rzepakowy, całość dobrze zmiksować do uzyskania gładkiego sosu. Kurczaka umyć i oczyścić, grubsze piersi przekroić wzdłuż, doprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni usmażyć piersi kurczaka na złoty kolor, następnie zdjąć z patelni i wlać śmietankę - wlałam duże opakowanie śmietanki, w razie potrzeby podlać jeszcze wody. Po chwili dodać uzyskany wcześniej koperkowo-pietruszkowy sos (ilość
Plate of JoyKieszonki z piersi kurczaka nadziewane szpinakiem i serem feta. Dobrze smakują z opiekanymi ziemniakami, które można upiec w formie razem z kurczakiem. Trzeba tylko pamiętać, że pieką się one dłużej niż kurczak, dlatego należy je wstawić do piekarnika około pół godziny wcześniej . mięso z piersi kurczaka (ok. 400 g) 150 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 100 g sera feta(...)patelni oleju podsmażyć cebulę. Dodać szpinak. Doprawić solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem. Dodać pokrojoną fetę i smażyć na małym ogniu aż do jej rozpuszczenia. Kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż włókien formując kieszonki. Jeśli piersi są bardzo duże można przekroić je na dwie mniejsze części. Do środka kieszonki włożyć farsz ze szpinaku. Nacięcie zamknąć wykałaczkami. Kurczaka posypać granulowanym czosnkiem, papryką
BullioSoczysta pierś z kurczaka, moczona i pieczona w mleku, dzięki czemu zachowała swoją miękkość i soczystość w środku, a z zewnątrz jest chrupiąca i pięknie zarumieniona. Tak przygotowane mięsko będzie idealną propozycją dla dzieci, czy osób na diecie. Składniki: 2 piersi ze skórą – moje razem ważyły prawie 1kg 0.5 łyżeczki soli 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki mielonej(...)piersi z połową mleka w którym się moczyły, przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do zimnego piekarnika. Włączamy piekarnik na 180st. i od momentu jego rozgrzania, pieczemy piersi kurczaka 40 minut, przewracając mięso w połowie czasu pieczenia ( czas pieczenia może się różnić +/- 10 minut, w zależności od wielkości mięsa ). Artykuł Soczysta pierś z kurczaka pochodzi
NiePieprz.plpyszny obiad. Uwielbiam chrupiące roladki z kurczaka, ostatnio zamiast plastra szynki postanowiłam nadziać je parówką z szynki. Efekt końcowy był wspaniały. Sycący i pyszny obiad. Takie chrupiące roladki z piersi kurczaka nadziane parówką możecie podać na obiad, jak i na przyjęciu. Pasuje do nich wiele surówek, frytki, jak i zwykłe ziemniaki. Spróbujcie. Do przygotowania tego dania polecam Wam parówki(...)skorzystaliście z przepisu prześlijcie proszę zdjęcie na mój mail lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcie umieszczę w galerii „Czytelnicy pieką/gotują” na blogu . Składniki: (na 8 roladek) 4 piersi z kurczaka (grubsze, pojedyncze) 4 parówki z szynki (u mnie z serii de luxe Henryk Kania ) olej do smażenia Na panierkę: 5 czubatych łyżek mąki pszennej 5 czubatych łyżek mąki kukurydzianej
Słodkie okruszkiświeżymi ziołami, które nadadzą świeżości i sprawią, że kurczak będzie dużo ładniej się prezentować. Kurczak zapiekany w ryżu z warzywami to danie, do którego będziecie wracać. Smacznego! Zobacz też: Pierś kurczaka zapiekana z pesto i pomidorkami Pierś kurczaka w cieście francuskim Przepis na kurczaka zapiekanego w ryżu z warzywami Drukuj przepis Porcji: 6 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 6 pałek
Kuchnia Bazyliiswój wymarzony posiłek. Z własnego doświadczenia mogę polecić jeszcze czerwoną fasolę, kukurydzę oraz posiekanego pora. Wszystko zależy od waszych upodobań. Składniki 100 g ryżu (1 woreczek) 200 g piersi z kurczaka (jedna, pojedyncza pierś) 100 g czerwonej papryki (pół) 30 g papryczek pepperoni, średnio ostre (2 małe papryczki) 90 g groszku z marchewką (6 łyżek) 50 g cebuli (pół dużej(...)ząbki czosnku 50 ml oliwy z oliwek Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowanie Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na kosteczki, które następnie doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po upływie tego czasu podsmażamy na natłuszczonej patelni nasze mięso
Programista w kuchniswój wymarzony posiłek. Z własnego doświadczenia mogę polecić jeszcze czerwoną fasolę, kukurydzę oraz posiekanego pora. Wszystko zależy od waszych upodobań. Składniki 100 g ryżu (1 woreczek) 200 g piersi z kurczaka (jedna, pojedyncza pierś) 100 g czerwonej papryki (pół) 30 g papryczek pepperoni, średnio ostre (2 małe papryczki) 90 g groszku z marchewką (6 łyżek) 50 g cebuli (pół dużej(...)ząbki czosnku 50 ml oliwy z oliwek Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Przygotowanie Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na kosteczki, które następnie doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Odkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po upływie tego czasu podsmażamy na natłuszczonej patelni nasze mięso
Programista w kuchniDziś chcę zaproponować pierś z kurczaka z przepisu mojego dziesięcioletniego syna. Od długiego czasu chętnie towarzyszył mi w kuchni podczas gotowania i w końcu chciał zrobić coś swojego. Udzieliłam mu kilku wskazówek i zrobił nam naprawdę pyszny obiad. Kurczak jest soczysty i smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam! Składniki: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 5 łyżek oleju(...)łyżki miodu 1 łyżka sosu sojowego 2 duże ząbki czosnku 1,5 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki chilli sól i pieprz do smaku Piersi kurczaka umyć i osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć. Mięso zalać marynatą, przemieszać i odstawić przynajmniej na 1 godzinę. Po tym czasie mięso razem z marynatą przełożyć
kuchnia doskiodwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz… Mięso to przygotowuję dzień wcześniej przed podaniem ,żeby smaki się połączyły. W tej zalewie , równie dobrze jak piersi z kurczaka smakują filety rybne . Składniki : 2 podwójne piersi z kurczaka , vegeta czerwona, mąka , jajko, sól,pieprz, papryka – najlepiej 3 kolory, ogórki w occie, cebula, Zalewa : 2 szklanki wody(...)łyżki cukru, płaska mała łyżeczka soli, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki ketchupu, 6 łyżek octu, 6 ziarenek pieprzu, 6 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, Sposób przygotowania : Piersi kurczaka pokroić na części, posypać vegetą i delikatnie solą, Zostawić na kilka minut. Przygotować jajko i mąkę . Piersi obtoczyć w mące, następnie w rozmąconym jajku i znów w mące. Smażyć
Pysznosci Babci BasiDziś postanowiłam przeprowadzić gruntowny przegląd lodówki. Znalazłam brokuły, pieczarki, marchewkę, czerwoną paprykę oraz paczkę filetów z piersi kurczaka. Poza nimi uchował się słoik włoskiej papryki, mocno pikantnej, rozdrobnionej w aromatycznej marynacie. Takie „czyszczenie” lodówki zmusza mnie do kreatywności i stąd dzisiejszy przepis na brokułowy stir fry z kurczakiem w stylu azjatyckim. Zawsze dążyłam do minimalizowania marnowania jedzenia, zwłaszcza(...)ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej sól i pieprz do smaku Stir fry z kurczaka 400 g fileta z piersi kurczaka 1 duża marchewka 1 czerwona papryka 3 dymki 2 łyżki masła 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ostrej papryki w marynacie 1 ząbek
codojedzeniapłaska łyżka, nadzienie: pieczarki 350 g, oliwki czarne 1 mały słoik, papryka czerwona 1 szt, cebula czerwona pół szt, kukurydza konserwowa pół puszki, suszone pomidory 1 mały słoik, pierś z kurczaka 3 szt+olej do smażenia+sól,pieprz,papryka słodka, ser mozzarella 300 g, dodatkowo: koncentrat pomidorowy pół słoiczka, zioła prowansalskie do posypania, olej do posmarowania blaszek, Sposób przygotowania: Składniki(...)sobą i zagniatamy ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 h, W tym czasie możemy przygotować pierś z kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej, piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy. Przyprawiamy do smaku solą pieprzem i słodką papryką. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Następnie każdą z nich wałkujemy na wielkość blaszki
kulinarne odsłony patiidealnie wyważone i poszczególne składniki doskonale się uzupełniają. Zobacz, jak przyrządzić tę wyśmienitą zapiekankę ze szpinakiem i kurczakiem. Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem – lista składników Zapiekankę ze szpinakiem i kurczakiem najlepiej jest przygotować ze składników dobrej jakości. Szczególnie warto zaopatrzyć się w pierś z kurczaka zagrodowego (hodowanego bez antybiotyków i karmionego paszami roślinnymi) – takie mięso jest o wiele smaczniejsze(...)kurczaka 500 g szpinaku baby 300 g makaronu (np. tagliatelle lub penne) 150 g śmietany 30% 20 g startego parmezanu 2 ząbki czosnku olej do smażenia (najlepiej dobrej jakości olej rzepakowy) sól i pieprz do smaku Zapiekanka ze szpinakiem i kurczakiem – przygotowanie Mięso umyj i osusz. Usuń chrząstki i żyłki, a następnie pokrój w kostkę. Tak rozdrobnioną pierś z kurczaka
RozdomowionaPierś z kurczaka... Jeśli przejadły się Wam kotlety i szukacie jakiegoś innego pomysłu na obiad to ten przepis jest właśnie dla Was. Soczysta w środku z dodatkiem suszonej śliwki, z wierzchu idealnie przyprawiona. To pyszne i proste w przygotowaniu danie obiadowe. Polecam :) Składniki: * pierś z kurczaka (połówki) * śliwki suszone (użyłam śliwek Skworcu) * sól * przyprawa do kurczaka * papryka słodka * papryka(...)Wykonanie: W miseczce wymieszać olej z przyprawami i solą (celowo nie podałam tu proporcji, ponieważ wszystko zależy od tego ile piersi zamierzacie przygotować). W każdej połówce piersi z kurczaka wyciąć kieszonkę, czyli naciąć otwór wzdłuż długości mięsa, tak by go nie przedziurawić. W każdy otwór powpychać śliwki suszone. Mięso ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Silikonowym pędzelkiem
Zrób to smacznieZostała mi resztka jogurtu naturalnego. Dzień wcześniej kupiłam piersi z kurczaka. Zrobiłam więc szaszłyki drobiowe w jogurtowej marynacie. Jeden minus to marynowanie 1,5 godziny w lodówce, ale naprawdę warto. Składniki: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 łyżka przyprawy do kurczaka kilka listków świeżego lubczyku 1/2 małego opakowania jogurtu naturalnego kilka pomidorków koktajlowych - ilość zależy od wielkości piersi z kurczaka(...)cebula sól pieprz Najpierw marynata: jogurt naturalny przełożyć do salaterki Listki lubczyku drobno posiekać - przełożyć do jogurtu Dodać przyprawę do kurczaka. Wszystkie składniki dobrze wymieszać - odstawić na bok Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z ewentualnych błonek i pokroić w kwadraciki - przełożyć do marynaty i doprawić. Przykryć salaterkę folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1,5 godziny Paprykę pokroić
Szczęśliwa kuchnia