tradycyjny keks. Włosi wiedzieli co robią, gdy obmyślali to wspaniałe ciasto, łączące w sobie wszystko, co kojarzy się ze świątecznymi wypiekami. Trochę o włoskiej tradycji. Panforte to tradycyjny piernik, wywodzący się ze Sieny (Toskania) , spożywany we Włoszech w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Jest to jedno z najstarszych włoskich słodyczy , którego historia sięga do czasów, w których statki z pierwszymi(...)przypadkiem odkrywszy na dnie kuchennej szafki wymieszane mąkę, migdały i korzenne przyprawy przywiezione z Ziemi Świętej i natchniona przez diabelskiego kota, postanowiła przemienić je w niebiańsko (a może piekielnie?) pyszny wypiek, czy też zawdzięczamy go rozrzutnemu szlachcicowi ze Sieny, który w ramach pokuty oddał zakonnicy z klasztoru Monteselso woreczek cennych przypraw wraz z przepisem na panforte
Chilli Czosnek i OliwaSmoothie z mango i fig to bardzo prosty i pyszny koktajl, który może zastąpić Ci codzienna owsiankę czy kanapkę z serem. Różnorodne śniadania spowodują, że chętniej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rybkę z książki "Ryby są super" przepisy Karola Okrasy i Doroty Wellman. Tym razem według Karola Okrasy, halibuta zamieniłam na dorsz, bo nie miałam czasu na szukanie go.Rybka pyszna, sos idealnie do niej pasuje, jak zwykle super :-). Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki na 4 porcje: 4 filety z dorsza (halibuta) pieprz biały 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia(...)pokrojone w plastry 250 ml gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki chrzanu 100 g orzechów włoskich sparzonych i posiekanych sól biały mielony pieprz 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka suchego piernika (ja nie dałam) Na patelni, na której smażyliśmy halibuta, szklimy cebulę i czosnek. Dodajemy śmietanę, chrzan, orzechy i piernik. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy miód. Zagotowujemy i ewentualnie podlewamy wodą, gdyby
kruche babeczkiNadnoteckie miody i miody pitne są cenione nie tylko w naszym regionie. Za naszą zachodnią granicą są bardzo popularne. Dużym zaskoczeniem, przyznaję, było odnalezienie na liście tradycyjnych produktów...piernika. Lubuskie to nie tylko okolice Gorzowa, to także Zielona Góra. A ta znana jest z tradycji winiarskich. Słynne zielonogórskie Winobrania są okazją do spróbowania nie tylko wina, ale także(...)Gorzów? Pierwsze, o czym pomyśli Gorzowianin, to bułeczki z pieczarkami. Przy jednej z głównych ulic stoi niepozorna budka, z której rozchodzi się niesamowity zapach. Od lat ten sam, wspaniały, pyszny, jedyny i niepowtarzalny. Ten smak nie zmienił się na przestrzeni wielu lat i stał się prawdziwą wizytówką miasta. Hasło bułeczki z pieczarkami kojarzy się z tym własnie miejscem. Nawet przyjezdni
Codzienna kuchnia niecodziennaroztopiona, a następnie zamrożona w postaci liter "V". Babeczki zrobiłam na bazie Obrzydliwe Pysznych Babeczek z Glistami, jednak dodałam do nich jogurt, by były bardziej wilgotne. Babeczki są pyszne i pięknie pachną przyprawą korzenną, a śliwkowe powidła, którymi są nadziane, świetnie komponują się z całością. Pająki robi się błyskawicznie, wystarczy przekroić pralinę na pół, oblać ją czekoladą(...)babeczek): 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciemnego kakao 3/4 szklanki brązowego cukru 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 1,5 łyżeczki cynamonu 0,5 kostki miękkiego masła 0,5 szklanki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 18 % 2 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub aromatu waniliowego/śmietankowego
Słodko-Słony Świat IlonyNie będę oszukiwać. Nie rozpływają się w ustach i nie mają maślanego aromatu… Wzorowałam się na przepisie z moich wypieków , ale zamiast masła jest awokado, a
Bazując na smakupiana stała się puszysta, pomału wsypywałam partiami cukier. Nie przerywając ubijania cieniutkim strumieniem wlałam miód. Do masy dodałam żółtka. Jeszcze raz ubiłam mikserem. Do mąki wsypałam przyprawę do piernika i przesiałam do ubitej masy. Całość wymieszałam łopatką. Delikatnie, od spodu tak, żeby masa się dobrze wymieszała. Blaszkę do pieczenia wyłożyłam papierem. Piekarnik włączyłam na 180 ° C (termoobieg). Masę biszkoptowo(...)porcję ciasta wyciskałam na drugą blaszkę tuż przed wyjęciem poprzedniej z piekarnika, bo placuszki szybko się rozlewają i spłaszczają. Upieczone pierniczki wyłożyłam na kratkę do wystudzenia. Pierniczki są mięciutkie, pyszne z korzenną nutą. Szybko przygotowałam masę orzechową z tego przepisu, ale z połowy porcji. Ciepła masę rozsmarowałam na krążkach pierniczkowych i przykryłam drugim krążkiem. W ten sposób zrobiłam
Kuchnia u Krysigości nie tylko smakiem, ale i wyglądem? Na tę okoliczność przygotowałam garść sprawdzonych, niezawodnych przepisów, które sprawią, że nadchodzące Święta będą nie tylko rodzinne i magiczne, ale także pyszne! Dania na Wigilię Bożego Narodzenia Tradycja mówi, że muszą być postne i że powinno ich być 12. Wśród moich propozycji znajdziecie barszcz czerwony, zupę grzybową, pierogi z kapustą(...)pieczonych buraków z rukolą i pomarańczą Sałatka z kaszą kus kus, łososiem i granatem Babeczki makowe - mini makowce Keks - najlepszy! Makowiec drożdżowy - gwiazda Makowiec świąteczny Chlebek bananowy Miodownik pszczelowolski - piernik Ciasteczka z masłem orzechowym i migdałami Drożdżówki z konfiturą gruszkową i orzechami Słodkości w świątecznej oprawie Oprócz bardziej lub mniej tradycyjnych ciast i ciasteczek na świątecznym stole mogą pojawić
Kulinarne Inspiracjedyni na ostro , pysznym kremie z dyni , chlebie dyniowym przyszedł czas na… ciasto z dyni ;)! Wiem, wiem… ciągle tylko dynia i dynia… ale nic nie poradzę… jest tyyyyle przepisów do wypróbowania… i tak staram się jak mogę powstrzymać, żeby każdy przepis nie był z dynią w tle;)! Jak mówiłam dynia to miłość a wiadomo(...)powiedzieć, że z dużej ilości przepisów zdecydowałam się na proste, szybkie i wyglądająco baaardzo kusząco ciasto z dyni znalezione u Pauli na www.justmydelicious.com . Dla mnie to ciasto to połączenie piernika z babką… Można podawać z dżemem lub śmietaną ale mi odpowiadała taka wersja bez dodatków… Ciasto z dyni – składniki: 4 jajka 2 szklanki cukru (użyłam ciemnego
UgotujmyTo.plCiasto korzenne, to jest jedno z moich ulubionych ciast, ponieważ uwielbiam wszystko co w sobie ma przyprawę korzenną (naprawdę wszystko!). Jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto, ale jakie pyszne, że aż trudno opisać słowami. Puszyste, w miarę słodkie, niesamowicie pachnące domową przyprawą korzenną. Jest po prostu idealne! Jeżeli nie lubicie przypraw korzennych to polecam ciasto czekoladowo-kawowe (przepis(...)płatków chilli (opcjonalnie) 100 g powidła śliwkowego lub z żurawiny Przygotowanie: W misie łączymy ze sobą jaja, roztopione i przestudzone masło, i mleko. Do składników mokrych dodajemy przyprawę do piernika, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, płatki chilli i wszystko dokładnie łączymy, aż masa będzie jednolita. Do wymieszania wystarczy trzepaczki, mikser zbytnio ubije ciasto i będzie ono mniej pulchne
Kuchnia ŁukaszaZdarzają się takie potrawy, dania czy słodkości, przy których mam ochotę dodać etykietę "dla odważnych". Są przyprawy albo takie połączenia smaków, których nie jesteśmy
bistro mamalodówce przez 20-30 minut. Podpiec w 180 st. C. przez 12 minut. Ostudzić. Pierniczki na kruszonkę zmiksować w malakserze na pył. Dodać mąkę, cukier i przyprawę do piernika, połączyć. Dodać zimne masło, zagnieść kruszonkę. Serek, mleko, kremówkę, jajko, miód i drobno startą lub zmieloną tonkę zmiksować na gładką masę. Wylać na podpieczony spód, na wierzchu ułożyć żurawiny, posypać kruszonką(...)puszki ciągle pełne są niezjedzonych pierniczków. Nadadzą się tu każde kruche, bez nadzienia i polewy. Ja użyłam czekoladowych, ale jeśli macie inne, nie bójcie się eksperymentować. Z pewnością będzie pysznie
Pożeraczka, czyli raz adobrzewiele minerałów i witamin. Idealnie nadaje się jako przekąska, do pochrupania na surowo. Na marchewce bazuje też wiele świetnych przepisów. Można ją przygotowywać na słono, jak i na słodko. Pysznie smakuje w ciastach, babeczkach i sokach. Jakiś czas temu przygotowałam te motywacyjne babeczki marchewkowe, które sprawdzą się podczas przyjęć dla dzieci lub jako przekąska w pracy lub na uczelni. Świetnie(...)szklanki mąki pełnoziarnistej - 4 jajka - 3/4 szklanki oleju - 0,5 szklanki brązowego cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka przyprawy do piernika (opcjonalnie) - 1 łyżeczka cukru waniliowego - pół łyżeczki soli - opcjonalnie można dodać pokrojone orzechy włoskie lub rodzynki krem: - opakowanie serka naturalnego typu Almette - sok z połowy pomarańczy - 2 łyżki cukru
two broke sisters