pierogi le - 2000 przepisów (strona:93/134)

Gołąbki z włoskiej kapusty z wieprzowiny i kurczaka z dodatkiem brązowego ryżu. Garnek Concept Plus WOLL. 182

Plus:wszystkie zupy,gulasze,dania jednogarnkowe,mięsa duszone w ciemnym sosie,kaczka,bitki wołowe,gołąbki,warzywa na parze,warzywa gotowane na parze z duszonego mięsa,jajecznica,bigos,makarony i pierogi,chleby.Jednakże jak wszystko, także i ten zestaw posiada wady. Dla mnie wadą jest ciężar garnka. Aczkolwiek, jak zastanowić się, to jest i wadą, i zaletą. Z jednej strony

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tarteletki z pasztetem i pieczarkami 146

Domowy pasztet wykorzystać można nie tylko na kanapki. Może także służyć jako farsz do pierogów, krokietów czy zapiekanek. I nawet najprostsza potrawa z takim domowym, pachnącym i dobrze przyprawionym pasztetem może stać się przysmakiem. Tym razem domowy pasztet wykorzystałam do zrobienia mini tart. A jak przygotować domowy pasztet? Ten, którego użyłam do tarteletek możecie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ryba po grecku 330

święta coraz bliżej, dlatego typowe potrawy na ten okres coraz bardziej nas interesują.Postanowiłam zrobić Rybę po grecku, która z Grecją nie ma nic wspólnego tak , jak  pierogi ruskie z Rosją. Być może nazwa Grecji w potrawie nawiązuje do kuchni śródziemnomorskiej, w której dominuje duża ilość duszonych warzyw oraz ryb. Nazwa nazwą, a dla smakoszów najważniejsza jest potrawa

W kuchennym oknie Ewy
Przepisy Świąteczne 180

Zupa migdałowa Śledzie korzenne Sałatka śledziowa z burakami Śledzie z suszonymi pomidorami  Śledź po kaszubsku      Kompot z suszu Kutia Racuchy na Wigilię     Pierogi z kapustą Paszteciki Dania wytrawne Polędwiczki w glazurze Polędwiczki korzenne Polędwiczki z suszonymi pomidorami Polędwiczki miodowo-musztardowe Schab faszerowany pieczarkami Bigos Pieczony udziec z indyka Faszerowana pierś z kurczaka Pieczona

Sto kolorów kuchni
Smaczny obiad 214

Kluski śląskie z sosem pieczarkowym.Kilka składników i mamy pyszny obiad. A jeszcze jak zostają ziemniaki z poprzedniego dnia to pół godzinki i wszystko gotowe :) Uwielbiam wszelkiego typu kopytka, pierogi, kluski.Składniki: ( nie podaję ilości, bo robię na oko )Kluski:ziemniakimąka pszennamąka ziemniaczana (2 łyżki)jajkosólsos:pieczarkiwodaśmietanaserek topiony (śmietankowy/pieczarkowy)cebulanatka pietruszki lub kopereksól, pieprz, jarzynkaUgotowane, utłuczone i zimne ziemniaki

NA MOIM TALERZU
Jagodzianki 102

zagnieść kruszonkę. Lekko ją schłodzić.Przygotowanie:Ciasto podzielić na 18 równych części. Każdy kawałek rozwałkować, formując okrąg. Na środek kłaść 2 łyżki jagód, a następnie skleić brzegi jak na pierogi. Dłonią uformować bułeczki i układać je sklejonymi brzegami do dołu na blasze pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.Nagrzać piekarnik do 180ºC. Każdą bułkę

Food Square
Ravioli z grzybami i ricottą 163

makaron. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody.Dodatkowo:roztrzepane jajkootarty parmezanmasłogałązki świeżego rozmarynuświeżo mielony pieprzPrzygotowanie:Ciasto rozwałkować na dwa duże, cienkie placki (trochę cieńsze niż na pierogi) tej samej wielkości (można je podzielić również na mniejsze części). Na pierwszym z nich, w równych odstępach, wykładać farsz łyżeczką. Odstępy na cieście posmarować jajkiem. Przykryć drugim kawałkiem ciasta i zlepić

Food Square
Opieńki w zalewie octowej 205

Wystarczy, że kupimy małe pieczarki i przygotujemy je dokładnie tak, jak opieńki.  Pozostawione duże kapelusze można ususzyć (wówczas nie myjemy ich), alboodgotować, wystudzić i zamrozić. Przydadzą się na pierogi, paszteciki lub kotletygrzybowe. Na koniec propozycja: na takie grzybobranie warto zabrać coś smacznego do zjedzenia,bo mimo wszystko jest to zajęcie energochłonne. Świetnie nadają się do tego bułeczki

Maminek kulinarny
Babeczki z mięsem 145

kaszanką).Jest to wdzięczne ciasto, ponieważ można je wykorzystać i do dań słodkich jak również dań  z mięsem  czy z grzybami.Farsz będzie podobny do farszu do pierogów z pieca (również są na naszym blogu).Gotujemy 1-2 ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół.   Nie zapomnijmy o opalonej cebulce, która dodana do rosołu nadaje

Maminek kulinarny
Bigos wigilijny 182

Bigos wigilijny to nasza obowiązkowa potrawa.Ma niepowtarzalny smak i świetnie pasuje do pierogów z grzybami.Od tradycyjnego bigosu różni się tym, że nie ma w nim ani odrobiny mięsa, za to obfitujew suszone grzyby.Składniki:-1 kg białej kapusty-2 kg kapusty kiszonej-5 dkg suszonych grzybów-200 ml oleju-przyprawa barbecue lub przyprawa do bigosu-cukier-woda

Maminek kulinarny
Makaron domowy 129

makaron można wykorzystać do rosołu, ale teżdo zupy pomidorowej lub zapiekanek.Przepis na rosół znajdziecie na naszym blogu w przepisach na inne potrawy, np. w galaretce drobiowe lub w pierogach z pieca.Tak wygląda nasz rosołek z domowym makaronem.          Smakuje wybornie.Smacznego

Maminek kulinarny
Mięso mielone zawijane w cieście 200

galaretkę z kurczaka.   Składniki na ciasto w zależności od upodobań znajdziecie na naszym blogu:-ciasto makaronowe w przepisie na makaron domowy-ciasto pierogowe w przepisie na pierogi z grzybami   Na patelni szklimy pokrojone w kostkę cebulę i czosnek.   Mięso z łopatki i obrane mięso z ćwiartek kurczaka, marchewkę oraz namoczoną ,odciśniętą bułkę

Maminek kulinarny
Botwinka 169

się prosiły o przygotowanie tej zupy. Z botwinki można przygotować też inne dania niż zupę czy chłodnik. Młode liście botwinki można dodać do sałatki lub przygotować farsz do pierogów. Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek. Można z jej dodatkiem przygotować nawet omlet, tartę, pizzę lub risotto

Smakowity Blog Kulinarny
Ziemniaki faszerowane z grilla 214

Bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu dodatek do grillowanego mięsa. Farsz przypomina nadzienie pierogów ruskich, dlatego z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom tego przysmaku. Twaróg można też zastąpić serem feta lub tartym parmezanem. Ziemniaki pieczone są w folii, więc można je przygotować zarówno na grillu, jak i w piekarniku. Miłego grillowania! Składniki:5 średniej wielkości ziemniaków150 g wędzonego

Smakowity Blog Kulinarny
Gęś pieczona w niskiej temperaturze 248

lodówce. To najlepszy tłuszcz do smażenia. Można też wykorzystać go do confitowania.Pozostałe po obiedzie mięso oddzielamy od korpusu i kości. Możemy je zmielić i przygotować farsz mięsny do pierogów lub pasztet.Korpusu oraz pozostałych po obiedzie czystych kości nie trzeba wyrzucać, można je wykorzystać do ugotowania wywaru, który może być bazą do pysznych

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania