dlatego nie chcąc wcinać się w kompetencje pani domu, a jednocześnie dać coś od siebie, zaplanowałam wyrób łakoci, nie będących tradycją w domu M. Zatem mama M. zajmie się pierogami, sernikiem i karpiem, ja natomiast piernikiem staropolskim i ciasteczkami. Pierwsze w kolejce ustawiły się kruchutkie Cranberry Noël. Od dawna polowałam na odpowiednią chwilę, by je upiec. Na zdjęciach(...)Masło utrzeć z cukrem, dodać mleko, wanilię, sól i dokładnie zmkisować. Następnie stopniowo dodać mąkę, cały czas mieszając łyżką. Dodać żurawinę i orzechy, krótko wyrobić, żeby rozprowadzić bakalie. Podzielić ciasto na dwie części i uformować z nich wałeczki długości ~30sm. Zawinąć je szczelnie w folię spożywczą i włożyć do lodówki na co najmniej 2h. Piekarnik rozgrzać
Przepysznik - BLW i nie tylkoLeniwe jaglane z kozim (lub krowim) twarogiem i aromatycznym sosem z suszonych pomidorów i świeżej bazylii. Najlepsze prosto z wody, można je podać też następnego dnia
SzczyptaSmaQCzy znalazłby się tu ktoś, kto nie lubi knedli? Szczególnie tych z dodatkiem truskawek? Myślę, że zgłosiłoby się mało osób J Ten przepis jest u mnie
Calzonella.com"Sezon na truskawki dawno w Polsce rozpoczęty, mimo masy zagranicznych odmian, nareszcie pojawiły się polskie owoce! Nie mogłam się powstrzymać, na obiad koniecznie musiałam przygotować coś
Słodkie Przyjemnościfilozofii nie marnowania żywności. Wielokrotnie dostawałem zapytanie: Co zrobić z mięsem z rosołu ? Jest wiele pomysłów: pasztet, smarowidło na chleb, farsz do pierogów, obsmażenie kawałków mięsa na maśle z cytryną i natką pietruszki . Za najfajniejsze rozwiązanie uważam przygotowanie krokietów z mięsem z rosołu. Najlepszy moim zdaniem jest(...)było grudek. Dobrze jest odstawić je na pół godziny, żeby „odpoczęło”. Patelnię rozgrzej i smaruj odrobiną oleju np. pędzelkiem lub ręcznikiem papierowym. Ciasto nalej cienką warstwą, rozprowadź je po całej powierzchni, obracając patelnię. Smażymy z obu stron na rumiano. Następnie cebulę pokrój w cząstki. Podsmaż na oleju aż zmięknie
kuron.com.plPyzy z mięsem , kartacze, kołduny lub cepeliny to kilka nazw określających moje dzisiejsze danie. W zależności od regionu mają różne nazwy ale u mnie były to
Pieguskowa KuchniaPlacki z wędzoną makrelą i buraczkami Składniki na 24-30 placków: Placki 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 500 ml mleka 2 jaja (osobno białka
Pełny talerzdeser. Jest to bowiem placek pszenny nadziewany bakaliami (rodzynki, pistacje, migdały) i serem, doszliśmy do wniosku, że tym samym, który spożywałam z nerkowcami, ale tu rozdrobnionym. Smak zbliżony do pierogów z serem na słodko. W środku znaleźliśmy też nieco kuminu, który nadawał ziołowego posmaku, ale nie utrzymywał się on w ustach i nie tłumił pozostałych smaków. Oczywiście, skoro jesteśmy(...)picia słabych piw. Spec zamówił dla siebie Huncwota z Pracowni Piwa, czyli styl Indian Pale Ale oraz Ale ciacho (z przyprawami do szarlotki - serio smakowało i pachniało jak to ciasto!) z browaru Bednary. Ja zdecydowałam się na By Udder Means , czyli stout mleczny z Danii, browar To Ol ( w smaku jakby kakao, wanilia i kawa). Na sam koniec obydwoje rzuciliśmy
W kuchni Karmel-itkiSzare kluski z boczkiem i cebulką Wielkopolskie, tradycyjne kluski kładzione, przygotowywane ze startych, surowych ziemniaków z dodatkiem jajek, mąki i soli. Podajemy je z podsmażonym boczkiem
Blog z ApetytemPrzepis znalazłam w starej książeczce :P tak starej jak ja .. :) Książeczka jest z mojego rocznika :) Nadzienie zrobiłam do pyz po swojemu . pyzy 300 g ziemniaków ugotowanych
Gotowanie jest łatweKołduny nierozłącznie kojarzą mi się z Zakopanem. Może to trochę dziwne, ale pierwszy raz jadłam je, gdzieś w przydrożnej knajpce na drodze z Zakopanego do domu
Smakowy RajTo słynne tatarskie danie zdecydowanie łatwiej zjeść niż przyrządzić. Przepis zdobyłam od cioci męża, która mieszka w Bohonikach i dość często piecze pierekaczewnik. Porównałam przepis z
CoolinarniePLZa oknem słońce, jest ciepło więc sezon grillowy w pełni. Grillowanie to przede wszystkim spotkanie w gronie znajomych, przyjaciół i rodziny, jednak warto zadbać aby takie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szczególne podziękowania dla przesympatycznych, zarażających optymizmem i radością Pań z gminy i miasta Serock. Gospodarstwo Agroturystyczne Regina Rataj i jej paszteciki kruche na drożdżach z mięsem urzekły nas idealnym ciastem. Koło Gospodyń Wiejskich Marynino Pani Halina Nałęcz i jej nalewka długowieczności na długo zapada w pamięć, choć nalewka szalona teściowa nie wiem czy nie smaczniejsza. Gospodarstwo Agroturystyczne - Jadwisin Pani Maria(...)Mikołaja Kopernika. Konkurs kulinarny o „Chochlę Prezydenta Miasta Torunia”. W tym roku z profesjonalnymi kucharzami wygrali reprezentanci Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich z Torunia. Brawo młodzież. Uczestnicy konkursu przygotowywali pierogi według przepisów ze starych książek kucharskich. Przed licznie zgromadzoną publicznością wystąpił z pokazem Karol Okrasa. Pokazał, jak w domowych warunkach można wędzić. Oczywiście pokaz nie udałby się
królestwo garówŚwiąteczne upominki zakupione, okna wymyte, kurze zza szaf, regałów, komód starte, pierogi z kapustą czekają w zamrażalniku na swój wigilijny show... To wszystko oznacza, że coraz bliżej święta. Teraz czas na zadumę nad prawdziwą istotą Świąt Bożego Narodzenia, na przyjemne chwile w rodzinnym gronie, na modlitwę i przygotowanie duchowe na TEN piękny okres. W powyższym nie przeszkadza, wręcz pomaga(...)kokosowego). Wykonanie: Suche składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Jabłka kroimy na kawałki i blendujemy na mus, dodajemy do nich mokre składniki. Następnie łączymy z suchymi składnikami. Zagniatamy ciasto i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę. następnie odrywamy część i wałkujemy na cienki placek. Wykrawamy wybrane kształty i pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Tę samą czynność wykonujemy
Jeść, by żyć w zdrowiu