jakieś nowe pomysł i każdy, który robię – wychodzi obłędny! Możecie nie wierzyć, ale jedzenie bardzo często mi się śni! Nieraz są to mielone z buraczkami, a nieraz pyszne ciacha, które po przebudzeniu staram się zapamiętać ( tak było z tortem na precasting! ). I tak jest tym razem! Wygląd dzisiejszego sernika też mi się przyśnił, dlatego też postanowiłam spróbować nim swoich(...)konkursie #przepisnakopernika marki KOPERNIK. http://konkurs.kopernik.com.pl/ Delikatny, kremowy sernik piernikowo-waniliowy wypełniony musem z pieczonym pomarańczy jest niesamowitym pomysłem na każdą okazję. Świetnie zastąpi urodzinowy tort i pokazuje, że pierniki są dobre nie tylko na Święta! Mistrzostwo świata! Spróbujcie … a za mnie mocno mocno trzymajcie swoje kciuki! SKŁADNIKI: ( 1 tortownica – 26 cm 2 tortownica
Ostra na Słodkomacie jeszcze dość piernikowo-świąteznych smaków? To dobrze, bo i po co. Cała zima to doby czas na aromatyczne przyprawy. Ale, jeśli postanowienie noworoczne nie pozwala na solidną porcję pysznego ciasta, to może chociaż mała, grzeszna kawa latte ? Kawę latte z powodzeniem przygotujecie sami w domu, nawet nie mając ekspresu. Dodatek aromatycznych przypraw nada jej wyrafinowania i sprawi, że żadne(...)już potrzebne. Domowym latte na pewno zaskoczycie znajomych i rodzinę i z pewności okrzyknięci zostaniecie "kawowymi mistrzami". Składniki: ( na 2 porcje ) 2 łyżki kawy mielonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki cukru trzcinowego 250 ml mleka 3,2 % około 200 ml wody Wykonanie: Kawę wymieszać z przyprawą do piernika. Tak przygotowaną kawę przesypać do kawiarki lub pojemnika w ekspresie
kolorowotorcikowoowego uziemienia. Dogadzam jak mogę, w tym także kulinarnie, moim kochanym "pacjentom". Na deser przygotowałam czekoladowe muffinki z ciemnym piwem, które nadaje im niezwykłej puszystości. Są intensywnie czekoladowe, słowem pyszne. Dzięki dodatkowi ciemnego piwa zyskują delikatną, kawową nutę. Posmakują wszystkim wielbicielom ciasta czekoladowego. Wierzch można udekorować bitą śmietaną, ulubionym frostingiem czy też polać płynną czekoladą. Składniki: 1 i 1/2 szkl(...)jajka 1/2 szkl. oleju słonecznikowego 2/3 szkl. ciemnego piwa 3/4 szkl. cukru 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/3 łyżeczki soli Wykonanie: Mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól oraz przyprawę do piernika wymieszać w jednej misce. W drugiej misce wymieszać olej, jajka oraz piwo
zadanie-gotowanienadają im świeże daktyle. Jeśli nie próbowaliście jeszcze świeżych daktyli, to czas to zmienić. Ich smak jest nieporównywalny z daktylami suszonymi. W zasadzie same świeże daktyle są na tyle pyszne, że mogą stanowić słodką przekąskę. Kolejnym ważnym plusem trufli jest prędkość ich wykonania. Wystarczy ugotować kaszę i w czasie jej gotowania, przygotować pozostałe składniki. Potem tylko mieszamy i formujemy kuleczki(...)kaszy jaglanej Składniki 150 gr kaszy jaglanej 0,3 l mleka 0,5 szkl płatków owsianych 0,5 szkl masła orzechowego 250 gr świeżych daktyli 1 łyżeczka przyprawy do piernika 0,5 - 0,75 szkl ulubionych orzechów kakao, wiórki kokosowe, orzechy - do obtoczenia Wykonanie Kaszę gotujemy w mleku. Z daktyli usuwamy pestkę i siekamy. Siekamy orzechy. Wszystkie składniki łączymy. Jeśli
Mieszam w GarnkuCantucci to pyszne, włoskie ciasteczka pochodzące z Toskanii. Zachwyciły mnie swoim korzennym, cynamonowym aromatem i smakiem. Dzięki temu, że są wypiekanie dwa razy zyskują na chrupkości. W towarzystwie z zimową herbatą będą połączeniem idealnym. A ten cudowny przepis znalazłam na blogu http://www.100procentkalorii.pl/. Składniki: 2 jajka + 1 roztrzepane do posmarowania 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki(...)pszennej 4 łyżki rozpuszczonego masła 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka orzechów włoskich, połamanych na połówki ( ja dałam trochę mniej ) Przygotowanie: Jajka i cukier ucieramy na średnich obrotach przez 5 minut do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodajemy rozpuszczone ostudzone masło i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę
Słodka StrefaPyszne, najlepsze jakie jadłam. Choć trzeba je zrobić 2-3 dni wcześniej, bo bezpośrednio po upieczeniu są twarde to naprawdę warto. Po upieczeniu wkładamy je do pojemniczka ze świeżą skórką jabłka (codziennie wymieniamy) i po 2-3 dniach są już mięciutkie, gotowe do lukrowania. Przepis na nie znalazłam na stronie Moje Wypieki . Składniki: 250 g mąki, 85 g zmielonych migdałów(...)łyżeczki przyprawy do piernika Dr Oetker , 200 ml miodu (u mnie z cynamonem), 1/2 łyżeczki sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 85 g masła, 1/2 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczy, lukier. Przygotowanie: Masło i miód przekładamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia (nie doprowadzamy do wrzenia). Pamiętajcie, że miodu ma być 200 ml, a nie gram :) Pozostałe
Aga w kuchnistrony, przełozyć na talerz do szybkowara 3,5 litra "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" wsypać kapustę, pokrojone jabłka, gruszki, czosnek, śliwki wędzone i wymieszać wszystko z cukrem, przyprawą do piernika, octem, majerankiem, kucharkiem, wlać tłuszcz po smażeniu kaczki i wymieszać - na kapuście ułożyć porcje kaczki skórą do góry, wlać 3/4 szklanki wody i zamknąć szybkowar- po zasyczeniu pary zmniejszyć ogień(...)minut szybkowar otworzyć po 30 minutach, kapusta i kaczka w tym czasie jeszcze nabierze smaku przypraw i owoców - podać na obiad z czym się lubi...............kapusta jest aromatyczna i pyszna, kaczka krucha, mięciutka i nie przegotowana........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPierniczki wyszły pyszne z mocno wyczuwalnym smakiem miodu, dla mnie pycha :D. Wiem, że już dawno po świętach, ale na kolejny rok będą jak znalazła. A mówię szczerze, że są naprawdę obłędne. Ja sięgałam co chwilkę po jeszcze jednego. Dobrze, że wyszedł ich, duży pojemniczek. Składniki: Na karmel: 20 g cukru 125 ml wody Ciasto: 1 i 1/2 szklanki cukru(...)szklanki miodu łyżeczka przyprawy do piernika kg mąki pszennej łyżka sody 2 jajka 50 g masła Dodatkowo: marmolada Wykonanie: Karmel: Cukier zrumienić na patelni i dolać wodę, zagotować. Ciasto: Do większego garnka wsypać cukier, zalać gorącym karmelem, wymieszać. Gdy cukier się rozpuści dać miód i przyprawy. Zagotować i ostudzić. Mąkę przesiać z sodą dać miód, jaja, stopiony tłuszcz. Zagnieść ciasto
Moje pyszne gotowanieBabeczki z dodatkiem marchewki są wilgotne, pachnące i aromatyczne. Dodałam na górę lukier i karmelizowaną marchewkę wyszło na prawdę pysznie. Przyznam, że marchewkę musiałam zrobić 2 razy gdyż za pierwszym razem jakieś "duszki " ją zjadły. Pomysł z moimi modyfikacjami z Magazyn kuchenny. Składniki: 50 g cukru brązowego 150 g cukru 4 jajka 1 łyżka skórki z pomarańczy* 1 szk oleju(...)rzepakowego Rapso 0,5 szk mąki żytniej typ 2000 1,5 szk maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do pierników 300 g marchewki 0,5 szk rodzynek Kresto Lukier 1 białko cukier puder Karmelizowana marchewka 1 większa marchewka 1 łyżeczka skórki pomarańczowej* 3 łyżeczki cukru 50 ml wody Przygotowanie: Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce
Ala piecze i gotujeCzy jedliście już owocowe, słodkie sushi? Nie? To musicie koniecznie wypróbować. Tym daniem zaskoczycie każdego, nikt mu się nie oprze, nawet największy przeciwnik sushi. Wystarczy ryż
Bernika - moj kulinarny pamietnikŚwięta coraz bliżej. Dlatego dziś dzielę się z Wami przepisem na miękkie pierniczki na syropie z agawy . Pyszne, proste w przygotowaniu, idealne na święta, choć i nie tylko. My uwielbiamy jeść pierniczki właściwie przez cały rok, a w szczególności w chłodne jesienne lub zimowe dni. Ale nie tylko jedzenie pierniczków, to przyjemność. Osobiście uwielbiam zapach unoszący się po całym domu(...)podczas pieczenia takich pierniczków… cudowny Składniki: (na 2 blaszki pierniczków) 100 g masła (miękkiego) 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 100 ml syropu z agawy ciemnego * do nabycia w Biogo 1 jajko klasy L 2 szklanki mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka sody *lub malinowego, w Biogo znajdziecie duży wybór syropów z agawy Przygotowanie: Do miski
Słodkie okruszkimarchewkowe? Ja bardzo! Zarówno takie „solo” prosto z piekarnika, jak i oblewane czekoladą albo przekładane pysznym kremem mascarpone. Dziś przygotowałam dla Was coś specjalnego! Ciasto wyszło tak pyszne, że zniknęło u mnie zaraz po zdjęciach! Każdy ( serio! ) dobierał sobie dokładkę! Jest fantastycznie puszyste i delikatne, a nadziewane gruszki dodają mu niezwykłego smaku i niespotykanego wyglądu! Gorąco polecam! SKŁADNIKI(...)mąka pszenna – 1,5 szkl * duże jajka – 3 szt * olej – 1 szkl * cukier – 1 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * soda – 1 łyżeczka * cynamon – 1 czubata łyżeczka * przyprawa do piernika – 1 szczypta * cukier waniliowy – 1 łyżka * sól – 1 szczypta DODATKOWO: * gruszki – 2 szt * mix: suszone morele, żurawina, orzechy * miód – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Marchewkę ścieramy na małych oczkach
Ostra na SłodkoDziś coś dla amatorów ciast czekoladowych i ciast wilgotnych ❤ Prosta, bardzo łatwa do wykonania babka czekoladowa. Zrobienie jej zajmie Wam dosłownie 15 minut (nie licząc
Walijskie PichcenieJesień i zima to czas ciepłych ciast pachnących korzennymi przyprawami. Sztandarowymi wypiekami tego okresu są marchewkowce, chlebki dyniowe i bananowe. Ta wersja ciasta marchewkowego jest wyjątkowo pyszna! pachnąca, wilgotna i z podanej porcji wychodzi ciasta nie mało :) Przepis pochodzi z książki Elizy Mórawskiej "Słodkie". Od siebie dodałam gorzka czekoladę i orzechy pekan. Marchewkowe ciasto z pekanami(...)masła (roztopionego i ostudzonego) 250 g mąki pszennej zwykłej + 50 g pełnoziarnistej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody po 2 łyżeczki cynamonu i przyprawy do piernika 400 g marchewki (startej na tarce - u mnie pół na pól na grubych i małych oczkach) po 50 g posiekanej gorzkiej czekolady i orzechów pekan lub włoskich Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C
Dzieje kuchennej Wiewióryprzygotowała te sama ciasta z przepisu Pawła. Ucierane ciasto z jabłkami grójeckimi, oponki serowe i piernik. Paweł dzielił się z nami swoją wiedzą. Uczył nas jak ozdobić piernik powidłami śliwkowymi, masą marcepanową i polewą czekoladową. Uwielbiam taką lekcję pokazową. Do ucieranego ciasta można dać każde owoce, ale uwaga na owoce, które puszczają dużo soku. Może powstać(...)przepis Pawła Małeckiego domu rodzinnego. Takie oponki pamięta z dzieciństwa. Forma przygotowana, za chwilę dziewczyny wleją ciasto. Serdecznie dziękuję za zaproszenie marce Lidl Polska. Za pyszne warsztaty, cudowną atmosferę i proszę o więcej! słodkich warsztatów. Nowa słodka Kuchnia Polska Pawła Maleckiego dla amatorów słodkiego smaku. Książka piękna, niezwykłe przepisy z regionów
AZgotuj!