pierogi - 9067 przepisów (strona:370/605)

Kopytka ze szpinakiem i masłem tymiankowym 140

kopytka ze szpinakiem. Jednak nie pasowały mi tu ani skwarki ani sos, postanowiłam polać całość masełkiem z dodatkiem tymianku. W ogóle bardzo Wam polecam do różnych dań szczególnie klusek, pierogów takie aromatyzowane ziołami masła. Robi się je banalnie prosto, dorzucając do masła w rondelku, gałązkę świeżych ziół. W przepisie tym, nie podam Wam również konkretnych ilości, bo wiem

Mieszam w Garnku
Ravioli z soczewicą i parmezanem! 208

młody koperek Masło stop na patelni i "spal" powinno zrobić się złote, dodaj do niego gałązki kopru i zdejmij z ognia odczekaj 2 minuty, aromat kopru przejdzie do masła. Pierogi ułóż na talerzu polej masłem, dodaj ziarna przesmażonej soczewicy i gałązki kopru. Całość oprósz startym parmezanem. Gotowe

SMYKWKUCHNI
Mazurek z kremem kokosowym i czarną porzeczką 152

Artuditu ani Lewandowskiego. Jak był mniejszy, dawał radę tort z koparką , ale już trochę Franio wyrósł i bardziej wie czego chce ;)  Jestem więc co najwyżej ekspertem od pierogów leniwych. I tak też powiedziałam dziś, udając się na obiad do restauracji na Zamku w Mosznej, gdzie zaserwowane zostały nam... KOPYTKA!  Wracamy do mazurka, ale na mazurkach właśnie

bistro mama
Wielkanocny food wine pairing 153

obowiązywał, gdy było się w podróży, więc naprawdę zdesperowani okrążali dom 20 razy, żeby móc zjeść kawałek kiełbasy. Nie jest to tylko polska specyfika. Powstawały potrawy takie jak szwabskie pierogi z mięsem z Badenii-Wirtembergii. Mięso w Schwäbische Maultaschen było ukryte w cieście, więc było prawie “postne”. Czekanie na wielkanocne jaja i mięso było też trudne ze względu

Ugotowane pozamiatane
Kluski parowane z truskawkami 237

truskawkami.  Dzieciaki dość je lubią, a ja mogłabym jeść je w dużych ilościach. Tylko M. oczywiście poszkodowany, bo on nie uznaje obiadów z owocami... U niego żadne pierogi, kluski, racuchy itp nie przejdą. Podobnie naleśniki z dżemem lub serem. No ale trudno, nie każdemu musi wszystko smakować, zresztą na pewno i wśród Was są takie osoby, które

Kuchnia w czekoladzie
5 dań z resztek jedzenia, które wyglądają jak z restauracji 165

bardzo małym ogniu, najlepiej przez 2 godziny. Bulion jest przesycony aromatem anyżku i kory cynamonowca, które tworzą niesamowicie intrygujący duet. Zobacz przepis. 3. Calzone pełne…. Te przepyszne włoskie pierogi, w których można się zakochać, są wypełnione resztkami jedzenia z lodówki. Kluczem do sukcesu jest idealne ciasto – chrupiące i smaczne – takie samo jak na pizzę. Pozostałe składniki

Niedzielny kucharz
Pierogi z bryndzą. 120

Pamiętamy, że bryndza jest dość słona. Na obsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto. Wykrawamy z niego koła przy pomocy szklanki. Na środku każdego umieszczamy trochę farszu i zalepiamy.  Gotowe pierogi wrzucamy na wrzątek i gotujemy 3-4 minuty. Odcedzamy i przekładamy do miski z odrobiną roztopionego masła. Podajemy z jogurtem naturalnym, cebulką i rzeżuchą. Smacznego

DominikaDolci
Pieczone pierożki ze szpinakiem. 106

pierożki roztrzepanym żółtkiem i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 200-220 °C. * Ja rozwałkowałam ciasto i wykrawałam koła o średnicy nieco większej, niż na tradycyjne pierogi. Smacznego! :) Dziś dotarła do mnie nagroda, wygrana w konkursie "Dobrze Wypieczone Święta". Wyróżnienie zdobył przepis na "Lawendowe pierniczki" . Teraz czas na wypróbowanie rozdrabniacza Amica

DominikaDolci
Twarożek z jajkiem na twardo 218

twarożek Babci Wandzi twarożek z rzodkiewką pasta z wędzonego pstrąga twarożek zwany bryndzą pasta z bobu z białym serem serowe ciasteczka z pastą łososiową serowe słone paluszki z kminkiem pierogi z bobem i serem ruskie krokiety i na słodko: kluski leniwe pączki serowe pascha wielkanocna oponki serowe krucha tarta ze śliwkami i kremem  cytrynowy sernik z truskawkami sernik

Kulinarne przygody Gatity
Pie z kurczaka 206

jedno z bardziej charakterystycznych dań Szkocji czy bardziej ogólnie Wielkiej Brytanii. Pie trudno przetłumaczyć na polski, jest to coś w rodzaju pieroga, placka czy nadziewanego ciasta, myślę że dobrze sprawdza się nazwa "pod pierzynką", ponieważ farsz, przykrywany jest ciastem francuskim, czyli pierzynką. Dziś przygotowałam pie z kurczaka , czyli po polsku potrawkę z kurczaka pod pierzynką . Mylące bywa także

Codzienne Gotowanie
Krokiety z mięsem z rosołu 546

filozofii nie marnowania żywności.   Wielokrotnie dostawałem zapytanie: Co zrobić z mięsem z  rosołu ? Jest wiele pomysłów: pasztet, smarowidło na chleb, farsz do pierogów, obsmażenie kawałków mięsa na maśle z cytryną i natką pietruszki . Za najfajniejsze rozwiązanie uważam przygotowanie krokietów z mięsem z rosołu.   Najlepszy moim zdaniem

kuron.com.pl
CIASTECZKA KRUCHO DROŻDŻOWE 154

dzielimy na mniejsze części i cienko wałkujemy, gdyż ciasteczka mocno rosną.  Wykrawamy szklanką kółka, na środek kładziemy pół łyżeczki marmolady i zwijamy rurki. Dobrze sklejamy lub robimy jak pierogi. Możemy również roztrzepać jajko, wyciąć foremką dowolne kształty, moczyć w jajku a potem w cukrze. Pieczemy w 180- 190 st. C ustawienie góra dół ok. 10-15 minut. Ciasteczka

Pani na deser
pyszne ,sycace kulki z bulki na kapuscie kiszonej 135

pozosta łym tłuszczu dodać kapustę ,cukier puder,kminek,sól i pieprz cayenne. Zmniejszyć płomień i dusić bez przykrycia przez około 15 minut . Rozgrza ć piekarnik do 180 ° C. pierogi W łożyć bułki do bulionu warzywnego. Gdy będą już miękkie ,włożyć do miksera ,dodać mleko ,jajka ,zmiksować .Następnie dodać mąkę i miksować do połączenia składników. Doda ć boczek i pietruszkę

w mojej kuchni
Kwietniowa piekarnia i chleb tostowy 106

nieco mniejszych rozmiarach. Ciasto w foremkach powinno sięgać do ¾ ich wysokości. W zależności od wielkości foremek chleb pieczemy od 40 – 60 minut. Ciasto po wyrobieniu przypomina ciasto na pierogi. Powinno dobrze wyrosnąć. W pierwszej fazie, co najmniej 60 minut. Powierzchnię ciasta posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Można również spryskać samą wodą i dodatkowo posypać ziarnami. Ciasto w trakcie pieczenia nieznacznie rośnie

Leśny Zakątek
Najlepsze faworki 128

gwarantowało szczęście na nadchodzący rok. Ciasto na pączki zresztą też było nieco inne. Przede wszystkim bez drożdży, więc było zbite i znacznie twardsze. Oprócz opychania się pampuchami jadano również pierogi z kaszą gryczaną lub jaglaną, sowicie okraszone słoniną, dobrze omaszczony żur, tzw. maćki, czyli żołądki wieprzowe nadziewane kaszą (oczywiście potraktowane skwarkami). Zjadano również spore ilości smażonych lub gotowanych

Kate's Kitchen