Potrzebujemy (na 4 porcje): - 1 łyżkę oleju roślinnego - 2 łyżki czerwonej pasty curry - 2 łyżki masła orzechowego - 500 g piersi z kurczaka (pokrojonej w nieduże kawałki) - 400 ml mleczka kokosowego - 1 czerwoną paprykę (pokrojoną w małe kawałki) - 1 niedużą marchewkę (pokrojoną w półksiężyce) - 100 g zielonej fasolki szparagowej (pokrojonej w 2 centymetrowe kawałki) - 1 łyżka tajskiego sosu rybnego - 1 łyżka
W mojej holenderskiej kuchnigarnka wlewamy wodę i gotujemy pierś z kurczaka, po 20 minutach od zagotowania dodajemy pół łyżki słodkiej papryki i trochę soli. Gotujemy mięso do miękkości. Studzimy. Rozdrabniamy na mniejsze kawałki. W drugim garnku zagotowujemy wodę (około 2,5-3l), wrzucamy pietruszkę, a po kilku minutach pokrojoną w plasterki lub półplasterki marchewkę. Gdy marchewka będzie miękka dodajemy kawałki mięsa, koncentrat
Kolorowy Przepisownikmasła czosnkowego. W miseczce wymieszałem 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 1 łyżeczkę suszonego oregano, 1 łyżeczkę suszonego tymianku, szczyptę soli i szczyptę czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Skórę kurczaka na jego piersiach przy użyciu palca oddzieliłem od mięsa - czyniąc to ostrożnie, aby nie przerwać skóry. W powstałą kieszonkę włożyłem masło czosnkowe. 2 łyżki oliwy wymieszałem z sokiem z jednej cytryny(...)środku blachy do pieczenia. Dookoła kurczaka ułożyłem ziemniaki w całości, kawałki marchewek i kawałki cebul. Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Piekłem przez 2 godziny. Po tym czasie zdjąłem z kurczaka z puszki z piwem, powycinałem przy użyciu nożyc elementy kulinarne, to jest piersi, nogi i skrzydełka i nałożyłem na talerze wraz z upieczonymi warzywami
Wyprawy kulinarnetrzymać! Składniki: Pulled chicken: 2-3 piersi z kurczaka 1 szklanka passaty średnia cebula 2-3 ząbki czosnku papryka słodka Kamis w dużym opakowaniu papryka ostra Kamis sól, świeżo zmielony pieprz 1 łyżka brązowego cukru 1-2 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie) 1 łyżka oliwy z oliwek Surówka colesław: 1/4 białej kapusty 1 mała marchewka 1 mała cebula sól, świeżo zmielony(...)sojowym. Dokładnie wymieszaj i patelnię zdejmij z ognia. Piersi z kurczaka przełóż do garnka z grubym dnem. Zalej je sosem i całość dokładnie wymieszaj. Garnek przykryj pokrywką i gotuj około 1 godziny. Warto w tym czasie kilka razy przewrócić mięso na drugą stronę. Ja robię to 2 – 3 razy. Gdy kurczak zacznie się rozpadać, przełóż go na talerz
Moja pasja smakumama serwowała nam je na obiad w towarzystwie młodej kapusty lub surówki z marchewki i jabłka oraz tłuczonymi ziemniakami ! Pyszne danie , które przypadnie do gustu również dzieciom J Soczyste kotleciki, słodka kapustka, młode ziemniaczki i ten aromat koperku… Koniecznie spróbujcie ! SKŁADNIKI: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 jajka 1 kopiata łyżka gęstego jogurtu (najlepiej Greckiego) 1 płaska łyżka musztardy delikatesowej(...)patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor. 4. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręczniczka papierowego. MŁODA KAPUSTA Z KOPERKIEM: 1 główka kapusty 1 duża marchewka 250 ml bulionu 1 łyżka oliwy lub masła Pęczek koperku 2 łyżki soku z cytryny PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę szatkujemy. Marchewkę obieramy i drobno siekamy. Wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem
Marcepanowa kuchniadekoracji, resztę posiekać. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w cienkie paski. Oprószyć świeżo zmielonym, czarnym pieprzem (1 łyżeczka). Do miseczki wlać mleko kokosowe. Dodać czerwoną pastę curry i sos rybny. Dokładnie wymieszać, tak aby nie było grudek. Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić oprószone pieprzem kawałki kurczaka i smażyć na dużym(...)ogniu przez około 5 - 6 minut. Podsmażonego kurczaka wraz z płynami z patelni przełożyć na talerz. Patelnię po smażeniu kurczaka wytrzeć papierowym ręcznikiem, rozgrzać olej (1 łyżka), wrzucić starty imbir i czosnek i przez bardzo krótką chwilę podsmażać. Następnie dodać pokrojoną cebulę, krótką chwilę podsmażać (ok. 1 minuty), po czym dodać plasterki marchewek, kostki papryk i różyczki brokuła. Wymieszać, przykryć
Gospodyni MiejskaKotleciki z piersi kurczaka z chrupiącymi warzywami powstały na bazie przepisu na kotleciki kurczakowe z pieczarkami i żółtym serem. Cukinia i marchewka nadaje im ładnego koloru a mięso kurczaka jest aromatyczne i kruche. Bardzo smaczne kotleciki na szybki obiadek. Składniki: • 2 filety z kurczaka • 2 małe cukinie
To co kochamwzględem ilości, prostoty i czasu wykonania dla fastfoodów i dań gotowych. Składniki (dla czterech osób): 1 podwójna pierś z kurczaka 1 paczka przyprawy do kurczaka „złocistej” 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 słoik marchewki konserwowej z groszkiem (0,8-1 litr) 1 szklanka śmietany trochę ketchupu Podstawową regułą jest oszczędność czasu, więc nie zdziwcie
manslogblogsmakiem!:) Taką zupę nazywam jesienną, bo właśnie teraz z ogrodów sprząta się warzywa. Poza tym jest rozgrzewająca :) Składniki: ćwierć kurczaka lub 3-4 udka (może być też np. 1 duża pierś) 1-1,5 kg ziemniaków 2-3 marchewki 1 pietruszka 1 śmietanka 30% (200ml) 1 kostka rosołowa 2-3 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 4-5 ziaren
Kolorowy Przepisownikrównież specjalnie ugotować 2-3 udka (mięso z udek kurczaka nie jest tak suche jak z piersi), kilka warzyw i nie licząc zastygania galarety - w krótkim czasie mieć smaczną przekąskę. Składniki: 3 udka kurczaka 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka kawałek pora
Walijskie Pichcenietylko zabarwił ładnie potrawę, ale sprawił, że nabrała orientalnego charakteru. Dzięki temu ma wyraźniejszy i pełniejszy smak.Składniki: 2 piersi kurczaka, 1/2 puszki groszku, 1/2 puszki kukurydzy, 1 garść grzybków mun, 1/2 słoiczka pędów bambusa, 2 cebule, 3 marchewki, 3 łyżki sosu sojowego, 1 czubata łyżka mąki pszennej, 3 łyżeczki przyprawy kurczak w 5 smakach. Przygotowanie: Kurczaka
Aga w kuchnibulion. Pasztet mięsny Składniki na 3 keksówki: 500 g łopatki wieprzowej 500 g pręgi lub łopatki wołowej 500 g piersi z kurczaka lub indyka 500 g podgardla 500 g wątróbki wieprzowej 3 kajzerki 2 duże cebule 3 małe marchewki 1 pietruszka parę suszonych grzybów 3 listki laurowe 12 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu 3 jajka 1 łyżeczka gałki
Kulinarne przygody Gatityoraz tartymi warzywami. Papryka oprócz dodatkowych smaków wniosła trochę kolorytu do zupy. Polecam. Składniki: 1,5 litra wody 1 pierś z kurczaka 1 łyżka WINIARY Bulion Consommé 4 szt ogórków kiszonych, 1 papryka czerwona 1/2 papryka zielona 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 2 łyżki masła 4 ziemniaki, 200 ml słodkiej śmietany 30% 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięucieszą nie tylko najmłodszych 😊 Rosół: * kurczak- 2,5 kg * woda- 4 litry * marchewka- 3 szt. * pietruszka- 2 szt. * por- 1 szt. * cebula- 1 duża * seler- 1/4 szt. * przyprawy: 6 ziaren ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe, 1gałązka świeżego lubczyku, oraz sól Pulpeciki: * wykrojone piersi z kurczaka * bułka- 1 szt. * mleko- do namoczenia bułki * jajko- 1 szt. * szczypta soli
Kraina Miodem Płynącamarynowanymi kawałkami kurczaka, cieniutkimi paskami marchewki, czerwonej słodkiej papryki i kiełkami fasoli mung. Dzień wcześniej możemy zamarynować kurczaka i pokroić warzywa, a następnego dnia po pracy w 15 minut mamy pyszny obiad, który zawsze się udaje. Fantastyczny efekt osiągnięty przy minimalnym wkładzie pracy. SKŁADNIKI / 2 porcje KURCZAK W MARYNACIE 1 pojedyncza pierś kurczaka 2 łyżki soku z limonki
cool and minty