pierogi le - 2000 przepisów (strona:94/134)

Przedświąteczne zwariowanie i sernik dyniowy 130

się stało. I nie wiem, jak nad tym zapanować.Wszyscy już poczuli zapach Świąt - na blogach są pierniczki, piernikowe kawy, korzenne ciasta i aromaty, barszczyk, uszka i pierogi. A ja wyskakuję z dynią jak Filip z konopi, i to wcale nie najdziwniejsza niespodzianka. W zanadrzu mam ciasta z jabłkami i śliwkami, lody, i jeszcze trochę dyni. Wariatka jedna

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienne tiramisu - z jabłkami 150

lodówce przez 1-2 godziny.Przed podaniem wierzch oprószyć kakao wymieszanym z cynamonem.Smacznego!Zaczyna ogarniać mnie nostalgia i tęsknota. Przede mną kolejne Święta daleko od Domu, od Rodziny, tradycji, pierogów i makowca. Choć w gronie fantastycznych ludzi, to jednak w obcym kraju. Brakuje mi... I tęsknię

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Otwarcie sezonu - kawa pierniczkowa 142

sztorcować dzieci, żeby uważały. Niektórzy będą w drodze do domów, niecierpliwie kręcąc się na siedzeniach aut i pociągów, czekać na właściwy zjazd czy też stację. Będziemy lepić ostatnie pierogi, dekorować pierniczki, ubierać choinki. Wypatrywać pierwszej, tak oczekiwanej gwiazdki. Jeszcze tylko dwadzieścia cztery dni...Jak najlepiej rozpocząć grudzień? Powoli. Zaplanować wszystko, żeby w przedświątecznej gorączce nie stracić głowy. Usiąść

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Świąteczne babeczki. Bez zapachu piernika 172

miesiąca, albo dopiero pieczemy takie na ostatnią chwilę. Przełożony powidłami piernik czeka w spiżarni. Na stole pysznią się makowe strucle, w lodówce czeka sernik i wszystkie wytrawne dania - pierogi, uszka, barszczyk... Jak dobrze, że większość tych smakołyków można przygotować troszkę wcześniej - dzięki temu tych ostatnich chwil nie trzeba spędzać w kuchni. Zamiast tego można się całym sercem oddać ubieraniu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kulki ziemniaczano-twarogowe 187

Kulki ziemniaczano-twarogowe...Miękkie wewnątrz, lekko chrupiące na zewnątrz.W smaku przypominające farsz do pierogów ruskich.Obtoczone w papryce, przyprawione jedynie solą i pieprzem.Pyszny dodatek do obiadu!Składniki:1 kg ziemniaków;250 g twarogu (u mnie chudy);Sól;PieprzSłodka papryka w proszku.Sposób wykonania:Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc tłuczkiem na gładką masę lub przecisnąć przez

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty z wywarem z suszonych grzybów 188

surówki z buraków z jogurtem.Z dodatku octu radziłabym nie rezygnować, bo zapewnia zupie piękny kolor. Można natomiast zmniejszyć jego ilość.Ugotowane grzyby można wykorzystać do farszu do uszek czy pierogów.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Rosół drobiowy 268

sitko rosół jest bardzo czysty i klarowny.Mięso z rosołu można pokroić i podawać na talerzach razem z zupą i/lub wykorzystać w innych celach np. do pasty kanapkowej, krokietów, pierogów, pasztecików.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Kuchnia gruzińska 319

winogronową, waniliową czy z owoców granatu.Jestem ciekawa czy lemoniada estragonowa przyjęłaby się u nas. W tle mało gruzińska, ale za to lubiana przez miejscowych i turystów sałatka CezaraChinkali – pierogi w kształcie sakiewkiChinkali to misternie lepione gruzińskie pierożki w formie sakiewek. Są charakterystyczne nie tylko ze względu na kształt – w ich wnętrzu kryje się oprócz mięsa (zazwyczaj wołowo

Poezja smaku
Ciasteczka z nadzieniem orzechowo - migdałowym 131

Dodać do białek i wymieszać. Czekoladę posiekać nożem , dodać do masy i jeszcze raz delikatnie wymieszać . 7. Na każdy okrągły placuszek nakładać po łyżeczce masy . 8. Zlepiać tak jak pierogi i odwracać tak jak by sadzając każdy pierożek. 9.Piec w temp 180 st około 15/ 20 minut mają mieć złoty kolor. 10. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem .SMACZNEGO

Sama słodycz i szczypta chili
Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 180

Ciasto rozpływa się w ustach, mocno orzechowe, z nutą malin, posypane czekoladą, wilgotne, słodkie i zdrowsze od jego innych czekoladowych kolegów. Na wigilijnym stole, wśród barszczu i pierogów; podczas świątecznego poranka, przy filiżance cappuccino i śpiewaniu kolęd, kawałek tego ciasta wprawi każdego w jeszcze bardziej bożonarodzeniowy nastrój. Tym oto wpisem rozpoczynam serię wypieków słodzonych stewią

Czarnawisienka
Kotlety z duszą. Podwójny schabowy po bieszczadzku 1293

baru Kremenaros. Och,m tylko przymknę oczy i już wracają wspomnienia....Oprócz kotletów w pamięć zapadły mi dobrze cudowne "jaaaagody w cieście ze śmietaną - raz!" czyli wielkie pierogi z owocami i "poooomidory skremowane, zabielane - raz!" czyli esencjonalna zupa pomidorowa ze śmietanką i kluseczkami. Za barem stał dobrze zbudowany, uśmiechnięty Gopr-owiec w czerwonym polarze

Smaczna Pyza
353. Rok z wami. 119

Pieczone Pierogi* z borówkami/ malinami podane ze śmietaną, malinami i borówkami*żytnie, inspiracjaRówno rok temu pojawił się tu pierwszy wpis. 26 lipca. łał. Zakładając tego bloga nie sądziłam, że wytrzymam tak długo. Myślałam, że ten pomysł i ambicje miną równie szybko jak wszystko inne. A jednak, nadal tu jestem. Rok to bardzo długi okres czasu. Przez rok może

More food, love and dreams
454. Ponownie gofry. 88

zamroziłam :P To nie to samo co świeże, ale zawsze coś :P I w końcu odpowiadam na pytania od natalia.190, dziękuje :)1. Ulubione danie na Boże Narodzenie.Hmm.. pierogi!! Zdecydowanie. Albo nie... paszteciki mojej mamy, to jest numer jeden, bez którego nie ma Wigilii! :P 2. Gdzie byłaś w ostatnie wakacje?Na obozie we Włoszech oraz

More food, love and dreams