czasie kroimy naszą pierś w kostkę, w miseczce dodajemy 1-2 łyżki oleju i przyprawy- oprócz ziół. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki żeby kurczak poleżał trochę w przyprawach- możemy dużo wcześniej zamarynować pierś. Brokuła dzielimy na małe różyczki i wrzucamy do garnka z zimną wodą i gotujemy. Od momentu jak woda się zagotuje brokuła gotujemy 5 min. Wyciągamy(...)prostu rwałam po kawałku i wylepiałam nim formę. Gotowe ciasto nakłuwamy porządnie widelcem po całej powierzchni i bokach. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i podpiekamy nasze ciasto 7-10 min. Naszego zamarynowanego kurczaka przerzucamy na patelnię i smażymy, pod koniec smażenia dodajemy zioła prowansalskie. Na podpieczony spód wykładamy kurczaka 3/4 brokuła. W miseczce rozrabiamy jajko ze śmietaną i mieszamy
Piekielna Kuchnia Patiprzygotować same pyszności Jaka jest moja propozycja na dzisiejszy apetyczny obiad? Dynia, makaron i kurczak – doskonałe połączenie i inspiracja na przygotowanie pożywnej zapiekanki Wypróbujcie poniższy przepis i podzielcie się opiniami w komentarzach. Składniki/4 porcje: – 225 g makaronu (np.wstążki) – 1/2 kg dynii – 1 pierś z kuczaka – 200 g świeżego lub mrożonego szpinaku – 100 g sera feta – 1 cebula(...)śmietany 18 % – olej rzepakowy – tymianek – sól i pieprz, papryka ostra i słodka, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Makaron gotować przez kilka minut na lekko twardy w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st. C. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni aż będzie miękka. Odłożyć do miski. Na rozgrzanej patelni zeszklić pokrojoną cebulę. Kurczaka umyć i pokroić
I LOVE LIFEzielona papryka ½ cebuli 2 ząbki czosnku ½ małej ( pojedynczej piersi z kurczaka ) 800 wody Sól Czerwona ostra mielona papryka Ziołowa przyprawa do rosołu Natka pietruszki Orkisz ( ziarno ekspandowane ) Wykonanie: Pokrojonego fileta z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem przyprawy ziołowej. Paprykę kroimy na 4 części i pieczemy w piekarniku przez około 15-20 minut w temp
Smaki Ewyprzypraw (sól, pieprz, oregano, bazylia i czosnek) przygotowujemy sos. 3. Pierś z kurczaka kroimy w paski, doprawiamy oliwą i ulubionymi przyprawami (my użyłyśmy soli, pieprzu, papryki czerwonej, kurkumy i curry). Smażymy na patelni. 4. Ser mozarella ścieramy na tarce o dużych oczkach. Oliwki i pomidorki kroimy na połówki. 5. Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. 6. Ciasto rozciągamy rękami nadając
Podwójnaporcjatymczasem po świąteczno - sylwestrowym objedzeniu zapraszam na coś lżejszego z piekarnika. W przypadku dzisiejszego obiadu surówkę możecie pominąć, zapiekane warzywa już wystarczą by całość dobrze wyglądała na talerzu :) Dzisiejsza inspiracja pochodzi od Krysi z moimi modyfikacjami. Składniki na 4 porcje: 600 g medalionów z indyka (możecie zastąpić piersią z kurczaka) 2 marchewki (ok. 15 dag) 2 ząbki czosnku 1 łyżka
Fabryka pomysłówKURCZAKA PIECZONA Z MORELAMI przepis autorski // 1 porcja ~1/2 (podwójnej :)) piersi z kurczaka ~odrobina soli ~5 sztuk moreli Mięso umyć i oczyścić z błonek, tłuszczu itp. Lekko osolić. Morele pokroić na ćwiartki. Mięso ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową, na nim ułożyć morele (skórką do góry ). Włożyć całość do piekarnika rozgrzanego do 180*C i piec ok. 35-40 minut
chili & sugarDoprawić do smaku - nie przesolić. Pierś z kurczaka podzielić na paski, polać sosem sojowym . Odstawić na 30 min. Do kesksówki, lekko posmarowanej tłuszczem włożyć połowę masy mięsnej. Na wierzchu układać paski z piersi, lekko wcisnąć w masę. Przykryć resztą masy mięsnej i dobrze ucisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok. 60 minut.Po upieczeniu klops
W kuchennym oknie Ewyprawdę możliwości jest wiele ;) Składniki (10 sztuk): - 300 g mielonej piersi z kurczaka - 1 jajko - 2 łyżeczki otrąb - kilka listków bazylii - pół papryczki chilli - sól, pieprz, pieprz cayenne Listki bazylii i chilli posiekać drobno. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, wyrabiać przez kilka minut i formować kulki. Piec w nagrzanym piekarniku na 180*C przez 20 minut
Zdrowie na języku :Pciasto folią i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Pierś kurczaka opruszamy solą i pieprzem i grillujemy na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony. Brokuł gotujemy w nieosolonej wodzie przez 10 minut. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy, układamy w formie do pieczenia tarty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12 minut. Wcześniej ciasto nakłuwamy
Mango Papajaposiekanego koperku sól ziołowa do smaku5 łyżek śmietanki 30 %Pierś kurczaka pokroić w cienkie paski. Włożyć do miski, oprószyć czosnkiem granulowanym i słodką papryką, skropić odrobiną oleju i wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem, paski mięsa panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Można też upiec je w piekarniku. Cukinie (ja dałam żółtą i zieloną) razem ze skórką pokroić
Monia miesza i gotujefilety z piersi kurczaka 200 ml passaty pomidorowej 3 łyżki oleju 1/3 szklanki bulionu 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy,przyprawa do kurczaka, papryka ostra, sól, pieprz mały pęczek pietruszki Przygotowanie Cukinię obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy nasiona. Tak przygotowaną cukinię kroimy w kostkę. Papryki kroimy w paski, cebulę w piórka. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą. Kurczaka kroimy w kostkę(...)oprószamy solą i przyprawą do kurczaka. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kurczaka. Na niego wykładamy warzywa. Olej, passatę pomidorową, bulion, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy mieszamy ze sobą. Sosem polewamy warzywa w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. Leczo zapiekamy pod przykryciem przez około 40 minut w temp 180 C. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około
e-PrzepisyKulinarneMięso z udka kurczaka* Patyczki do szaszłyków * może być pierś z kurczaka, ale istnieje możliwość, że wyjdzie suche Przygotowanie: Zaczynamy od namoczenia patyczków do szaszłyków w wodzie – to sprawi, że się nie przypalą podczas grillowania. Wystarczy 5-10 minut, a potem osuszamy je ręcznikiem papierowym. Mięso z udka kurczaka musimy rozkroić tak, by wyszły dość cienkie płaty. Możemy(...)były węższe (mnie węższe bardziej smakują :D) Gdy kurczak jest przygotowany możemy zaczynać nadziewać. Kładziemy na desce płat kurczaka, na nim plasterek boczku i nadziewamy! Patyczek przechodzi nam raz z jednej, raz z drugiej strony (jak na zdjęciu). Gdy wszystkie szaszłyki będą gotowe wystarczy wrzucić je na grilla/gorącą patelnię/do piekarnika😀 Wszystko zależy od ognia/płomienia/temperatury piekarnika
Jak gotować i nie zwariowaćgryczana z kurczakiem: 200 g kaszy gryczanej 300 g piersi z kurczaka oliwa sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, zioła prowansalskie, słodka papryka Pikantny jogurt: 700 g jogurtu greckiego 4 duże ząbki czosnku 4 łyżki oliwy 1 mały pęczek natki pietruszki chili, sól, świeżo mielony pieprz kolorowy WYKONANIE Pieczone warzywa: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Buraki obrać ze skóry, pokroić
Passions hobbies lifeśrednie marchewki 1 szklanka mrożonego groszku Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. Przygotować marynatę. W naczyniu połączyć olej, imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę i miód. Dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Gotową marynatą zalać piersi, przemieszać i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut i dopiero wtedy pokroić mięso w plastry (dzięki
kuchnia doski