Ciasto: 25 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy , ok. 2 szkl. mąki, ¾ szkl. ciepłej wody, 1 jajko Nadzienie: 1 upieczona pierś z kurczaka, ½ opakowania mieszanki warzyw na patelnię Hortex, 3 pieczarki, 100 g fety, 5 łyżek startego żółtego sera Sos: 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia WYKONANIE
słodki bratekSzybki pomysł na mięso kurczaka, to pokroić go w kostkę, obsmażyć, zalać bulionem z dodatkiem musztardy, dusić kilka minut, a następnie zagęścić sos mąką. Do tego
Smaki Na Talerzuradą Kwestiasmaku.com zamieniłam cebulę, której nie mogę jeść w surowej postaci, a w prażonej unikam, na jabłko. Jest pysznie, chrupiąco i zdrowo. Sałatka Cobb: 0,5kg piersi z kurczaka 4 wiejskie jajka 2 dojrzałe awokado 3 pomidory, u mnie śliwkowe 2 cebulki dymki lub 1 twarde jabłko 300g boczku surowego wędzonego 100g sera z niebieską pleśnią, u mnie Lazur miks
Cooking MonsterMięso - główny składnik obiadu. Czasami jest to pierś z kurczaka, czasami jakieś udko - ale jedno jest pewne do mięsa musi być jakiś sos. Ja od dawna, dawna robię między innymi sos paprykowo -marchewkowy (ulubiony mojego męża). Delikatny, aromatyczny a przede wszystkim łatwy do zrobienia. Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem. Składniki: Papryka - czerwona, zielona, żółta (na dwie osoby wystarczy
My World by Dagmara RekSUROWIEC I ROZDRABNIANIE Rozdrabnianie robiłem na maszynce nr 8 -boczek bez skóry 3 kg/ 8 mm -karkówka 3 kg/13 -pierś z kurczaka 2 kg/ w kostkę około 1-1,5 cm -mięso z udźca indyka 2 kg po wykrojeniu kości i zdjęciu skóry/ po klasyfikacji chude ładne kawałki w kostkę około 1-1,5 cm kawałki ścięgniste, błony
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.więcej przepisów na obiady zapraszam na uDolores.pl/dania-glowne . Składniki Paczka mrożonego rozdrobnionego szpinaku 5-6 ząbków czosnku 300 g wędzonego boczku Może być inne mięso jak np. pierś z kurczaka Kilka łyżek śmietany Makaron tagliatelle Krok po Kroku 1 Boczek kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Do smażącego się boczku dodajemy rozdrobniony czosnek (należy uważać, aby się nie przypalił
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyłatwe do zrobienia Świetnie sprawdza się jako lancz do pracy. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Składniki: 1/2 opakowania makaronu ryżowego, lub spaghetti 2 małe piersi z kurczaka Garść szpinaku 2 marchewki 1 czerwona papryka Pęczek świeżej kolendry Pęczek szczypiorku 1-2 szklanki orzechów nerkowca Dresing 1 ząbek czosnku 5 łyżek sosu sojowego 3 łyżki octu ryżowego
Niedzielny kucharzTakie proste, szybkie i przepyszne orzechowe nuggetsy dzisiaj popełniłam :) Składniki: 2 piersi z kurczaka sól zmielone orzechy włoskie oliwa z oliwek masło świeża szałwia Pokroiłam kurczaka, posoliłam, obtoczyłam w orzechach i usmażyłam na oliwie z dodatkiem masła z listkami świeżej szałwii. Pyszne i bardzo proste
Cytryna&Co.wina masło klarowane (lub oliwa z oliwek) sól pieprz opcjonalnie: kilka listków szałwii parmezan lub grana padano do posypania lub inny ser, który lubicie ja dodałam jeszcze kawałki piersi z kurczaka, które mi zostały z zeszłego obiadu, ale do jest dowolna opcja Na maśle dusimy cebulkę, czosnek, dodajemy kurki, chwilę dusimy, wsypujemy kaszę i zalewamy białym winem. Przykrywamy i popijając
Cytryna&Co.mąkę ziemniaczaną, sól, pieprz i chlust oliwy. Mieszamy. Formujemy cienkie placki na papierze skropionym oliwą. Pieczemy około 15 minut. Piekłam na funkcji grill (uwaga, żeby się nie spaliły). Pierś z kurczaka, szpinak i sałatka są w filmiku. Robiłam je w banalnie prosty sposób :) #ziemniaki #plackiziemniaczane #bezglutenu #glutenfree #ziemniaktowarzywo #bezjajek #bezjaj
Cytryna&Co.Smaczna i prosta w przygotowaniu przekąska. Można podawać z różnymi sosami: słodko kwaśnym chili,czosnkowym,musztardą itp. Znika błyskawicznie więc radzę robić podwójną porcję. Składniki 4oo g piersi z kurczaka 5 szt ząbków czosnku 40 g mąka pszenna 60 g mąka ziemniaczana sos sojowy – 20 ml Chili 1/2- 1 łyżeczki sól 1/2- 1 łyżeczki 1 … Czytaj dalej Czosnkowy
gotuj ze mnąjaką trudno ją posadzić, gdy jest w stanie surowym, staje się mięciutka i aromatyczna. Świetnie pasuje do niej soczysty, chrupiący granat, słodki, choć delikatnie kwaskowy. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Sól Pieprz Panierka 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy (sarepska, Dijon) 2 szklanki bułki tartej ½ szklanki parmezanu Sałatka z brukselki 0,5 kg brukselek Mały granat 1 łyżka oleju
Niedzielny kucharzKolejna wariacja na temat kremowego sosu z suszonymi pomidorami, który lubię robić z różnym mięsem i dodatkami. Były już piersi z kurczaka i polędwiczka. Tym razem na obiad miały być sznycle z indyka, a całość dania wzbogacona o koktajlowe pomidory i posypkę z boczku. Wyszło jak zawsze pysznie i bardzo kolorowo. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikbardzo prosta do przygotowania, wystarczy Wam dokładnie kilkanaście minut, żeby ją zrobić. Ja przygotowałam ją w wersji wegetariańskiej, natomiast jeśli lubicie mięso dodajcie do niej podsmażoną lub grillowana pierś z kurczaka czy indyka pokrojoną w kostkę, Sałatkę można podać w 2 wersjach, tak jak ja to zrobiłam, czyli bez mieszania wszystkich składników, w związku z tym pięknie wygala na talerzu
Kulinarne przygody Gatity